Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

RFID de 125kHz


Laci

Postări Recomandate

Salut,De cateva zile caut ceva documentatie despre cum sa citesc o cartela de proximitate, pana acum n-am gasit nimic dupa ce se poate implementa o rutina de citire.Daca careva ati lucrat cu asa ceva, va rog sa dati un reply, eventual contra cost...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Laci

    8

  • Dr.L

    6

  • cristianp

    1

  • Stefan

    1

Top autori în acest subiect

Ieri am primit un raspuns pe pm de la valah, il postez aici, ca-i foarte cuprinzator si util.

 

"Uite care-i problema. Circuitul RFID U2270B de la Atmel transmite codul unei cartele in cod manchester. Semnalul transmis are o rata Baud de transmisie maxima de 5K. Atat timp cat nu are nici un card de proximite in raza de actiune el genereaza la iesire un semnal aleator. Acest semnal apare datorita puterii semnalului din oscilator, care va fi filtrat nu tocmai corect de filtrul trece-jos integrat in circuit. Atunci cand in campul antenei apare un card de proximitate, acest card genereaza codul propriu. Codul generat de cartela nu este citit chiar din momentul apropierii, ci mai intai sunt generati cativa biti de sincronizare. Acesti biti nu trebuiesc confundati cu cei 9 biti de sincronizare ai cartelei. Bitii de care vorbesc acum sunt acei biti care ajuta la stabilizarea semnalului Manchester pe care U2270B il va genera (vezi FAQ Atmel http://www.atmel.com/dyn/products/faq_c ... tification).

 

Dupa stabilizarea semnalului Manchester trebuie cautat codul corect al cartelei. Ce inseamna asta? Ca din cei 64 biti generati de cardul de proximitate primii 9 biti sunt biti de sincronizare. In general acesti 9 biti sunt 1 logic. Acesti biti se numesc header de sincronizare - 1FF.

 

n-am sa insist asupra descrierii codului Manchester deorece cred ca il cunosti deja. U2270B transmite semnale cu durata semnalelor de T=560us pentru un nivel logic lung si T/2=280us pentru un nivel logic scurt.

 

Pentru decodare vezi http://www.atmel.com/dyn/resources/prod ... oc4661.pdf.

 

Iti indic un site francez unde exista un mic astfel de proiect, care sper sa te ajute: http://kudelsko.free.fr/transpondeur/sommaire.htm

 

RFID fiind un domeniu nu nou ci care s-a impus in mai toate mediile de curand, nu vei gasi documentatii si proiecte foarte detaliate. Cele mai complete documentatii sunt cele ale producatorilor. In rest, datorita concurentei in ceea ce priveste proiectare, constructia si comercializarea sistemelor rfid, multe alte aspecte sunt tinute sub tacere. RFID este un domeniu din care se scot bani frumosi actualmente. Probabil peste 5-10 ani internetul va fi plin de proiecte de acest fel dar deocamdata....

 

A construi un senzor RFID trebuie sa fie pentru tine doar un hobby, in oricare alt caz poti cumpara un senzor RFID gata facut, profesional, la preturi intre 10...30 euro. Si poti alege tipul de senzor sa-ti transmita codul cardului cu ce tip de comunicatie vrei: RS232, RS485, Wiegand. Mai mult acesti senzori au integrate sisteme anticoliziune (adica elimina cazurile cand in campul antenei apar 2 sau mai multe carduri odata), alimentarea intre 5...12V, transmit codul cardului deja prelucrat si asteapta sa indepartezi cardul pentru o noua citire. Adica senzorii au integrate deja sisteme care fac ceea ce probabil tu te chinui acum: sa interpretezi codul manchester, ca nu cred ca vei reusi sa implementezi si sistem anticoliziune, etc.

 

Aici gasesti o multime de proiecte facute de studentii de la universitatea Cornell: http://instruct1.cit.cornell.edu/Course ... lProjects/, iar asta ar fi unul dintre proiecte bazate pe rfid: http://instruct1.cit.cornell.edu/Course ... /index.htm si inca unul: http://instruct1.cit.cornell.edu//cours ... g4rfid.htm.

 

Multa bafta!!"

 

Inca odata mersi frumos.

Link spre comentariu

Dupa multe ora si zile de "chinuri" am rezolvat toate problemele, acum citeste de la 7-8cm(merge si de la 9-10 dar nu 100%)Mai am de facut partea de "user interface" si alte minuni, o sa pun poze cu produsul final :)

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Cum am promis, postez rezultatul, inca nu am poze, dar este pus intr-o cutie de la metrafo KM-21.Atasat gasiti manualul de utilizare, inca nu-i varianta finala, mai completez cu tips and tricks.

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Desi subiectul e mai vechi,pun intrebarea aici:Stie cineva cum as putea sa copiez 2 cartele RFID? As avea nevoie de 3-4 copi dupa fiecare :nas:

Link spre comentariu

eh eh, ce vrei sa faci cu ele?Raspunsul este ca nu-l poti copia in alta cartela, este hard coded, daca totusi vrei sa faci clone, se poate dar ai nevoie de un transciever rfid de ex. U2270B si un controller, citesti cartela respectiva, salvezi codul in eepromul controlerului si cand este nevoie il trimiti, eu nu stiu alta metoda, dar nici nu ma gandisem pana acum la asta, poate este o solutie si mai simpla.. donno.Sa nu faci vreo chestia ilegala cu ele! in rest be my guest :101 ps: sunt si cartele care se pot scrie, dar nu codul lor de autentificare, pot contine cateva kB de date criptate(sau nu).

Link spre comentariu

Cred ca am scris umpic ambiguu mai susAm 2 cartele,cu coduri diferite,pt locatii diferite,si dupa fiecare vreau sa fac cate 3-4 clone :da Nu-i nimic ilegal,ca sunt de la interfon si cum pe cei care ar trebui sa se ocupe ii doare-n bat..Si as vrea pe cat posibil sa ies ieftin...ca pot intra si cu cheia,dar trebuie sa ocolesc pana la cealalta intrare.Din ce am citit o varianta mai usoara ar fi un transreciever si un calculator + cartele goale. Sau si mai simplu,sa merg la o firma care se ocupa cu sisteme rfid si sa-mi cloneze ei carteleleProblema e ca google nu gaseste ce-mi trebuie in romania...Si sa inteleg ca nu orice reader poate sa si scrie,nu?Si cum pot afla frecventa pe care lucreaza? Ca nu sunt sigur ca sunt neaparat pe 125kHzStiu ca era un topic mai cuprinzator pe forum,unde cineva vroia sa copieze o cartela de la politehnica,da cum searchul e cam defect,nu-l gasesc :cry:ms de raspunsuri!

Link spre comentariu

Pe baza cunostintelor mele limitate stiu ca cele de 64biti sau de 128biti sunt read-only, dar din astea nu prea poti sa faci duplicate, deci interfoanele probabil folosesc cu memorie read/write.Daca cartela/tagul este mai gros atunci este low frequency ori 125khz ori 134 foarte probabil sa fie de 125.

Link spre comentariu

Una din ele e o cartela cum zici tu: http://www.rfidcard.ro/images/clamshell.gif

Dar cealalta e o chestie mica ca un breloc: http://www.rfidcard.ro/images/TAGtmb_02.gif

 

Din ce am inteles,se pare ca la interfoane se folosesc carduri preprogramate si se inregistreaza in memoria interfonului noile coduri...

 

Acum ma intreb: cele de la ratb de ex,nu sunt read/write? Sau sunt tot preprogramate si codurilor unice lu se ataseaza datele utilizatorului? Iar in cazul asta toate aparatele de citit sunt conectate la o retea si sincronizate :nebunrau:

 

Si la sistemele de acces ale diversor firme tot carduri preprogramate se folosesc?

ms

Link spre comentariu

Daca interfonul este "invatat" cu noile cartele atunci cineva trebuie sa vina cu un master card sau sa puna un jumper etc. oricum trebuie sa deplaseze de la firma la interfon.Nu stiu cum sunt cele de la ratb :)La control acces se folosesc cartele preprogramate.

Link spre comentariu

nop (din cate stiu eu)toata idea rfid este ca fiecare cartela(id) sa fie unic, chiar daca cartela are o memorie interna, codul lui este preprogramat, similar la 1-wire(iButton).

Link spre comentariu

Aici am gasit niste informatii interesante: http://www.cq.cx/prox.pl

si http://www.aimglobal.org/members/news/t ... &zoneid=24

 

Dar daca intr-un card de 330 biti pun informatia completa a unuia de 64/128,nu merge sa pacalesc cititorul,ca macar cand da de partea codului care-l stie,sa actioneze?

 

Ma rog,in cel mai rau caz merge sa fac un card electronic,pacat ca-n primul link nu se da si schema :cry:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări