Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Nulul de lucru folosit și ca împământare ?


mala

Postări Recomandate

Bună ziua, la o casă veche fară împământare, pot monta o priză cu împământare legând bornele de nul și împământare la nulul de lucru ? Tabloul electric este unul vechi cu 4 fuzibile...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Marele Savant

    5

  • validae

    5

  • Stefan

    3

  • Ion_Bumbu

    3

Top autori în acest subiect

  Puteti va rog sa-mi explicati si mie, care ar fi riscurile de securitate? mai ales ca pe la blocuri, firul de nul este ''splitat'' si folosit si ca impamintare! Sigur, in situatia la care se discuta in topic, nulul nu v-a fi sectionat nici prin sigurante nici prin disjunctoare sau oricare alte dispozitive!

Link spre comentariu

S-a explicat destul de clar si de mai multe ori, nu mai pierd timpul sa-ti mai explic inca o data ca doar esti savant ar trebui sa stii.

Iar intrebarea era pt o casa, Citeste din nou intrebarea.

 

@validae te rog sa faci curatenie din nou.

Link spre comentariu

Ca să nu repetăm de fiecare dată de ce nu e bine să folosim nulul de lucru ca și împământare, acolo unde împământarea nu există, vă invit să vizionați cu atenție filmulețul de jos, realizat de un specialist în domeniu.

Și să urmăriți eventual și alte fimulețe ale domnului în cauză, fiindcă omul e de meserie și nu un amator.

Pentru cazurile instalațiilor de blocuri vechi, unde efectiv firul de împământare nici nu există (nu era prevăzut în vremurile de atunci) și la etaj nu poți să-l tragi, soluția simplă e montarea de disjunctor diferențial, care funcționează și fără prezența împământării.

Astfel, chiar și în cazul întreruperii accidentale a nulului, diferențiala decuplează și nu apare faza pe carcasele aparatelor.

 

Link spre comentariu

   Dragii mei, va multumesc pentru sfaturi scrise, desi in timpul ala puteati scrie in doua rinduri care sint riscurile de securitate respective. 

   Referitor la intreruperea nulului, este fix pix, la fel de bine se poate intrerupe firul de pamint! In rest, am scris ca conductorul de nul nu trebuie sectionat prin nici un fel de aparate in acest caz!

   Referitor la filmulet, poate imi puteti spune numele celui care l-a realizat, unde lucreaza si mai ales ce lucrari a publicat, vreau sa-i citesc mai cu atentie demonstratiile.

Link spre comentariu

Nu-i chiar asa, daca se intrerupe N si este legat direct la clemele de protectie ale prizei, asa cum sugereaza colegul ajungi cu faza pe carcasa aparatului.

Daca se intrerupe PE asta e, pina nu ai probleme de atingere sau scurgere intre L si carcasa este totul OK.

Mai apare inca ceva in ecuatie, N este trecut prin siguranta, la ap vechi patron, daca ala se intrerupe cind pornesti aparatul ai faza la carcasa...

A lega N la clemele prizei Schuko inseamna doar dezastru in asteptare, nu mai spun daca ai si pe cineva care lucreaza in tablou...acolo sfint e galben-verde, maro, albastru sint si alea standard cit de cit da cind mai apare si rosu, negru, gri te poti astepta sa mai se intoarca N cu L si ai faza pe carcasa aparat...

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu
Acum 11 minute, Ion_Bumbu a spus:

Nu-i chiar asa, daca se intrerupe N si este legat direct la clemele de protectie ale prizei, asa cum sugereaza colegul ajungi cu faza pe carcasa aparatului.

Daca se intrerupe PE asta e, pina nu ai probleme de atingere sau scurgere intre L si carcasa este totul OK.

Nu este la fel si daca se intrerupe nulul? adica probleme poat aparea doar in cazul unei avarii? La fel de bine, poate cadea un meteorit pe cladirea respectiva!

 

  In ce priveste meseriasii de YT, credeti-ma ca sint satul, am vazut destule filmulete si chiar unele lucrari de ale lor. Chiar o aberatie uriasa facuta de un mare si cunoscut instalator electric din bucuresti, care de asemenea are o gramada de filmulte pe YT! rolul filmuletelor este doar de a arata ce prosti sint ceilalti si ca doar respectivul stie sa faca o instalatie electrica ce consta in plimbarea printr-o locuinta a trei fire! sa fim seriosi, adevaratii meseriasi au de lucru, nu traiesc din abonamente, like-uri si share pe internet! Sigur, unii sint doar altruisti si isi rup din timpul liber pentru a-i lumina pe profani! la fel ca cei cu free energy, tesla, pamintul plat si alte asemenea. Uitasem: mobila perpetua sau perpetuumul mobile!

Link spre comentariu

Atenție, întreruperea nulului atunci când consumatorul e conectat într-o priză fără împământare, dar care nu are plotul împământării conectat la nul, nu duce la nicio problemă la fel ca și întreruperea fazei.

Doar conectarea bornelor de împământare și nul la prize poate cauza întoarcerea fazei pe carcasa aparatelor în cazul întreruperii nulului în afara locuinței !

De aceea conectarea Nulului și Împământării împreună la prizele care nu au împământare separată (Naturală sau artificială) trebuie evitată întotdeauna.

Tratarea nulului înseamnă că poți uni Nulul cu Împământarea în tabloul general, doar atunci când ai o împământare separată, fie la bloc, fie la casă.

Iar utilizarea unui disjunctor diferențial salvează vieți chiar în condițiile unei împământări prost realizate, sau chiar lipsei împământării.De aceea veți vedea aceste disjunctoare prezente la toate blocurile și imobilele noi, acolo unde instalația a fost realizată de o firmă sau electrician serios.

Link spre comentariu
Acum 28 minute, Marele Savant a spus:

Nu este la fel si daca se intrerupe nulul?

NU, se inchide prin aparat faza spre N cind intra in functiune si apare faza pe carcasa desi aparatul nu functioneaza.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Am specificat clar că la un aparat conectat într-o priză fără împământare, dar care nu are unite local contactele de nul și împământare.Considerăm cazul în care casa nu a avut nici măcar cablaj de împământare, nu care are fire trase la prize....

Link spre comentariu
1 oră în urmă, validae a spus:

Tratarea nulului înseamnă că poți uni Nulul cu Împământarea în tabloul general, doar atunci când ai o împământare separată, fie la bloc, fie la casă.

  Inseamna ca distribuitorii au sute/mii de angajati care incalca regulile! pentru ca la zeci/sute de mii de blocuri vechi, nu exista impamintare, iar nulul retelei este impartit in tablou! Sau nici macar atit! La fosta locuinta, cind am schimbat tabloul electric, am gasit in spatele celui vechi si doua conductoare care veneau de la prizele baie si bucatarie, care nu duceu nicaieri! Si da, am avut cite un strap intre nul si contactul de protectie la aceste prize, era ceva mai incomod sa fac o impamintare pina la etajul 4 si mai ales sa gauresc betonul de pe linga bloc!

Acum 56 minute, validae a spus:

Am specificat clar că la un aparat conectat într-o priză fără împământare, dar care nu are unite local contactele de nul și împământare.

da, dar discutia era exact despre unirea nulului cu impamintarea.

In lipsa unei impamintari, cred ca este mai utila unirea celor doua! Sigur, exista posibilitatea ca niste diversionisti sa intrerupa doar nulul retelei exact in momentul cind apare un defect de izolatie, dar la fel de bine poate cadea un meteorit pe casa sau sa cada peste ea o drona ratacita de la vecini! 

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu
Acum 43 minute, Marele Savant a spus:

Inseamna ca distribuitorii au sute/mii de angajati

Soc! Însuși distribuitorul încalcă legea in extrem de multe situați? Știu ce o sa spuneți, pentru ca e destul de previzibil pentru acest popor, de ce nu ii dam in judecata? Pai noi avem capacitatea financiara si juridica de a ne lupta cu niște coloși care fac orice dar numai banu' sa iasă. Daca luați la puricat branșamentele noi o sa găsiți o tona de neconformități.

Link spre comentariu

sau poate pentru ca nu este nimic gresit? la blocurile vechi, actualizarea instalatiilor se face doar in cazul reparatiilor generale, nu-i obliga nici o lege sa se apuce si sa refaca instalatiile! pe de alta parte, fie vorba intre noi, de cite electrocutari casnice, cauzate de lipsa impamintarii aveti cunostinta? personal de niciuna, in schimb, cunosc o gramada de accidente mortale produse de autovehicule! dar, cum mai toata lumea are cel putin un cazan pe roti, se va trece cu vederea, pe motiv ca s-a intimplat si gata, nu a fost cu uintentie. Desi, la fel ca in cazul instalatiilor electrice, simpla respectare a legislatiei ar deduce pina aproape de disparitie numarul accidentelor!

 

...da, stiu, vorbeam de instalatii electrice, accidentele auto nu se pun!

Link spre comentariu

Blocurile vechi nu prevedeau împământare pentru că altele erau normele de atunci.Iar altele sunt acum, mai ales când construiești ceva locuit ,,la comun,, de multe persoane.La bloc e o răspundere multiplă...

Dar în final prezența sau absența împământării la o casă veche sau bloc vechi, cu instalația renovat sau nu, e o sarcină ce revine utilizatorului, adică proprietarului.Dacă tu nu pui preț pe viața ta, nu te obligă nimeni s-o faci.

Am amintit cum la ,,casa bătrânească,, deși instalația nu fusese prevăzută cu împământare, am realizat una doar pentru pompa din fântână, bătând un profil galvanizat (T-eu) de circa 1metru lungime chiar lângă fântână, unde e mereu umed.

S-a dovedit o măsură salvatoare, fiindcă nu după mult timp a cedat izolația pompei și cum lângă fântână umblăm mereu doar în papuci și cu umezeală pe jos, poate acum nu mai povesteam asta.Alți colegi de-ai mei, care s-au electrocutat chiar ei înșiși în condiții similare, nu au considerat că merită să dea banii pe câteva zeci de metri de cablu masiv de cupru și un țăruș de împământare galvanizat.E treaba lor, soarta lor.

La casa nou construită, la scurt timp după ce am făcut fântâna, am montat în tabloul pompei un diferențial de 300mA pe care mi l-a dat un coleg ,,moka,,.

El îl dăduse jos pentru că ,,îl deranja,, că declanșa aleator, dar aparatul nu avea absolut nimic, altele erau fenomenele la el.

Ce pot să spun, am avut iar o inspirație salvatoare. La un moment dat, o pompă pe care o adusesem de la serviciu de probă ca s-o testez în fântâna mea, a declanșat siguranța la pornire. Avea ,,punere la masă,, zero MegaOhmi....iar eu eram în picioarele goale atunci, pe pământul umed. De atunci am pus un diferențial de 30mA chiar dacă am și împământare la pompă. Diferențialul sare și dacă împământarea e proastă ca rezistență sau lipsește cu desăvârșire.Și o face în circa 15milisecunde...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări