Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare amplificator

Postări Recomandate

OK! am rugat un coleg sa-mi explice cum devine problema si dupa ce a umplut citeva table de calcule si desene, m-a convins ca se modifica capacitatea in functie de frecventa, in linii mari datorita pierderilor in dielectric care sint dependente de frecventa. Chestie care nu se intimpla la tantal.

Sa nu uitam ca si acel epsilon se descompune in epsilon prim si epsilon secund, cel din urma fiind un numar complex si distractia poate continua. In inginerie este suficienta varianta ESR a condensatorului.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 94
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 16 ore, Marele Savant a spus:

am rugamintea sa-mi indicati si mie unde poate fi gasita formula respectiva, eventual chiar manualul respectiv! 

Aici este formula scrisa de domnul @misuraelectronic

1725619345807.jpg

1725619345811.jpg

1725619345816.jpg

Acum 3 ore, Marele Savant a spus:

OK! am rugat un coleg sa-mi explice cum devine problema si dupa ce a umplut citeva table de calcule si desene, m-a convins ca se modifica capacitatea in functie de frecventa,

Sunteti sigur? Poate a vrut sa zica ca Xc variaza cu frecventa (unde omega=2*PI*niu). In partea de sus a paginii din manualul de Fizica de clasa a XI-a.

1725619947517.jpg

Acum 3 ore, Marele Savant a spus:

Sa nu uitam ca si acel epsilon se descompune in epsilon prim si epsilon secund, cel din urma fiind un numar complex si distractia poate continua. In inginerie este suficienta varianta ESR a condensatorului.

Numere complexe? Adica numerele ce au i=radical din (-1) ? Scrise sub forma trigonometrica ? Suntem unii care vrem sa vedem.

Link spre comentariu
Acum 7 minute, norad a spus:

Poate a vrut sa zica ca Xc variaza cu frecventa 

Un raspuns mai complet:

Citat

In an ideal capacitor, the capacitance value does not change with frequency. In real-world capacitors, parasitic inductance, dielectric losses, and ESR can affect the capacitor's performance at higher frequencies, but these effects are not a direct change in the capacitance itself. Instead, they alter the behavior of the capacitor in a circuit.

Link spre comentariu
Acum 1 oră, norad a spus:

Numere complexe? Adica numerele ce au i=radical din (-1) ? Scrise sub forma trigonometrica ? Suntem unii care vrem sa vedem.

Draga, asa cum am spus, nu m-am ocupat niciodata de fabricarea condensatoarelor, deci in mintea me era dor formula postata de mine! Aparind ceva nou pentru mine, l-am rugat pe cel care a postat sa-mi dea mai multe amanunte! au facut-o mai multi colegi, multumesc tuturor!

In rest, colegul este fizician, Dr. Ing, cercetator stiintific, nu prea am motive sa-i pun la indoiala spusele, dar nici el nu a a vut tangenta cu industria producatoare de componente!

Link spre comentariu

La orice electrolitic capacitatea scade mult si rapid cu cresterea frecventei.

Asa cum scria Raymond, la unii electrolitici mari (mai ales la "borcanele" vechi de zeci de mii de uF), la peste 10khz nu mai ramane nimic, in sensul ca nu mai pot furniza curent.

De aceea proiectantii adaugau si un 100-200uF ca "filtraj local".  Condensatorii de valori mai mici au frecventa de rezonanta mult mai mare.

Pt ca dsicutia a devenit off-topic am sa despart subiectele.

Link spre comentariu

Lucrurile stau exact asa cum am spus.

Capacitatea scade cu cresterea frecventei de lucru - pana la zero, iar peste frecventa proprie de rezonanta, condensatorul devine inductiv (bobina). 

Fenomenul se intampla pt ca orice condensator real este diferit de modelul ideal.  Orice condensator are ESL (la frecvente mari si 5mm de terminal sunt o bobina), iar cele bobinate au o ESL-ul mult mai mare. 

In linkul pus de dl Dumitrumy scrie:  "the capacitance Cs decreases with increasing frequency."

Toate linkurile (serioase, nu aberatii ale unora sau altora) spun acelasi lucru.

Cautati   "capacitors self resonance frequency"  si cititi orice link vi se pare mai sugestiv.

https://www.google.com/search?q=capacitors+self+resonance+frequency&sca_esv=24731a508b288d28&rlz=1C1CHBD_enRO918RO918&ei=OlDbZu-fL4vn7_UPy6r--Ac&ved=0ahUKEwjvpNOn_66IAxWL87sIHUuVH38Q4dUDCBA&uact=5&oq=capacitors+self+resonance+frequency&gs_lp=Egxnd3Mtd2l6LXNlcnAiI2NhcGFjaXRvcnMgc2VsZiByZXNvbmFuY2UgZnJlcXVlbmN5MgcQABiABBgNMgsQABiABBiGAxiKBTILEAAYgAQYhgMYigUyCxAAGIAEGIYDGIoFMggQABiABBiiBEjtHlCsC1iBHXABeAKQAQCYAW6gAfcEqgEDMC42uAEDyAEA-AEBmAIIoALOBcICBBAAGEfCAgYQABgNGB7CAggQABgFGA0YHsICChAAGAUYDRgeGA_CAggQABgIGA0YHsICChAAGAgYDRgeGA-YAwDiAwUSATEgQIgGAZAGCJIHAzIuNqAH_yc&sclient=gws-wiz-serp

Link spre comentariu

The self-resonant frequency (SRF) of a capacitor is the frequency at which the capacitor no longer behaves like a capacitor but instead behaves like an inductor. This happens because real-world capacitors contain parasitic inductance due to the leads and internal wiring. At the self-resonant frequency, the inductive reactance of the parasitic inductance cancels out the capacitive reactance, making the overall impedance of the capacitor very high.

Screenshot-2024-09-06-at-21-31-40.png

Screenshot-2024-09-06-at-21-32-03.png

Screenshot-2024-09-06-at-21-28-08.png

Screenshot-2024-09-06-at-21-28-22.png

Editat de merck
Link spre comentariu

Gresesti si nu gresesti  :)

NU gresesti pt ca intradevar forumul este unul de limba romana.  Si fireste ca ar fi de dorit sa puteam da si citate din manuale romanesti.

Din pacate acestea nu se gasesc usor - eu am cautat cateva minute si nu am gasit nici unul.

In plus multe materiale academice de la noi sunt foarte prost scrise, adesea traduceri [slabe - pana la limita incorectului) din manuale occidentale.

Din acest pdv nu prea ramane alta optiune decat sa cautam dupa termenii din engleza si sa citim - si  sa citam -  in engleza.

Link spre comentariu

Sunt de acord cu tine dar nu toți membrii acestui forum stăpânesc engleza iar google traslate este un fiasco când vine vorba de termeni tehnici.

Din acest motiv cred ca fragmentele din lucrări în diverse limbi ar trebui măcar comentate în limba romana sau chiar traduse de cei ce le postează.

Link spre comentariu
Acum 14 ore, norad a spus:

Despre ce "rezonanta" este vorba?

Stiam ca un circuit este in regim de rezonanta atunci cand XL=Xc.

Eu am raspuns acestei postari si am zis ca nu strica un document de la o firma care fabrica condensatori si ar trebui sa stie foarte bine comportarea lor.

Dupa ce ca aproape tot ce avem in tara sau toata documentatia adevarata provine de la cei ce vorbesc engleza, romanul e mofturos. 

Cat de nefolosit este traducerea asta Google: 

Self-Resonant Frequency (fRES or SRF)
The self-resonant frequency is the frequency whose formula is
shown in Table 1 near the beginning of this document. At this
frequency the capacitive reactance equals the additive inverse
of the inductive reactance, thereby causing the remaining impedance
to be purely resistive and thus equal to the ESR at that
frequency. At frequencies greater than the SRF, the device is inductive.
In aluminum electrolytic capacitors the self- resonant
frequency typically occurs at less than 100 kHz. It occurs at a frequency
higher than expected based on 120 Hz capacitance because
the capacitance Cs decreases with increasing frequency.
fRES can decrease with increasing temperature because Cs typically
increases with increasing temperature.

Frecvență de auto-rezonanță (fRES sau SRF) Frecvența autorezonantă este frecvența a cărei formulă este prezentate în tabelul 1 de la începutul acestui document. La asta frecvența reactanța capacitivă este egală cu inversul aditiv a reactanței inductive, determinând astfel impedanța rămasă să fie pur rezistiv și, prin urmare, egal cu ESR frecvenţă. La frecvențe mai mari decât SRF, dispozitivul este inductiv. În condensatoarele electrolitice din aluminiu, autorezonanța frecvența apare de obicei la mai puțin de 100 kHz. Are loc la o frecvență mai mare decât era de aşteptat pe baza capacităţii de 120 Hz deoarece capacitatea Cs scade odata cu cresterea frecventei. FRES poate scădea odată cu creșterea temperaturii, deoarece Cs de obicei crește odată cu creșterea temperaturii.

Am auzit "babe" spunand ca au inceput sa foloseasca casele self, dar pe un forum tehnic self-resonant frequency produce neplaceri.

Din PDF-ul meu ajunge sa privesti tabelele si desenele si tot iti faci o imagine aproximativa asupra problemei.

cond1.jpg

Oricum, acum poti folosi doar traducerile AI. Exemplu GPT:

Sigur! Iată o traducere tehnică în limba română pentru textul respectiv:

Frecvența de auto-rezonanță (fRES sau SRF)
Frecvența de auto-rezonanță este frecvența a cărei formulă este prezentată în Tabelul 1, la începutul acestui document. La această frecvență, reactanța capacitivă este egală cu inversul aditiv al reactanței inductive, ceea ce face ca impedanța rămasă să fie pur rezistivă și, prin urmare, egală cu ESR la acea frecvență. La frecvențe mai mari decât SRF, dispozitivul devine inductiv. La condensatoarele electrolitice din aluminiu, frecvența de auto-rezonanță apare de obicei la mai puțin de 100 kHz. Apare la o frecvență mai mare decât cea așteptată pe baza capacitanței de 120 Hz, deoarece capacitanța Cs scade odată cu creșterea frecvenței. fRES poate scădea odată cu creșterea temperaturii, deoarece Cs crește de obicei cu creșterea temperaturii.

Această traducere păstrează terminologia tehnică și sensul original al textului.

EDIT:   ca sa nu mai spun ca da un exemplu practic la care nu cred ca este nevoie de traducere

cond2.png

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu
Acum 3 ore, sonic11 a spus:

Sunt de acord cu tine dar nu toți membrii acestui forum stăpânesc engleza iar google traslate este un fiasco când vine vorba de termeni tehnici.

Din acest motiv cred ca fragmentele din lucrări în diverse limbi ar trebui măcar comentate în limba romana sau chiar traduse de cei ce le postează.

Cine butoneaza in ale electronicii ar cam trebui sa stapaneasca engleza mai ales pe partea tehnica.Cam toata lumina asta tehnologica vine din vest si peste 90% este in engleza

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări