Stefan Postat Septembrie 15 Partajează Postat Septembrie 15 Acum 20 ore, roadrunner a spus: deci costul placii mele (Zed Board) e irelevant pentru proiect. Asta am înțeles și nici nu cred că avea cineva de gând să cumpere aceeași placă. Ideea era dacă acest proiect, adică munca ta sa nu fie în van, se putea reproduce și de către altcineva la costuri semnificativ mai mici dar care nu are posibilitatea să-și proiecteze propria placă cu strictul necesar (FPGA, oscilatorul extern, stabilizatoarele necesare, IO-uri expuse, programatorul JTAG). Cu ajutorul tău, și desigur fără intervenția "binevoitorilor", personal cred că se poate reproduce și de către pasionații de sisteme bazate pe Z80. Eu oricum îți mulțumesc pentru răspunsuri și clipurile de pe YT, indiferent cât de mult sau puțin înțeleg, și urmăresc cu interes subiectul. Cu ajutorul tău poate o să vin și cu ceva palpabil (xc7z020 capsula cu mai mai puține IO-uri fizice ) in limita timpului. Link spre comentariu
roadrunner Postat Septembrie 15 Partajează Postat Septembrie 15 (editat) @Stefan multumesc pentru aprecieri, dorinta mea si motivul pentru care fac proiectele astea e poate mai atrag niste tineri catre alte ramuri ale electronicii (din care chiar se poate traii bine). Am cautat sa clarific treaba cu placile/pretul care pare rupta un pic din context pentruca primul criteriu/bariera care apare de obicei in discutie e pretul/banii, n-am auzit pe nimeni sa se planga de altceva de fapt. Bariera de pret exista dar e mai mult mentala pentru ca daca te uiti in jurul tau FPGA nu e neparat un sport pentru privilegiati ci e un sport al celor indrazneti si consecventi, seriosi (eu dunt o exceptie ca nu sunt nici una nici alta) sa-ti construiesti placa ta cu FPGA e o aventura (in sensul bun al cuvantului) si nu vei economisii bani neaparat. Facand asta vei invata ceva folositor din experienta asta, unii vad un avantaj in a invata altii invata doar pentru ca le place, altii au un plan prestabilit in a invata pentru a fi folosit mai departe (construiesc o cariera sau o afacere) altii se amuza si altii critica fiecare cu placerile lui. RR Editat Septembrie 15 de roadrunner Link spre comentariu
roadrunner Postat Septembrie 27 Partajează Postat Septembrie 27 Am gasit ceva timp si am fixat bugul din controlorul video (imaginea era deplasata cu un caracter spre dreapta acum e corecta) - pregatesc episodele urmatoare pentru Youtube ca vad ca a mai capatat lumea interes. RR Link spre comentariu
roadrunner Postat Octombrie 2 Partajează Postat Octombrie 2 Noi crestem odata cu tara! (din corul pensionarilor) - am mai progresat cu placa de test. S-auzim numai de bine. RR Link spre comentariu
Ovidanie Postat Octombrie 2 Partajează Postat Octombrie 2 (editat) Te rog detaliaza ce vad in foto. Vad FPGA plus o memorie, 4 USB, un micro USB sau USB tip C, in dreapta ar fi VGA si HDMI. Cei 4 conecori cu 12 pini, la ce folosesc? Nu vad soclul pentru card microSD. Editat Octombrie 2 de Ovidanie Link spre comentariu
roadrunner Postat Octombrie 3 Partajează Postat Octombrie 3 (editat) Conectorii aia cu 12 pini se numesc PMOD in jargon de hobby si au 8 semnale digitale plus doi pini de 3V3 si doi de GND si se folosesc la conectarea diveselor placute aditionale care se vand cu diverse lucruri pe ele. (chiar si cu SD card) De obicei la placile mai sofisticate cu conectori din astia au semnalele alese in asa fel incat pot fi grupate si ca perechi diferentiale pentru comunicatie mai rapida (LVDS, DDR etc.) Mai am de adaugat niste mici lucruri, butoane, puncte de test pentru testare automata, conectorul de JTAG si cel putin un oscilator si eventual sd card connector. Memoria flash de pe placa e pentru a stoca configuratia FPGA-ului ca sa nu tot trebuiasca sa umbli cu cablul de jtag dupa tine. Ce nu va avea placa asta e: RAM extern, Ethernet PHY/Connector, Flash Extern si probabil cel mai important nu avea USB-JTAG integrat (dar am facut separat o placuta pentru asta si daca merge cum vreau eu, o integerez pe placa mare. RR Editat Octombrie 3 de roadrunner Link spre comentariu
teomishu Postat Octombrie 3 Partajează Postat Octombrie 3 1 hour ago, roadrunner said: USB-JTAG integrat Pentru ca cei interesati de proiect sa nu mai cumpere unul separat, cred ca ar fi ok sa integrezi programatorul JTAG in placa mare. Asta daca ieși la preț mult sub unul din comerț. Link spre comentariu
roadrunner Postat Octombrie 3 Partajează Postat Octombrie 3 Am proiectat unul care se poate cumpara separat sau cu placa (tot aia e la bani) - placa asta e deocamdata versiunea simpla/ieftina si nu vreau sa mai introduc variabile care ar putea sa ma impinga la un respin la ea (merg cu cele doua in paralel in cel mai bun caz merg amandoua, dar e posibil la meraga una sau niciuna) Deja am panaelizat PCB-ul de la USB-JTAG si probabil bag in productie cateva de test, daca intre timp nu am terminat placa principala (foarte probabil sa se intample) si USB-JTAG merge atunci o integrez, chestie de timing si risc. RR Link spre comentariu
teomishu Postat Octombrie 4 Partajează Postat Octombrie 4 On 10/3/2024 at 4:26 PM, roadrunner said: tot aia e la bani Un pret aproximativ ? Ma gandesc ca placa se poate folosi si in alte proiecte cu FPGA. Link spre comentariu
roadrunner Postat Octombrie 5 Partajează Postat Octombrie 5 Placa asta tinteste (varianta simpla a ei) anumite aplicatii simple care nu au nevoie de memorie externa, Memoria external (DDR/Octal SPI, Hyperbus) implica si cunosterea a cum functioneaza un controlor de memorie externa. si asta poate devenii o bariera mentala. Cu cat introduci ma multa complexitate dintr-o data cu atat sunt sansele mai mari ca cel ce invata sa renunte din cauza de frustrare. Pretul este inca necunoscut dar tinta mea e 99 EUR inca nu stiu daca e posibil. RR Link spre comentariu
roadrunner Postat Noiembrie 10 Partajează Postat Noiembrie 10 (editat) Nu mai deschid al topic... Miercuri ma duc la un Trade show la Muenchen (Electronica) unde am intalnire cu Xilinx (AMD) sa discutam partea cu piesele pentu placa aia de mai sus (albastra). Exista posibilitatea sa schimb FPGA-ul cu unul mai nou (Spartan UltraScale+) care inca nu e pe piata dar cica sunt engineering samples deja. Asta ar deschide niste oportunitati noi legate de viteza, memorie externa etc. pentru varianta mai scumpa a placii, mai vedem deocampdata sunt planuri scrise pe spatele unui servetel. O alta mini idee cu care am mai cochetat in trecut e sa scriu un controllor de floppy pentru 1.44MB FDD, am downloadat niste informatii si am vizionat niste video-uri de la Adafruit (ladyAda) cu implementari software interesante si destul de informative. Nu am mai avut timp sa progresez treaba ca am fost tras in niste proiecte neplanificate. Urmeaza video-urile de Youtube cu memoria si tastatura pe Youtube. RR Editat Noiembrie 10 de roadrunner Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum