Marius84 Postat August 25 Partajează Postat August 25 (editat) Vă salut! Întrucât nu mai am instalație de iluminat în subsolul blocului unde locuiesc, as vrea sa o realizez eu. M-am uitat în tabloul electric al scării, și există transformatorul de 24 de volți, dar firele sunt tăiate, deci trebuie refăcut tot. Mă gândesc să folosesc acest transformator, din rațiuni de securitate electrică. Așadar, vreau să pun mai multe aplice cu becuri led de 24 de volți. Ceea ce nu știu sunt următoarele: 1. Pot folosi întrerupător simplu la intrarea în subsol, prin care să se alimenteze primarul transformatorului? Rezistă contactele, fiind sarcină inductivă(dacă spun bine) sau se pune înainte de transformator un releu, contactor special, comandat de întrerupător? 2. Siguranța dinaintea transformatorului, acelea 1P+N trebuie să fie specială, sau merge una normală de la Schneider, de 10A? 3. În circuitul tensiunii de 24 de volți se poate pune siguranță automată 1P+N în genul celei de mai sus, sau nu funcționează ok la tensiuni mici? 4. Estimez consumul în circuit de maxim 150w, deci ar fi un curent de circa 5 amperi. Ar fi suficientă secțiunea conductorilor de 2.5mmp, sau să merg pe 4 mmp, lungimea totală fiind de 25 de metri? 5. Instalația va fi realizată pe plafonul subsolului, mă gândeam la tub PVC, oare este ok, sau să merg pe copex metalic? 6. Mie îmi place să cositoresc conductorii, trebuie musai cleme wago la derivații? Editat August 25 de Marius84 Link spre comentariu
cloudy Postat August 25 Partajează Postat August 25 (editat) Există becuri LED, fasung normal, la 24V care consumă undeva la 10W. De ce-ți faci mari griji pentru secțiunea cablului ? Editat August 25 de cloudy Link spre comentariu
Marius84 Postat August 25 Autor Partajează Postat August 25 Știu, becuri led voi folosi, doar că vor fi vreo 15. Este un subsol mai mare. Link spre comentariu
dan_b11 Postat August 25 Partajează Postat August 25 Dacă întrerupătorul din subsol îl puneți în primarul transformatorului, toată ideea pentru care se pune acel transformator este pierdută. E ca și cum ați pune toată instalația la 230V. ideea acelui trafo este ca toată instalația din subsol să fie la 24V. Inclusiv întrerupătoarele din subsol. Deci din secundarul trafo. Conductor merge și de 1,5 mmp. Copexul metalic s-ar putea să rugineasca în timp. Nu e musai cleme wago. Se pot și matisa și cositori. Link spre comentariu
validae Postat August 25 Partajează Postat August 25 Pe primarul trafului ar fi bine să pui o siguranță de maxim 8A.În secundar una de 10A e OK.Conductorul de 2,5mmp e suficient, îl poți monta prin patcablu rectangular de 10mm lățime, e mai elegant și mai simplu.Cositorirea e foarte bună. Link spre comentariu
Marius84 Postat August 25 Autor Partajează Postat August 25 Fără doar și poate, întrerupătorul din circuitul primar va fi la intrarea în subsol, dar în exteriorul acestuia, lângă ușă. Link spre comentariu
Marius84 Postat Septembrie 14 Autor Partajează Postat Septembrie 14 Am terminat instalația, am montat 22 de becuri led de 10w la 24 de volți. Pe acele becuri scrie că au un consum în curent de circa 0.78A. Am măsurat cu un ampermetru curentul total în instalație și sunt circa 15 amperi, dar tensiunea livrată de transformator este de abia 18 volți. Transformatorul este vechi, scrie pe el 24v 1100w, scoate în gol 26 de volti dar efectiv fierbe după 15 minute. Ați putea să îmi recomandați un transformator care să suporte pentru 12 ore de funcționare continuă acest consum? Link spre comentariu
validae Postat Septembrie 14 Partajează Postat Septembrie 14 Sfatul meu e să nu le acoperi cu nimic, le lași expuse la aer, dar protejate mecanic și electric.Sunt becuri de 24V.Dacă le bagi în corpuri fără aerisire, în două luni maxim încep să ,,moară,,.Lipsa de răcire e cauza, mai ales dacă uită vreun vecin lumina o zi sau noapte aprinsă. Link spre comentariu
flomar60 Postat Septembrie 14 Partajează Postat Septembrie 14 Puneți o poză cu respectivul traf....la 1100w ar trebui să dispună de un curent de aprox 50A....mult mai mare decât necesarul dvs....cu ce conductoare ați făcut legătura la becuri ?....secțiunea acestora....dacă aveți mai mult de 50ml secțiunea ar trebui să fie minim 6mmp ca să nu aveți cădere prea mare de tensiune la becurile conectate spre capătul acestei rețele..... Link spre comentariu
dumitrumy Postat Septembrie 14 Partajează Postat Septembrie 14 (editat) 1 oră în urmă, Marius84 a spus: becuri led de 10w la 24 de volți Editat Septembrie 14 de dumitrumy Link spre comentariu
Marius84 Postat Septembrie 14 Autor Partajează Postat Septembrie 14 @dumitrumyAm atașat imaginea cutiei becului. @flomar60 Transformatorului nu i-am făcut o poză, dar am găsit ceva pe net. Este ca acesta din foto 2. Conductorul este FY de 1,5mmp. Știu că este ușor subdimensionat, dar asta am avut. Tensiunea rămasă în sarcină am măsurat-o la bornele transformatorului, nu la capăt de linie. Oricum, bănuiesc că au ceva sursă de curent constant, luminează toate la fel. Transformatorul mă doare... Link spre comentariu
flomar60 Postat Septembrie 14 Partajează Postat Septembrie 14 Ăla nu-i traf de 1100w cum nu sunt eu popă! ....pentru puterea asta secundarul era bobinat cu platbandă de cupru de minim 8x3mm secțiune....dar, se poate rebobina fără probleme la parametrii necesari pt buna funcționare a becurilor....cu ocazia asta se pot face prize pe secundar la 26 și 28 V ca să reduceți puțin din căderea de tensiune.... Link spre comentariu
modoran Postat Septembrie 14 Partajează Postat Septembrie 14 Deci cam 1A pe un bec din ăla, la un factor de putere de 0.5 Noi îți sa recomandam să renunți naibii la transformatorul ăla și refaci la 230V instalația, pui diferențială de 30mA sau 10mA și nu ai nici o grijă. Alt traf trece de 1000 de lei . Sau, alta idee, exista surse in comutație ce scot curenți mari pe ieșire la 12 sau 24V și sunt ieftine ( 100 - 150 lei ) Link spre comentariu
YO9IBC Postat Septembrie 15 Partajează Postat Septembrie 15 (editat) Acum 9 ore, modoran a spus: Deci cam 1A pe un bec din ăla, la un factor de putere de 0.5 Noi îți sa recomandam să renunți naibii la transformatorul ăla și refaci la 230V instalația, pui diferențială de 30mA sau 10mA și nu ai nici o grijă. Alt traf trece de 1000 de lei . Sau, alta idee, exista surse in comutație ce scot curenți mari pe ieșire la 12 sau 24V și sunt ieftine ( 100 - 150 lei ) Nu prea e voie sa folosesti instalatie de 230v in subsoluri de bloc. Editat Septembrie 15 de YO9IBC Link spre comentariu
Stefan Postat Septembrie 15 Partajează Postat Septembrie 15 Transformatorul "original" prevăzut în instalația blocului trebuia să fie suficient pentru iluminatul cu incandescenta. Prin trecerea la iluminat LED acel traf trebuia să "fluiere" ținând cont de un consum semnificativ mai mic. Deci fie s-a exagerat cu numărul becurilor LED, totuși în subsol nu trebuie sa ai lumină pentru citit, fie transformatorul este defect. În cazului unui subsol iluminat LED un transformator de 300VA trebuia să fie suficient. Ideal este sa prevezi un automat "de scară" cu preavertizare care să stingă lumina la 1-2 ore (astea din comerț au timp mai mic) și fuzibile pe ieșire din transformator. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum