Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Simplitatea creeaza performanta?

Postări Recomandate

Pierderile din componentele electronice ne duc la concluzia ca un amplificator trebuie realizat cu minimul de componente.Cu un singur tranzistor e dificil sa facem ceva atractiv pentru ascultat acasa desi exista scheme si firme care realizeaza asa ceva.Cu 2 etaje de amplificare nu obtinem putere.Dar la 3 etaje putem aplica principii mai vechi din anii de inceput ai electronicii utilizind componentele performante de astazi.Etajul diferential este mai zgomotos cu multe avantaje si dezavantaje decit etajul de intrare cu un tranzistor in configuratie de reactie de curent.Aplicind o schema mai veche putem avea o configuratie de fet cascodat cu bipolar urmat de bipolar pe post de amplificator in tensiune urmat apoi de mosfet-uri performante ca repetoare.Obtinem astfel 3 etaje care pot obtine 100w pe 8 ohmi pentru auditie acasa in conditii excelente de fidelitate.Principiul mai putin inseamna mai bine este si deviza unor firme si in practica pare sa dea rezultate.Domeniul audio stim cit este de subiectiv si cunoastem bine ca amplificatorul nostru construit de noi este cel mai bun...dar fidelitatea fara corectii de ton adica pe liniar totul unde se aud multe detalii si linii melodice ce nu pot sa fie auzite cu alte amplificatoare(poate exagerez)par sa confirme regula simplitatii.Mosfeturile specializate pe audio de la Exicon ECW20n20/ECW20p20 sunt concepute ca repetoare finale si au tensiunea de deschidere foarte mica de la 0.15-la maxim 1V pentru un curent de drena de 100ma unde devin liniare pentru sunet.Pot sa fie comandate cu 2-5ma....Acestea se compenseaza termic singure avind compensare negativa si sunt considerate structuri indistructibile in reclamele firmei constructoare.Propun urmatoarea schema electronica si astept de la userii experimentati comentarii pro si contra.Aceasta ne ajuta sa invatam impreuna.In final cred ca performanta sonica cu cea electronica nu are nimic in comun.....Nici realizarea de amplificatoare fotogenice....Urechea noastra este foarte neliniara sa perceapa performantele cele mai perfecte.....

Amplificator v2.bmp

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 235
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ramine întrebarea dacă vrem sa ascultam un amplificator, adică sunetul creat-modificat de amplificator sau vrem sa ascultam sunetul original din studioul de înregistrare fără modificări și alterari create pe lanțul de redare. 

Schemele simple aduc modificări ale sunetului mai mari decit schemele mai complexe dar atent lucrate. 

În final totul tine de preferințele personale care sînt diferite de la om la om dar este greșit să spui că o schema simpla aduce obligatoriu distorsiuni mai mici ale sunetului față de o schema complexa dar bine gindita. 

Revenind la schema, deși este simplă și folosește puține componente, acestea sunt scumpe, rare și greu de găsit iar TEC-J-ul de la intrare cred ca este scos din producție de mult timp iar majoritatea celor de pe piață risca sa fie copii sau contrafaceri greu de identificat fata de original. 

Cu toate acestea schema are potențial sa sune bine. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu
5 hours ago, sesebe said:

vrem sa ascultam sunetul original din studioul de înregistrare fără modificări și alterari create pe lanțul de redare. 

Lanțul de captare și înregistrare produce și el modificări ale semnalului.
Practic, ascultăm aproximări ale sunetului original.

Link spre comentariu
Acum 6 ore, sesebe a spus:

Ramine întrebarea dacă vrem sa ascultam un amplificator, adică sunetul creat-modificat de amplificator sau vrem sa ascultam sunetul original din studioul de înregistrare fără modificări și alterari create pe lanțul de redare. 

Schemele simple aduc modificări ale sunetului mai mari decit schemele mai complexe dar atent lucrate. 

În final totul tine de preferințele personale care sînt diferite de la om la om dar este greșit să spui că o schema simpla aduce obligatoriu distorsiuni mai mici ale sunetului față de o schema complexa dar bine gindita. 

Revenind la schema, deși este simplă și folosește puține componente, acestea sunt scumpe, rare și greu de găsit iar TEC-J-ul de la intrare cred ca este scos din producție de mult timp iar majoritatea celor de pe piață risca sa fie copii sau contrafaceri greu de identificat fata de original. 

Cu toate acestea schema are potențial sa sune bine. 

Eu nu sunt incantat de stabilitatea termica a curentului de repaos, am facut si eu o varianta cu mosfet-uri la cel simetric construit de mine si n-am fost foarte incantat de stabilitatea termica.

Asta nu e simplu? etajele diferentiale nu sunt neaparat mai zgomotoase daca tranzistorul de la intrare e impartit in mai multe, asta e de la expertii de la Burr brown, am aplicat cu succes designul lor.

20160731_231133.jpg

Screenshot from 2024-04-17 08-04-13.png

Editat de ionut120v
Link spre comentariu

Majoritatea schemelor de amplificatoare audio, home made din zilele noastre, cu componete discrete, nu fac alteceva decăt să încerce să reproducă integreate profesionale cu aceeași funcție, amplificarea.
Nu este rău că incă se reproduc scheme din Tehnium de acum ceva ani sau se fac variațiuni pe tema asta.
Totuși, un amplif digital a ajuns la granulații invidiate de orice amplif audio așa-zis "analogic".

Editat de cloudy
Link spre comentariu

Un amplificator in clasa D ca acesta

https://classdaudio.com/product/gan-fet-amplifiers/

care nu e deloc ieftin, nu poate amplifica 1MHz ca acela analogic simplu(poate mai mult -3dB 4 Mhz, cu tranzistoare cat se poate de ordinare toate sot 23 cu exceptia finalilor)

Sunt bune pentru afara, in masina daca vrei sa-ti sparga timpanele cu energie putina, dar nu pentru ascultat incet in surdina in casa.

Un pickup analogic hi end face pereche buna cu un amplificator analogic.

Editat de ionut120v
Link spre comentariu
Acum 26 minute, dumitrumy a spus:

Ce inseamna amplificator digital?

Greu de dat un raspuns. 

Digital amplifiers, also known as Class D amplifiers, operate by converting an analog input signal into a digital format that uses pulse-width modulation (PWM) or pulse-density modulation (PDM). This digital signal drives the output transistors, which rapidly switch on and off, feeding pulses of power to the speakers.

In alta parte gasim:

Full Digital Amplifiers FDA

A Full Digital amplifier is fully digital, it does not use digital / analog conversion before amplification. It therefore offer the function of a DAC, preamplifier, and power amplifier on its own. These FDA amplifiers are of a breathtaking quality / price ratio, and deliver unexpected performance in their price range.
They are to be preferred when the main sources are digital, thus limiting signal conversions to the strict minimum.

Even if some offer an analog input, this should be considered as an accessory. For main use with an analog input, it is better to favor a conventional amplifier.

Deci ... trebuie vazut dupa caz la ce se refera interlocutorul. 

Link spre comentariu

Daca vrei ceva simplu... o iei pe urma lui "Papa Nelson Pass" dar o sa iasa niste calorifere pe cinste si cam scumpe.

Daca vrei ceva relativ ieftin sau cu un raport calitate/pret f bun atunci incepi sa faci compromisuri.

Link spre comentariu
19 hours ago, Danut Marinescu said:

Propun urmatoarea schema

Cum este rejectia per ansamblu la o astfel de schema?
Si cum este liniaritatea VAS fara degenerare?

Dar bucla deschisa? 
Care-i curentul de mers in gol la 2x45V? Dar la 2x55?
Nu degeaba schemele performante sunt complexe.

Link spre comentariu
Acum 10 ore, merck a spus:

Digital amplifiers, also known as Class D amplifiers, operate by converting an analog input signal into a digital format that uses pulse-width modulation (PWM) or pulse-density modulation (PDM).

Eu mi-am spus de multe ori parerea, semnalul digital doar seamana ca reprezentare grafica cu cel dreptunghiular, in rest nu au nicio legatura. Semnalul digital contine doar informatie, amplitudinea si frecventa lui neavand relevanta in timp ce un semnal dreptunghiular contine doar energie, cea mai mica variatie de amplitudine sau durata reprezentand alta valoare.

Ce zice GPT:

Amplificatoarele în clasa 😧 Acestea sunt un tip de amplificator care utilizează comutarea rapidă între două stări (on/off) pentru a amplifica semnalul. Deși funcționarea lor implică semnale de tip dreptunghiular, amplificatoarele în clasa D nu trebuie confundate cu un semnal digital în sine. În contextul unui amplificator clasa D, semnalul dreptunghiular este de fapt un semnal analogic modulat în impulsuri (PWM - Pulse Width Modulation), iar la ieșire, acesta este filtrat pentru a obține un semnal analogic corespunzător.

În concluzie, nu orice semnal dreptunghiular este un semnal digital. Deși un semnal dreptunghiular poate fi folosit în mod digital, el poate fi folosit și în sisteme analogice, cum ar fi în cazul amplificatoarelor în clasa D, unde semnalul este tratat ca un semnal analogic modulativ. Semnalul digital, prin definiție, este legat de reprezentarea informației în format binar, cu valori discrete.

Link spre comentariu

Simplitatea creaza performanta.....e echivalent zic si eu ,ca proasta, cu si frumoasa si devreme acasa...dar sa analizam de la coada la cap: la iesire ar trebui sa fie un filtru rl si inainte de el unul zobel/boucherot..finalii sunt pretentiosi si nu pot fi comandati de un vas cu 3-5ma , am avea un sr de 7-8uv/s doar pentru capacitatea finalilor, 1nf/2nf...meseriasii recomandau

(Dl.Borbely,.r.i.p.) 25ma sau 50ma pentru un final dublu ca in cazul propus..vas-ul trebuia si el cascodat pentru o a fi linear...la etajul de intrare care o fi p.s.f.-ul, stabilitatea, offset-ul, nu se stie...

Daca se doreste un amplificator simplu , se poate incepe cu cel(e) propuse de hitachi, (inspirate si ele de un amplificator operational american),folosite pentru diverse amplificatoare in anii "80, in u.k. de maplin, etc., dar trebuie comparate cu cele realizate pentru piata de hitachi-diferentele sunt mari...cu scuzele de rigoare.

Link spre comentariu
Acum 42 minute, cloudy a spus:

După mintea mea, acel amplificator care face On (1) si Off (0) cu tranzistorii prin care trece semnalul.

Chiar nu ai citit ce am scris, sau daca nu dai 2 bani pe ce scriu eu, nu ai citatul din AI? Cu pregatirea ta in digitala, te legi de un lucru asa banal, ca starea unor tranzistoare in lantul de tratare a semnalului? La un amplificator analogic semnalul trece cu modificari minime prin tot lantul de amplificare. La cel in clasa D semnalul nu "trece" prin tranzistor ci doar decide momentul pt OFF functie de amplitudinea la un moment dat urmand ca cineva sa interpreteze aceasta succesiune de semnale dreptunghiulare, adica filtrul. Semnalul analogic doar induce un anume comportament cuiva urmand ca altcineva care intelege acest comportament sa-l traduca convenabil, refacand semnalul initial. Intermediar este si discul vinil, este mecanic in loc de electric. Obtii doar un sant profilat intrun mediu dur (mai mult sau mai putin). Nu trebuie decat intermediarul "pe dos", sa inteleaga mesajul, sau de fapt sa-l converteasca in semnalul electric initial. Digital este semnalul audio pe CD.

Link spre comentariu

Daca se introduce semnal digital convertit in analogic intr-o clasa d este posibil sa apara alias (interferente), aceasta problema forteaza filtrare trece jos puternica care cam saraceste inaltele.

Amplificatorul clasa D are un DSP onboard, se poate baga direct semnal digital, asta elimina problema aliasului, singura problema este ca softul amplificatorului sa poata recunoste si decoda semnalul digital introdus.

S-ar putea armoniza transmisiile seriale de semnal audio sa fie direct PWM or PDM sa poata fi bagate direct in etajul in clasa D fara necesitatea unui DSP.(in spiritul topicului, de ce sa ne mai complicam sa punem DSP pe clasa D cand putem baga direct PWM simplu!!!)

Pentru puristi chestiile astea digitale sunt  un cuib de viespi in ceea ce priveste radiatiile electromagnetice, mai ales etaje de putere in comutatie.

Problema e cum facem designul sistemului sa nu implice alte frecvente in afara semnalului audio.

Putem alimenta din baterii, cum incarcam acele baterii ? probabil tot surse in comutatie altfel randamentul utilizarii panourilor solare ar fi slab.

Un compromis este utilizarea surselor LLC, produc un bruiaj sinusoidal orb sarac in armonice si putem utiliza bateria cu un randament decent.

Editat de ionut120v
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări