Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Fier de calcat la 120v si 700w

Simion Irinel

Postări Recomandate

Va salut domnilor colegi,mia dat cineva acest fier de calcat care vroia sa-l arunce la gunoi acest fier de calcat adus din afara,(bine ca nu a apucat sa-l bage in priza ca se ardea instantaneu)eu m-am gandit sa-i bag 4 diode 1n4007 puse in paralel in stecher si astfel voi obtine 90vcc si asa il voi putea folosi,dstra ce parere aveti?astept sugestii,va multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Simion Irinel

10

• misuraelectronic

5

• Craciun

2

• cristi7521

2

Zile populare

Top autori în acest subiect

Salut,

Cum obtii tu din 230V cu 4 diode puse in paralel pe stecher 90 V?

Pe o dioda cade 0,7V si pe 4 in paralel la fel. :)

BR/Daniel

Editat de Craciun
Link spre comentariu

Am facut deja experimentul si am obtinut 100Vcc.

Chiar acum, Simion Irinel a spus:

Am facut deja experimentul si am obtinut 100Vcc.

Ma gandesc daca pe viitor va rezista diodele sa nu intre in scurt ca atunci se arde instantaneu fierul de calcat.

Link spre comentariu

Salut,

Poate le-ai pus inseriate pe stecher , nu in paralel.

Adica 4 diode conectate in paralel si puse inseriat pe stecher cu rezistenta fierului.

Editat de Craciun
Link spre comentariu
Acum 24 minute, Simion Irinel a spus:

Va salut domnilor colegi,mia dat cineva acest fier de calcat care vroia sa-l arunce la gunoi acest fier de calcat adus din afara,(bine ca nu a apucat sa-l bage in priza ca se ardea instantaneu)eu m-am gandit sa-i bag 4 diode 1n4007 puse in paralel in stecher si astfel voi obtine 90vcc si asa il voi putea folosi,dstra ce parere aveti?astept sugestii,va multumesc anticipat.

Am spus deja aici ca le am pus in paralel.

Link spre comentariu

Simularea zice ca puterea disipata este de 1260W pentru cazul cu dioda in serie. Am folosit rezistenta de 20 ohmi.

Link spre comentariu

termina  cu  prostiile , amice ...

daca  pui  4  diode  in  paralel  si  le  bagi  in  priza  nu  faci  decit  sa  faci  o  redresare  monoalternanta  si  vei  obtine  un  curent  pulsatoriu doar cu  o  singura  alternanta  pozitiva , cu  valoarea  maxima  de  230 minus  0,6v , adica  229,4v ...

daca  incerci  masurarea  cu  un  aparat  de  masura  care  nu  stie  true rms , atunci  masuratoarea  indicata  va  fi  complet  eronata ...

nu  alimenta  aparatul  prin  aceasta  asa  zis  rezolvare  ca  face  poc ...

practic ,  tu  trebuie  sa  scapi  de  un  surplus  de  230-120 egal 110volti  alternativ , astfel  incit  la  bornele  fierului  de  calcat sa  ajunga  o  tensiune ALTERNATIVA  in  jur  de  120v  ...

in  alta  ordine  de  idei ... curentul  necesar  functionarii  corecte  este  de  700/120 egal  5,83a ,   iar  tu  ii  asiguri  cu  4diode  1n4007  in  paralel  maxim maximorum  4a , care  sint vizibil insuficienti ... 

sfatul  meu  sincer ... RENUNTA  LA  IDEE ! 

Editat de misuraelectronic
Link spre comentariu

Am bagat fierul in priza si se incinge instantaneu,nu stiu de ce ca in el intra doar 100vcc.

Link spre comentariu

💣... se  va  arde  ff  rapid fierul  tau  de  calcat !

el  are  nevoie  de  maaaaxim  5,83a si 120v  ca  sa  mearga  in  conditii  normale  si  tu  ii  bagi  pe  git  in  secunda  asta  11,15a si 229,4v redresat monoalternanta  ...

realizezi  treaba  asta ?

ai  grija  sa  ai  un  extinctor  la  indemina !!! ...:41

Editat de misuraelectronic
Link spre comentariu
Acum 10 minute, Simion Irinel a spus:

Am bagat fierul in priza si se incinge instantaneu,nu stiu de ce ca in el intra doar 100vcc.

Asa cum am spus mai sus, am simulat in LtSpice, tensiunea medie este 102V, tensiunea RMS 158.6V si puterea disipata 1258W pentru o tensiune alternativa 228V rms, sarcina de 20 ohmi conectata in serie cu o dioda.

Link spre comentariu

Mentionez ca masurarea tensiunii am facuto cu un multimetru DT-830B.

Alta solutie ar fii in afara de autotransformator?nu de altceva dar nu am asa ceva in stocul meu de componente electronice.

Link spre comentariu
Acum 6 minute, Simion Irinel a spus:

Mentionez ca masurarea tensiunii am facuto cu un multimetru DT-830B.

Alta solutie ar fii in afara de autotransformator?

1--  dt830  este  o  mizerie  de  multimetru  ,  a  carui  valoare  mai  demult  era  in  jur  de  10...15 ron --- acum  nu  stiu  cit  mai  este --- ...

2--  solutia   este  un  trafo coboritor  de  la  230v la  120v  de  minim  700w , dar  costa  ceva  banuti ...

Link spre comentariu
Acum 3 minute, misuraelectronic a spus:

1--  dt830  este  o  mizerie  de  multimetru  ,  a  carui  valoare  mai  demult  era  in  jur  de  10...15 ron --- acum  nu  stiu  cit  mai  este --- ...

2--  solutia   este  un  trafo coboritor  de  la  230v la  120v  de  minim  700w , dar  costa  ceva  banuti ...

Pai nu se merita sa dau 100 si ceva de lei s-au cat o fi pe un transformator atat timp cat fierul l-am primit gratis,nu ma chinuiam atat de mult dar este un fier micut si dragut si arata ca nou,daca nu,renunt si gata.

Link spre comentariu

micut si  dragut  zici ? 

1--  oricum  la700w  este  pistol  cu  apa , sa  stii ... un  fier  serios  are  minim 2000w ...

2-- caseaza-l  si  termini  astfel  bilciul !  recuperezi  rezistenta  aia  in  jur  de  20,571ohm / 700 w  ,  cablul  de  alimentare ,  suruburi  , termostat  , releu si  ce ti  se  mai  pare  interesant  din  ce  este  in  burta  lui  si  la  revedere pa ...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări