Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare amplificator

Postări Recomandate

• Răspunsuri 94
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Draga, eu nu am ajuns pina in clasa respectiva, asa ca m-am oprit la  image.png.5b7395275b6b4c59c8252e573df65ba7.png

oricum, in loc de spirite de autobaza, am rugamintea sa-mi indicati si mie unde poate fi gasita formula respectiva, eventual chiar manualul respectiv! 

P.S. va luati prea in serios!

Acum 19 minute, Craciun a spus:

Multumesc, cunosc formulele respective, eram doar curios sa aflu unde poate fi gasita cea scrisa de colegul nostru!

Link spre comentariu

Este absolut aceeasi formula , numai ca nu am litera epsilon pe tastatura si am scris litera intreaga dpv fonetic ...

Iar epsilon este egal cu epsilon 0 x epsilon R... Am scris formula extinsa , ce naiba o fi asa de greu de inteles ?

Chiar aveti chef de facut misto-uri sau , daca nu este prima varianta , atunci chiar sint gata sa va fac o schema cu sageti ca sa intelegeti  intr-un final ...am facut liceu de electronica  + facultatea idem , chiar nu Scot formule din burta ...

Totusi , sincer vorbind acum , mi-ar place sa ramin cu  ideea ca aveti chef de glume ...

LE ... Facind un liceu de electronica , se invata asa ceva la orele de CCEP din clasele a9a sau a10a ...CCEP inseamna componente si circuite electronice passive ... Se ia si se explica la nivel de liceu rezistorul , condensatorul , bobina ,etc ...toate fazele astea sint un fel de precursor Al cursului De CCEP din anul 1 de facultate , unde se analizeaza la nivel de facultate ...

Multumit ?

Editat de misuraelectronic
Link spre comentariu
Acum 21 minute, misuraelectronic a spus:

Este absolut aceeasi formula , numai ca nu am litera epsilon pe tastatura si am scris litera intreaga dpv fonetic ...

Iar epsilon este egal cu epsilon 0 x epsilon R... Am scris formula extinsa , ce naiba o fi asa de greu de inteles ?

Chiar aveti chef de facut misto-uri sau , daca nu este prima varianta , atunci chiar sint gata sa va fac o schema cu sageti ca sa intelegeti  intr-un final ...am facut liceu de electronica  + facultatea idem , chiar nu Scot formule din burta ...

Totusi , sincer vorbind acum , mi-ar place sa ramin cu  ideea ca aveti chef de glume ...

Mie mi-ar placea sa nu va mai luati atita in serios si sa lasati spiritele de autobaza! sincer, nu va avantajeaza deloc!

recunosc ca nu am intilnit ''formula extinsa'' pina acuma, sau nu am retinut-o, la mai bine de 40 de ani de la terminarea oricarei forme de invatamint. si deoarece nu m-am ocupat nici macar tangential de producerea condensatoarelor, stiam doar ''formula redusa'' adica cea postata de mine!

cu toate astea, varianta prezentata de dv. desi am pierdut ceva vreme in aceasta seara, inca nu am gasit-o nicaieri,

asa ca daca aveti un material unde sa fie prezentata, va rog sa-l postati! nu stiu de ce mie nu imi este clar acel produs de epsiloni! 

P.S.: Dv. ati facut gafe mult mai impardonabile, asa ca lasati!

Link spre comentariu

Pai , cam asa se Intimpla atunci cind nu vedem padurea din cauza copacilor ...

Acel epsilon din formula dvs este definit ca si un produs intre o constanta K si epsilon indice R 

Constanta K este permitivitatea absoluta a vidului , se noteaza cu epsilon indice zero si are valoarea de 1 supra ( 4 x pi x 9 x 10 la puterea a 9 a ) 

Epsilon indice R este permitivitatea relativa a dielectricului  si El variaza intre valoarea 1 atunci cind dielectricul este aer ...si poate ajunge la citeva Mii atunci cind se folosesc anumiti dielectrici solizi ...

Daca nici acum nu ati inteles nimik , apai sa ma ierte Dzeu , dar chiar ca am latrat in pustiu ,iar dvs ar trebui sa Mai puneti mina pe o carte  despre abc-ul electronicii ...

Link spre comentariu

Maestre, este recomandat sa nu latri cind vorbesti cu semeni de-ai tai, bipezi adica! puteai sa scrii de la inceput originea acelui produs si sa nu te mai spargi in figuri cu spirite de autobaza! 

daca ai timp, pune totusi un link spre un curs, manual, etc in care sa apara exact formula respectiva! nu ma refer la felul in care e scris ''epsilon''!

Si apropo, a urma o facultate de electronica doar pentru a face spirite de doi bani, nu e nici o bista! mai toti colegii de forul v-au reprosat aroganta de care dati dovada in exprimare si care tinind cont de gafele faculte, nu este justificata in nici un fel.

Putem vorbi daca doriti, despre realizari in domeniu, brevete de inventii, inovatii, premii, lucrari publicate, cu astea ne puteti uimi, nu cu misturi ieftine!

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu

Scuze ca ma amestec si eu in vorba...Acel K (9*10 la a noua)stiam ca este constanta din legea lui Coulomb si depinde de permitivitatea vidului, care este o constanta universala. Ea are valoarea de 8,856 *10 la puterea -12 coulomb patrat/newton*metru patrat. Eu asa tin minte...

Link spre comentariu
Acum 5 ore, Craciun a spus:

Salut @Marele Savant

Uite aici formula lui epsilon0 si deduci din ea ca epsilon=epsilon0*epsilonr

https://www.geeksforgeeks.org/epsilon-naught-value/

BR/Daniel

linkul respectiv nu duce la un manual sau curs de specialitate! 

Eu nu cu formula aveam probleme ci cu aroganta nejustificata de nima a unui coleg de-al nostru! ce se intimpla daca scria formula clasica, adica cea mai folosita cind vine vorba de condensatoare? Sa nu mai vorbim ca formula initiala, asa cum s-a vazut, se gaseste mai rar in utilizarea curenta!

In rest, imi amintesc ca am primit mai multe urari cindd am rugat sa mi se arate si mie unde anume in formula capacitatii unui conddensator, apare si frecventa de lucru! Si imi amintesc ca in afara de clasicul umor de autobaza, nu s-a postat nimic concret!

Deci, la subiect, se modifica capacitatea cu frecventa sau este vorba doar de eroarea aparatelor de masura pe domenii diferite?

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu
Acum 18 ore, misuraelectronic a spus:

stii  care  este  formula  de  calcul  a  capacitatii  electrice  C ? iti  zic  eu ... C = epsilon 0  x  epsilon R  x  S  /  d   unde ...

C = capacitatea  electrica 

epsilon 0 = permitivitatea  electrica  absoluta a  vidului  , care  este  constanta  si  este  egala  cu  1 /  4 pi x 9 x 10 la a 9 a 

epsilon R =  permitivitatea  electrica  a  dielectricului  folosit ... 

S = aria   armaturii /armaturilor ...

d = distanta  intre  armaturi ...

dintre  toate  marimile  de  mai  sus , singura  care  ar  putea  sa  varieze  cu  frecventa  si  sa  influenteze  astfel  si  variatia  capacitatii  electrice  cu  frecventa  ar  fi  epsilon R ...  totusi  ,  eu nu  prea  cred  ca  de  la  o  masuratoare  la  100hz  si  pina  una  la  1khz  variaza  capacitatea C  cu  10...20%

pina  una -alta , nu  toti  electronistii  au  in  posesie  punti  RLC , dar  toti  au  sigur  un  multimetru  in  posesie  si  ff  multi  din  ei  au  un  capacimetru  dedicat ... te  rog  frumos , coboara-te  cu  picioarele  pe  Pamint si  ia   si  masoara  cu  un  capacimetru  dedicat , nu  cu  o  punte  RLC si  vei  vedea  ca  am  dreptate ...

Tu ai citit si ai inteles ceea ce am scris eu ? Ti-am scris foarte clar ca masuratoarea condensatoarelor electrolitice foarte mari este incorecta la 1khz si ca trebuie sa scazi frecventa de masurare. De ce crezi ca aparatele de masura a capacitatii de buna calitate pot face masuratori la mai multe frecvente ? Daca nu stii iti spun eu direct, poate de data asta pricepi: din cauza SFR-ului. Ai habar cam ce frecventa de rezonanta are un C=10.000uF ? Iti spun eu din nou, e in jur de cativa khz. Astfel de condensatoare e musai sa le masori la 100hz sau chiar mai jos. Unele aparate coboara si la 10Hz. Nici n-am mai intrat aici sa vad ce se mai scrie, am crezut ca se intelege usor problema ce naiba ! Cine a facut masuratori cu un aparat cat de cat mai bunicel stie cum trebuie masurate condensatoarele, ce naiba, e o banalitate.

Editat de sk24bpo
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări