raidaru Postat August 22 Partajează Postat August 22 (editat) Salutare, as dori sa-mi montez un ventilator la aerisirea din tavan a garajului, gaura este de 18cm, nu am gasit nimic industrial pt dimensiunea aceasta, asa ca ma gandesc sa optez pt acesta https://www.lidermarket.ro/cumpara/ventilator-220v-180-x-180-x-60-mm-9563 . As vrea totusi sa-i montez un variator ca sa nu mearga la maxim cand nu e cazul, am gasit mai multe pe aliexpress dar probabil majoritatea nu sunt ce trebuie. Niste idei ce tip si unde as putea gasi un variator potrivit pentru acest ventilator? Editat August 22 de raidaru Link spre comentariu
validae Postat August 22 Partajează Postat August 22 Folosirea unui variator simplu cu triac, deși posibilă în general, nu o recomand aici. Strică grav forma de undă și unele motoare devin foarte zgomotoase în anumite zone ale plajei de reglaj.Eu aș încerca diverse valori de condensatori MKP X2 înseriate cu motorul, apoi cu un comutator care introduce în serie sau pune ,,pe direct,, ventilatorul, vei obține fie două turații, fie chiar trei la nevoie.Deși două ajung de obicei... Condensatorul nu afectează forma de undă a rețelei și nici nu se încălzește.Încearcă valori de circa 470nF - 2uF.... Am folosit și încă folosesc metoda asta fără probleme la astfel de ventilatoare. Link spre comentariu
flomar60 Postat August 22 Partajează Postat August 22 Dacă găsești undeva un transformator de alimentare de la vechile tv A-N românești....pe partea de tensiune mare este configurat ca autotransformator și dispune de o tensiune de 140v ... potrivită că sa alimentezi cu tensiune redusă acest ventilator...o treaptă rețeaua,o treaptă această tensiune... fă o întrebare la bazar poate are cineva.... caut și eu prin depozitul meu,poate găsesc ceva...asta dacă te hotărăști la această soluție.... Link spre comentariu
spirica Postat August 24 Partajează Postat August 24 Poate s-ar potrivi un ventilator de hota care are trepte de turatie. Link spre comentariu
Stefan Postat August 24 Partajează Postat August 24 Sau poate un ventilator de 120mm în curent continuu la 12/24V alimentat la tensiune mai mică. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum