Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sterilizator pt conserve la borcan.

Ovidanie

Postări Recomandate

Vreau sa construesc asa ceva, intentionez sa-l folosesc atat pentru preparate bagate in pungi  vidate cat si pentru sterilizat diverse borcane  umplute cu legume sau sosuri de legume. Urmariti va rog in clipul de mai jos, direct la minutil 3:20.

Asa ceva vreau sa-mi fac, ma gandeam la o oala in care sa incapa 6 borcane de 800ml, cam 33 cm diametrul interior, iar ca inaltime as avea nevoie cvat sa-mi incapa o sticle de 0,7 litri, de alea cu gura larga, pt sos de rosii.

Cum gandesc eu: Sa folosesc o oala corespunzatoare ca marime, sa o izolez cu vata minerala, apoi bag totul intr-o oala si mai mare sau din tabla si popnituri construiesc o invelitoare.  Cum incalzesc treaba asta? cineva ma dat o idee sa folosesc un ochi de plita electrica, sl bag si ppe ala in vata minerala. Altcineva sa folosesc 4 elemente de incalzire ceramice, inseriate catre doua,  de la fierul de calcat.

De ce-mi trebuie asa ceva: Pe timpul verii am rosii din cultura proprie, pot sa adun in timpul saptamanii cateva kg, cat sa umplu 4-6 borcane.  Vreau ceva automat care sa le sterilizeze fara supravegherea mea, deocamdata folosesc o oala pe o plita cu inductie, sterilizez borcanele, dar nu pot controla temperatura.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Ovidanie

2

• BRANCA

2

• Stefan

2

• ionut120v

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Plita electrica. Are si termostat reglabil. Am vazut la cineva o instalatie similara, o plita mica, de 500W. Plita are o siguranta termica de protectie in caz ca ceva gresit se intampla pe acolo. 

Plita avea cam 10 cm spatiu liber in jurul ei, inconjurata de vata de sticla.

Termostatul avea pe buton valori de la 0 la 5 si au fost facute niste teste anterioare pentru potrivirea temperaturii.

Link spre comentariu

Se poate folosi o oala sub presiune pe post de autoclav. dar e mica.

Trebuie sa aveti in vedere ca o sterlizare buna se obtine la 134 grade in 3-5 min (trebuie lasat 3 min dupa ce temperatura a ajuns la 134 grade.

Se poate steriliza si la tempertura mai mica dar durata e mai lunga la 120 grade 30 min sau la 100 grade (nepresurizat) 3 ore.

Durata poate fi scurtata, dar sterilizarea nu mai este sigura, ar putea creste bacterii dupa ceva vreme in unele conserve.

Pentru autoclav nu este neparata nevoie de izolatie termica deoarece ciclul e scurt, mentinerea mult timp la o temperatura ridicata distruge vitaminele si alti nutrienti, sterilizarea la 100 grade e mai distructiva ca cea la 134 grade.

Mai exista un tip de strerilizare la temperatura joasa, Tindalizare, presupune termociclare, 3 inclaziri la 70-80 grade la intervale de 12 ore.

Daca doriti sa construiti un autoclav DIY trebuie sa va asigurati ca este sigur in fuctionare deorece e un vas sub presiune,  la 134 grade aburul are 2 atmosfere presiune, cele din comert sunt verificate si certificate de ISCIR.

In primul rand trebuie cautat un vas de inox fara suduri, cu grosimea peretelui suficienta raportat la diametrul sau, apoi un sistem de inchidere sigur,  valve de presiune, doua bucati ca masura fail safe, manometru.

Bunele practici sunt sa operati autoclavul remonte, mai ales daca nu  e construit in conformitate cu normele si incercat la o presiune de 3 ori presiunea de lucru.

Autoclavele China 10-20 l sunt ieftine si usor de folosit sunt complet automatizate.

Screenshot from 2024-07-28 18-25-47.png

Editat de ionut120v
Link spre comentariu

Eu am așa ceva :

IMG_6121(FILEminimizer).thumb.JPG.ce9b8f4de5f6546028cf497173bb387c.JPGIMG_6120(FILEminimizer).thumb.JPG.e1b43b56393e68b843d3d7146343b9f7.JPGIMG_6122(FILEminimizer).thumb.JPG.c2e71efc17a7b7c59fca8da16b0699f0.JPGIMG_6123(FILEminimizer).thumb.JPG.42d8478c726bd9e669c5b126695a9b3c.JPG                     ....oală emailată....am dispozitivul de vreo 8 ani , este folosit pentru sterilizat zacuscă,castraveți,gogoșar,etc....rată de succes pentru o încărcare ,85-90%....dar asta se obține după teste pe fiecare legumă....apoi contează borcanele ,capacele și alte mărunțișuri....nu mai știu cât a costat....are și semnalizare acustică la terminarea procesului....

Link spre comentariu

Nu-mi dau seama cum am mâncat atâția ani converse făcute în casă fără să avem o autoclavă "serioasă", am folosit doar metoda neserioasă cu "oală, apă, prosoape și foc".

In curând o să căutăm teste rapide și laboratoare mobile de testate pentru e-coli, clostridium botulinum ...

@Ovidanie sterilizare se face și fără să supraveghezi non stop procesul, cât îți faci curățenie sau alte treburi nici nu știi când a trecut timpul. Ideea e să nu lași copii pe lângă oala cu apa clocotită și nici să nu care cineva oala până când apa nu se răcește.

Link spre comentariu

Toți am folosit metoda "clasică" de sterilizare,dar asta nu înseamnă să nu ne uităm la alții cum procedează...

Din cunoştiințele mele,în Bucovina de Nord şi în Basarabia se pun pe iarnă mult mai multe conserve sau borcane de murături decât în RO.

Prima dată am văzut o basarabeancă utilizând o autoclavă pentru sterilizarea a peste 30 borcane cu ciuperci şi am rămas impresionat...

Un exemplu de sterilizator:

https://m.999.md/ro/84652948

Link spre comentariu

Dacă mănânci in fiecare zi ciuperci și tot nu le termini la cât mai ține iarna pe la noi. Cine face astfel de provizii le comercializează, altfel nu vad rostul unor astfel de provizii pe timp de pace. Pentru cât vrea Ovidanie să facă nu renteaza achiziția unui asemenea agregat, la 6 borcane mai rău te încurcă ditamai hardughia.

Link spre comentariu
Postat (editat)

Variante, am, cand vine vorba sa sterilizez vreo 46 borcane simultan, am vasul din imagine, are si capac. Pun pe plita si treaba e ca si rezolvata. Are si temporizare, adica daca uit sa pun lemn pe  foc, se opreste. Foto este facuta in casa, mai am o plita in foisor. Aici in foto, sunt borcane cu pate de pasare.

20230129-185925.jpg

20230129-185948.jpg

Daca am de sterilizat 6 borcane de 800 sau 10 borcane de 400, pun oala pe plita cu inductie si dupa ce incepe sa fiarba apa, reduc puterea si setez timpul la 2:30, cum spuneam, am invelit oala in vata minerala.

Vreau sa inventez o instalatie, pe langa sterilizat borcane, o voi folosi si la preparat diverse carnuri, vreau sa incerc sa fac sunca de casa, mi-e pofta de sunca de Praga, aia de pe vremuri. Sunca asta trebuie sa o prepar 10-12 ore la 65 grade, mai am si alte preparate in program, coaste de vita bagate in punga, cu vin si mirodenii, tot asa, gatite 10 ore la vreo 70 grade.

Acum, cat am aproape gratis legume de supercalitate, prost as fi sa nu pun pe iarna. Pun si pentru parinti, pun si pentru cativa prieteni, plus ca eu obisnuiesc sa consum propria marfa.

Nu vreau sa dau 1000 lei pe un sterilizator, vreau sa-l construiesc eu. In videoclipul pus de mine, in primul post, observati cum functioneaza chestia aia. Ar fi o varianta, termoplonjor si pompa de recirculare.

Editat de Ovidanie
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări