Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Centrala Ariston

Postări Recomandate

• Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

zi ce culori sunt pe piese aia ca nu se vede in poza. Cred ca vad  maro, negru, si.....

pana acum ar putea sa fie 10 ohm (dar trebuie o poza clara) si nu sunt 100% ce e, ce zice pe cablaj in dreptul ei? R34?

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Dacă rezistența aia e chiar arsă/întreruptă, eu unul aș verifica din ce cauză s-a întrerupt.Rar se întâmplă s-o facă ,,de la sine,, ci din cauza unui scurtcircuit/supraconsum de după ea.Asta e valabil pentru orice schemă unde găsești un rezistor întrerupt. Uzual vei găsi semiconductori scurtcircuitați, diode, tranzistori, circuite integrate defecte, contacte sudate la relee.Dacă nu găsești așa ceva și după înlocuire totul e OK, iar rezistorul nu se supraîncălzește, ești un norocos. Mai sunt și defecte de material....dar relativ rar la așa ceva. Mi-au venit acu vreo săptămână două plăci din astea cu defect cauzat de supratensiuni atmosferice (trăsnet pe românește). Am găsit defectele, dar la una era practic prea grav (multe componente dedicate și greu/scump de găsit) și am recomandat cumpărarea de pe piața SH a alteia, iar cealaltă avea un tranzistor mosfet străpuns, pe care nu l-am avut din păcate, dar proprietarul a zis că nu are răbdare să aștepte și caută altă placă.

Cel mai ușor e când defectul e pe alimentare (sursa smps) sau pe circuitul de monitorizare a flăcării (condensatori străpunși/devalorizați). Sau relee defecte.

După noroc....

Link spre comentariu

La unele centrale Ariston mai vechi (Westen Quasar) chiar se intrerupeau rezistentele fara un motiv aparent.

La vechea centrala, pe care am folosit-o aproape vreo 20 ani, am schimbat vreo 3 rezistente intrerupte, in decurs de 10 ani. Nu mai tin minte, dar cred ca erau de 47K.

Link spre comentariu

Există întotdeauna o explicație, chiar dacă uneori poate părea neverosimilă.Mă aștept ca la astfel de aparatură, să se pună totuși componente fiabile, nu vorbim de lucruri ce le cumperi în fiecare an.

Posibil să fi fost un viciu de proiectare, iar tensiunea prea mare pe rezistorii ăia relativ scurți să favorizeze unele descărcări sau ,,conturnări,, între ,,spirele,, traseului conductiv, iar cu timpul, în porțiunea conductivă apar ,,ciupituri,, care transformă traseul într-unul care nu mai disipă uniform căldura.Dacă aș prinde acum un astfel de rezistor, l-aș ,,diseca,, și la microscop, chestiile astea trebuiesc făcute de producători imediat după ce apar defectări în garanție.Așa învățăm de multe ori, ca să nu repetăm greșeli...

Link spre comentariu

va salut dle. Vali, problema identica , placa Ariston in condensatie cu aceeasi rez. R34 arsa intrerupta !, am gasit condens in camera de ardere pe grile, sigur nu e de 10k am pus si eu vazind in poze si se arde imediat cum conectez.

-e un RC serie : 1nF/250v si R34 intre faza si impamantare(GND -general la carcasa), electrodul de ionizare era scurt la masa(carcasa), poate cineva sa masoare rezistenta cu pricina R34 de pe placa, cred ca e de ordinul sute Kohmi sau 1Mohm, va rog ?

Link spre comentariu

Cunosc problema, sunt destule rezistente de valoare mare care se intrerup fara sa se incinga, ce au in comun tesiune mare la borne, probabil in prezenta umiditatii apare un proces de electroliza.

Procesul de dizolvare e mai rapid decat credeti, conductoare uitate pe pamantul umed(nu foarte umed) au disparut complet in cateva zile.

Link spre comentariu
Citat

cine ma ajuta ??, de ce se arde R34 ??

tu ce vezi pe placa fizic (ca banuiesc ca o ai in fata ta) - ultimul inel e protocaliu sau galben?

are cineva o schema sau ma duc sa-mi aduc globul de cristal si ghiocul?

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări