Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre directiva CE privind ,,dreptul la reparare al aparatelor,, și alte subiecte asemenea....

Postări Recomandate

Acum 7 minute, roadrunner a spus:

daca ar fi sa aplici un tarif corect (Euro/ora) nu ar fi multi sa-ti plateasca tariful ala.

daca se considera ca un ''tarif corect'' este acela care iti permite sa achizitionezi un apartament nou in buricul tirgului si un Q7 nou anual, da, nu-l va plati nimeni!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 85
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Tarif corect adica daca esti inginer/tehnician si lucrezi angajat la o firma pe 30Eur/Ora (minus taxe) sa poti si la firma ta de reparatii sa aplici tot tariful de 30Eur/ora (minus taxe)  ca altfel nu sa-si mai faca nimeni atelier de reparatii si o sa lucreze toti angajati la firme. La asta m-am referit tariful corect. 

Exista o mare disparitate intre tariful orar si pretul bunului respectiv. Nimeni nu o sa stea 8 ore cu nasul intr-un televizor ca sa-l repare la tariful corect (definitia mai sus) pentru ca pretul reparatiei ajunge sa egaleze pretul bunului. (de fapt bunul respectiv e foarte ieftin daca-l calculezi in relativ la salariile orare din west)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Acum 7 minute, Marele Savant a spus:

sa stiti ca legal asa ceva nu se poate comercializa legal nici in UE nici in RO!

ba bine  ca  nu ... daca  vor  fi  obligati  sa  vinda  in  UE numai  aparate  cu  integrate nesterse , atunci  o  sa  stearga  chinezii  frumusel  denumirea  originala  si  o  sa  marcheze  cu  niste  traznai  pe  care  sa  nu  le  poti  gasi  decit  pe  Alliexpress ... sau  la  care  sa  nu  poti  gasi  datasheet-ul  delok ...

practica  aceasta  este  preluata  tot  de  la  vest-europeni ... exemplu  concret  de  acum  maxim  o  saptamina ...

statie  de  lipit ERSA  , model MS6000 ...  integratul termoregulator  prajit ... rezulta  proprietarul oarecum  disperat , pentru  ca  lui  ii  placea  la  nebunie  cum  lucra  statia ... s-a  scos  integratul de  pe  soclu  si  s-a  inceput  cautarea peste  tot ... rezultat ?  zero barat ... ce  a  marcat  distinsa  firma  ERSA  pe  integratul  cu  16 pini ? 

ERSA 111 ... schema  statiei  am  gasit-o  dupa  2  zile  de  cautari , dar  tot  degeaba , pt  ca  piesa  in  sine  are  8  din  16  pini  neconectati  , asta  insemnind  ca  musai  este  vreun  procesor  programat  cu  soft  proprietar , pe  care  nu  ai  de  unde  sa  il  pescuiesti   ...

ERSA este  firma nemteasca , deci  face  parte  din  UE... chiar  credeti  ca  o  sa  afiseze  numele  real  al  integratelor  importante  din  statiile  lor , dupa  ce  legea  asta  a  lui  peshte  prajit  va  intra  in  vigoare ? ...

Link spre comentariu
Acum 3 minute, misuraelectronic a spus:

ba bine  ca  nu ... daca  vor  fi  obligati  sa  vinda  in  UE numai  aparate  cu  integrate nesterse ,

va asigur ca nu trece si nu primeste legal dreptul de a fi vindut pe piata UE! ca pentru a fost prezentat altceva decit ce ajunge pe piata e felul cinci! daca un cumparator reclama la anpc iar anpc-ul il trimite catre un organism de acreditare, importatorul si vinzatorul respectivi ar fi sanctionati baban! dar daca lumea nu stie sau nu e interesata, nici nu reclama. Desi, cred ca in produsele din magazinele serioase, nu prea sint aparate cu integrate sterse!

Link spre comentariu

@misuraelectronic

Poate ca Ersa a cerut fabricantului de IC sa programeze si marcheze piesa aia pentru ei. E o practica cunoscuta in electronica de 40 de ani incoace de cand au aparut primele PAL/GAL/PLA (care sunt OTP) putea sa ceri fabricantului sa le "arda" pentru tine si sa le marcheze cum vrei tu (era unul in Comodore64) - fabricantul crea un Part number pentru tine pe care nu-l mai vindea la altii.

Ieri am folosit 6000 de microcontrolere (STM32L031) - pot sa cer la STmicro sa mi le programeze ei in procesul de testeare si sa mi le marcheze specific (folosesc 100K / an) nu e nici o conspiratie la mijloc asa lucreaza industiria de cand ma stiu eu. Noul Part number creat nu e public.

Tot procesul asta e devenit mult mai simplu si ieftin ca se marcheaza cu laser in zilele noastre. (in procesul de productie nu trebui decat sa schimbi un string, nu ai tooling si alte cheltuieli, iar pe tester oricum testeaza flash-ul la sfarsit arunca fisierul tau in flash.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Acum 44 minute, Marele Savant a spus:

Eu am vorbit si discutia era despre BLC-uri, nu despre avioane! si era vorba despre stergerea oricarui marcaj, nu desprea marcaje criptice!

partea usor hazlie cu stergerea la diverse BLC facute in China de catre firme mai mici e ca se tem si de ai lor cand e vorba de copiat nu de vestici. (hotului de hot  i-e frica)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
1 oră în urmă, roadrunner a spus:

pai incerca ti sa-ti castigi paine din reparatii sa vezi ce "usor "e. Sunt destui pe forum care se ocupa cu asta si pot sa confirme (sau sa infirme) ca daca ar fi sa aplici un tarif corect (Euro/ora) nu ar fi multi sa-ti plateasca tariful ala.

Toti au opinii despre chestia asta cu "right to repair" dar in multe cazuri reparatia e prea complexa sau necesita scule/dispozitive/cunostinte care un mic atelier de reparatii nu le are.

Chiar as vrea sa aud niste opinii din parte celor care se ocupa cu asta in mod activ (isi castiga painea din asta)

RR

Treaba cu atelierele de reparatii e ceva mai complicata, dar se poate discuta despre ea. 

Daca ai atelier de reparatii, nu inseamna ca poti repara orice.

Eu, de exemplu, am mai reparat destule placi de comanda la masini de spalat si centrale pe gaz, dar nu m-am deplasat eu la client dupa ele. I-am si zis ca nu ma ocup cu asa ceva. 

I-am spus sa isi gaseasca om sa umble in ele sa le dea jos si  apoi sa mi le aduca. Oricum centrala respectiva sau masina de spalat poate avea si altceva de natura electrica sau mecanica, ori are nevoie de anumite curatari, treburi pe care le fac altii, nu eu. Eu nu am taxat omu la ora ci la reparatie. Sunt multe de discutat in domeniul asta cum am zis mai sus, si sa stii ca inca se mai poate castiga si de aici o paine !

Link spre comentariu
Acum 31 minute, maxente a spus:

si sa stii ca inca se mai poate castiga si de aici o paine !

stiu eu imi repar/intretin utilajele la fabrica - 5K Euro pe an salvati cu pricepere la costurile de intretinere.

Se fac bani buni reparatii la chestii industriale unde pierderile sunt masive cand sta o masinarie.

@maxente o sa incep prin a spune ca e o meserie decenta (asta cu reparatiile) si cu satisfactii daca iti place s-o faci.

Citat

Eu nu am taxat omu la ora ci la reparatie. 

totusi la sfarsitul lunii cand aduni cati bani ai facut in luna aia (minus taxe) ai vrea sa castigi cel putin asemnantor cu cazul cand ai lucra la o companie (in aceasi meserie) in timp de o luna.

RR

Eu am invatat de la un vestic cu multi ani in urma (inainte sa ajung in vest) cum sa-mi calculez tariful orar la proiectare. Tipul care m-a invatat lucrurile astea avea o firma de proiectare in Elvetia (Lichtenstein) si mi-a spus sa iau proiectul cel mai bun pe care l-am facturat intr-un an si sa impart la durata lui (ore efective depuse) - mai departe sa nu lucrez sub tariful ala anul urmator. Dupa un an re-evaluezi daca treaba s-a dus in sus cresti tariful in sus sau mentii tariful daca s-a dus in jos.

Parte buna la asta e ca triful "ridicat" elimina proiectele stupide vin clienti tot mai banosi cu proiecte importante. (si tu devii tot mai bun ocupandu-te de proiecte tot mai complexe)

RR 

@validae te rog cand ai timp fa curat la topicul asta - si muta treaba asta cu atelier/business de rparatii intr-un topic nou ca sunt sigur ca intereseza si pe altii, mai ales ca sunt destui care se ocupa de asta si pot venii cu sfaturi bune din epxperiente personale, pentru cei ce se gandesc sa deschida genul asta de afcere. 

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Chiar ieri am reparat un încălzitor cu inducție chinezesc, avea trei integrate (microcontroller, driver mosfeți și ceva logic CMOS din seria CD4xxx din experiența mea cu astea) toate șterse prin frezare mecanică.Norocul că nu a fost din partea de comandă, ci o protecție deteriorată de la supraîncălzire.IGBT-urile sunt marcate ,,custom,, de chinez, nu le găsești decât la ei.Dacă măriți poza se văd cele trei integrate frezate în dreapta imaginii.IGBT-urile sunt pe partea cealaltă.

SkE2F2M.jpeg

Link spre comentariu
Acum 40 minute, roadrunner a spus:

totusi la sfarsitul lunii cand aduni cati bani ai facut in luna aia (minus taxe) ai vrea sa castigi cel putin asemnantor cu cazul cand ai lucra la o companie (in aceasi meserie) in timp de o luna.

RR

Daca vrei prea multi bani si nu iti ajung cat castigi din asa ceva, poate ar trebui sa faci altceva.

Plus ca mai e o treaba ( sau poate chiar mai multe ) , daca ai lucra la o firma acelasi lucru pe care l-ai face tu singur, dar pe bani mai multi, s-ar putea sa constati ca pentru banii aia te fwte angajatorul respectiv si cu pwla indoita.

Si aici iar sunt multe chestii de discutat.

Acum 41 minute, roadrunner a spus:

Eu am invatat de la un vestic cu multi ani in urma (inainte sa ajung in vest) cum sa-mi calculez tariful orar la proiectare. Tipul care m-a invatat lucrurile astea avea o firma de proiectare in Elvetia (Lichtenstein) si mi-a spus sa iau proiectul cel mai bun pe care l-am facturat intr-un an si sa impart la durata lui (ore efective depuse) - mai departe sa nu lucrez sub tariful ala anul urmator. Dupa un an re-evaluezi daca treaba s-a dus in sus cresti tariful in sus sau mentii tariful daca s-a dus in jos.

Parte buna la asta e ca triful "ridicat" elimina proiectele stupide vin clienti tot mai banosi cu proiecte importante. (si tu devii tot mai bun ocupandu-te de proiecte tot mai complexe)

RR 

Aici e ceva diferit in proiectare fata de depanari/reparatii si nu vad cum as putea compara.

Link spre comentariu

Acum 30 minute, roadrunner a spus:

@validae

Crezi ca Chinezii care au facut produsul ala se temeau de o firma din Germania/Japonia ca o sa le fure ideea?

RR

Nu, chinezii le șterg doar ca să nu fie ușor de reparat sau copiat, schemele fiind evident unele copiate de la vestici în majoritate, deși au și propria proiectare.

Eu am scos prin ,,reverse engineering,, schema unui aparat similar mai mic, dar nu ca să-l copiez, ci ca să înțeleg cum funcționa și să-l pot repara.Dar acum n-aș mai face asta, dacă se poate repara rapid, bine....dacă nu, îl dau înapoi să se spele cu el pe cap.Eu nu trăiesc din depanare, am un serviciu decent ca salariu, dar din depanările astea ocazionale îmi asigur baza tehnică.

Adică din depanare mă și ,,autodotez,, cu noi aparate și scule ce mă ajută să-mi repar singur și pentru cunoscuți aparatele.E și un hobby dacă vrei, cum alții se urcă pe munți, eu desfac tot felul de aparate de mic copil....

Link spre comentariu
Acum 14 minute, maxente a spus:

Aici e ceva diferit in proiectare fata de depanari/reparatii si nu vad cum as putea compara.

de acord cu toate astea proiectare si realizarea (fabricatia) implica si reparatia (rework) din cand in cand ca nimeni nu e perfect si nimanui nu-i merg toate ca pe hartie/ecran. Ajung sa fac ceva intra in fabricatie si descoper dupa 1000 buc o chestie la care nu m-am gandit si se poate rezolva cu un rework. Un alt caz (mi s-a intamplat de cateva ori) - faci multe si se strica pe la clienti si-ti vin inapoi stricate. Repari cateva si decizi de la caz la caz cum o rezolvi, re-spin sau repari sau faci unele noi la fel si le inlocuiesti (daca procentul e mic)

Chiar explicam la niste tineri ca nu exista product design in electronica fara sa stii de sa faci cu letconul si ca minim necesar sa intelegi cum se pune totul laolalta si eventual cum se desface.

RR

Citat

Nu, doar să nu fie ușor de reparat.Eu am scos prin ,,reverse engineering,, schema unui astfel de aparat, nu ca să-l copiez, ci ca să înțeleg cum funcționa și să-l pot repara.

nici chinezii nu le mai repara, ca e mai simplu sa faca altul. La ei frica cea mai mare e ca alt chinez face si vinde maine 100k bucati la fel cu ale lui (pentru ca si el a luat schema de la altul) nu ii e frica ca mai repara cate unul cineva asa ca tine (ca challege sau hobby)

Un amic inginer din China zice ca veneau sa se angajeze isi si puneau pe CV ce scheme au de la job-ul precendent (si hex-uri de la diverse produse)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Acum 3 minute, validae a spus:

Eu nu trăiesc din depanare, am serviciu decent ca salariu, dar din depanările astea ocazionale îmi asigur baza tehnică.Adică mă ,,autodotez,, cu aparate ce mă ajută să-mi repar singur și pentru cunoscuți aparatele.E și un hobby dacă vrei, alții se urcă pe munți, eu desfac aparate de mic copil....

Dar sa stii ca nu e nici-o rusine sa taxezi persoana respectiva pentru reparatia facuta. Componentele, timpul pierdut, stors creieru sa il faci sa functioneze etc. costa bani si nu ti le da nimeni degeaba.

Editat de maxente
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări