q_acdc Postat Ianuarie 12 Partajează Postat Ianuarie 12 Imi aduc aminte vorbele unui user, Zal .(ultimile randuri) Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 12 Partajează Postat Ianuarie 12 E mai rapid sa masori asa decit sa masori și sa faci calcule. Și eu mi-aduc aminte foarte clar. Link spre comentariu
Alic Postat Ianuarie 12 Partajează Postat Ianuarie 12 Da, și cât a mai fost criticat pentru treaba asta.... Acum e de bine. Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 12 Partajează Postat Ianuarie 12 Nu e de bine, doar ca am obosit sa ma lupt cu morile de vint. 1 Link spre comentariu
franzm Postat Ianuarie 12 Partajează Postat Ianuarie 12 Acum 2 ore, Alic a spus: Acum e de bine. Da numa' daca-i cu bias de vara si bias de iarna. Sau amplificator de vara si amplificator de iarna. On topic: am o cunostinta care vrea sa scape de doua Denon POA-6600 (unul oleaca defect, ambele neumblate). Astea s-ar încadra la cerinte? Link spre comentariu
FLONE Postat Ianuarie 12 Partajează Postat Ianuarie 12 (editat) La 10.01.2025 la 22:56, Shambala a spus: @ FLONE _ +/- 68V este o tensiune destul de mare pt o cl.D de 200W/6ohmi. Poate ar fi mai sigur sa va orientati spre o cl. B. Doua module IPA 400 sh nu ar trebui sa fie mult mai scumpe dar vor fi mult mai robuste. Multumesc de raspuns. Eu am plecat de la doua amplificatoare de subwoofer HKTS11. Le-am luat nefunctionale sa le repar si nu am reusit sa le dau de cap modulelor de clasa D de 200W (DS-150). De aici si alimentarea la valori asa mari. Editat Ianuarie 12 de FLONE Link spre comentariu
enderman Postat Ianuarie 12 Partajează Postat Ianuarie 12 Acum 12 ore, q_acdc a spus: Imi aduc aminte vorbele unui user, Zal .(ultimile randuri) Imi pare rau sa aud asemenea veste proasta. Era parte din sufletul discutiilor. Acum 6 ore, sesebe a spus: Nu e de bine, doar ca am obosit sa ma lupt cu morile de vint. Ceva imi aduc aminte cred, recomandati masurarea tensiunii pe rezistenta din emitor si apoi calcularea intensitatii? Urmeaza sa trec prin aceste reglaje iar si am uitat dupa 8 ani... Link spre comentariu
Shambala Postat Ianuarie 12 Partajează Postat Ianuarie 12 @ enderman - pt ca nu toti tranzistorii sunt la fel (constructiv) nici valorile Ube nu vor fi aceleasi pt acelasi curent Ice prin orice tranzistori de putere. Valorile date pot fi folosite cel mult orientativ si doar pt tipul de tranzistori mentionat. Masurand tensiunea pe rezistentele serie din emitori veti afla valoarea exacta a curentului de mers in gol. Link spre comentariu
DjLeco2021 Postat Ianuarie 13 Partajează Postat Ianuarie 13 (editat) La 12.01.2025 la 6:52, q_acdc a spus: Imi aduc aminte vorbele unui user, Zal .(ultimile randuri) Pentru nivelul de cunostinte si dotari, ce am scris, este cel mai la indemana sfat pentru initiatorul topicului. La 12.01.2025 la 11:05, sesebe a spus: E mai rapid sa masori asa decit sa masori și sa faci calcule. Și eu mi-aduc aminte foarte clar. La 12.01.2025 la 11:17, Alic a spus: Da, și cât a mai fost criticat pentru treaba asta.... Acum e de bine. La 12.01.2025 la 12:25, sesebe a spus: Nu e de bine, doar ca am obosit sa ma lupt cu morile de vint. Eu spun din masurate, raspunsul armonic vizualizat pe quantasilum, nu din vorbe. Si evident despre tranzistorii pe care i-am recomandat. Pina la urma fiecare face cum vrea, se pare ca inca "metehnele elforum" s-au pastrat (politele de platit, indiferent cine fata de cine). Ca atare, succes baieti, reusiti in continuare sa tineti elforum cat mai steril! Rog moderatorul sa NU stearga/editeze postarea mea, ea reflecta doar realitatea, iar filmarea (fara niciun scop comercial, nu am ceva de vinzare), poate va ajuta alti useri sa "vada" biasul ca raspuns armonic la aproximativ 576mV intre B si E la NPN MJL4281A, multumesc! Daca gasesc filmarea si cu biasul intre 530 si 539mV, pentru raspunsul armonic, o voi posta. Editat Ianuarie 13 de DjLeco2021 3 Link spre comentariu
maxente Postat Ianuarie 13 Partajează Postat Ianuarie 13 E misto o jucarie ca aia quantasilum ca poti "calibra" curentul ala dupa cum iti place acea distributie de armonici. Ar trebui, totusi, sa spui ca nu ai avut din totdeauna o asemenea scula si de multe ori ai reglat un curent prin finali fara sa stii ce distributie de arminici aveai. 2 Link spre comentariu
DjLeco2021 Postat Ianuarie 14 Partajează Postat Ianuarie 14 (editat) Pe vremuri, reglajul era simplu, 50-60mA, se (mai) recomanda chiar si un curent de 20-30mA la "finalele de 50W-100W", curent masurat "serie" cu colectorul tranzistorului final de la +Vcc. Vorbesc de scheme din vechea publicatie Tehnium sau alte publicatii de gen, scheme de la care s-au dezvoltat si imbunatatit, etajele finale mai recente. Eu reglam la 40-50mA, tot ce faceam, ascultam pe difuzor de 750 ohmi de la TV, la putere mica, dar aveam si rezistente pe iesire sa simulez 3-4 ohmi. Daca radiatorul era generos, mergeam pe 60mA. Masuratorile actuale se fac "pe rezistenta serie din emitor finali", care rezistente bobinate au toleranta destul de mare. Mie nu-mi pare o medoda "perfectionista", mai ales daca exista 2 sau mai multi finali pe sectiune. Ce am postat eu mai sus, arata cele mai bune rezultate armonice obtinute de mine, pentru diverse valori de bias AB si trecere spre usor A (impropriu spus A, dar se subintelege), Evident ca nu este universal valabil, schema influenteaza cel mai mult. Dar, am mai reglat si alte aparate BRAND (cu acest aparat) upgradate cu MJL-uri, iar rezultatele au fost asemanatoare pentru aceleasi tensiuni citite intre B si E la NPN, desi schemele difereau mult ca, conceptie. ERATA: Inainte, se regla "grosier" biasul si se faceau zeci si sute de amplificatoare de catre constructorii amatori, acum, toata lumea insiruieste zeci de pagini cu reglaje care mai de care mai simandicoase si nimeni nu mai construieste nimic, in regim propriu de amator. Toti cumpara giurumele chinezesti de 20-50 lei "pe ebay sau aliexpress". Asta da, "evolutie"! Editat Ianuarie 14 de DjLeco2021 2 Link spre comentariu
CornelM Postat Ianuarie 14 Partajează Postat Ianuarie 14 Acum 4 ore, DjLeco2021 a spus: ERATA: Inainte, se regla "grosier" biasul si se faceau zeci si sute de amplificatoare de catre constructorii amatori, acum, toata lumea insiruieste zeci de pagini cu reglaje care mai de care mai simandicoase si nimeni nu mai construieste nimic, in regim propriu de amator. Toti cumpara giurumele chinezesti de 20-50 lei "pe ebay sau aliexpress". Asta da, "evolutie"! Foarte bine punctat! Scuze de off topic. 1 Link spre comentariu
franzm Postat Ianuarie 14 Partajează Postat Ianuarie 14 La ce temperatura? Ca aia este marea necunoscuta care ne provoaca dureri de cap. Ca n-am pomenit degeaba de biasul de vara si de iarna. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Ianuarie 14 Partajează Postat Ianuarie 14 1 oră în urmă, franzm a spus: La ce temperatura? Ca aia este marea necunoscuta care ne provoaca dureri de cap. Ca n-am pomenit degeaba de biasul de vara si de iarna. Probabil la 25 grd ca am facut simularea si in 60ms si in 6s, aceleasi date. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum