Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator SE ECL82

Postări Recomandate

Nu stiu daca aici este locul, dar am o intrebare existentiala:

Am gasit schema din atasament pe net si as dori sa o construiesc.

Intrebarea mea este: cum mama naibii se polarizeaza grila triodei, avand in vedere ca și catodul este legat la masa? Din socotelile mele acolo ar trebui sa fie o rezistenta de vreo 2K7, in paralel cu un condensator de vreo 10 microfarazi. 

Also, pe rezistenta din catodul pentodei, nu ar trebui sa fie vreun condensator in paralel? Asa, pentru audiofrecventa, sa scape mai usor...

ECL82 stereo.png

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Așa cum e polarizată acum grila triodei și cu catodul la masă, amplificarea triodei este f. mare....din acest motiv potențiometrul de volum de 50k este f. mic ca valoare, acolo trebuie unul de 500k-1M,altfel se pierde mult din gama dinamică a semnalului....constructorul nu a considerat necesar condensatorul de decuplare in catodul pentodei,probabil creștea amplificarea prea mult și montajul devenea instabil.... este o schemă clasică cu ECL82,6F3P....se mai pot aduce îmbunătățiri la polarizarea grilei ecran,un condensator de 2,2-3,3nF în paralel cu primarul trafului de ieșire....tensiunea de alimentare e bine sa fie maxim 250v c.c.

Link spre comentariu

OK, dar grila triodei este efectiv la masa, prin rezistorul de 4.7M. O sa ma uit prin diagrame, dar, in acest caz cred ca face detectie, mai mult decat amplificare.

L.E.

Vad ca in datasheet este si varianta cu catodul la masa. Deci ar trebui sa fie OK.

Multumesc.

ECL82 (1).PDF

Link spre comentariu
Acum 15 ore, yo9hrb a spus:

OK, dar grila triodei este efectiv la masa, prin rezistorul de 4.7M

Prin rezistorul de 4M7 trec electronii care se izbesc de grila de comanda. In felul acesta naste un curent de la masa la grila si o cadere de tensiune pe rezistorul in cauza. Metoda se numeste "polarizare prin curent de grila".

Link spre comentariu

Pentru colegii @yo9hrb și @d2134.....

Montarea între grila tubului și masă a unei rezistențe se numește ”negativarea automată a grilei tubului”....la marea majoritate a tuburilor electronice este necesar un potențial negativ pe grila de comandă , altfel tubul crește f. mult amplificarea ,devine instabil, apar oscilații ....există și tuburi speciale care lucrează cu tensiuni pozitive de grilă dar nu e cazul aici....cu cât valoarea rezistenței de negativare este mai mică ,cu atât amplificarea tubului este mai mică....întotdeauna e de evitat pozitivarea grilei în funcționare, poate duce la distrugerea tubului....doar gândiți-vă cum modifică potențialul grilei un semnal alternativ....partea pozitivă scade din valoarea negativării fixe (obținută cu rezistența respectivă) iar partea negativă adaugă tensiune negativă peste cea deja existentă....astfel fluxul de electroni catod-anod este mărit/micșorat funcție de polarizarea grilei....asta se traduce prin variații ale tensiunii pe rezistența plasată în anod....care variații sunt trimise mai departe prin cond de separare pe grila următorului tub.....care amplifică la un nivel corespunzător capabil să excite primarul trafului de ieșire....pt. că impedanța difuzorului este f. mică în comparație cu impedanța reală prezentă în anodul tubului final este necesar acest traf de ieșire cu rol principal de adaptor de impedanță....dar, cu siguranță știați și dvs aceste lucruri și îmi cer scuze dacă postarea mea a supărat pe cineva!

Link spre comentariu
La 23.07.2024 la 22:18, yo9hrb a spus:

Intrebarea mea este: cum mama naibii se polarizeaza grila triodei, avand in vedere ca și catodul este legat la masa?

Grid Leak Biasing

A method for biasing (mainly high mu triodes or small signal pentodes) that used to be common is 'grid leak' or 'contact' (aka 'contact potential') biasing.  It was common in early radio receivers when valves had directly heated cathodes (filaments), so cathode biasing couldn't be used.  Using grid leak bias eliminated the need for the 'C' battery, which supplied a negative voltage to bias the valves in the receiver.

By using a very high value grid resistor and a coupling capacitor from the previous stage, stray electrons from the space charge surrounding the cathode are collected by the grid, and cause a voltage to appear across the grid resistor.  This is also combined with the different 'work functions' ¹ of the cathode and grid materials.  The grid resistor will generally be well over 1MΩ, and up to 10MΩ may be used.  For example, if the grid collects (say) -100nA (nano amps) of current, a 10MΩ resistor will cause the grid to be at -1V referred to the cathode.

With normal cathode bias, the grid can be direct coupled to the outside world unless there are DC voltages present, but when grid leak bias is used there must be a blocking capacitor.  This is because the grid will be at a negative voltage referred to the system ground, and any external connection would bridge the grid leak resistor and affect the valve's operating point.  The coupling capacitor also stores the average voltage generated by the grid current.

In general, grid leak biasing is rather unpredictable, and is easily disturbed by a high level input signal.  This can cause the valve to 'block' - basically switching off and preventing amplification until the grid capacitor has discharged back to normal.  The blocking action happens when the input signal forces the grid to a positive voltage, and causes diode action between the cathode and grid to charge the input capacitor to the point where the valve is forced into cutoff (see note below).

bias-f1.gif

C- este bateria

Link spre comentariu

Multumesc de informatii, sunteti foarte amabili.

Teoria calculului amplificatoarelor cu tuburi pe care o stiu, este cea din manualul de fizica - clasa nr. 11, parca, de prin '85/'86. Si, daca tot v-am stresat, de ce in paralel cu rezistenta din catodul pentodei nu am un capacitor, calculat astfel incat reactanta acestuia in audiofrecventa (la ce frecventa?) sa fie sensibil mai mica decat cei 220 ohmi ai rezistentei?

Multumesc.

Link spre comentariu

Un condensator odata cu cresterea frecventei ii scade impedanta, ceea ce se traduce ca la joase vom avea o atenuare. La amplificatoarele pe tuburi deja traful de iesire este deficitar la joase, daca mai adaugi si un condensator vei avea o atenuare si mai mare pe joase si la pachet mai ai si o schimbare de faza. 

Alt motiv este pastrarea reactiei in catod (daca pui condensator se anuleaza reactia locala din catod => cresc distorsiunile). 

Citat

You get first-order roll-off below a corner frequency fc = (gm + 1/R)/(2πC), where gm is the transconductance of the valve - sum of the transconductances to the anode and to the screen grid if it is a pentode. So it's not just the cathode resistor that matters, but also (and usually mainly) the transconductance. This follows from network analysis, where I neglected the valve's internal resistance for simplicity. Turning the equation inside out, C = (gm + 1/R)/(2πfc)

You usually want fc to be far (two octaves or more) below the audio band, because you already get some roll-off and phase shift at frequencies above fc.

When C approaches infinity, the roll-off and phase shift at audio frequencies approach zero, but the time the voltage needs to settle at power-up approaches infinity. Depending on the rest of the circuit, you may also get a nasty current peak through the valve. I wouldn't make the time constant RC more than a second or so, short compared to the time that the valve needs to heat up.

Link spre comentariu

Cineva a masurat distorsiunile la 1 W (fara condensator amplitudinea semnalului in grila fiind mai mare):

I don't have a PP amp on the bench, however for the SE amp I currently have on the bench at one watt out shows:

Configuration V-G rms THD at 8 ohm resistor output
No Bypass 48.8 0.730%
With Bypass 19.2 1.849%

Link spre comentariu
Acum 5 ore, yo9hrb a spus:

In concluzie schema nu e gresita, ar trebui sa functioneze asa cum este.

Multumesc de clarificari.

Functioneaza daca semnalul la intrare este mica cam sub 1Vef. La semnal livrat de un CD player distorsiunile cresc semnificativ. Bine ca exista potentiometru la intrare, dar nu e sanatos ca semnalul sa fie atenuat rezistiv si din nou amplificat.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
La 25.07.2024 la 22:17, yo9hrb a spus:

Teoria calculului amplificatoarelor cu tuburi pe care o stiu, este cea din manualul de fizica - clasa nr. 11, parca, de prin '85/'86. Si, daca tot v-am stresat, de ce in paralel cu rezistenta din catodul pentodei nu am un capacitor, calculat astfel incat reactanta acestuia in audiofrecventa (la ce frecventa?) sa fie sensibil mai mica decat cei 220 ohmi ai rezistentei?

Multumesc.

Bun, ma intereseaza pe mine daca aveti paginile din manualul de mai sus scanate. Multumesc!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări