Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare amplificator

Postări Recomandate

Este o grava eroare sa folositi amplificatorul cu condensatorii umflati /serios imbatraniti.

Este exact ca si cum ai merge cu o masina cu rulmentii sparti. [Sparti, nu uzati ! ]

in ciuda aparentei bune functionari, exista riscul mare ca aparatul sa intre in oscilatie si sa se arda iremediabil. Iar asta se intampa de obicei in fractiuni de secunda.

Daca vreti o reparatie mai ieftina folositi Samwha, dar oricum, nu se lasa conzi umflati in aparate.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 94
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Chiar si cel mai no name condensator chinezesc nou (Y-Chung, sa zicem), este infinit mai bun decat un ELNA umflat.

Dar atentie, daca s-a umflat unul, este probabil ca si ceilalti sa fie in buna masura uscati.  Trebuie masurati.

La condensatori no name mai poti suspecta un defect de fabricatie si sa zici ca a crapat unul ca a fost prost, dar la condensatori de marca si mai ales dupa multi ani de functionare, este imposibil sa fi fost unul prost (si restul buni).

Link spre comentariu
Acum 31 minute, sk24bpo a spus:

Va suna bine cu ORICE  condensator nou de 10.000uF/63v. SINGURA grija este sa aibe dimensiunea ceruta.

1-- americanii  au  o  vorba  inteleapta ... GARBAGE IN , GARBAGE OUT ... atunci  cind  schimbi  filtrajele  mari  la  un  aaf  si  vrei  sa  vinzi  cuiva  oarecare si  necunoscut   acel  aaf , atunci  dap , poti  sa  te  gindesti  si  la  aceasta  optiune , in  sensul  ca  poti  monta  acolo  orice  gasesti  cit  mai  ieftin  pe  piatza ... insa  in  momentul  cind  vrei  sa  pastrezi  acel  aaf , atunci  in  mod  automat  te  gindesti  si  la  FIABILITATE , pt  ca  nu  o  sa  stai  toata  ziua-buna ziua  sa  schimbi  panaramele  ieftine  pe  care  sa  presupunem   ca  le-ai  montat  din  prima  si  care  se  vor  umfla  muuuuult mai  repede  decit  niste  condensatoare  MBR ... 

2-- grija  nr 2 a  clientului  final --- care  nu  este  nicidecum  singura  grija , cum  ai  zis  tu --- este  ca  sa  aleaga  niste  condensatori  elco  care  sa  se  incadreze  in  inaltimea  maxim  disponibila  in  mm , cu  capacul aaf-ului  pus ...si  care  sa  se incadreze  in  diametrul  maxim  disponibil  in mm , astfel  incit  sa  nu  se  jeneze  cu  vecinii  condensatori , sau  cu  diverse  trafo-uri , radiatoare , etc ...

3--  exista  cazuri  speciale , atunci  cind  condensatorii  mari  de  filtraj  nu  ii  poti  gasi  decit  la  preturi  astronomice  , sau  nu  ii  poti  gasi  delok  si  atunci  te  adaptezi ... exact  asa  am  procedat  eu  acum  vreo  6  luni  cu  un  client  cu  o  statie  ultra-profi , echipata  din  fabrica  cu  8  tranz  mosfet  lateral  pe  canal ... condensatorii  originali  erau  la  120v  ,  iar  in  statie  avem  reali +/- 124v cc ...

cum  nu  am  putut  gasi  nici  macar  in  SUA  acesti  condensatori , am  masurat  locasul  disponibil  in  mm  si  am  facut  o  grupare  serie  , rezultind  o  capacitate  echivalenta  la  163v cc ... bineinteles , totul  s-a  facut  cu  acceptul  clientului ...la  final , statia  merge  de  rupe  de  minim  6  luni  ...

Link spre comentariu
Acum 3 ore, dumitrumy a spus:

Mai serios decat cine?

Dintre cei care ti-au raspuns, care este cel mai neserios?

🤣🤣🤣. Mai serios si mai profesionist in zona unde locuiesc eu. Aici pe forum nu am nimic de comentat. Fiecare a incercat sa ma ajute si sa imi explice. Nota 10 pt asta. 

Link spre comentariu
La 02.09.2024 la 14:47, misuraelectronic a spus:

1-- americanii  au  o  vorba  inteleapta ... GARBAGE IN , GARBAGE OUT ... atunci  cind  schimbi  filtrajele  mari  la  un  aaf  si  vrei  sa  vinzi  cuiva  oarecare si  necunoscut   acel  aaf , atunci  dap , poti  sa  te  gindesti  si  la  aceasta  optiune , in  sensul  ca  poti  monta  acolo  orice  gasesti  cit  mai  ieftin  pe  piatza ... insa  in  momentul  cind  vrei  sa  pastrezi  acel  aaf , atunci  in  mod  automat  te  gindesti  si  la  FIABILITATE , pt  ca  nu  o  sa  stai  toata  ziua-buna ziua  sa  schimbi  panaramele  ieftine  pe  care  sa  presupunem   ca  le-ai  montat  din  prima  si  care  se  vor  umfla  muuuuult mai  repede  decit  niste  condensatoare  MBR ... 

Nu mai este chiar asa... nu prea mai exista condensatoare proaste de bubuie. Iti aduci aminte cum acum 15-20 ani niste condensatoare CapXon au nenorocit o gramada de placi de baza la calculatoare bubuind ? Nu mai este asa... au ajuns sa fie bune si condensatoarele chinezesti. Folosesc atat CapXon cat si Elite in amplificatoarele de audiofrecventa cat si in smps-uri de 2.000w si n-au nicio treaba, sunt excelente, fac treaba Nichicoanelor fara probleme. Este adevarat ca nici rusinos de ieftine nu mai sunt, pretul s-a triplat, s-a cvadruplat. In plus in audio condensatoarele nu sufera, se deterioreaza prea putin daca le folosesti corect. Problemele mai mari sunt in comutatie unde apar varfuri de tensiune si curenti peste limitele admise in foile de catalog. 

Editat de sk24bpo
Link spre comentariu
Acum 16 minute, PavelR a spus:

Absolut toți condensatorii elite pe care i-am cumpărat, multe valori diferite, au capacitatea mai mică decât cea notată pe ei

aproape  toate  firmele  din  lume de  la  ora  actuala , indiferent  daca  sint  MBR  sau sint  de  ultimul  drum  chinezesc procedeaza   la  fel  in  cazul  condensatoarelor  electrolitice ... scriu  in  datasheet  toleranta  capacitatii  este +/- 20% ... in realitate , daca  masurati  acel  condensator  de  nou , veti  vedea  ca  majoritatea  covirsitoare  a  lor  se  duce  undeva  spre  limita  de  -20%  in  cel  mai  fericit  caz  poate  ajunge  in  jur  de  -10%...

este  o  economie  mascata  de  material , in  felul  acesta  rezultind  --- grosso modo  vorbind evident --- inca  1  condensator  aproape  moka  la  circa 5..6 condensatori  identici  nou vinduti ...

pe  scurt ... nu  mai  cautati  toleranta  0 la  elco  , pt ca  este  ff  greu  de  gasit  in  ziua  de  azi ...despre  toleranta  pozitiva  la  elco  ... puteti  uita !  toleranta  pozitiva  inseamna  pierdere  pt  fabricant  si  asa  ceva  nu  este  acceptabil ...

Link spre comentariu

Domnule misuraelectronic, cand am spus ca si un cond no-name este mai bun decat unul brand name umflat, nu a fost o sugestie ca trebuie folositi conzi no-name. 

Ideea era de a sublinia riscul utilizarii aparatului (a oricarui aparat) cu condensatori umflati. 

In extremis chiar proprietarul ar putea inlocui provizoriu / temporar condensatorii umflati cu unii f ieftini (no-name).  Tot ar fi mai bine decat cu ei umflati.

Trebuie inteles ca un condensator umflat inseamna de fapt fara condensator.  (Aproxiamtiv.)

Link spre comentariu

Mare atentie la masuratori. In general masuratoarea se face la 1khz si nu e chiar corecta. Rezultatul este ca si cum ar fi cu 20% mai mica valoarea. Cel putin asa este la aparatul meu de masura, un BK Precision LCR 880. Pentru o acuratete mai mare am refacut masuratoarea la 100hz si diferenta de capacitate a scazut la 10 % fata de valoarea de referinta de 2.200uF. Eu am masurat acum condensatoare Nichicon cat si Elite si Samwha si toate trei au valori aproape identice. Deci cu cat condensatorul este mai mare cu atat coborati frecventa de masurare daca este posibil pentru a va asigura acuratetea. Nu mai am CapXon de 2.200uF pentru masuratori dar de Elite pot sa spun ca in conditii normale de utilizare nu sesizezi nicio diferenta fata de Nichicon. Si la ESR valorile sunt apropiate. Daca folositi condensatoare chinezesti sau taiwaneze de la firme cunoscute, condensatoare cumparate cu factura de la magazine corecte, care nu umbla cu porcarii, eu zic ca or sa functioneze excelent si peste 10 ani in aparatura audio. In conditii grele de comutatie posibil sa existe diferente sesizabile, la mine n-au fost nici macar aici dar na, smps-urile mele nici nu sunt solicitate intensiv. Nu trebuie sa dai 100 de euro pe un condensator de 10.000uF ca sa sune bine ampliful, mai ales un HK vintage. Sa ne pastram ratiunea totusi.

Link spre comentariu
Acum 18 minute, sk24bpo a spus:

Mare atentie la masuratori. In general masuratoarea se face la 1khz si nu e chiar corecta. Rezultatul este ca si cum ar fi cu 20% mai mica valoarea. Cel putin asa este la aparatul meu de masura, un BK Precision LCR 880. Pentru o acuratete mai mare am refacut masuratoarea la 100hz si diferenta de capacitate a scazut la 10 % fata de valoarea de referinta de 2.200uF.

stii  care  este  formula  de  calcul  a  capacitatii  electrice  C ? iti  zic  eu ... C = epsilon 0  x  epsilon R  x  S  /  d   unde ...

C = capacitatea  electrica 

epsilon 0 = permitivitatea  electrica  absoluta a  vidului  , care  este  constanta  si  este  egala  cu  1 /  4 pi x 9 x 10 la a 9 a 

epsilon R =  permitivitatea  electrica  a  dielectricului  folosit ... 

S = aria   armaturii /armaturilor ...

d = distanta  intre  armaturi ...

dintre  toate  marimile  de  mai  sus , singura  care  ar  putea  sa  varieze  cu  frecventa  si  sa  influenteze  astfel  si  variatia  capacitatii  electrice  cu  frecventa  ar  fi  epsilon R ...  totusi  ,  eu nu  prea  cred  ca  de  la  o  masuratoare  la  100hz  si  pina  una  la  1khz  variaza  capacitatea C  cu  10...20%

pina  una -alta , nu  toti  electronistii  au  in  posesie  punti  RLC , dar  toti  au  sigur  un  multimetru  in  posesie  si  ff  multi  din  ei  au  un  capacimetru  dedicat ... te  rog  frumos , coboara-te  cu  picioarele  pe  Pamint si  ia   si  masoara  cu  un  capacimetru  dedicat , nu  cu  o  punte  RLC si  vei  vedea  ca  am  dreptate ...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări