Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radio Antena Satelor !!

Postări Recomandate

• Răspunsuri 108
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cu placere...dupa cele 5 comentarii, nu pare a fi chiar un aparat rau, insa feriti-va de Altex/Media Galaxy, garantia la ei consta doar in calitatea aparatului si norocul clientului, se fac ca ploua cand vine vorba de garantie!

Link spre comentariu

Analogic (cazul radioului iPanasonic RF3500 - adica GX500, America), inseamna superheterodina, (inventie americana din anii 1930), adica:

Radioul, prin condensatorul variabil (sau prin potentiometrul care aplica tensiune diodelor varicap) prinde exact frecventa postului de radio, centrat pe frecventa de emisie, il amesteca cu un oscilator local (heterodina), extrage frecventa intemediara superioara (super) prin filtre de banda mai mult sau mai putin inguste, amplifica frecventa intermediara, extrage semnalul audio, il amplfica si-l reda in difuzor. Avantaje: amplificatorul de frecventa intermediara poate fi proiectat  foarte eficace, are de amplificat mereu o singura frecventa, nu prea inalta, 450...460kHz +/- 4,5...5kHz, indiferent de frecventa postului de emisie ascultat (0,150... 30MHz). 

Un astfel de radio, prinde fiecare post mereu intr-un unic loc pe scala, bine separat de posturile vecine (daca circuitele au selectivitate buna).

Digital, inseamna o inventie din ultimii ani (vorbim de cineva care a trait ceva ani si in secolul trecut):

Are o antena de ferita (ca si radioul analogic) dar este cu banda foarte larga (neacordata prin condensator variabil, sau diode varicap). Prinde de-a valma posturile din banda MW, cam la fel cum prinde suprapuse si un radio cu "galena' cu circuite cu banda larga). amestecul acesta de posturi este luat in primire de un procesor digital, este separat in fasii de frecventa prin intermediul unui potentiometru (in loc de condensator variabil) si este extras fiecare post care se nimereste mai puternic in fiecare fasie de frecvente din banda MW.

In consecinta, scala radioului nu mai poate fi precisa: odata prins un post puternic, el se extide elastic pe o zona mare a scalei, pana la un nou post puternic, astfel incat daca revii in sens invers, vei putea primi si un post mai slab, iar cel puternic va fi mai la stanga...

Pentru cei care sunt interesati numai de posturile locale (puternice) va fi o revelatie, ei spunand cam asa: prinde foarte bine posturile de la sine, nici nu este necesar sa potrivesc prea mult acul indicator...

Dar pentru cei care incearca sa prinda ceva mai slab, vreun post mai din alta zona, poate fiind locuind in stainatatuiri, este o imposibilitate: posturile locale se infiinteaza pe zone largi din scala radioului si sufoca pe altele mai slabe.

Avantaj: separarea digitala a postului (local) taie mult din parazitii locali, ii reduce doar la fasait si mici fluieraturi, dar oriceine poate remarca imediat artificialitatea prelucrarii extreme a sunetului.

Link spre comentariu

Digital nu prea inseamna jafurile cu acord via potentiometru comandate in tensiune, ci alea cu bucla PLL unde poti introduce manual frecventa de receptie si pe aia moare, oricat de slab ar fi postul acela. Cautarea automata poate da rateuri, dar acordul manual nu.

Link spre comentariu
Acum 3 ore, modoran a spus:

Digital nu prea inseamna jafurile cu acord via potentiometru comandate in tensiune, ci alea cu bucla PLL unde poti introduce manual frecventa de receptie si pe aia moare, oricat de slab ar fi postul acela. Cautarea automata poate da rateuri, dar acordul manual nu.

De acord, dar, in limita subiectului, m-am rezumat la categoria de radiouri digitale Panasonic cele mai ieftine si care se vand actual prin magazine, de pilda Panasonic RF-2400 . Carcasa este cam la fel, dar recunosti ca nu este analogic dupa cum arata scala (frecventele au alta distributie, cu zone libere la capete).

Cand ai posibilitatea sa introduci frecventa prin tastatura este grozav, dar la 150 de lei ai parte doar de o mica jucarie limitata, totusi digitala, adica un procesor care opereaza cu doua cifre, 1 (nivel de tensiune ridicat) si zero (nivel de tensiune redusa). 

Bobina de la intrare, de pe bara de ferita (cea care asigura selectivitatea in radioul analogic) nu mai este critica  in radioul digital de care discutam (cel ieftin); in datasheet-ul cipului spune ca bobina de MW poate avea un interval larg de numar de spire. In paralel cu ea este un ceramic fix, cumva rezoneaza pe la mijlocul benzii AM. De selectie se ocupa microprocesorul, rascolind prin ciorba de frecvente.

M-am jucat, am pus diverse bobine pe diverse bare de ferita si am constatat ca toate functioneaza, fara sa fie absolut necesar sa reglezi pozitia pe bara - doar ca, daca bara este mai lunga, se intareste auditia pe posturi slabe.

..............

In legatura cu necazul colegului: radioul analogic RF3500 (GX500), dupa atatia ani se poate defecta.

O cauza a auditiei slabe pe MW, LW, SW poate fi defectarea filtrului ceramic CF2 459kHz care este conectat pe partea de AM la pinul 4 al integratului analogic IC2 AN7220A.  Este un filtru mai greu de gasit, la noi sunt mai uzuale 455 kHz.

Dar daca auditia este slaba doar pe LW, dar buna in rest, defectul este in alt loc, de exemplu bobina de LW de pe bara de ferita (cea cu numar mare de spire) s-a deplasat de la locul ei (dereglarea acordului la capatul de frecvente joase al benzii LW), sau oscilatorul local este dereglat (reglaj din miezul bobinei ecranate) etc.

Editat de Sorin2015
adaugire
Link spre comentariu

Cel care a deschis topicul a explicat clar că nu se aude postul dorit din cauza zgomotului foarte mare.
Adică, după a mea părere, receptorul face RAA după zgomot.
Și s-a ajuns să se discute concepte aproape filozofice despre recepția cu bobine pe bară de ferită.
Ba chiar se confundă prelucrarea digitală cu potențiometrul digital de acord.
Interesant a deviat subiectul.

Editat de cloudy
Link spre comentariu
Acum 4 ore, modoran a spus:

Nu v-ati prins, am spus receptoare DSP! care sint cit se poate de digitale si exact bucle pll folosesc! cipurile dsp sint mai moderne, mai destepte si mai de calitate fata de cele pomenite de dv.!

Acum 58 minute, Sorin2015 a spus:

Cand ai posibilitatea sa introduci frecventa prin tastatura este grozav, dar la 150 de lei ai parte doar de o mica jucarie limitata, totusi digitala, adica un procesor care opereaza cu doua cifre, 1 (nivel de tensiune ridicat) si zero (nivel de tensiune redusa). 

si credeti ca cela la care ''introduci frecventa prin tastaura), chestie pe care unii o cred minune Dumnezeiasca. folosesc mai multe niveluri de tensiune in partea digitala?

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Sorin2015 a spus:

In legatura cu necazul colegului: radioul analogic RF3500 (GX500), dupa atatia ani se poate defecta.

O cauza a auditiei slabe pe MW, LW, SW poate fi defectarea filtrului ceramic CF2 459kHz care este conectat pe partea de AM la pinul 4 al integratului analogic IC2 AN7220A.  Este un filtru mai greu de gasit, la noi sunt mai uzuale 455 kHz.

Dar daca auditia este slaba doar pe LW, dar buna in rest, defectul este in alt loc, de exemplu bobina de LW de pe bara de ferita (cea cu numar mare de spire) s-a deplasat de la locul ei (dereglarea acordului la capatul de frecvente joase al benzii LW), sau oscilatorul local este dereglat (reglaj din miezul bobinei ecranate) etc.

de fapt majoritatea receptoarelor ''digitale'' se comporta prost pe AM si mai ales pe lungi si medii! incercati un receptor analogic, de acum 50-60 de ani si veti observa ca vor receptiona total diferit domeniul AM. Eu am adunat foarte multe RR, chiar prea multe dupa parerea sotiei si nimic din cele digitale  nu este superior unei superheterodine clasice. Iar chipurile DSP par mai in regula decit sintezele clasice!

Acum 42 minute, cloudy a spus:

Adică, după a mea părere, receptorul face RAA după zgomot.

Ma indoiesc, la RR Milcov sau Albatros de ce nu se intimpla la fel?

Acum 2 ore, Elservius a spus:

Domnule @Sorin2015 sunteți, ca de fiecare dată, la înălțime, atât din punct de vedere profesional, cât și moral; la fel și d-voastră, domnule @modoran.

Mă înclin cu respect în fața d-voastră și vă mulțumesc pentru atenția acordată.

Dupa cit va inclinati cu respect in fata domnilor respectivi, inteleg ca ati rezolvat problema, deci cred ca ne puteti lamuri si pe noi ce solutie ati gasit! Sigur solutia adoptata va fi utila multora, deoarece receptia AM este o dificultate majora in zilele noastre! Sigur, da n-ai cu ce!

Link spre comentariu
3 minutes ago, Marele Savant said:

de fapt majoritatea receptoarelor ''digitale'' se comporta prost pe AM si mai ales pe lungi si medii!

Asta și din cauză că aceste bezi nu mai prezintă mare interes.
Teoretic, un DSP poate să se comporte foarte bine în orice bandă in comparație cu un analogic.
Nu ai cum să filtrezi un zgomot in analogic la fel de simplu și elegant cum se poate face în digital.

Link spre comentariu
16 minutes ago, Marele Savant said:

Ma indoiesc, la RR Milcov sau Albatros de ce nu se intimpla la fel?

Poate din cauză că Milcov sau Albatros nu au primit prin antenă niveluri de zgomot chinezesc CE ?

Link spre comentariu

Digital poate insemna mai multe luctruri, oscilator local cu sinteza de frecventa, asta e intelesul clasic, in rest e o heterodina normala cu simpla sau dubla schimbare de frecventa.

Selectivitatea e data de filtrele de  frecventa intermediara, in calitatea sunetului depinde de banda acestora si de caracteristicile de faza ale acestora.

Sau cu procesare prin DSP dupa amplificatorul  de intermediara, sau care receptionaza direct transmisii digitale de pe net, sau aerial, pot include sau nu un receptor radio propriuzis, sau un receptor de fibra optica.

Calitatea sunetului depinde de latimea canalului alocat, pe lungi si medii, canalul e ingust 9KHz, nu se pot emite pretentii, de aceea nu mai pezinta interes.

Modulatia FM pe pe frecvente in jurul a 100MHz ofera un canal suficient de lat pentru auditie de calitate si stereofonie, este o solutie simpla traditionala si inca populara pentru simplitatea ei.

La televiziunea analogica s-a cam renuntat deorece utiliza ineficient banda de frecvente multa informatie redondanta care se poate reduce prin compresie.

Transmisiile digitale pe net sunt acum la moda, viteaza e suficienta pentru transmisii live de calitarea dorita, dar chiar daca nu exista viteza necesara documentul se arhiveaza si poate fi audiat/vizionat ulterior.

Editat de ionut120v
Link spre comentariu
Acum 31 minute, Marele Savant a spus:

Dupa cit va inclinati cu respect in fata domnilor respectivi, inteleg ca ati rezolvat problema, deci cred ca ne puteti lamuri si pe noi ce solutie ati gasit! Sigur solutia adoptata va fi utila multora, deoarece receptia AM este o dificultate majora in zilele noastre! Sigur, da n-ai cu ce!

Colegul a fost elegant si a multumit sincer, probabil a gasit la mine mici chestii care au clarificat cate ceva. Meseria mea si placerea mea in perioada activa a fost sa explic pe inteles, nu este prima data cand primesc multumiri sincere.

Uite, de exemplu, cei care nu au cunostinte tehnice in domeniu considera ca un radio clasic (superheterodina) care are un afisaj cu cifre este un radio digital. Cifrele acelea nu il fac radio digital (in pofida faptului ca digit se traduce prin cifra).

Cred ca acum au inteles ca radioul digital (in comertul actual) se deosebeste fundamental de radioul clasic, analogic.

(ca de obicei, obisnuitii morocanosi de pe forum, atotsuficienti, nu prea te stimuleaza sa continui vreo discutie  cu domnia lor, au tot timpul gura amara - de la ficat...  Sunt destul de precauti si nu explica nimic concret etc.)

Link spre comentariu

Scuze, eu m-am gindit ca s-a lamurit cu modul in care se poate receptiona AM-ul in zilele noastre! iar afirmatia dv. ca numai receptoarele digitale de doi bani folosesc doar doua niveluri logice, lasa impresia ca cele de clasa superioare folosesc mai multe, ceea ce este total eronat! deci trebuia corectata afirmatia pentru a nu fi luata in serios de incepatori!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări