Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ceas WiFi cu ESP8266

UDAR

Postări Recomandate

Nu intenționam să prezint acest proiect deocamdată deoarece mai are ceva bug-uri dar o postare de la Vânzari m-a făcut să mă răzgândesc.

Ceasul afișează data, ora, ziua săptămânii , temperatura și umiditatea pe două afișaje, cum se vede și în poză. Ora afișată este cea locală, schimbă automat ora de vară/ora standard (de iarnă), în lipsa rețelei merge pe RTC cu DS1307. Reglează luminozitatea după lumina ambiantă. Se alimentează de la un alimentator de 6V dar merge și mai jos - testat până la 5,4V dar ar trebui să meargă și mai jos.

Cam atât decocamdată. Răspund la întrebări dacă pot. 

Fotoceasminimizata.thumb.jpg.f2d678d88459072a5a259b495e5da1fe.jpg

Schema ceas.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Interesant proiect, m-am uitat pe schema si am vazut ca Esp-ul il folosesti efectiv doar ca placa de retea si atat (asa pare la prima vedere, nu observ niste pini unde vin rezolutie mica la poza). Esp-ul e capabil de mult mai mult, eu am aruncat totul pe el (de aici si dator sa postez la tine in acest thread mi-ai batut obrazul ca am uitat sa implementez anumite functionalitati 😀).

De ex ESP32 are si RTC incorporat apoi nu ai nevoie de foarte multe porturi I/0 poti pune ce vrei pe i2c. In cazul meu am pus LCD-ul pe i2C.

Link spre comentariu

Proiectul meu e departe de a fi perfect, dimpotrivă. Pe lângă bug-urile menționate suferă, așa cum bine observi, de o lipsă de optimizare. Inițial ESP-ul era chiar numai adaptor WiFi, acum face și prelucrarea datelor de la serverul NTP - o să pun sketch-ul, contribuția mea la el este minimală, esența este preluată de aici https://werner.rothschopf.net/202011_arduino_esp8266_ntp_en.htm.

Am folosit totuși DS1307 - cel mai ieftin RTC - pentru situațiile când se întrerupe curentul , ESP trece la ora ”zero”,  apoi curentul revine  dar internetul nu. 

Am în vedere în principiu să elimin PIC-ul folosind un ESP cu mai multe I/O (eventual ESP32) dar nu în viitorul apropiat. 

Și nu, nu ți-am bătut obrazul . Eram doar curios dacă și cum ai rezolvat .  Că eu m-am muncit mult cu unele chestii (asta și din cauza minimelor mele cunoștințe de Arduino și C++). 

sketch_ceas.ino

Link spre comentariu
1 hour ago, UDAR said:

Am folosit totuși DS1307 - cel mai ieftin RTC - pentru situațiile când se întrerupe curentul , ESP trece la ora ”zero”,  apoi curentul revine  dar internetul nu. 

Unde in programul postat este utilizat DS1307 ?

Link spre comentariu

Pai pui bateria tot pe pinii de alimentare "normali", consuma mai nimic esp-ul starea de low power ( bine, trebuie sa detectezi tu cand pica alimentarea principala sa-l bagi in starea aia ). Dar e mai elegant cu ds1307

Link spre comentariu

Toate resursele - deci și DS1307 - sunt administrate de PIC  deci acolo este folosit . Se și vede pe schemă. RTC-ul din ESP este și el folosit în situația în care pică WiFi dar alimentarea se menține. În acest caz informația se ia în continuare din ceasul ESP - nu există niciun motiv să credem că este mai puțin precis decât un DS1307 ieftin. Oricum asta este o chestie de scurtă durată în principiu. 

Link spre comentariu
4 minutes ago, UDAR said:

Toate resursele - deci și DS1307 - sunt administrate de PIC  deci acolo este folosit .

Acum am înteles, când m-am uitat iar la schemă.
Tu folosești ESP32 ca pe ceva slave pentru un PIC. 🙂
Renunță la PIC. Pierzi vremea cu așa ceva. A pierdut bătălia de mult timp ...
În zilele noastre folosește,poate, doar ca scop didactic. De genul: Nu faceți ca ei !

Link spre comentariu

Am scris mai sus, poate că așa voi face. Dar, deocamdată ESP8266 nu are pini suficienți, nu are comunicație hard excepție UART, nu are ADC hard, nu are PWM hard..... ESP32 rezolvă unele dintre ele.

Și apoi, ce are PIC-ul ? Doar că e ”demodat” ? Văd că Microchip scoate mereu modele noi chiar și în gama de 8 biți. E ieftin - ăsta folosit de mine e în jur de 10 lei , e destul de puternic și , pentru mine, mai are un avantaj : îl știu cât de cât și sunt la o vârstă la care învăț mai greu. 

Link spre comentariu
6 minutes ago, UDAR said:

nu are ADC hard, nu are PWM hard

Cum adică nu are ADC hard ? Dar ce are pe pin A0 ?
PWM nu este hard, intradevar, dar nu cred ca este absolut necesar pentru aplicatii simple.

8 minutes ago, UDAR said:

Văd că Microchip scoate mereu modele noi chiar și în gama de 8 biți. E ieftin - ăsta folosit de mine e în jur de 10 lei , e destul de puternic și , pentru mine, mai are un avantaj : îl știu cât de cât și sunt la o vârstă la care învăț mai greu. 

Veți fi surprins căt de simplu este să scrieți in Arduino IDE. (trebuiesc ceva cunoștințe de limbaj C, dar asta era necesar si la PIC).

Link spre comentariu

Scuze, are ADC într-adevăr. Voiam să spun că, după ce se vorbește în târg, nu e chiar precis. Cu PIC , oversampling la 12 biți, am reușit erori de ordinul a o unitate .

Link spre comentariu
13 minutes ago, UDAR said:

Voiam să spun că, după ce se vorbește în târg, nu e chiar precis.

Are ADC de 210 .  Când ai avut nevoie de rezoluție mai mare pentru aplicații normale ?
"Târgul" bârfește multe. Mult și prost în general, mai ales dacă este vorba de facebuci sau youtube.
Există datasheet pentru acest produs.
Oricum, eu zic sa-ti cumperi un ESP32. Cam 1-2 euro pe la Ali este un modul programabil prin USB !

Editat de cloudy
Link spre comentariu

Eu unul nu am reușit să găsesc date tehnice despre ADC din ESP8266. 

În fine, nu are rost să despicăm ESP8266 în patru. Este o soluție excelentă pentru WiFi așa încât putem să trecem cu vederea unele minusuri. 

Și, ușor off topic, ce înțelegi prin aplicații normale? Un voltmetru dintr-o sursă (de pildă) care afișează tensiunea cu două zecimale ( ex. 15.35V) ți se pare exagerat ?  

Și nu, nu e vorba de FB - nici nu am cont - iar pe youtube mă uit destul de rar. Informația era, printre alte surse, de pe ESP8266 Forum.

Link spre comentariu
13 minutes ago, UDAR said:

Și, ușor off topic, ce înțelegi prin aplicații normale? Un voltmetru dintr-o sursă (de pildă) care afișează tensiunea cu două zecimale ( ex. 15.35V) ți se pare exagerat ?  

ESP8266 poate măsura intre 0 si 1 V in 1024 pasi, adica aprox. 1mV rezolutie.
Datorită divizorului de tensiune, rezolutia scade proportional.
Dar asta este ceva universal valabil.
Oricum voltmetrele nu se fac cu ESP8266 (nici cu PIC). Altul este scopul celor sute de Mhz de care dispune un ESP.

Editat de cloudy
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări