Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Diminuare intensitate proiector LED


Postări Recomandate

Se da proiectorul din imagine, de 10w.

Ce variante am ca sa-i reduc din intensitate, avand in vedere ca nu e dimmabil?

In interior nu pot ajunge, e capsat.

Ma gandesc la vreo varianta de folie care sa-i mai estompeze din transparenta geamului, dar nu stiu cat ar rezista la o eventuala incalzire.

Va functiona noaptea, odata cu lasarea serii.

20240719_001611.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Din considerente de costuri, etanșare și evitare a depanării, chinezul a lipit geamul cu un cordon subțire de silicon termorezistent.Chestia asta o fac și unii producători de tv, din aceleași motive....deci nu e ,,capsat,, ci lipit. Geamul frontal e lipit....

Există totuși posibilitatea de a da jos geamul, prin introducerea forțată a unei lame foarte subțiri și flexibile de oțel (,,spion,, sau ,,leră de calibrare,,), între marginea geamului și suportul de aluminiu. Apoi se plimbă cu mișcări oscilante din loc în loc (perimetral vorbind) acea lamă, puțin câte puțin, până când se creează un spațiu suficient ce ar permite ridicarea ușoară a geamului (1-2mm) de pe suprafața de fixare, pe cel puțin jumătate de suprafață.Apoi se poate introduce (cu grijă) un fir de oțel subțire (corzi muzicale, cablu de oțel) care va secționa perimetral stratul de adeziv siliconic, similar metodei consacrate de îndepărtare a parbrizelor auto.
Odată dat jos geamul (o sticlă ordinară), se poate schimba rezistorul de câțiva Ohmi ce stabilește curentul constant al sursei, cu unul de valoare mărită, reducând astfel convenabil curentul prin leduri. Se obțin astfel trei avantaje, reducerea luminozității (dezideratul primar al lucrării) dar și prelungirea duratei de viață a ledurilor și o economie de curent substanțială, rezultată din scăderea puterii totale (10W) a corpului de iluminat, la jumătate să zicem. Ca o metodă extremă, se poate chiar sparge geamul existent și după curățarea cioburilor rămase lipite de pe margini, se taie altul cu aceleași cote, din o bucată de geam ordinar de ferestre.

Asta se poate face simplu, cu un ,,diamant,, sintetic de tăiat geamuri sau un tăietor cu rolă dedicat.Cine nu are, se duce la un geamgiu, dar e mai ieftin să cumperi tu o sculă de tăiat (circa 20 Lei) decât manopera+materialul geamgiului.Zic și eu..

Ulterior modificării schemei, se poate reetanșa geamul vechi (sau nou) pe suprafața suport de aluminiu cu silicon sanitar de orice tip, ori unul termorezistent de genul celor folosit la tobe auto sau etanșare la cutia de viteze ori carter.

Orice metodă dă rezultate bune, testate...

Dacă se consideră că e scump să tai un geam nou, poți înlocui geamul original cu o bucată de plastic tăiată din dispersor tv alb mat. Se găsesc pe oriunde există tv-uri defecte... de multe ori sunt tv-uri abandonate printre blocuri.

Varianta de atenuare a luminozității cu un ,,filtru,, ad-hoc,  improvizat, va reduce luminozitatea dar va păstra consumul la fel și astfel veți avea un randament scăzut al corpului de iluminat, dar va modifica în rău și CRI-ul (indice de redare al culorilor)deja redus (circa 80) al ledurilor, obținând efecte nedorite de schimbare a culorii sesizate de ochi a obiectelor iluminate astfel. Ca filtru de atenuare, puteți folosi orice plastic termorezistent, de exemplu poliacrilat, ori folii dispersoare de la displayuri tv defecte, cum am scris mai sus, dar și un geam mătuit prin sablare.

Link spre comentariu

Ai deja un tutorial intreg.

 

Insa o sa mai completez la ce a spus @validae cu urmatoarele:

 

- scaderea puterii este treaba esentiala, orice dispozitiv de tipul asta este subdimensionat pe racire. In mod normal cu racire buna ledurile ar trebui sa aiba o viata de peste 15 ani functionare intreaga noapte, in fiecare zi. Deci ca idee uzuala trebuie sa reduci la sub 25% din puterea initiala + NEAPARAT sa verifici ca "montura termica" a fost bine facuta, pentru ca in peste 90% din cazuri este prost facuta.

- TEORETIC "se poate schimba rezistorul de câțiva Ohmi ce stabilește curentul constant al sursei, cu unul de valoare mărită, reducând astfel convenabil curentul prin leduri" - deci ideea ar fi ca valoarea sa o maresti de peste 4 ori.

INSA majoritatea driverelor moderne au protectii multe, nu numai OCP (protectie la curent prea mare) ci si UCP, adica la curent prea mic, ceea ce inseamna ca sursa se blocheaza daca scazi curentul sub 80%

Daca gasesti DS pentru IC atunci poti reprograma UCPul, daca nu - nu merge.

- CRI peste 80 este uzual actualmente pentru piese de firma luate de la furnizori consacrati, este adevarat.

INSA in chinezisme, mai ales de acest tip CRI probabil este sub 40, eventual si sub 20 - leduri selectate pentru eficienta mare, dar cromatica (foarte) proasta si cat mai ieftine.

Vrei mai bine -> inlocuiesti ledurile

 

 

PS, ca ai postat intre timp: Ia un proiector de 20W sau mai mult 50, 100, chiar daca in final stabilesti punctul de functionare la 2W - vei avea randament mai bun si racirea va fi suficienta.

Link spre comentariu

Eu în cazuri similare ce sunt greu de desfăcut (dar nu imposibil), sparg pur și simplu geamul și-l înlocuiesc ulterior cu orice altceva.Nici nu e mult de muncă astfel, dar ai ocazia să reglezi curentul direct din sursă...

Link spre comentariu

Da, cam de pomana pierdem timp, explicam diverse... inutil.

Stai si te gandesti daca merita sa faci astfel de eforturi, doar nu este prima data cand se intampla - solutia corecta este prea laborioasa, exista variante mai comode si nu are impoortanta cat de mare este diferenta calitatativa, pentru ca "merge si asa".

Link spre comentariu

Nu este lampa mea, nu pot face ce vreau. Eu doar am fost solicitat. Omul nu a avut timp sa ii fac cercetari si nici nu era dispus sa ii sparg geamul. Daca pana acum a avut lampa de 20w 6000k, nu il doare capul de consum si nici de spectrul cromatic.

Eu din start am specificat ca nu nu caut neaparat sa reglez curentul (cum as fi facut pentru mine), si nu am exclus varianta unui obturator.

Multumesc inca o data pentru ajutor, informatiile sunt de mare valoare daca voi avea nevoie sa fac ceva pretentios.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări