Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radio Antena Satelor !!

Postări Recomandate

La sol receptia pe lungi si medii nu mai prezinta interes dim moment ce postul respctiv e disponibil pe net, am incercat personal merge ok.

In aer nu ai incotro, trebue transmisii wireless, lungile si mediile sunt bune pentru radiobalize, dar pentru ILS, radare e.t.c. se folosesc frecvente mari doar alea ofera directivitatea necesara.

Acum sunt la moda transmisiile de date prin satelit, tehnologia ofera net in avion precum si tot felul de servicii de zbor pentru companiile aeronautice.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 108
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 22 minute, ionut120v a spus:

La sol receptia pe lungi si medii nu mai prezinta interes dim moment ce postul respctiv e disponibil pe net, am incercat personal merge ok.

Se pare ca inca prezinta din moment ce exista o multitudine de statii in domeniul respectiv. Iar discutii despre receptionarea acestor apar periodic in diverse forumuri, chiar si aici au mai fost. Inca avem parinti sau bunici care vor sa asculte la radio, nu la internet! Inclusiv eu ascult adesea programele romanesti de pe medii. Chiar daca unora li se va parea ciudat!

Link spre comentariu
Acum 15 ore, Marele Savant a spus:

Chiar in acest moment, cu un receptor AM vechi de peste 40 de ani, receptionez cel putin 10 programe pe UM si desigur 153 khz pe lungi. Locuiesc la etajul unu, intr-un bloc de 11 etaje, inconjurat de blocuri asemenea din toate directiile si asa cum se construieste acuma, destul de apropiate, deci nu am cele mai favorabile conditii.

Pe LW, prind Antena Satelor mai bine, dar puțin slăbuț. Pe MW îl prind perfect, 100%. 

Aseară, prinsesem și 2 canale străine, unul din Polonia și altul din Franța, ambele pe frecvența LW. Cel din Polonia se auzea perfect. Cel din Franța se aude slab, cu purici.

Acum, ziua, pe cele 2 străine de pe frecvența LW, nu le mai receptionez. Oare se recepționează doar seara ? 

De asemenea, pe frecvența FM, pe la frecvența 100, prind unele posturi, puțin bruiate, doar 0,3 khz (dacă nu greșesc) diferența între ele. Așa este și la voi ? 

Aparatul este în cameră, nu l-am pus în balcon, că este cald. Oare și din cauza pomilor ar interfera puțin semnalul ? 

Link spre comentariu
Acum 6 ore, ionut120v a spus:

Pentru @roadrunner folosirea  ADC rapide mai necesita heterodinare si filtrare in banda? sau se pot folosi direct dupa amplicator RF de banda larga? multumesc.

Da si Nu.

Totul pleaca de la nivelulde zgomot (zgomotul depinde de latimea de banda) raportat la semnal (raport semnal/zgomot).

Cele doua cazuri extreme (fara sa consideram subsampling) 

Alegi un ADC rapid cu frecventa de esantionare Fs - teoretic poti receptiona (reface) semnale de la DC la Fs/2 (Shannon/Nyquist Theorem) - problema e zgomotul, vei avea in esantioane tot zgomotul dn banda DC-FS/2. Totusi vei auzii toare statiile puternice (are ies din zgomot pe toata banda aia)

Exemplu practic - receptorul din Olanda (care e expus pe net - @Marele Savant a facut referire la el mai sus) ala esantioneaza tot de la DC la 40 Mhz (deci ai toate benzile de LW, MW, SW) dar nu vei putea asculta statii foarte slabe cu el.

In cazul in are vrei sa auzi o statie slaba faci o prefiltrare a benzii de interes (parctic elimini tot ce nu te intereseaza) si nivelul de zgomot va fi redus (din cauza ca zgomotul depinde de latimea benzii si noua banda e ingusta) facand asta o sa poti auzii si statii slabe care erau ingropate sub zgomot, dar numai statii din in banda de trecere.

Cu cat esnationezi o bucata mai mare din spectru cu atat creste numarul semenalelor mari care le ingroapa pe alea mici.

Heterodinarea (mixarea) analogica are niste dezavantaje pentru ca mixerele nu-s perfecte si mixeaza tot felul de semnale din cuplaje parazite sau semnale imagine si toti termenii astia nou creati se suprapun peste semnalul tau util. (pentru asta exista filtrele de frecventa intermediara sa scape de termenii nedoriti). Mixarea in domeniu digital nu sufera de problemele astea ca nu exista cuplaje parazite (intre numere). 

Concluzia e un compromis care trebuie sa-l faci in functie de aplicatie, totul pleaca de la semnalul care vrei sa-l receptionezi si zgomotul in latimea benzii de interes nu exista o solutie buna la orice/toate

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Acum 51 minute, validae a spus:

Pe UL propagarea se poate schimba aleator, funcție de reflexiile pe ionosferă, de aceea uneori seara se prind posturi străine indepărtate iar ziua nu...

Și pe FM de ce apar acele bruiaje ? Mă refer că, dacă ai 2 posturi de radio la doar câțiva khz distanță ? Exemplu: 100,2 Mhz și 100, 7 Mhz ? 

Link spre comentariu

citiva kiloherti distanta 500KHz?

Latimea unui canal FM comercial (Broadcast) e 100KHz, distanta intre statii e 200KHz. Interferentele apar din mai multe motive.

1. Receptorul (prost)

2. Transmisia nu respecta parametrii din licenta (latime de banda si armonici nedorite)

3. Alte transmisii sau armonice de la diverse aparate dion vecinatate care n urespecta normele EMC. (chinezarii)

4. O combinatie intre cele de mai sus sau toate luate impreuna. (All of the above)

RR

Link spre comentariu
Acum 11 ore, validae a spus:

Pe UL propagarea se poate schimba aleator, funcție și de reflexiile pe ionosferă, de aceea uneori seara se prind posturi străine indepărtate iar ziua nu...

Mi-e jena sa va contrazic, dar la propagarea pe UL, reflexiile pe ionosfera sint rare si nu se pot lua in calcul. Pe lungi propagarea se face direct sau prin refractie! Undeva in partea de sus a benzii de UL incepe sa-si faca simtita si propagarea ionosferica, dar aleatoriu si aici! Pe vremuri, cind emitatorul de la Bod avea 1500Kw, era folosit ca radiofar in navigatia oceanica, exact pentru ca se stia punctul exact de unde emite si nu era vreo unda reflectata prin balarii!

Un fenomen interesant se produce pe la 50Khz, dar celor interesati va las placerea sa-l descoperiti singuri. Acuma am mai putin timp de scris, pentru ca sint acasa nu la job!

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Marele Savant a spus:

Mi-e jena sa va contrazic, dar la propagarea pe UL, reflexiile pe ionosfera sint rare si nu se pot lua in calcul. Pe lungi propagarea se face direct sau prin refractie! Undeva in partea de sus a benzii de UL incepe sa-si faca simtita si propagarea ionosferica, dar aleatoriu si aici! Pe vremuri, cind emitatorul de la Bod avea 1500Kw, era folosit ca radiofar in navigatia oceanica, exact pentru ca se stia punctul exact de unde emite si era vreo unda reflectata prin balarii!

Un fenomen interesant se produce pe la 50Khz, dar celor interesati va las placerea sa-l descoperiti singuri. Acuma am mai putin timp de scris, pentru ca sint acasa nu la job!

Corect lungile se folosesc la navigatie oceanica, um motiv serios pentru care nu se mai folosesc in fonie comerciala este puterea mare a emitatoarelor, 1,5 Mw, cine plateste curentul? Acum nu mai strangi un milion de  auditori simultani in  sa se justifice cheltuiala.

Pentru nostalgici il pot face sa sune ca pe lungi si pe ala de pe internet folosint un egalizor de octave.

Pentru @roadrunner cum fac practic mixarea digitala? unul din semnale e achizitionat cu ADC-ul in immultesc cu ajutorul DSP-ului cu un semnal virtual o serie de numere, dar in acest caz nu mai pot folosi filtre fizice pentru intermediara.

Banuiesc  ca pot face o mixare analogica pentru a putea folosi un filtru cu caracteriticile de care am nevoie, dupa care achizitionez ce iese din filtru si procesez cu DSP-ul.

Editat de ionut120v
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări