Shambala Postat August 28, 2024 Partajează Postat August 28, 2024 Este o grava eroare sa folositi amplificatorul cu condensatorii umflati /serios imbatraniti. Este exact ca si cum ai merge cu o masina cu rulmentii sparti. [Sparti, nu uzati ! ] in ciuda aparentei bune functionari, exista riscul mare ca aparatul sa intre in oscilatie si sa se arda iremediabil. Iar asta se intampa de obicei in fractiuni de secunda. Daca vreti o reparatie mai ieftina folositi Samwha, dar oricum, nu se lasa conzi umflati in aparate. Link spre comentariu
sk24bpo Postat Septembrie 2, 2024 Partajează Postat Septembrie 2, 2024 Va suna bine cu orice condensator nou de 10.000uF/63v. Singura grija este sa aibe dimensiunea ceruta. Link spre comentariu
Shambala Postat Septembrie 2, 2024 Partajează Postat Septembrie 2, 2024 Chiar si cel mai no name condensator chinezesc nou (Y-Chung, sa zicem), este infinit mai bun decat un ELNA umflat. Dar atentie, daca s-a umflat unul, este probabil ca si ceilalti sa fie in buna masura uscati. Trebuie masurati. La condensatori no name mai poti suspecta un defect de fabricatie si sa zici ca a crapat unul ca a fost prost, dar la condensatori de marca si mai ales dupa multi ani de functionare, este imposibil sa fi fost unul prost (si restul buni). Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Septembrie 2, 2024 Partajează Postat Septembrie 2, 2024 Acum 31 minute, sk24bpo a spus: Va suna bine cu ORICE condensator nou de 10.000uF/63v. SINGURA grija este sa aibe dimensiunea ceruta. 1-- americanii au o vorba inteleapta ... GARBAGE IN , GARBAGE OUT ... atunci cind schimbi filtrajele mari la un aaf si vrei sa vinzi cuiva oarecare si necunoscut acel aaf , atunci dap , poti sa te gindesti si la aceasta optiune , in sensul ca poti monta acolo orice gasesti cit mai ieftin pe piatza ... insa in momentul cind vrei sa pastrezi acel aaf , atunci in mod automat te gindesti si la FIABILITATE , pt ca nu o sa stai toata ziua-buna ziua sa schimbi panaramele ieftine pe care sa presupunem ca le-ai montat din prima si care se vor umfla muuuuult mai repede decit niste condensatoare MBR ... 2-- grija nr 2 a clientului final --- care nu este nicidecum singura grija , cum ai zis tu --- este ca sa aleaga niste condensatori elco care sa se incadreze in inaltimea maxim disponibila in mm , cu capacul aaf-ului pus ...si care sa se incadreze in diametrul maxim disponibil in mm , astfel incit sa nu se jeneze cu vecinii condensatori , sau cu diverse trafo-uri , radiatoare , etc ... 3-- exista cazuri speciale , atunci cind condensatorii mari de filtraj nu ii poti gasi decit la preturi astronomice , sau nu ii poti gasi delok si atunci te adaptezi ... exact asa am procedat eu acum vreo 6 luni cu un client cu o statie ultra-profi , echipata din fabrica cu 8 tranz mosfet lateral pe canal ... condensatorii originali erau la 120v , iar in statie avem reali +/- 124v cc ... cum nu am putut gasi nici macar in SUA acesti condensatori , am masurat locasul disponibil in mm si am facut o grupare serie , rezultind o capacitate echivalenta la 163v cc ... bineinteles , totul s-a facut cu acceptul clientului ...la final , statia merge de rupe de minim 6 luni ... Link spre comentariu
Chriss37 Postat Septembrie 2, 2024 Autor Partajează Postat Septembrie 2, 2024 Avem un domn mai serios pe aici care se ocupa si de amplificatoare. Dupa ce vede care este treaba cu prima scula ii dau si HK la purificat! Multumesc tuturor pentru ajutor! Link spre comentariu
dumitrumy Postat Septembrie 2, 2024 Partajează Postat Septembrie 2, 2024 Acum 37 minute, Chriss37 a spus: Avem un domn mai serios pe aici care se ocupa si de amplificatoare. Mai serios decat cine? Dintre cei care ti-au raspuns, care este cel mai neserios? Link spre comentariu
Chriss37 Postat Septembrie 2, 2024 Autor Partajează Postat Septembrie 2, 2024 Acum 3 ore, dumitrumy a spus: Mai serios decat cine? Dintre cei care ti-au raspuns, care este cel mai neserios? . Mai serios si mai profesionist in zona unde locuiesc eu. Aici pe forum nu am nimic de comentat. Fiecare a incercat sa ma ajute si sa imi explice. Nota 10 pt asta. Link spre comentariu
sk24bpo Postat Septembrie 4, 2024 Partajează Postat Septembrie 4, 2024 (editat) La 02.09.2024 la 14:47, misuraelectronic a spus: 1-- americanii au o vorba inteleapta ... GARBAGE IN , GARBAGE OUT ... atunci cind schimbi filtrajele mari la un aaf si vrei sa vinzi cuiva oarecare si necunoscut acel aaf , atunci dap , poti sa te gindesti si la aceasta optiune , in sensul ca poti monta acolo orice gasesti cit mai ieftin pe piatza ... insa in momentul cind vrei sa pastrezi acel aaf , atunci in mod automat te gindesti si la FIABILITATE , pt ca nu o sa stai toata ziua-buna ziua sa schimbi panaramele ieftine pe care sa presupunem ca le-ai montat din prima si care se vor umfla muuuuult mai repede decit niste condensatoare MBR ... Nu mai este chiar asa... nu prea mai exista condensatoare proaste de bubuie. Iti aduci aminte cum acum 15-20 ani niste condensatoare CapXon au nenorocit o gramada de placi de baza la calculatoare bubuind ? Nu mai este asa... au ajuns sa fie bune si condensatoarele chinezesti. Folosesc atat CapXon cat si Elite in amplificatoarele de audiofrecventa cat si in smps-uri de 2.000w si n-au nicio treaba, sunt excelente, fac treaba Nichicoanelor fara probleme. Este adevarat ca nici rusinos de ieftine nu mai sunt, pretul s-a triplat, s-a cvadruplat. In plus in audio condensatoarele nu sufera, se deterioreaza prea putin daca le folosesti corect. Problemele mai mari sunt in comutatie unde apar varfuri de tensiune si curenti peste limitele admise in foile de catalog. Editat Septembrie 4, 2024 de sk24bpo Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Septembrie 4, 2024 Partajează Postat Septembrie 4, 2024 este drept ca firma Elite s-a ridicat dpv a/al calitatii dar si a/al preturilor in ultima vreme , insa despre firma Capxon nici macar nu vreau sa aud , darmite sa mai si cumpar ceva vreodata produs de ei ... Link spre comentariu
PavelR Postat Septembrie 4, 2024 Partajează Postat Septembrie 4, 2024 Absolut toți condensatorii elite pe care i-am cumpărat, multe valori diferite, au capacitatea mai mică decât cea notată pe ei Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Septembrie 4, 2024 Partajează Postat Septembrie 4, 2024 Acum 16 minute, PavelR a spus: Absolut toți condensatorii elite pe care i-am cumpărat, multe valori diferite, au capacitatea mai mică decât cea notată pe ei aproape toate firmele din lume de la ora actuala , indiferent daca sint MBR sau sint de ultimul drum chinezesc procedeaza la fel in cazul condensatoarelor electrolitice ... scriu in datasheet toleranta capacitatii este +/- 20% ... in realitate , daca masurati acel condensator de nou , veti vedea ca majoritatea covirsitoare a lor se duce undeva spre limita de -20% in cel mai fericit caz poate ajunge in jur de -10%... este o economie mascata de material , in felul acesta rezultind --- grosso modo vorbind evident --- inca 1 condensator aproape moka la circa 5..6 condensatori identici nou vinduti ... pe scurt ... nu mai cautati toleranta 0 la elco , pt ca este ff greu de gasit in ziua de azi ...despre toleranta pozitiva la elco ... puteti uita ! toleranta pozitiva inseamna pierdere pt fabricant si asa ceva nu este acceptabil ... Link spre comentariu
Shambala Postat Septembrie 4, 2024 Partajează Postat Septembrie 4, 2024 Domnule misuraelectronic, cand am spus ca si un cond no-name este mai bun decat unul brand name umflat, nu a fost o sugestie ca trebuie folositi conzi no-name. Ideea era de a sublinia riscul utilizarii aparatului (a oricarui aparat) cu condensatori umflati. In extremis chiar proprietarul ar putea inlocui provizoriu / temporar condensatorii umflati cu unii f ieftini (no-name). Tot ar fi mai bine decat cu ei umflati. Trebuie inteles ca un condensator umflat inseamna de fapt fara condensator. (Aproxiamtiv.) Link spre comentariu
sk24bpo Postat Septembrie 5, 2024 Partajează Postat Septembrie 5, 2024 Mare atentie la masuratori. In general masuratoarea se face la 1khz si nu e chiar corecta. Rezultatul este ca si cum ar fi cu 20% mai mica valoarea. Cel putin asa este la aparatul meu de masura, un BK Precision LCR 880. Pentru o acuratete mai mare am refacut masuratoarea la 100hz si diferenta de capacitate a scazut la 10 % fata de valoarea de referinta de 2.200uF. Eu am masurat acum condensatoare Nichicon cat si Elite si Samwha si toate trei au valori aproape identice. Deci cu cat condensatorul este mai mare cu atat coborati frecventa de masurare daca este posibil pentru a va asigura acuratetea. Nu mai am CapXon de 2.200uF pentru masuratori dar de Elite pot sa spun ca in conditii normale de utilizare nu sesizezi nicio diferenta fata de Nichicon. Si la ESR valorile sunt apropiate. Daca folositi condensatoare chinezesti sau taiwaneze de la firme cunoscute, condensatoare cumparate cu factura de la magazine corecte, care nu umbla cu porcarii, eu zic ca or sa functioneze excelent si peste 10 ani in aparatura audio. In conditii grele de comutatie posibil sa existe diferente sesizabile, la mine n-au fost nici macar aici dar na, smps-urile mele nici nu sunt solicitate intensiv. Nu trebuie sa dai 100 de euro pe un condensator de 10.000uF ca sa sune bine ampliful, mai ales un HK vintage. Sa ne pastram ratiunea totusi. Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Septembrie 5, 2024 Partajează Postat Septembrie 5, 2024 Acum 18 minute, sk24bpo a spus: Mare atentie la masuratori. In general masuratoarea se face la 1khz si nu e chiar corecta. Rezultatul este ca si cum ar fi cu 20% mai mica valoarea. Cel putin asa este la aparatul meu de masura, un BK Precision LCR 880. Pentru o acuratete mai mare am refacut masuratoarea la 100hz si diferenta de capacitate a scazut la 10 % fata de valoarea de referinta de 2.200uF. stii care este formula de calcul a capacitatii electrice C ? iti zic eu ... C = epsilon 0 x epsilon R x S / d unde ... C = capacitatea electrica epsilon 0 = permitivitatea electrica absoluta a vidului , care este constanta si este egala cu 1 / 4 pi x 9 x 10 la a 9 a epsilon R = permitivitatea electrica a dielectricului folosit ... S = aria armaturii /armaturilor ... d = distanta intre armaturi ... dintre toate marimile de mai sus , singura care ar putea sa varieze cu frecventa si sa influenteze astfel si variatia capacitatii electrice cu frecventa ar fi epsilon R ... totusi , eu nu prea cred ca de la o masuratoare la 100hz si pina una la 1khz variaza capacitatea C cu 10...20% pina una -alta , nu toti electronistii au in posesie punti RLC , dar toti au sigur un multimetru in posesie si ff multi din ei au un capacimetru dedicat ... te rog frumos , coboara-te cu picioarele pe Pamint si ia si masoara cu un capacimetru dedicat , nu cu o punte RLC si vei vedea ca am dreptate ... Link spre comentariu
Marele Savant Postat Septembrie 5, 2024 Partajează Postat Septembrie 5, 2024 La 04.09.2024 la 12:17, sk24bpo a spus: In plus in audio condensatoarele nu sufera, se deterioreaza prea putin daca le folosesti corect. Da, dar altfel te vede lumea, daca ai condensatoare bengoase! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum