Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Discuție derivată din "Despre contoare electrice tip smart"

Postări Recomandate

Am deschis un nou subiect pentru că acolo se discută despre contoarele "smart", nu vad care-i marea diferență față de cele clasice dar nu vreau să mă acuze careva că poluez acolo.

In poza de mai jos care este protecția pe care clientul (non casnic) o poate declanșa fără să apeleze la personalul autorizat de către OD?

IMG-20240814-193323.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

In poză prezentată de d-l @Stefan prin deschiderea siguranței diferențiale contorul din BMP rămâne sub tensiune...se decuplează doar plecarea spre consumatori...se observă o altă siguranță la care nu există acces care întrerupe și alimentarea contorului....

Link spre comentariu
Acum 5 ore, validae a spus:

decuplează total curentul (inclusiv prin contor)

Aici vroiam să ajung. Este evident că la protecția diferențială accesul este necondiționat dar aceasta este după contor. Sunt convins că există și BMPuri unde diferențialul este înaintea contorului dar asta doar din prostite și zgârcenie.

@flomar60 am observat răspunsul Dvs. după ce am postat. Așa este! Înainte de contor, la schimbarea secțiunii conductorului de fază, mai există o protecție de 63A.

Ce fraieri aia de au ofertat si livrat acel BMPM, puneau diferențialul înainte contorului și mai băgau 30lei in buzunar. 😂

Link spre comentariu

Furnizorul de energie când montează acel BMP pleacă de la ideea că respectiva cutie va rămâne pe poziție ....100 de ani !...dar intre timp contorul va fi înlocuit de nenumărate ori și,pentru asta, trebuie să existe posibilitatea intreruperii alimentării contorului...asta-i logica acelei siguranțe de 63A...

Link spre comentariu

Respectiva protecție era obligatorie pentru că se schimba secțiunea indiferent cât de des se schimbă contorul.

Ce vroiam să subliniez era că puteau pune protecția de 63A direct la ușița de vizitare dar au preferat să facă cât de cât corect (există neconformitati). Dacă mergeau pe varianta super economic și puneau doar protectia din amonte de contor nu mai aveau diferențialul de 300mA și oricine putea deconecta contorul. Dacă puneau doar protecția diferențială înainte de contor, cu acces facil din exterior, iar apărea situația că oricine putea deconecta contorul și că diferențialul nu trebuie folosit ca protecție generală și separator.

Link spre comentariu
Acum 43 minute, flomar60 a spus:

asta-i logica acelei siguranțe de 63A...

Logica este in I7, contorul este un echipament care trebuie protejat nu legat direct pe coloane.

E tare interesant sa vezi cum e cind contorul este in scurt, ridici disjunctorul si sare fara nici o sarcina dupa el.

Si ce conteaza daca e scos contorul de sub tensiune?

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu
Acum 32 minute, Stefan a spus:

Respectiva protecție era obligatorie pentru că se schimba secțiunea indiferent cât de des se schimbă contorul.

Așa este!

Acum 23 minute, Ion_Bumbu a spus:

Logica este in I7, contorul este un echipament care trebuie protejat nu legat direct pe coloane.

Corect!

....la bătrânețe unii mai uită că au lucrat o viață întreagă cu i7 și altele inaintea acestuia...

Link spre comentariu
Acum 24 minute, Ion_Bumbu a spus:

Si ce conteaza daca e scos contorul de sub tensiune?

Contează atâta timp cât acel contor nu îți aparține și nu este in responsabilitatea ta, ca simplu abonat, conectarea / deconectarea acestuia de la rețea.

Link spre comentariu
Acum 36 minute, flomar60 a spus:

Așa este!

Corect!

....la bătrânețe unii mai uită că au lucrat o viață întreagă cu i7 și altele inaintea acestuia...

Eram sigur ca stiti  insa adevarat, cel mai important in exploatare  e sa-l poti scoate de sub tensiune, protectia vine implicit!

Acum 36 minute, Stefan a spus:

Contează atâta timp cât acel contor nu îți aparține și nu este in responsabilitatea ta, ca simplu abonat, conectarea / deconectarea acestuia de la rețea.

Si care-i marea problema daca ramine scos din circuit, asta intreb nu sa ne invirtim in jurul cozii cu chichite avocatesti.

La casa de vacanta asa ramine scos de sub tensiune mai bine de 10 luni pe an si n-are nici pe gaia, ba mai mult cind au inlocuit la toata strada contoarele dupa o furtuna al meu a scapat.

Link spre comentariu

V-am explicat care-i problema și nu mă învârt în jurul cozii. Dvs. puteți face orice că doar nu va obliga eu ceva. Până când distribuitorul o să reușească să schimbe în toată țara BMP-urile, să nu mai permită deconectarea punctului de măsură (protecția generală sub sigiliu), o să mai treacă muuult timp .

Link spre comentariu

Un BMPT proaspăt din 2022 cu contor de la frații de peste Prut.

IMG-20240815-135337.jpg

La prima protecție nu ai acces, nu au mai pus diferențială probabil pentru a nu mai întrerupe nulul (sau că era păzită), cam zdravănă acel B50 și nu știu cum au inventat clema pentru tratarea nulului din doua bucăți, acolo este musai să fie o piesă dintr-o singură bucată ideal cu prindere în două puncte pe conductor.

Link spre comentariu

Nu au ce caută astfel de cleme folosite pentru tratarea nulului indiferent cum este realizată conexiunea intre ele, nu există embargou pe piesele potrivite și nici nu suntem în India. Desigur dacă ești plotagar faci și așa dar obligatoriu îl taxezi pe client pentru branșament făcut conform anului 2022. Să mai zic ceva de gradul de protecție al cutiei de Buzău care este direct sub cerul liber? (pe stâlp de iluminat). Nu mai zic nimic pentru că ideea era prima protecție la care nu există acces direct.

Cred că pot posta toate BMP-urile din oraș care sunt la vedere. :rade: Totuși las ceva și pentru mai târziu.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări