Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

COBRA 2 SAU TURBO SPECTRUM

BIZONUL66

Postări Recomandate

Un calculator care in 1988 a beneficiat de doaR 12 PCB fiin proiectat de OMUL care a facut sigla umblatoare la CoBra.

In ANUL 2022 am reusit sa il refacem - existand in garajul din CALIFORNIA un exemplar-

Puteti gasi tot ce trebuie pe www,cobrasov.org sau aici .

In anii ce au urmat am reusit sa ii adaug CP/M cu stocare CFcard, vga pt CPM, ps2 pt vga , functioneaza cu AY sunet in mod MSX.

Interfata seriala cu z80 SIO In imagine o cutie in stilul original CoBra dar mai mica printata din rasina 

WhatsAppImage2024-04-14at10_54.28_37fb634f.thumb.jpg.8f5de2c923b07a74655cd9e185587e24.jpg 

IMG_20231107_194319.jpg

EXT CPM.jpg

EXT CPM 2.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• BIZONUL66

3

• roadrunner

2

• aureli67

1

• Claudiu0101

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Bine ai venit si cu Cobra 2 pe aici , eu m-am axat mai mult pe Cobra 1 in celalalt topic , doar am zis cate ceva despre fratele mai nou , Turbo Spectrum-ul . La mai multe !!!  🤩 🤩

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Hei!

Împreuna cu un prieten construim proiectul Cobra2 de la dl. Cismas. Chiar ne întrebam ce periferice ii putem adăuga.

Se găsesc pe undeva schemele pentru interfețele folosite de dvs. aici? Oare ne puteți direcționa în direcția bună?

Link spre comentariu

@Claudiu0101 cum zicea bizonul66 intr-un post anterior (la alt topic) daca faci decodoarele de in/out (tastatura si port de iesire) sa decodifice 0xFE complet (adica toti 8  biti de adresa LSB) poti sa expui busul de la Z80 si sa conectezi ce vrei tu mai tarziu ca periferic (exact ca in pozele de mai sus) - altfel va fi destul de greu sa te hotarasti ce sa faci, CF Card, Floppy Controller etc.

Eu sincer ma gandeam la un IDE (care de fapt e foarte similar cu CFcard) ca se mai gasesc HDD-uri pe alibaba

RR

Link spre comentariu
Acum 11 ore, roadrunner a spus:

@Claudiu0101 cum zicea bizonul66 intr-un post anterior (la alt topic) daca faci decodoarele de in/out (tastatura si port de iesire) sa decodifice 0xFE complet (adica toti 8  biti de adresa LSB) poti sa expui busul de la Z80 si sa conectezi ce vrei tu mai tarziu ca periferic (exact ca in pozele de mai sus) - altfel va fi destul de greu sa te hotarasti ce sa faci, CF Card, Floppy Controller etc.

Eu sincer ma gandeam la un IDE (care de fapt e foarte similar cu CFcard) ca se mai gasesc HDD-uri pe alibaba

RR

@roadrunner da asa este, ultima jucarie este atasharea unei placute rc2014 cu adaptori IDE la CF cu acces tip Petra Putnik. Avantajul este ca poti transfera un fisier TZX pe cf in Pc si introducand CF in TS poti accesa imediat.

In lumea z80 totul este minunat o data ce ai inteles mecanismele. 

Da asa cum spunea  @roadrunner decodarea portului #fe a fost primul pas pentru a putea fi "liber"in TS.

Aceasta am facut-o in calculator cu ajutorul unui gal si cateva fire se wrap.

Se pot atasa si DIVIDE, DIVIDE cu mici modificari - 5 rezistente si cateva fiere.

@roadrunner multumim pentru tot si asteptam cu nerabdare si urmatoarele filme.

Link spre comentariu
La 09.10.2024 la 3:39, BIZONUL66 a spus:

In lumea z80 totul este minunat o data ce ai inteles mecanismele. 

problema mare e ca sunt o gramada de "lumi" din-astea si pe la a 50-a "lume" cam intrebi unde te mai opresti.

Din cauza ca nu-mi mai aminteam limbajul de asamblare de la Z80 am descoperit cu surprindere ca pot scrie programe ASM pentru Z80 cu LLM (large language model - sau pe intelesul tuturor AI) impresionant cat de bine face asta si-ti da si in format hex (ca la ierirea asmablorului) ca sa poti initializa direct memoria (ROM) - sa mai zic ca iti explica in comentarii ce face fiecare linie...

RR

Ce am cerut:

can you please write a short program in assembly language for Z80 which load the accumulator with value 0x55 the B register with 0x05 adds the two register and write the result to an external port at address 0xFE?

LD A, 0x55        ; Load 0x55 into the accumulator (A register)
    LD B, 0x05        ; Load 0x05 into the B register
    ADD A, B          ; Add the value in B to the value in A
    OUT (0xFE), A     ; Write the result in A to the external port at address 0xFE
    HALT              ; Halt the CPU (end of program)

Explanation:

LD A, 0x55:

This instruction loads the immediate value 0x55 into the accumulator (A register).

LD B, 0x05:

This instruction loads the immediate value 0x05 into the B register.

ADD A, B:

This adds the contents of the B register to the contents of the A register, and the result is stored in the A register.

OUT (0xFE), A:

This sends the contents of the accumulator (A) to the I/O port at address 0xFE.

HALT:

This instruction halts the CPU, ending the execution of the program.

Assembler Directives (Optional):

If you are using an assembler, you may want to include some directives like .org to specify where the program should be loaded into memory, but the core instructions above represent the main logic of the program.

Dupa care :

can you show the machine code for this please?

image.thumb.png.7aa3c0b52914b07cf4c98d9d4d45ca28.png

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări