Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre transmisii de date pentru contoare folosind rețeaua electrică și nu numai...

Postări Recomandate

Acum 8 minute, cloudy a spus:

O alta posibilitate oferită de acest tip de contor este că furnizorul poate conecta/deconecta remote alimentarea cu energie a consumatorului. Comnicația este bidirecțională.

exact ce-si dorea consumatorul....si hackerii. Pun pariu ca poti sa schimbi si firmware-ul remote (Robin Hood ma fac la pensie, sting luminile prin Ro)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 65
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• roadrunner

20

• cloudy

17

• Marele Savant

11

• Ovidanie

6

Top autori în acest subiect

8 minutes ago, roadrunner said:

sting luminile prin Ro

Concentratorul PLC se afla in punctul de transformare. De acolo totul merge prin internet către serverele furnizorului.
Deci va fi necesar să te afli in cartier cu cel pe care vrei să-l lași fără corent.
Oricum, se poate bruia lejer comunicația în tot cartierul.
La fel ca și în cazul altor dispozitive IoT care apar ca ciupercile după ploaie. Gen LoRa.

Editat de cloudy
Link spre comentariu
Postat (editat)
Acum 15 minute, cloudy a spus:

De acolo totul merge prin internet către serverele furnizorului.

perfect! nu inteleg de ce trebuie sa fiu in cartier, target-ul e comunicatia server - concentrator. (adica serverul in sine)

daca intelegi protocolul pe poti interpune. Totusi inteleg si pointul tau ca un atac fizic ar fi mai rapid daca ai access la liniile alea de joasa tensiune cu un modem PLC (BPL) in mod promiscuous (cu firmware-ul tau - si capturezi trafic dupa care-l diseci)

Citat

Oricum, se poate bruia lejer comunicația în tot cartierul.

pai nu vrei sa faci asta, vrei selectiv sa-i lasi fara curent ca sa poti scrie cu case aprinse/stinse sa se vada din spatiu "ET Phone Home" 

Totusi cel mai simplu e cu social engineering - iesi la carciuma cu unul care are access la protocol.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Retălmăcind o replică a lui Ghe. Dinică: Viitorul este interesant și va avea multe aspecte.
Deși, la ce școală se mai face prin .ro ...
Cei cu adevărat capabil soft/hard , pleacă fără să mai aștepte să le fie tipărită diploma de studii.
Cei care mai rămân oricum nu prea pricep ce-i aia comunicație PLC, modulație, packet de date ...

Editat de cloudy
Link spre comentariu
Postat (editat)
Citat

Deși, la ce școală se mai face prin .ro ...
Cei cu adevărat capabil soft/hard , pleacă fără să mai aștepte să le fie tipărită diploma de studii.
Cei care mai rămân oricum nu prea pricep ce-i aia comunicație PLC, modulație, packet de date ...

Asta e un subiect foarte complex care isi merita topicul lui fara smart meter-e.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Tehnologia BPL este criminală pentru spectrul RF, cel puțin din punctul de vedere al radioamatorilor. Ridică nivelul de zgomot în toată banda,  practic făcând imposibile comunicațiile la mare distanța. Nu știu cu ce putere emit  dar cablurile alea de pe stâlpii de medie și joasă tensiune practic sunt antene de emisie excepționale, au kilometri lungime, relativ bine degajate, etc.

Sunt tehnologii care pot transmite date la 10-50  km, cu puteri in emisie de 50 miliwati, vezi LoRa:  https://en.m.wikipedia.org/wiki/LoRa

Viteza este mică dar contoarele electrice viteza chiar nu contează. Și ce este interesant la modulele astea, e partea de recepție, care poate recepționa si decoda semnale aflate sub nivelul de zgomot.

Link spre comentariu
10 minutes ago, Ovidanie said:

Sunt tehnologii care pot transmite date la 10-50  km, cu puteri in emisie de 50 miliwati, vezi LoRa

>10km sunt DX-uri, teste ...
LoRa a fost gândit pentru comunicații de date in orașe (zgomot mare),
distante mici (sute de metrii) acoperite de noduri LoRa conectate la internet.
In Romania se montează de ceva timp în apartamente contoare pentru apă LoRa care trimit către un nod care receptioneaza de la 1-2-3 blocuri.

Link spre comentariu
Postat (editat)
Acum 25 minute, Ovidanie a spus:

care poate recepționa si decoda semnale aflate sub nivelul de zgomot.

la spread factor de 11-12 sacrifici rata de bit ca sa catigi SN. (sonda Voyager facea asta pentru telemetrie) - cei de la Semtech au dat lovitura cu chip-urile de LoRa pacat ca au complicat enorm partea de LoRaWan si adoptia a fost inceata. (am un gateway de LoraWan pe cladirea mea)

Acu zece ani ...

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
11 minutes ago, roadrunner said:

la spread factor de 11-12 sacrifici rata de bit ca sa catigi SN

La asemenea spread, ca să trimiti "elforum.ro" cred ocupi banda mai bine de o secundă :)
Cam cât ar dura în fonie ...

Editat de cloudy
Link spre comentariu
Postat (editat)
Acum 14 minute, cloudy a spus:

La asemenea spread, ca să trimiti "elforum.ro" cred ocupi banda mai bine de o secundă :)

Chiar mai mult de 1s daca te uiti in video-ul pus de mine se vede pe analizorul de spectru cat transmite un pachet cu payload de 16 octeti (20 de octecti cu header si sume de control) e mai mult de 1 secunda 

Citat

Cam cât ar dura în fonie ...

in Ardeal? minim 10 secunde

in ISM 870MHz ai si limita de duty cycle (1% parca) nu numai de putere si dupa ce trasmiti "elforum.ro" trebuie sa iei o pauza de 100 secunde. In EU esti limitat la 14dBm max. in US e mai mult 20dBm (parca)

LoRa vine ca o manusa la contoare (de tot felul)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
10 minutes ago, roadrunner said:

LoRa vine ca o manusa la contoare (de tot felul)

Se pare că România a fost gropa de gunoi și pentru contoarele electrice "inteligente"  montate de italienii de la ENEL.
Când toată lumea mergea spre wireless (gen LoRa), la noi s-au montat milioane de contoare cu PLC.
Apoi au vândut firma. La greci.

Editat de cloudy
Link spre comentariu

De aia sunt radioamator. Îmi place să fac teste și dx-urile sunt delicioase.

La mine în județ sunt mai multe zeci de module LoRa montate în rețea, colegii de la YO8KSB s-au ocupat. In teste am reusit link la 60km distanță, dar ar fi mers mai mult, nu eram noi pregătiți. Prin Anglia, cu exact aceleași echipamente, au făcut link la 180 mile. Asta cu antenele originale.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, roadrunner a spus:

as fi curios ce parere au alti radio amatori sau proiectanti de electronice  sau @Marele Savant despre chestia asta. (poate exagerex eu)

o prostie dupa parerea Mea! si da, se pica destul de des la EMC! dar se pica pe merit!

Acum 13 minute, cloudy a spus:

Când toată lumea mergea spre wireless (gen LoRa), la noi s-au montat milioane de contoare cu PLC.

nu sint citeva milioane si nu functioneaza acest serviciu decit intro masura foarte mica!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări