Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Simplitatea creeaza performanta?

Postări Recomandate

1 oră în urmă, Marian a spus:

Nu exista acel amplificator.

Vezi ce zice teoria despre performantele calculabile si masurabile, ca sa intelegi ca simplitatea si performanta sunt doua concepte diametral opuse.

Amplificatorul  Arcam HD240 nu e simplu , dar e performant  .

Confirma 100% enunțul lui Marian .

Nu poți învăța subtilitățile științelor audio .

Cel mai probabil este inutil , pentru că voi căutați informații care vă sunt convenabile și nu sunteți interesat de starea reală a lucrurilor .

Arcam HDA240.png

Arcam HD240 Power End G class.png

Editat de hpavictor
.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 235
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

PA240 (nu am gasit HD240) de mai sus mi se pare ne-practic. (lasand fisa de catalog departe https://www.hifihut.ie/products/arcam-pa240-2-channel-power-amplifier?srsltid=AfmBOooTzwYUUoItE87FNU-iDUiWdki7NaDfMy-LMeXEVWVfTbw9INyr)

Putere foarte mare pentru un om obisnuit, ineficient energetic ca asa sunt astea, scump cat o masina second hand (si daca vrei sa folsesti o parte din puterea aia ca sa nu zic toata mai trebuie sa cheltui si pe difuzoare alta cifra impresionanta)

Eu unul nu l-as cumpara, nu-i vad rostul. Totusi pot sa mi-l imaginez intr-o familie de snobi stand asa frumusel intr-o sufragerie langa niste flori de plastic si un televizor supradimensionat.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Atunci să trecem la lucruri cu adevărat performante , de la amplificare în tensiune ,  la amplificare în curent   .

Reglajul volumului se face cu DAC , redresarea se face cu două punți ,  chiar dacă nu-i place lui @sesebe ...

Schemele mai moderne , de la Dan D'Agostino ( în prezent Krell este o firma chinezească , nu mai e în proprietatea lui Dan D'Agostino ) sunt foarte asemănătoare ,  evident dimensionate pentru puterile alea exagerate , cum ar fi modelul Dan D'Agostino Relentless .

Krell KAV300IL - faceplate-1.pdf Krell KAV300IL - power-1.pdf Krell KAV400xi - preamp-1.pdf

Link spre comentariu

asta e mult mai construibil - chiar si un prost ca mine poate sa-l faca. (imi place optocuplorul ala pentru stand-by) 

e chiar asa mare sfaraiala cu intrarile balaced? eu nu am nimic pe acasa balanced totul e single ended.

Sunt foarte dezamagit ca nu are nistte trazistoare cu terminal aurite la intrare in etajul final (are BC847C/BC857C - cred ca am vro 10.000 de bucati prin fabrica) - multe componente par SMD (microcontrolerul ala e un pic cam vechi de pe vremea lui Motorola) dar e explicabil ca e din 2003, e vintage.

Ma uitam cata logica au acolo numai ca sa genereze un intreruperi de la butoane, ce simplu e in ziua de azi cu MCU moderne. 

Pacat ca nu e nici o afacere cu amplifurile astea ca Krell asta ar usor de fabricat (probabil ca d'asta l-au si cumparat chinezii)

RR 

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Ia mai întreabă-mă de câteva ori , că-mi place enorm , dar recitește până înțelegi sensul cuvintelor scrise anterior .

Ca să fii fericit  , niciodată  nu m-am adresat celor ce nu înțeleg din prima citire .

Nu am nici răbdare , nici talent pedagogic , asta e .

Îți pierzi vremea cu mine , nu poți afla niciodată nimic în plus .

Cât despre cei 20 Hz la 0 dB , noi să fim sănătoși  .

Nu am incinte care sa redea acei 20Hz , oricum nu-mi trebuie ,  locuiesc într-un bloc normal , am vecini respectabili .

Acea limitare la spectrul infra este de fapt un amărât de condensator de 47 uF , la întrarea în DAC-ul de volum .

Îl poți dimensiona după propriul gust și după limitele priceperii tehnice de care dispui .

Link spre comentariu
7 hours ago, hpavictor said:

Atunci să trecem la lucruri cu adevărat performante

Din manualul KAV-300iL:

TOTAL HARMONIC DISTORTION (THD)
1 kHz<0.04%
20 kHz<0.25%

Nu mentioneaza nimic altceva (putere/impedanta) asa ca nu ma pot baza pe aceste cifre pentru comparatii corecte.

Ok, se lauda cu 200 w pe 8 ohmi, dar in afara de asta ...

Pe de alta parte, putem invata foarte multe din "Audio Power Amplifier Design": in editia a 6-a capitolul dedicat etajului de intrare are 30 pagini iar cel despre VAS are aproape 40 pagini.

Sunt prezentate foarte multe variante posibile impreuna cu performantele masurate, facand mult mai usoara identificarea amplificatoarelor proiectate corespunzator.

Tinand cont de modificarile relativ simple care pot fi implementate in etajele de semnal mic si care pot reduce semnificativ distorsiunile, un amplificator cu THD >= 0.03% (la jumatate din puterea nominala, 8 ohmi, 20 Hz - 20 kHz) poate fi considerat o implementare mediocra din punct de vedere hi-fi.

Link spre comentariu
La 09.10.2024 la 2:52, Danut Marinescu a spus:

Ideea este simplitatea in calea semnalului si folosirea a cit mai putina reactie negativa daca e posibil.Sunt gelos uneori pe lampa ca suna bina bine fara reactie negativa.

Când si mai ales, de ce s-a inventat reactia negativa?

Indicatie pretioasa: Nu s-a inventat din plictiseala.

Acum 1 minut, edu a spus:

putem invata foarte multe din "Audio Power Amplifier Design"

Putem învata ca autorul nu a cercetat intensiv toate topologiile posibile (subliniaza el însusi acest lucru) si ca nu da chiar totul din casa (tot vorbele lui).

Mult mai important este ceea ce nu scrie în carte, si anume ca autorul a studiat psihoacustica.

Editat de franzm
Link spre comentariu
9 hours ago, roadrunner said:

depinde unde pui bara de perfomanta ca nimeni n-a zis clar.

Va dau un exemplu. 
La modulele mele MPA300.V2 cu finali mosfet ( 300W/4R ) am dorit neaparat sarcini active in diferentiale ( arhitectura simetrica ), si, ca sa stabilizez PSF-ul am experimentat tot felul de idei si solutii care mai de care mai pretentioase, pana am ajuns la o varianta predictibila si reproductibila. 

Si asta deoarece desi sarcinile active in diferential ii permit acestuia o bucla deschisa mult mai mare ( si deci rezulta o schema mult mai performanta ), au totusi unele neajunsuri care cer solutii complexe la randul lor. 
E drept ca eu am tinut sa scot cat mai mult de la o arhitectura populara, deci probabil intr-adevar conteaza ce pretentii ai atunci cand spui "performant".

Totusi imi pastrez opinia ca nu exista si simplu si performant.

Exista cel mult simplu si decent, acele scheme la care faci un minim de efort sa stabilizezi psf-ul de la intrare pana la iesire, sa implementezi solutii care sa duca la o rejectie decenta, si sa ai suficienta reactie negativa incat sa te coboare sub 0,1% la armonici.

Ce e sub categoria asta se numeste simplu si... simplu.

Link spre comentariu

Alegerea acelei topologii este destul de bine justificata in carte, in opinia mea de amator.

Alegerea este a fiecaruia, desigur, dar un amator care tine neaparat sa isi construiasca un amplificator are cel putin 2 variante:
- intrebari pe diverse forumuri (incepand cu cele destul de simple incat sa nu prezinte prea mult interes pentru cei cu mult mai multa experienta) si foarte multa rabdare (luni, poate ani)

- sau ar putea citi cele 700+ pagini despre proiectarea amplificatoarelor audio dupa care va putea pune intrebari mult mai bine formulate si cu mult mai multe sanse de a primi raspunsuri constructive

Pe partea de psihoacustica:

- Sound Reproduction: The Acoustics and Psychoacoustics of Loudspeakers and Rooms

- The Audio Expert: Everything You Need to Know About Audio

Link spre comentariu
Acum 5 ore, edu a spus:

Din manualul KAV-300iL:

Nu mentioneaza nimic altceva (putere/impedanta) asa ca nu ma pot baza pe aceste cifre pentru comparatii corecte.

Ok, se lauda cu 200 w pe 8 ohmi, dar in afara de asta ...

Pe de alta parte, putem invata foarte multe din "Audio Power Amplifier Design": in editia a 6-a capitolul dedicat etajului de intrare are 30 pagini iar cel despre VAS are aproape 40 pagini.

Sunt prezentate foarte multe variante posibile impreuna cu performantele masurate, facand mult mai usoara identificarea amplificatoarelor proiectate corespunzator.

Tinand cont de modificarile relativ simple care pot fi implementate in etajele de semnal mic si care pot reduce semnificativ distorsiunile, un amplificator cu THD >= 0.03% (la jumatate din puterea nominala, 8 ohmi, 20 Hz - 20 kHz) poate fi considerat o implementare mediocra din punct de vedere hi-fi.

Nu e chiar asa , ci invers  .

Etajul final are performante excepționale ( măsurat intern ),  cum ar fi SR minim 300V/ uS , THD minim 4 zerouri după virgulă  la 1/2 din putere , banda -3 dB intre 0 si 3 MHz etc .

Necredincioșii pot sa se apuce de simularea funcționarii. 

Acum 5 ore, franzm a spus:

Mult mai important este ceea ce nu scrie în carte, si anume ca autorul a studiat psihoacustica.

De aia nu explica cazurile particulare , în care Cdom Miller este compus doar CoB-ul tranzistoarelor din VAS ( cazul Krell  in discutie ) , cum influențează semnalul audio suprapus cu tensiunea de polarizare componenta Cdom Miller , esențială pentru stabilitatea necondiționată  .

Acel autor oferă cărți pentru popularizarea științei la sate și orașe , destinate entuziaștilor la nivel de evoluție  in genul revistei Tehnium  RSR .

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări