Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stabilizator I4202

Postări Recomandate

Buna ziua,

ma poate ajuta cineva cu o schema a unui stabilizator de tensiune I4202 de 5000W produs cindva de IEMI? AM cumparat doua moderne unul de 1000VA si unul de 3000VA, dar stabilitatea tensiunii de iesire nu este nemaipomenita, ori eu exact de o tensiune stabila am nevoie, nu ma intereseaza neaparat valoarea acesteia, sigur in domeniul admis pentru reteaua de 230V. Am gasit printr-un cotlon de la job unul mai vechi, adica acest i4202, pare sa functioneze, dar este foarte zgomotos. Vreau sa-l desfac, sa-i fac o revizie si cred ca o schema aflata la indemina ar fi de folos.

Multumiri, emil

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marele Savant

6

• validae

4

• Andrei24

2

• flomar60

1

O poză cu el se poate ? Ce principiu folosește, ferorezonanță sau comutare prin servo sau relee ?

Am căutat pe Gogu și nici măcar o poză cu el nu am găsit, așa de secret e...

Link spre comentariu

o sa pun miine, acuma deja am incuiat laboratorul respectiv,i am dat drumu' la ciini si ne pregtim de plecare. e mare si greu! am gasit o referire la ea in ''Istoria....'' d.nei Nona!

''Sursa stabilizată de tensiune alternativă – I 4202; 5000VA; destinată bancurilor de încercare şi reglare, pentru aparate şi instalaţii monofazate. Funcţionează la sarcina nominală fără întrerupere 16 ore. Fabricată între 1976 şi 1985 în 1.769 exemplare.''

Link spre comentariu

Dacă nu l-ai desfăcut până acum nu ai de unde să stii dacă nu are schema undeva in interior....pe vremea aia cam așa se proceda....posibil să ai o surpriză plăcută!

Link spre comentariu

Așa este, am găsit scheme prin majoritatea aparatelor vechi, lipite de carcasă, pe interior.

Dacă e tip ferorezonant, condensatorii vechi, devalorizați și/sau cu ESR mare sunt primii inculpați.De ei depinde stabilitatea, fiind cel mai simplu (ca schemă vorbind) stabilizator posibil și foarte fiabil, fără relee sau alte piese în mișcare.

Link spre comentariu

Asta ar fi o foto. aparatul este pus cam rau, nu am putut face mai mult. asa cum am mai spus, functioneaza, dar inainte de a-l utiliza frecvent, ma gindesc sa-i fac o revizie si mi-ar fi fost de folos o schema!  Mi-ar fi utila cred si o schema de la varianta de putere mai mica, cea de 1000VA.

Z3Cfehe.jpeg

Link spre comentariu

Ați desfăcut capacul să băgați o privire înăuntru ? Am vedea rapid ce principiu folosește...

Oricum, voltmetrul ăla e pus într-o parte și trebuie îndreptat, ți se face rău când îl vezi așa...bănuiesc că după o intervenție anterioară cineva l-a pus aiurea.

Link spre comentariu

Inca nu! ideea mi-a venit doar cind am observat ca cele cu servo nu sint exact ce am eu nevoie, am mai avut alte probleme, joi deja a inceput WE... Oricum arata a fi foarte greu, trebuie sa gasesc doi colegi mai musculosi care sa ma ajute sa-l scot de sub masa. Si trebuie si o masa de lucru foarte solida pentru el.

ca functionare se stie, ambele variante sint cu amplificatoare magnetice! am avut pe vremuri la job unul de 1000 si avea o stabilitate excelenta la iesire, adica exact ce am eu nevoie, impreuna cu reglajul fin al acestei tensiuni!

Link spre comentariu

eu am scris undeva mai sus ca ar fi utila si una de la versiunea de 1000VA, multumesc colegului pentru postarea cartii tehnice! am inteles de la cineva care le-a folosit in secolul trecut ca ar fi asemanatoare cele doua variante, diferind doar puterile transformatoarelor.

Link spre comentariu

Buna ziua. Va intreb, daca nu suntem interesati de controlul conferit de acel variac intern al acestei surse stabilizate, atunci un UPS cu dubla conversie care stie acel mult apreciat "pure sine wave". nu ar fi mai indicat? Intreb pentru ca aceasta intrebare mi-a fost pusa de catre un coleg care dorea sa achizitioneze un stabilizator, iar eu l-am sfatuit sa cumpere mai degraba un astfel de ups(APC1500VA) daca nu este deranjat de faptul ca din cand in cand v-a trebui sa investeasca in baterii! Sper sa nu se supere initiatorul acestui topic, de intrebarea mea. Multumesc.

Editat de Andrei24
Link spre comentariu

Acum 22 ore, Andrei24 a spus:

atunci un UPS cu dubla conversie care stie acel mult apreciat "pure sine wave". nu ar fi mai indicat?

mai indicat pentru ce?

Link spre comentariu

Nu am insistat cu intrebari. Ce mi-a spus in mesaj este:  "vreau ceva pentru o centrala si sa alimenteze si un tv de la el, ceva la 1000-1500VA asta a fost recomandarea "  Presupun ca recomandarea pt stabilizator a venit de la cei care au montat centrala!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări