Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre contoare electrice tip smart

spinach

Postări Recomandate

nu cu PLC era problema ci cu BPL (plc era clar ce e daca citesti posturile de mai sus) - sincer eu nu stim de termenul BPL si-i multumim lui @Ion_Bumbu ca ne-a lamurit.

E neclar de ce ar fi nevoie de comunicatie de banda larga la contoare de energie dar asta e alta discutie.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 217
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• roadrunner

47

• Ion_Bumbu

28

• cloudy

23

• spinach

22

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 4 minute, roadrunner a spus:

nu cu PLC era problema ci cu BPL

Aaaa, pai uite ce zice Gemini:

BPL este acronimul pentru Broadband over Power Line, ceea ce înseamnă în română Bandă largă peste linia electrică.

Ce înseamnă asta în practică?

Transmisie de date prin rețeaua electrică: În loc să utilizeze cabluri de internet sau rețele wireless, tehnologia BPL permite transmiterea datelor prin rețeaua electrică existentă în locuințe și clădiri.

Contoare inteligente: Contoarele inteligente CERT3 din Italia sunt echipate cu module BPL care le permit să transmită în mod regulat date despre consumul de energie către furnizorul de energie electrică.

Avantajele BPL:

Costuri reduse: Utilizează infrastructura electrică existentă, eliminând necesitatea de a instala noi cabluri.

Acoperire extinsă: Poate ajunge în zone greu accesibile pentru alte tehnologii de comunicare.

Automatizare: Permite citirea automată a contoarelor și gestionarea la distanță a rețelei electrice.

De ce se utilizează BPL pentru contoarele inteligente CERT3?

Colectare eficientă a datelor: Permite furnizorilor de energie să colecteze date precise și în timp real despre consumul de energie al clienților.

Tarife dinamice: Facilitează implementarea tarifelor dinamice, unde prețul energiei electrice variază în funcție de cerere și ofertă.

Gestionarea rețelei: Ajută la optimizarea gestionării rețelei electrice și la identificarea potențialelor probleme.

În concluzie, BPL este o tehnologie care permite contoarelor inteligente CERT3 să comunice cu furnizorii de energie electrică prin intermediul rețelei electrice existente, oferind astfel o modalitate eficientă și economică de a colecta date despre consumul de energie.

Link spre comentariu
Acum 41 minute, merck a spus:

În concluzie, BPL este o tehnologie care permite contoarelor inteligente CERT3 să comunice cu furnizorii de energie electrică prin intermediul rețelei electrice existente, oferind astfel o modalitate eficientă și economică de a colecta date despre consumul de energie.

am scris mai sus. Un echipament facut de mine trebuie sa respecte niste norme de EMC (eu nu pot scapa RF in cablurile de alimentare cu AC ca vine legea peste mine) - PLC care e (narrow band) si BPL (care e wide band) se pisa pe regulile astea ale FCC si EN.

BPL e chiar mai rau decat PLC de banda ingusta ca avand o schema de modulatie mult mai complicata (OFDM vs PSK, BPSK, FSK la narrow) are nevoie de putere mai mare (injectata in cablurile respective) ca sa poata comunica la acelasi distante ca si narrow band. (contorul de energie  nu are nevoie de wide band ca nu trasmite multe date) - o alta problema e ca bruiaza o parte mai mare a spectrului de short wave (ca e wide band) pe cand narrow band bruiaza o felie mica (narrow) asta era argumentul meu tehnic. Exista argumentul ca avand banda larga poata trasmite cu duty cycle mai bun (mesaje scurte si rapide) dar ne fiind reglementate clar pot fi cam pe oriunde prin spectru. Ar fi ok daca ar fi aceleasi reguli pentru toti sa sa stim cum sa ne ferim unii de altii, ca de exemplu la RF-ID (pot fi oriunde intre 10-30MHz adica unde-i taie capul) - ar trebui macar s-ai oblige sa merga coax prin aer (scump ce-i drept) sau subteran si sa le aloce benzi in spectru.

Asta era pointul meu legat de BPL pentru contoare de energie vs PLC (narrow).

as fi curios ce parere au alti radio amatori sau proiectanti de electronice  sau @Marele Savant despre chestia asta. (poate exagerex eu)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
1 oră în urmă, roadrunner a spus:

66.66% am fost corect.

Totdeauna m-am intrebat cum e ok cu EMC (Elctomagnetic compatibility) la PLC (power line comunication)

RR

Va spun eu din experienta cum e, PROST!

Am alergat dupa perturbatii in 450MHz de m-am saturat cauzate de BPL.

De ce au ales protocol de viteza mare pentru niste date de la contoare...probabil pentru disponibilitate de echipamente.

Foloseam termenul de BPL  deoarece chiar ala era iar PLC  se suprapunea cu Power Line Controller-ul care avea in el un alt PLC, un programmable logic controller asa ca mai de alt PLC mai aveam nevoie ca sa ne intelegem.

Ca idee, nu am avut probleme de perturbatii radio in spectrul de jos, ma refer la benzile de radioamatori, oricum in oras pragul de zgomot este pe la 59, 59+ depinde de banda...

Necazurile au fost in CDMA 450

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu
Acum 30 minute, Ion_Bumbu a spus:

Am alergat dupa perturbatii in 450MHz de m-am saturat cauzate de BPL.

De ce au ales protocol de viteza mare pentru niste date de la contoare...probabil pentru disponibilitate de echipamente.

Ion,

asta o inteleg la nivel de instalare local (poate sa fie si nepricepere)

eu ma refeream la nivel de standardizare ca de acolo pleaca necazul.

Limitele mai jos, dar asia cu PLC BPL nu se inscriu in limitele alea de nici un fel

conducted_emissions_plot.png

Part 15 of the FCC’s Rules governs interference issues between unlicensed devices, including BPL modems, and other electronic devices. All electronic devices sold in the U.S. have to meet FCC radio frequency (RF) emissions limits. When BPL modems are installed on underground electric lines, the communications signal is shielded by the conduit and the earth and as a result is unlikely to cause interference to other communications services. The FCC is more concerned about the interference potential of BPL signals transmitted on exposed, overhead medium voltage power lines.

https://pdhonline.com/courses/e454/e454content.pdf

RR

PS Acum am vazut ca ai mai adaugat 

Citat

Necazurile au fost in CDMA 450

ce servicii sunt pe 450MHz? (pe vremuri era telefonia celulara analogica NMT pe acolo - fara encriptie ca-i asculam pe fraierii aia de muream de ras) - CDMA dar ale cui? Digi?

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

PLC (Power line communication) cât și varianta broadband BPL sunt relativ recente in ro.
Deși multe contoare știu acest protocol, acolo unde rețeaua nu a fost modernizata nu se poate beneficia de facilitate. Din cauza asta este posibil ca zgomotul in RF să nu fie foarte prezent.
Oricum transmisia durează factiuni de secundă in cazul BPL.
O alta posibilitate oferită de acest tip de contor este că furnizorul poate conecta/deconecta remote alimentarea cu energie a consumatorului. Comunicația este bidirecțională.

Editat de cloudy
Link spre comentariu

Cu sarcina inductiva, capacitiva, un >>>>The AD633 is a functionally complete, four-quadrant, analog multiplier.<<< poate masura puterea activa.

25iul3.png

25iul4.png

25iul8.png

Link spre comentariu

Este pacat ca Lorelei sa stea ascunsa aici, la contoare. Dl. Vali, muta-l te rog intrun topic separat. 

Vad ca Antemir nici nu mai este interesat de simulare care raspunde de fapt la intrebarea care a lungit discutia despre contoare.

##########################

EDIT: Daca injectez in retea. AD633 imi spune.

25iul23.png

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu

Ce anume nu înțelegi? Dacă nu era scris acel Vmis înțelegeai? Ce anume te aștepți să înțelegi? V probabil înțelegi ce înseamnă iar mis este o prescurtare nefericită din Italiana (misura).

De unde a plecat subiectul și unde s-a ajuns...

Link spre comentariu

Da , am inteles . Dar de moment ce este pe afisaj si afisajul este pe contor in interior imobil , cred ca este normal sa inteleg tot ce se afiseaza .

Dupa 10 zile de la instalare , a venit unul sa citesca contorul , desi valorea de instalare a fost trecuta pe procesul verbal .???

Dupa 15 zile de la instalare , pictograma  "telefon" care pilpia pe afisaj , dispare ,  nu mai pilpie . Apoi dupa ceva pauza , incepe iar sa pilpie , apoi dispare iar.... ???

Cert este ca la furnizor nu a ajuns nimic; nici ce s-a citit la fata locului , nici ce ar trebui sa transmita contorul .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări