Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre directiva CE privind ,,dreptul la reparare al aparatelor,, și alte subiecte asemenea....

Postări Recomandate

• Răspunsuri 85
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

probabil ca la importurile oficiale e simplu, vor fi conditionate de cele necesare, la ce cumpara omul on line direct de pe siturile chinezesti, e problema lui! oricum, daca am citit bine, intra in vigoare peste citiva ani, suficient timp pentru a se gasi solutii. pina acuma, se pare ca cei care au vrut sa faca comert cu UE, s-au cam aliniat la cerintele acesteia!

Link spre comentariu

Directiva a intrat de astăzi în vigoare dar țările au timp doi ani să o implementeze, adică statul poate dormi liniștit 24 de luni și fix în ultima zi se văieta că ia amendă de la UE. Asta nu înseamnă că în acest termen nu trebuie făcut nimic în acest sens.

Sper sa țin minte acest subiect și să revin peste doi ani să vedem ce schimbări au apărut, adică dacă mai costa 200 lei o balama.

Link spre comentariu

Asta e boala consumismului,nimeni nu se mai chinuie să repare ceva ce e sub 100 €!În fapt şi manopera la reparaţii e prohibitivă...

Țin minte când discutam cu un american prin '78.Avea un ceas "străinez" pe care dăduse vreo 15$,iar cureaua "specială" fusese 20$.Spunea că dacă i se strică îl dă la gunoi şi păstrează doar cureaua!Dacă l-ar fi reparat l-ar fi costat mai mult decât dăduse pe el!

Curios cum vor face chinezii cu schemele,pe unele integrate erau şterse denumirile...

Link spre comentariu
Acum 8 minute, BRANCA a spus:

Asta e boala consumismului,nimeni nu se mai chinuie să repare ceva ce e sub 100 €!În fapt şi manopera la reparaţii e prohibitivă...

Asta în cazul când reparația nu e în regie proprie. Problema este la produse. Sunt făcute (unele) antiservice. Nu prea ai ce repara, pt că nu poți demonta, sau e prea mare deranjul. Ca să nu mai amintim de piesele de schimb, care uneori ajung la prețul produsului defect, de nou. 

Link spre comentariu
1 oră în urmă, doru3160 a spus:

Ca să nu mai amintim de piesele de schimb, care uneori ajung la prețul produsului defect, de nou. 

Am schimbat mașină de spălat (încărcare verticală) deși aia veche încă își mai putea face datoria câțiva ani. Singurul inconvenient era amortizorul, piesa de schimb plus manopera m-au făcut să iau una noua cu garanție.

Acum trebuie schimbat aragazul deși sunt slăbite doar balamalele la cuptor. Aia sa zicem că le schimb eu dar merita să dau 400 lei pe două balamale in timp ce pe tot aragazul am dat ~800 lei?

Link spre comentariu

Eu am schimbat senzorii de temperatura de la aragaz care automentin gazul cât e flacără, de la SH. Am găsit aici pe forum, din dezmembrări, altfel cei noi aveau un preț de îți venea să-i întrebi dacă îți dau tot aragazul, nu numai senzorii. Era enervant pt ca se marise timpul cât trebuia sa ții butonul apăsat, ajunsese la peste 1 min. Îl aruncam fără probleme, dacă nu rezolvam convenabil, pt că nici fără acea protecție nu voiam să merg. În timp s-a dovedit a fi foarte utilă. 

Link spre comentariu
Acum 1 oră, Stefan a spus:

Acum trebuie schimbat aragazul deși sunt slăbite doar balamalele la cuptor. Aia sa zicem că le schimb eu dar merita să dau 400 lei pe două balamale in timp ce pe tot aragazul am dat ~800 lei?

Ce marcă e aragazul, de costă doar setul de balamale 400 Lei ?

O fi vreun Miele sau vreo firmă exotică, fiindcă balamalele uzuale costă sub 200 Lei.

https://www.dennver.ro/set-balama-usa-cuptor-aragaz

Link spre comentariu

Sertar (cos) inferior masina de spalat vase Candy, deci nu ceva exotic gen Miele, medel de acum 8-12 ani, costa originalul 850 lei in conditiile in care masina la achizitionare a fost, daca-mi aduc bine aminte, vreo 800 lei (oricum sub 1000 lei). Dupa multe ore pe internet am gasit unul compatibil la "doar" 350lei. Momentan o masina similara ca performante este ~1600lei deci cosul ar fi la jumatate din pretul masinii.

Link spre comentariu
Acum 59 minute, validae a spus:

Ce marcă e aragazul, de costă doar setul de balamale 400 Lei ?

O fi vreun Miele sau vreo firmă exotică, fiindcă balamalele uzuale costă sub 200 Lei.

https://www.dennver.ro/set-balama-usa-cuptor-aragaz

Zannusi. Nu mai retin modelul dar cand am cautat pretul unei bucati era in jurul valorii de 200 lei +/- 20-30 lei. Setul ala din link nu are nici o legatura cu aragazul meu si seamama mai mult cu alea de la vechile 23 august. Daca era sa-i cer 125 lei cuiva pe aragazul 23 august cred ca radea de mine.

Link spre comentariu

Chestia asta cu piesele scumpe e si o strategie a firmelor care o practica sa te descurajeze sa mai repari aparatu vechi sa cumperi altu nou.

Eu zic ca de acum in colo piesele astea nu or sa mai fie asa scumpe tocmai din cauza ca ii obliga directiva asta sa se poata repara.

Link spre comentariu

@doru3160 Nu mai stiu ce sa zic dar am impresia, cel puțin din ce citesc pe acest forum, ca oamenii care se pretind normali dau mult mai multa atenție persoanelor de alta orientare de cat o fac chiar acestea. Stiti si voi cum e treaba aia cu "reclama" negativa! Culmea este ca la tineri treaba cu "reclama" negativ funcționează fix pe dos. 🫣

@eos slabe șanse sa se schimbe prea multe atâta timp cat banu' dictează si lumea se învârte in jurul lui. O sa găsească tot felul de tertipuri sa ofere piese mai ieftine dar imposibil de găsit pe stoc si documentație de service cu cine știe ce lipsuri. 😀

Link spre comentariu
Acum 4 ore, BRANCA a spus:

Țin minte când discutam cu un american prin '78.Avea un ceas "străinez" pe care dăduse vreo 15$,iar cureaua "specială" fusese 20$.Spunea că dacă i se strică îl dă la gunoi şi păstrează doar cureaua!Dacă l-ar fi reparat l-ar fi costat mai mult decât dăduse pe el!

Curios cum vor face chinezii cu schemele,pe unele integrate erau şterse denumirile...

sa stiti ca legal asa ceva nu se poate comercializa legal nici in UE nici in RO!

Acum 4 ore, Stefan a spus:

irectiva a intrat de astăzi în vigoare dar țările au timp doi ani să o implementeze, adică statul poate dormi liniștit 24 de luni și fix în ultima zi se văieta că ia amendă de la UE. Asta nu înseamnă că în acest termen nu trebuie făcut nimic în acest sens.

Sper sa țin minte acest subiect și să revin peste doi ani să vedem ce schimbări au apărut, adică dacă mai costa 200 lei o balama.

Nu stiu daca statele vor avea mult de lucru, sau producatorii/importatorii de bunuri! iar o balama si atunci va costa cam cit va dori producatorul, obligatia fiind in mod deosebit ca aceasta sa fie usor disponibila!

Link spre comentariu
Acum 8 minute, Marele Savant a spus:

pai incerca ti sa-ti castigi paine din reparatii sa vezi ce "usor "e. Sunt destui pe forum care se ocupa cu asta si pot sa confirme (sau sa infirme) ca daca ar fi sa aplici un tarif corect (Euro/ora) nu ar fi multi sa-ti plateasca tariful ala.

Toti au opinii despre chestia asta cu "right to repair" dar in multe cazuri reparatia e prea complexa sau necesita scule/dispozitive/cunostinte care un mic atelier de reparatii nu le are.

Chiar as vrea sa aud niste opinii din parte celor care se ocupa cu asta in mod activ (isi castiga painea din asta)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări