Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare amplificator

Chriss37

Postări Recomandate

Pt a asculta TARE pe boxe de 4 ohmi -  chiar si ocazional,  ar fi bine sa alegeti un amplificator cu 8 finali.

Unul despre care producatorul sa scrie ca livreaza minim 100W/8ohm si 125W-145W/4ohm.

Ma refer la amplificatoarele de camera -  integrated amplifiers.

Toate boxele au si minime de impedanta - uneori la jumatate din impedanta declarata ca "nominala". (Adica la anumite frecvente impedanta este mult mai mica, ele absorbind un curent mult mai mare).

Nu conteza ca il folositi la vreun chef o data la cine stie cate luni. Pt a se strica el are nevoie doar de cateva secunde in care se indeplinesc conditiile necesare (impedanta de sarcina prea mica in conditii de  putere livrata f mare si tempereatura deja mare). Cele cu o protectie bine gandita doar se vor opri, dar cele cu o protectie mai simpla risca sa se arda.  (Adesea cele mai audiofile intra in categoria aceasta)

Inca o observatie importanta - faceti bine calculele banesti.  Fiti constient ca a cumpara un amplificator pe care sa il bagati in modificari majore ("reparatii capitale")  va costa cel putin cateva sute bune de euro in plus fata de pretul platit pe el.

Link spre comentariu
Acum 9 ore, DjLeco2021 a spus:

Salut!

In jucaria mea, care este un PMA 880R, am pus ca finali MJL4302/MJL4281.

Salut.

Apreciez foarte mult pentru oferta si ma tenteaza, dau chiar mai multe sticle dar ar fi o problema de distanta mare intre noi sa vin personal, insa daca imi permiteti voi apela pentru ajutor si sfaturi.

E o veste foarte buna ca se pot cumpara inlocuitori noi pentru finali si care, din cate deduc eu, sunt mai performanti (sper sa nu gresesc) daca i-ati schimbat fara sa fie necesar.

Nu ma pricep la diferente de sunet date de finali sau la audiofilie in general, incercam sa ma bazez pe dvs. si colegii dvs. ca profesionisti si gasesc o solutie pentru un amplificator imperecheabil cu heco superior 930/4ohmi pentru un uz obisnuit cat mai placut.

Recunosc ca am nostalgii si colectionez pentru proiecte viitoare de restaurare amplificatoare romanesti, de aici ar trebui sa fie o doza de subiectivism.

Editat de danciusergiu84
Link spre comentariu

Finalii MJL4302/MJL4281 sunt buni si nu prea scumpi dar in ultimii ani nu se gasesc intotdeauna la acelasi furnizor (serios). Cand gasesti, e bine sa ii si cumperi.  De ex. acum vad ca sunt la Farnell.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Shambala a spus:

Finalii MJL4302/MJL4281 sunt buni si nu prea scumpi

Astea sunt bune de ceva? 5 x perechi MN2488-MN1620 .... am demolat o scula SONY , avea siguranta termica intrerupta in traf, nu am reusit sa ajung la el....   nu prea am ce face...raman la lampi...

mn248810.jpg

Link spre comentariu
Acum 10 ore, danciusergiu84 a spus:

Salut.

Apreciez foarte mult pentru oferta si ma tenteaza, dau chiar mai multe sticle dar ar fi o problema de distanta mare intre noi sa vin personal, insa daca imi permiteti voi apela pentru ajutor si sfaturi.

E o veste foarte buna ca se pot cumpara inlocuitori noi pentru finali si care, din cate deduc eu, sunt mai performanti (sper sa nu gresesc) daca i-ati schimbat fara sa fie necesar.

Nu ma pricep la diferente de sunet date de finali sau la audiofilie in general, incercam sa ma bazez pe dvs. si colegii dvs. ca profesionisti si gasesc o solutie pentru un amplificator imperecheabil cu heco superior 930/4ohmi pentru un uz obisnuit cat mai placut.

Recunosc ca am nostalgii si colectionez pentru proiecte viitoare de restaurare amplificatoare romanesti, de aici ar trebui sa fie o doza de subiectivism.

Comanda de la Farnell sau Mouser, MJL4302/4281 si pune-i in locul celor defecti, eu pe ampliful prezentat mai sus, am cite o pereche pe canal. Amplificatorului i-am facut doar upgrade, cind l-am luat era perfect functional.

Link spre comentariu

Salutare. Sunt si eu in cautarea unei solutii de amplificare de 2x200W pentru 6ohmi, de preferat cu protectii.

Momentan caut idei care sa ma duca la varianta cea mai ieftina, clasa D alimentat de +/-68Vcc ca deja dispun de alimentare. Daca nu, ori trebuie sa scap de transformatoare, ori sa le rebobinez.

Nu trebuie sa fie de fidelitate inalta, dar nici sa fie pocnitoare. Am gasit cateva variante, dar mai toate duc spre aliexpress.. si nu vreau.

Solutia vreau sa o folosesc in aer liber.

Multumesc anticipat.

Editat de FLONE
Link spre comentariu

Update cu 2 vesti: una buna, una rea.

Vestea buna am luat Denon PMA 1060. De ce e buna? Pentru ca e peste tot ce am avut pana acum. Va multumesc pentru sfaturi in achizitie.

Boxele de test Canton Fonum 90 cu filtrele restaurate cu condensatori polipropilena pe medii si inalte si polietilena la joase tot cu ajutorul sfaturilor dvs. Am incercat Heco Superior 930 dar au condensatorii originali si se aud slab/infundat pe medii inalte fata de Canton, desi cred ca pe inalte e ceva cond. cu film (poate polietilena), in rest electrolitici.

Am testat 3 amplificatoare pe Cantoane sa ma lamuresc:

1. Pe locul 1 a iesit Denon PMA 1060 mai ales pt. faptul ca m-a dat pe spate functia Source Direct, deocamdata corectorul e degeaba pt. mine ca dispare spatialitatea sunetului daca ma exprim bine, cred ca e legata treaba de diafonia intre canale si scad efectele stereo.

2. Pe locul 2 a iesit o cutiuta muzicala cat o carte groasa, made in China, Renkforce SAP-702 de numai 2x20W din cate stiu. Nu stiu ce artificiu magic au facut in el, din corector cred, dar e decent, m-a uimit cand l-am primit si inca ma multumeste.

3. Pe 3 din pacate pentru el a iesit Yamaha A500, nu stiu cum sa-i descriu sunetul fiindca nu ma pricep dar cred ca are ceva boala interna. Loudnessul e de neinteles, infunda sunetul si mai rau in loc sa faca ceva util deci cred are o buba in corector pe care o voi cauta candva.

Vestea rea: are finalii SI prefinali schimbati deci ma pregatesc incet de o restaurare pe care o pot face doar cu ajutorul dumneavoastra pentru ca eu sunt doar amator. L-as duce la oricare dintre dvs. care va ocupati dar sunt departe de capitala si la curier nu il pun ca e crima.

Mi-am pus deja in cos pe Farnell 2 seturi de finali MJL4302/4281 ca sa-i imperechez dupa factorul de amplificare si poate nu strica o rezerva daca mai repar ceva pe viitor ca hobby. Mai am insa nevoie de ajutorul dvs sa imi spuneti ce prefinali trebuie sa cumpar ca sa pun comanda?

Multumesc!

La 08.01.2025 la 23:54, sesebe a spus:

Orice schimbare afectează sunetul dar schimbarea trebuie sa fie majora ca să se și simtă aceasta afectare. În cazul defata, dace cei puși sînt originali, riscul sa fie afectat sunetul la un nivel perceptivibil este foarte mic

La 09.01.2025 la 9:09, Shambala a spus:

Inca o observatie importanta - faceti bine calculele banesti.  Fiti constient ca a cumpara un amplificator pe care sa il bagati in modificari majore ("reparatii capitale")  va costa cel putin cateva sute bune de euro in plus fata de pretul platit pe el.

Acum 21 ore, DjLeco2021 a spus:

Comanda de la Farnell sau Mouser, MJL4302/4281 si pune-i in locul celor defecti, eu pe ampliful prezentat mai sus, am cite o pereche pe canal. Amplificatorului i-am facut doar upgrade, cind l-am luat era perfect functional.

Link spre comentariu

@ FLONE   _   +/- 68V este o tensiune destul de mare pt o cl.D de 200W/6ohmi.  

Poate ar fi mai sigur sa va orientati spre o cl. B.  Doua module IPA 400 sh nu ar trebui sa fie mult mai scumpe dar vor fi mult mai robuste.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, danciusergiu84 a spus:

Update cu 2 vesti: una buna, una rea.

Vestea buna am luat Denon PMA 1060. De ce e buna? Pentru ca e peste tot ce am avut pana acum. Va multumesc pentru sfaturi in achizitie.

Boxele de test Canton Fonum 90 cu filtrele restaurate cu condensatori polipropilena pe medii si inalte si polietilena la joase tot cu ajutorul sfaturilor dvs. Am incercat Heco Superior 930 dar au condensatorii originali si se aud slab/infundat pe medii inalte fata de Canton, desi cred ca pe inalte e ceva cond. cu film (poate polietilena), in rest electrolitici.

Am testat 3 amplificatoare pe Cantoane sa ma lamuresc:

1. Pe locul 1 a iesit Denon PMA 1060 mai ales pt. faptul ca m-a dat pe spate functia Source Direct, deocamdata corectorul e degeaba pt. mine ca dispare spatialitatea sunetului daca ma exprim bine, cred ca e legata treaba de diafonia intre canale si scad efectele stereo.

2. Pe locul 2 a iesit o cutiuta muzicala cat o carte groasa, made in China, Renkforce SAP-702 de numai 2x20W din cate stiu. Nu stiu ce artificiu magic au facut in el, din corector cred, dar e decent, m-a uimit cand l-am primit si inca ma multumeste.

3. Pe 3 din pacate pentru el a iesit Yamaha A500, nu stiu cum sa-i descriu sunetul fiindca nu ma pricep dar cred ca are ceva boala interna. Loudnessul e de neinteles, infunda sunetul si mai rau in loc sa faca ceva util deci cred are o buba in corector pe care o voi cauta candva.

Vestea rea: are finalii SI prefinali schimbati deci ma pregatesc incet de o restaurare pe care o pot face doar cu ajutorul dumneavoastra pentru ca eu sunt doar amator. L-as duce la oricare dintre dvs. care va ocupati dar sunt departe de capitala si la curier nu il pun ca e crima.

Mi-am pus deja in cos pe Farnell 2 seturi de finali MJL4302/4281 ca sa-i imperechez dupa factorul de amplificare si poate nu strica o rezerva daca mai repar ceva pe viitor ca hobby. Mai am insa nevoie de ajutorul dvs sa imi spuneti ce prefinali trebuie sa cumpar ca sa pun comanda?

Multumesc!

Nu vreau sa fiu cârcotaș dar...

Ce credeți ca veți obține în plus cu noii finali?...nimic perceptibil.

Credeți că o să vă descurcați sa reglați amp cu noile componente?

2sc3855/ 2sa1941 nu au multe în comun cu mjl-urile

Împerecherea se face la curentul nominal de functionare și nu sunt suficiente câteva perechi.

Începe iar seria de bazme cu finalii auriți, poleiti și făcuți din praf de stele.

Te sfătuiesc sa vânezi la dezmembrări finalii originali.

Link spre comentariu

Nu am asteptari anume de la MJL-uri, ma gandesc sa restaurez scula cat de cat... ca sa ies cu ea la pensie.

Ma astept ca poate gasesc panarame si la finali si pe la prefinali de aceea doresc sa aflu care sunt niste inlocuitori buni si pt. prefinali.

Voi avea nevoie de ajutor la reglajele de offset si bias, nu cunosc valorile biasului. Poate sunt mai multe chestii dar daca trebuie osciloscop poate ma descurc cu unul pe usb hantek vechiut...

Nu am inteles pana la urma daca schimbarea finalilor e perceptibila fiindca imi recomandati cei originali dar nu imi recomandati  altii noi...

Link spre comentariu

Exista foarte multi tranzistori contrafacuti.  Fiind mai ieftini, unele firme obliga depanatorii sa lucreze cu ei pt a tine costurile de reparare extrem de jos,

Din pacate acei tranzistori contrafacuti ("fake" in engleza) nu au performantele celor originali asa ca sansele sa reziste mult timp sau la conditii mai dure de exploatare sunt f reduse.

Cand sonic11 cand va recomanda sa folositi tranzistorii "originali" se referea odata la asta,  si a doua oara la folosirea celor alesi de fabricant.

Cand se inlocuiesc finalii (sau prefinalii) cu unii "mai buni" - respectiv cu beta si Ft mult mai mari si Cob mult mai mic decat cei pusi de fabricant, exista posibilitatea sa apara oscilatii care pot duce chiar la arderea lor.  In cazul unor astfel de inlocuiri este bine de verificat atent cu un generator de semnal si un osciloscop bun daca totul este ok sau trebuiesc aplicate capacitati de compensare.  

Pe de alta parte, niste tz de putere mai mare sau cu SOA mai mare pot suporta mai bine varfurile de putere pe minimele de impedanta prezentate de boxele "dificile".

Dar astfel de modficari nu sunt recomandate incepatorilor, aici sonic11 are mare dreptate.  MULT mai bine este sa cumparati de la inceput un amplificator mai potent si sa nu umblati in el.

Despre nuanta sonora a diferitelor modele de finali - la unele amplificatoare se simte imediat, la altele este mai greu de observat.  In general la cele scumpe se simte.

Link spre comentariu

Multumesc mult, sunt super explicatiile! Acum e clar, eu caut varianta simpla. Deci am nevoie de echivalenti pe bune necontrafacuti cum sunt cei de la onsemi, ideal pana la gasirea unor originali recuperati.

Link spre comentariu
La 10.01.2025 la 21:13, enderman a spus:

Multumesc!

Mergi pe MJF/MJE 1503X complementari. Se pupa ok cu MJL-urile. Si au si IC suficient in cazul in care finalii au beta micut, desi MJL-urile nu au probleme de gen.

Ca bias, am observat un comportament foarte bun in 2 variante, ambele msurate intre B si E la NPN. 525-538mV sau daca ai racirea buna, un rezultat bun l-am mai gasit pe la 563-569mV.

Ma refer ca raspuns armonic, dar depinde f f mult schema si compensari.

Pentru uz normal, un 535mV masurat intre B si E la finalul NPN, este foarte ok.

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări