Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

LED lampa de gradina

Postări Recomandate

Salutare,

Au inceput sa mi se strice jucariile din gradina. Din ce vad, chinezul a pus varniș pe terminalele LED-ului si cumva se produce condens, banuiesc, astfel incat acestea oxideaza si se rup.

Intrebarea este ce fel de LED-uri sunt, cu ce le-as putea inlocui? Au lumina calda, 3500-4000K maximum. Ati intalnit asa ceva?

IMG_20230806_112959r.JPG

IMG_20230809_112330.jpg

IMG20240820154423c.JPG

IMG20240820154439c.JPG

IMG20240820161259c.JPG

Editat de GeX
+1 poza
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• GeX

6

• validae

3

• Dxxx

1

• Bandi Szasz

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Poti pune orice led cu o singura jonctiune.

Problema vine de la a inlocui bateria reincarcabila, nu de la led.

Oricum oxidarea nu se produce de la sine, acolo nu transpira nimic ca sa produca condens - adica ai probleme de etansare, incinta nu corespunde sau trebuie etansata cu ceva adeziv siliconic.

Link spre comentariu

Ar fi bine să demontezi toate lămpile, să iei niște sacâz (colofoniu) și să pensulezi cu o periuță de dinți sau pensulă înmuiată în alcool (tehnic, izopropilic, medicinal sau pălincă) pe bucata de sacâz, apoi pe toate părțile metalice expuse umezelii, cablaj, acumulatori, terminalele ledului, întrerupător.Sacâzul e hidrofug, respinge apa la nivel atomic, deci ulterior nu vei mai avea coroziune pe nicio parte acoperită cu lacul astfel obținut.Am avut montaje sub tensiune ridicată (300-400V) care au funcționat și acoperite complet cu apă după astfel de tratament....

Link spre comentariu

De obicei lampile astea solare ieftine asa mor, se oxideaza foarte tare terminalele ( fie la LED, fie la acel integrat cu 4 picioare). Am schimbat si eu cateva LED-uri si cele noi, de alta calitate, nu au mai avut problema asta, chinezul pune cele mai proaste componente pe care le gaseste, la cat costa o lampa din asta nici nu te poti astepta la altceva. Pune orice LED alb si se rezolva.

Link spre comentariu
Acum 6 minute, validae a spus:

Ar fi bine să demontezi toate lămpile, să iei niște sacâz (colofoniu) și să pensulezi cu o periuță de dinți sau pensulă înmuiată în alcool (tehnic, izopropilic, medicinal sau pălincă) pe bucata de sacâz, apoi pe toate părțile metalice expuse umezelii, cablaj, acumulatori, terminalele ledului, întrerupător.Sacâzul e hidrofug, respinge apa la nivel atomic, deci ulterior nu vei mai avea coroziune pe nicio parte acoperită cu lacul astfel obținut.

Da, la iarna asta am sa fac. Ma gandisem la ojă, dar daca ziceti de sacâz, am si din acela.

Acum 6 minute, Bandi Szasz a spus:

Pune orice LED alb si se rezolva.

Aici e buba, am pus un LED alb si se vede urat, este prea alba lumina.

Link spre comentariu
Acum 15 minute, Dxxx a spus:

Poti pune orice led cu o singura jonctiune.

Problema vine de la a inlocui bateria reincarcabila, nu de la led.

Oricum oxidarea nu se produce de la sine, acolo nu transpira nimic ca sa produca condens - adica ai probleme de etansare, incinta nu corespunde sau trebuie etansata cu ceva adeziv siliconic.

Restul montajului arata impecabil, dar da, clar se intampla un fenomen deoarece este corodat doar un singur terminal al LED-ului, celalalt este curat. Asta ar insemna o reactie chimica si nu oxidare normala (in fine, intelegeti Dvs ce vreau sa zic). Ma rog, mai putin important, ideea este ce LED gasesc cu asa lumina (ultima poza).

Link spre comentariu

E oxidat un singur terminal al ledului fiindcă prin led trece un curent continuu, care produce electroliză cu umezeala din condens.Iar terminalele ledului sunt din fier ordinar....

Se poate observa fenomenul și la instalațiile de iarnă cu leduri, expuse umidității...

Led cu lumină ,,caldă,, în capsula aia se găsește la magazinele de profil, dar întrebarea e dacă merită cheltuiala, doar din banii de curier ai putea probabil lua vreo patru lămpi din alea...noi. Sfatul meu e să nu aștepți iarna ca să protejezi lămpile rămase, fiindcă e posibil ca până atunci să-ți cedeze toate...fă-o acum, când e vremea uscată.

Uite un model de led de calitate japoneză, Nichia.Dar costul lui cred că-i cam cât lampa toată.O alternativă ieftină e să recuperezi leduri din instalații de pom dezafectate, unde găsești leduri ieftine raportat la numărul lor...sau cumperi un ,,bec cu leduri,, ce are astfel de led și recuperezi leduri din el.

https://www.zexstar.com/leduri-individuale/nichia-5mm-led-alb-cald-23lm-140-grd-nsdl570gs-k1.html

Link spre comentariu
Acum 46 minute, validae a spus:

ai putea probabil lua vreo patru lămpi din alea...noi.

Daca as mai gasi "din astea" chiar as lua, dar modelul acesta a disparut, momentan.

Am luat alt model cateva doar pentru baterie, sa am de schimb.

Multumesc de link, o sa comand sa vedem ce iese.

Link spre comentariu

Alternativa e să vezi ce ghirlande led din alea ieftine și care să aibă culoarea alb-cald poți cumpăra local, apoi recuperezi leduri din ele....

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări