Andrei24 Postat Iulie 27, 2024 Partajează Postat Iulie 27, 2024 Buna ziua. Doresc sa inlocuiesc tiristorul t3n05 din sursa versatesterului iemi E0502, cu acest tip de tiristor: C106DG. Rog doar pe cei care s-au confruntat cu aceasta probelma sa raspunda. Precizez ca rezistorul R33 de 0.75 ohmi a fos si el compromis. Posibil sa fi fost vorba de o utilizare necorespunzatoare a acestui aparat sau este un defect des intalnit la acest aparat? Multumesc. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Iulie 27, 2024 Partajează Postat Iulie 27, 2024 Acum 19 minute, Andrei24 a spus: Rog doar pe cei care s-au confruntat cu aceasta probelma sa raspunda. Ce cerere ciudata (ca altfel nu e voie sa spun pe forum). Care este probabilitatea ca cineva care a avut aceeasi problema sa fie inscris pe forum? De ce crezi ca cineva care a avut aceeasi problema s-a gandit sa inlocuiasca exact cu componenta dorita de tine? Care este probabilitatea ca cel ce a avut acel defect si l-a rezolvat sa o fi facut pe baza cunostintelor care ar fi superioare forumistilor bine pregatiti care ti-ar putea da sfaturi fara sa fi vazut in viata lor acel versatester? De ce crezi ca protectia din acel aparat este ceva asa de special si dedicat incat un electronist sa nu te poata ajuta? De ce nu pui o captura din schema sa se vada rolul lui R33? Link spre comentariu
Andrei24 Postat Iulie 27, 2024 Autor Partajează Postat Iulie 27, 2024 (editat) Precizarea mea a fos facuta cu scopul de a nu se crea polemici pe acest subiect. Asa cum mai mai vazut in cadrul acestui forum. Faptul ca nu va puteti exprima in scris asa cum ganditi este dovada lucrului bine gandit, amendat in cadrul regulamentului elforum! Oricum, va multumesc pentru precizari. Editat Iulie 27, 2024 de Andrei24 Link spre comentariu
dorian 70 Postat Iulie 27, 2024 Partajează Postat Iulie 27, 2024 (editat) Acum 36 minute, Andrei24 a spus: Buna ziua. Doresc sa .............. Rog doar pe cei care s-au confruntat cu aceasta probelma sa raspunda. ...................... .................... Cred că poți înlocui lejer T3N05 cu C106DG, văd că ăsta din urmă este de 4A, T3N05 este la 50V, iar curentul din poartă este mai mic ca la T3N05... atenție la pini! Edit... M-am uitat în catalog la T3N05 și văd că are pinii dispuși la fel ca C106DG, deci se poate monta direct. Editat Iulie 27, 2024 de dorian 70 Link spre comentariu
dumitrumy Postat Iulie 27, 2024 Partajează Postat Iulie 27, 2024 (editat) Acum 21 minute, Andrei24 a spus: Precizarea mea a fos facuta cu scopul de a nu apare polemici pe acest subiect. Ce sa spun, o sursa liniara banala nu este un amplificator audio performant. La audio si depanare TV sunt certuri, in rest eu nu prea am observat. Protectia cu tiristor este consacrata la surse, fie liniare sau in comutatie. E ceva banal, nu e cazul sa se dueleze electronistii. Faptul ca s-a ars rezistenta de limitare curent indica ceva grav. Poate este defect chiar integratul. Editat Iulie 27, 2024 de dumitrumy Link spre comentariu
Andrei24 Postat Iulie 27, 2024 Autor Partajează Postat Iulie 27, 2024 Multumesc. Voi incerca cu acest tiristor prin adaptarea unui mic radiator. Revin cu informatii, dupa modificari. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Iulie 27, 2024 Partajează Postat Iulie 27, 2024 Eu as deconecta consumatorul si as pune o sursa de laborator pe electroliticul de intrare (C3). Ai un control total asupra montajului. Link spre comentariu
cimitavita Postat Iulie 27, 2024 Partajează Postat Iulie 27, 2024 tiristorul a fost pus să scurtcircuiteze tensiunea de la M4 dacă tenisunea de +15V de la cosa 34, lipseste sau e prea mică ori scade prea mult tensiunea de la ieșirea punții PD2. Aici reglajul protecției se face prin R39. Vezi ce bine e să nu pui schema completă ca sa înțeleagă toți? Dacă pentru R33, compromis înseamnă ars de tot, atunci e posibil să fie compromis și pinul 8 al lui ROB305. Totuși, protecția de curent făcută cu ROB305 trebuia să funcționeze și să nu ardă tiristorul pentru un timp... Link spre comentariu
dumitrumy Postat Iulie 27, 2024 Partajează Postat Iulie 27, 2024 Acum 1 oră, cimitavita a spus: tiristorul a fost pus să scurtcircuiteze tensiunea de la M4 dacă tenisunea de +15V de la cosa 34, lipseste sau e prea mică ori scade prea mult tensiunea de la ieșirea punții PD2. De unde le scoti? Sau explica mecanismul prin care se executa ce spui. Link spre comentariu
cimitavita Postat Iulie 28, 2024 Partajează Postat Iulie 28, 2024 protectie.tif dacă partea de protecție e desenată așa, înțelegi? Andrei24 a dat atât de muilte detalii încât presupun că tensiunea de ieșire a stabilizatorului e undeva pe la 5V. Ca poarta tiristorului să fie alimentată, este nevoie ca M5 să fie cu 0,6V mai mic decât M4. Baza tranzistorului T8 care este PNP, este alimentată prin divizorul R39-R40 care la rândul lui primește tensiuni prin R35 și R12. Dacă R39 este corect reglat, în momentul în care lipsește tensiunea de +15V, tensiunea de la M5 scade iar tranzistorul alimentează poarta tiristorului care pune în scurt ieșirea stabilizatorului. Normal ar fi trebuit să fie și vreo siguranță pe acolo dar ei s-au bazat doar pe limitarea curentului de către stabilizator. Tipul ăsta de protecție e folosit la montaje cu mai multe tensiuni de alimentare și dacă o anumită tensiune lipsește, celelalte tensiuni de alimentare trebuie oprite altfel anumite componente mai scumpe fac poc. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Iulie 28, 2024 Partajează Postat Iulie 28, 2024 Am gasit divizorul pt protectia la supratensiune de 5,3V (asa scrie in documentatie. Am presupus ca la intrare avem cel putin 9V. Cu R1 la 15V (functionare normala) si la 0V, tranz Q1 nu se deschide. https://i.postimg.cc/zGrQWQCx/28iul33.png Si decupare din documentatie (nu are schema): Link spre comentariu
Andrei24 Postat August 10, 2024 Autor Partajează Postat August 10, 2024 (editat) Multumesc pentru precizari celor care au intervenit. Probleme: toti electroliticii de dupa redresare, dar am uitat sa notez valorile gasite, oricum ireale de asemenea si esr mare, inlocuit R33 si tiristor, ramura responsabila de -15V a dus si la distrugerea lui R92(100 ohmi) pe placa P2! si a lui T30(AC180K VII) pe placa P1-P6! Ce nu mi-a placut: 1.am considerat ca este un plus daca inlocuiesc potentiometrul"nivel" de 1K cu un multitur Duncan, recuperat dar bun! De vazut in timp cum se comporta. 2. incalzire la 65 de grade in conditiile de temp ambientala de 30 grade a urmatoarelor componente: ambele punti redresoare (probabil merita schimbate cu unele cu montaj pe radiator)dat fiind faptul ca sunt in imediata apropiere a radiatorului cu cele doua 2N3055 (care se incalzesc si ele) si a trafului! si T22 si T24 (BF173 cu radiator) pe placa P3 . 3.Concluzie: inainte de a face modificari ma gandesc sa pun un ventilator de racire eventual cu montaj separat 220V la 12V, ceva mic dintr-o sursa led driver in comutatie, sa protejez de alte neplaceri in cazul unui defect major pe ventilator. Ventilatorul este unul cu 10-20mA consum si are circuit de protectie cu dioda! Sau mai bine il las asa cum este pe principiul " moartea binelui este preabinele "? Editat August 10, 2024 de Andrei24 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum