trasorv Postat Iulie 21 Partajează Postat Iulie 21 Bună ziua, intenționez să trag o instalație de apă rece in casă cu țeavă de 1/2" pehd(neagra cu dungă albastră). Prelungirea o voi face cu un cot egal 1/2" iar țeava va fi acoperită cu o șapă de beton de 7-10cm. Întrebarea mea este: cotul acela de 1/2" poate fi acoperit cu șapa de beton fără să creeze probleme în viitor? Există și altă soluție? Nu există nicio posibilitate de lipire a celor două țevi cu plită dedicată. Link spre comentariu
Dxxx Postat Iulie 21 Partajează Postat Iulie 21 Cred ca stii raspunsul: va tine pana cand crapa... si atunci spargi sapa. Solutia ar fi sa folosesti materiale concepute special pentru aplicatia ta. Daca nu, macar sa eviti asamblarea cu cotul respectiv, exista tevi "formabile" din care obtii cotul fara piese intermediare... plus ca daca au caracteristica asta ai sanse mai mari ca sa reziste si la deformari pe perioada includerii in sapa. Link spre comentariu
Andrei24 Postat Iulie 21 Partajează Postat Iulie 21 (editat) Buna ziua. Daca vreti fara izolatie termica atunci regula spune intre 30 si 50 cm in functie de specificul zonei (climatografic vorbind). Asa cum vreti dvs. trebuie neaparat izolata perfect intre sursa si loc de consum. Am avut neplaceri cu dop de gheata pe o teava care se afla intr-o hala unde temperatura la interior era pe plus 3-5 grade dar teava era pe soclul de beton al halei, montata la interior! Afara au fost -12grade. Rezultatul, dop de gheata! Editat Iulie 21 de Andrei24 Link spre comentariu
daniels Postat Iulie 21 Partajează Postat Iulie 21 Acum 25 minute, Andrei24 a spus: intre 300 si 500 cm Adica 3...5m Link spre comentariu
Andrei24 Postat Iulie 21 Partajează Postat Iulie 21 (editat) am editat. totusi nu cred ca a inceput sa caute excavator! Editat Iulie 21 de Andrei24 Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Iulie 21 Partajează Postat Iulie 21 (editat) Nu se toarna in beton un astfel de cot, se pune totul in pat de nisip si se toarna beton peste. Necazul cu astfel de fitingaraie e ca in timp se lasa, faceti experienta si cu stupoare dupa citeva luni un astfel de fiting strins bine mai merge strins un pic... Am patit-o exact asa cum doriti sa faceti insa nu la cot, la o prelungire ca meseriasii asa au vrut..." 50 de ani tine fara probleme". Dupa vreo 4 ani am vazut pierdere de apa, bagat camera pe teava si...am vazut inelul alb de la o imbinare! Problema era ca a fost fix sub zidul bucatariei de vara, trebuia sa sparg in dusmanie. Norocul a fost ca era teava de 20mm si am tras prin ea un furtun de aer comprimat de 13mm la care se potrivesc fitinguri de Pexal si am spart doar in curte un camin sa ajung la imbinare...si era teava cam la 80cm de adinc bagata! Le cerusem sa puna PEHD macar de 30mm tocmai in ideea asta, prin 30mm trageam un PEHD de 20mm insa pina am venit lucrarea era gata turnat, conectat, totul mergea. Dupa experienta asta as trage un PEHD fara coturi de diametru mai mare ca in caz de necaz sa trag altul prin el. P.S. nu stiu in ce zona sinteti dar sa lasati teava de apa la 10 cm ingropata direct sub sapa...nu-i lucru coser! Macar 40-50cm in cone calde, inspre nord 60cm minim. Nu de alta da la astea de plastic nu mai merge dezghetatul cu aparatul de sudura... Editat Iulie 21 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
draku Postat Iulie 21 Partajează Postat Iulie 21 Acum 42 minute, Ion_Bumbu a spus: .... Nu de alta da la astea de plastic nu mai merge dezghetatul cu aparatul de sudura... Exista si alte instalatii pentru eliminarea dopurilor de gheata din conducte... Mai complicate, dar cu un pic de indemanare se pot realiza si in regim de amator. Link spre comentariu
trasorv Postat Iulie 21 Autor Partajează Postat Iulie 21 (editat) Răspunsurile dumneavoastră m-au cam "dezumflat". Cotul acela eu îl pun ca să îmbin/prelungesc o țeavă deja existentă dar care nu ajunge unde trebuie. Nu tai țeava ca să fac un unghi drept cu acel cot, așa cum a înțeles cineva... În altă ordine de idei toate acele mufe sau coturi pehd încep să picure din cauza garniturii tip oring și nu din cauză că nu sunt strânse suficient. Așadar să folosesc altfel de cot, eventual din alamă/bronz? Sau o mufa rapidă din bronz? Editat Iulie 21 de trasorv Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Iulie 21 Partajează Postat Iulie 21 La mine efectiv au iesit tevile una din alta insa asta s-a intimplat mai repede din cauza ca n-a fost bine facuta imbinarea, nu picura, pierdeam apa, am depistat ca a crescut brusc consumul cu 2mc pe luna. Daca o faceti tineti cont ca sa va lasati cumva solutie de rezerva sa nu ajungeti cumva in situatia mea, sa trebuiasca spart sub casa... Acum 1 oră, draku a spus: Exista si alte instalatii pentru eliminarea dopurilor de gheata din conducte... Mai complicate, dar cu un pic de indemanare se pot realiza si in regim de amator. Instalatii? are ar fi alea? la conducta metalica traful de sudura era suficient, nici o instalatie nu trebuia. Link spre comentariu
draku Postat Iulie 21 Partajează Postat Iulie 21 In clipul de mai jos, se poate vedea o instalatie ingenioasa... Primele 15 minute din clip sunt suficiente pentru a observa constructia si functionarea acesteia... @trasorv, orice imbinare prin compresie ai folosi pe teava neagra, exista riscul sa curga, pentru ca in timp teava se deformeaza sub presiunea oringului mufei. Nemaivorbind de deformarea oringului... Poate o bucata de teava de alama introdusa in teava de plastic, pe portiunea unde actioneaza strangerea oringului, ca sa asigure forma si suportul tevii de plastic in timp... Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Iulie 21 Partajează Postat Iulie 21 (editat) Nu m-am uitat prea mult dar am vazut ca baga un furtun pe conducta inghetata. Daca as pati asta si ar trebui neaparta sa o rezolv as baga pe conducta sarpele de la spalatorul cu presiune, au fost de 15ml, este fix o teava infundata ca la scurgere doar ca diametrui e mai mic in general. Oricum este munca aiurea fata de teava metalica, acolo conectai trafo pe teava in 2 puncte si ...asteptai, nu trebuia desfacut nimic. De aia am si intrebat ce instalatie? nu trebuie decit un spalator cu presiune si furtunul de desfundat scurgerile, bineinteles daca si intra unde trebuie. Editat Iulie 21 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
draku Postat Iulie 21 Partajează Postat Iulie 21 Furtunul de desfundat are duzele de refulare spre inapoi, nu are aceeasi eficienta ca un jet de apa calda directionat spre dopul de gheata. Daca dopul e pe o portiune mai lunga, succesul operatiunii se poate lasa asteptat....mult... Cu instalatia asta se lucreaza cu cap, mai organizat, mai curat, dupa cate se pare... Apa din circuit se recupereaza, se reincalzeste si se refoloseste... Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Iulie 21 Partajează Postat Iulie 21 Doar ca spalator cu presiune si furtun nu-i asa mare minune sa ai acasa... Aia ar fi prima lucrare ce as incerca-o in caz de problema. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Iulie 21 Partajează Postat Iulie 21 (editat) Eu am văzut fir de nichelină băgat prin țeavă "super pipe", de aia cu inserție de AL. Țeava era pozată pe perete, o instalație provizorie, alimenta un grajd cu apă. Nichelina trebuia să dezgețe până incepea să curgă un firicel de apă, apoi incet-incet țeava se dezgheța singură. Editat Iulie 21 de Ovidanie Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum