Marele Savant Postat August 1 Partajează Postat August 1 Acum 2 ore, Sorin2015 a spus: Conform normei GOST din anii '50, Riga-10 se incadreaza la radioreceptoare Clasa 1. Puterea audio nominala la iesire este 4W, maxima (neimpunere conditii de distorsiuni reduse) 8W. Conform GOST 1950, sensibilitatea nominala la intrare (cu impunere raport semnal/zgomot) se masoara aplicand semnal modulat 30% cu 400Hz, astfel incat cu reglajele la maxim (sonor, ton) sa se obtina la difuzor: 0,5W pentru radioreceptoarele cu puterea audio > 1W 0,05W pentru radireceptoarele cu puterea audio intre 0,1...1W. La Riga-10 50uV corespunde la 0,5W la iesire. Dar conform schemei, ce parere aveti, se obtine sensibilitatea respectiva pe UL? Link spre comentariu
Sorin2015 Postat August 1 Partajează Postat August 1 Acum 5 ore, Marele Savant a spus: ARF-ul ala, daca ne uitam cu atentie la schema, este aperiodic pe UL si UM. Daca ne uitam cu atentie la schema vedem ca ARF este aperiodic pe cele trei benzi de scurte si acordat pe UL si UM. Cand suntem pe oricare dintre benzile de scurte, prima sectiune a condensatorului variabil este in aer, semnalul de scurte merge direct la grila primului tub (6K3), selectivitatea fiind realizata doar cu bobina de la antena. Pe unde medii sau lungi, de la bobinele de antena se merge prin filtru acordat pe frecventa postului cu prima sectiune condensatorului variabil si apoi se intra la grila primului tub, amplificarea este selectiva. La antena, R1 100k si C2 240p cumuta functia дальный - местный (post departat - apropiat). Semnalul de frecventa intemediara este dublu amplificat, filtrele de frecventa intermediara fiind in numar mare, permitand si modificarea largimii de banda printr-un fir cu scripete actionat de primul buton frontal stanga, cel cu care se regleaza si potentiometrul frecventelor audio inalte. In acest mod, cand ingustam banda de trecere a filtrului de frecventa intermediara implicit ingustam si banda audio, imbunatatind selectivitatea. In Instructiunile de utilizare se confirma afirmatia precedenta: sensibilitatea la intrare este pe toate benzile 50uV la o putere audio la difuzor egala cu 0,4W. Link spre comentariu
Marele Savant Postat August 1 Partajează Postat August 1 Acum 1 oră, Sorin2015 a spus: Daca ne uitam cu atentie la schema vedem ca ARF este aperiodic pe cele trei benzi de scurte si acordat pe UL si UM. Cand suntem pe oricare dintre benzile de scurte, prima sectiune a condensatorului variabil este in aer, semnalul de scurte merge direct la grila primului tub (6K3), selectivitatea fiind realizata doar cu bobina de la antena. Pe unde medii sau lungi, de la bobinele de antena se merge prin filtru acordat pe frecventa postului cu prima sectiune condensatorului variabil si apoi se intra la grila primului tub, amplificarea este selectiva. Sint batrin si am mai uitat probabil! Eu credeam ca vorbind de un amplificator aperiodic se intelege ca referirea se face la sarcina nu la intrare! Adica nu are circuit acordat pe sarcina! iar la riga pe lungi si medii, la intrare sint circuite trece banda, deci acordate! Dar asa cum spuneam, sint batrin si am uitat multe! mai are cineva o parere? eventual cunoscatorii de lb rusa, care pot traduce corect? Link spre comentariu
Sorin2015 Postat August 1 Partajează Postat August 1 Constat ca eu sunt cel batran. Am mai studiat schema si tabelul de contacte la comutatorul de game si mi-am dat seama ca m-am grabit cu unele afirmatii. Nu se dezmint rusii, cu circuitele lor greu de buchisit, care necesita atentie sporita. A treia sectiune a condensatorului variabil (C50) este pentru oscilatorul local. Prima sectiune a condensatorului variabil (C20) acordeaza circuitele cuplate la antena In schimb, a doua sectiune (C34) este comutabila intrare-iesire la amplificatorul cu lampa 6K3, in modul urmator: A. pe unde scurte a doua sectiune (C34) este conectata la iesirea amplificatorului (deci pe unde scurte amplificatorul are la iesire circuite acordate). B. pe unde lungi si medii aceiasi sectiune (C34) este conectata la intrare (realizand circuite de acord dublate), iar acum primul tub amplifica aperiodic, sarcina fiind R4 22k. In concluzie, ati avut dreptate , amplificatorul de inalta frecventa este aperiodic pentru LW, MW si acordat (la iesire) pentru SW. La intrare: circuite acordate simple pentru SW, circuite acordate complexe pentru LW, MW, prin adaugarea sectiunii (C34). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum