Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Realizare instalație electrică iluminat subsol de bloc

Marius84

Postări Recomandate

Probabil am exagerat cu numărul becurilor, în 4 încăperi am pus câte două, erau de circa 5mx3.5m. Sunt însă multe alte încăperi, holuri, etc. A trebuit să pun mai multe, întrucât urmează să fie refăcută toată instalația de canalizare, iar instalatorul a spus că fără lumină nu se apucă. Încerc să găsesc un transformator ok.

Am găsit așa, sper să fie ok. 

Transformator de tensiune 230 / 24V NikoIaidi 800VA, https://www.dedeman.ro/https://www.dedeman.ro/ro/transformator-de-tensiune-230/-24v-nikoiaidi-800va/p/1025828

Editat de Marius84
Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marius84

7

• validae

2

• flomar60

2

• cloudy

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

La 14.09.2024 la 12:50, Marius84 a spus:

Am terminat instalația, am montat 22 de becuri led de 10w la 24 de volți. Pe acele becuri scrie că au un consum în curent de circa 0.78A. Am măsurat cu un ampermetru curentul total în instalație și sunt circa 15 amperi, dar tensiunea livrată de transformator este de abia 18 volți. 

Transformatorul este vechi, scrie pe el 24v 1100w, scoate în gol 26 de volti dar efectiv fierbe după 15 minute.

Ați putea să îmi recomandați un transformator care să suporte pentru 12 ore de funcționare continuă acest consum? 

Daca transformatorul e fierbinte dupa 15 minute in gol, exista spire in scurtcircuit, foarte posibil daca transformatorul a zacut mult in atmosfera umeda. Daca se incinge in sarcina, e posibil sa fi fost rebobinat "artizanal" si "artistul" sa fi utilizat conductor de sectiune prea mica. Sau pur si simplu transformatorul are putere (mult) mai mica decat aia 1,1 kW de pe eticheta. Faptul ca "era taiat cablul" da de gandit ca ceva era defect, si una din posibilitati e tocmai transformatorul ala.

Traful nou, de 800VA, e mai mic sau mai mare cecat cel vechi (daca difera tipul de tole, puneti greutate in loc de dimensiune). Daca e mai mare, traful vechi e de fapt mai mic de kw-ul de pe eticheta. In plus, colegul a sesizat bine, la asemenea putere secundarul se face cu banda (de cupru, sau uneori din aluminiu)....

Succes la reparatiile pe tevarie!!

Link spre comentariu

Până la urmă am folosit un traf toroidal de la Spy shop de 1000 VA. Ăsta abia se încălzește. Dar era să îl fac retur din alt motiv. Folosisem o siguranță de 10A, 1P+N care declanșa imediat la conectare. Primarul, măsurat, avea o rezistență a înfășurării mai mică decât secundarul. 1 ohm. Așa ceva nu am mai văzut. Am pus o siguranță mai mare(nu am mai avut timp să pun fuzibilă) și nu a mai sărit la conectare. Ciudat. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări