Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre contoare electrice tip smart

spinach

Postări Recomandate

• Răspunsuri 217
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• roadrunner

47

• Ion_Bumbu

28

• cloudy

23

• spinach

22

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Principala mea ingrjorare in legatura cu erorile este utlilizarea unor ADC uri lente in mediu zgomotos.

Este acelasi lucru cu a masura tensiunea le iesirea unei surse in comutatie cu condensatorii uscati cu un multimtru care nu e true RMS, stim totii ce masuratori aiurite ies.

Alta problema este utilizarea unor filtre anti alias inadecvate capabilitatilor ADC-urilor, asta e sursa de erori grosolane, de aia am insistat la @roadrunner cu filtrele astea.

E important de analizat ce vede DSP ul din tot gunoiul acela care intra, cu filtre inadecvate va predomina zgomotul  de comutatie, la curenti mici genereaza erori grosolane.

Alta sursa de erori la elecronicele sensibile e zgomotul de mod comun, sunt patit cu multimtru true RMS bun (are un ecran intern legat borna COM), cand masor tensiuni in sistemul fotovoltaic, daca instrumentul sta pe pamant da erori semnificative pentru a le elimina il pun pe o tabla legata la circuitul in care doresc sa masor, chiar si capacitiv 100 nf e destul.

Contorul daca e instalat pe o sina legata la pamant iar pe retea exista  zgomot de mod comun de frecventa mare cauzeza erori de masurare, chiar si peretele din spatele cutiei de plastic poate cauza asfel de erori deoarece are un cuplaj cu pamantul, mai ales betonul armat.

Se pot utiliza filtre de mod comun, am testat schimba mult in bine, dar cine masoara acel zgomot si pune filtre daca e necesar (foarte putini).

Link spre comentariu

Dacă citiți ce scrie acolo, probabil că nu, scrie exact ce a spus @roadrunner.

"When they dismantled the energy meters tested, the researchers found that the ones associated with excessively high readings contained a ‘Rogowski Coil’ while those associated with excessively low readings contained a ‘Hall Sensor’. Frank Leferink (Professor of Electromagnetic Compatibility at the UT) points out that “The energy meters we tested meet all the legal requirements and are certified. These requirements, however, have not made sufficient allowance for modern switching devices”. "

Link spre comentariu

Senzorul de curent e una, dar un trasformator de curent n-are cum sa masoare mai mult curent pe fundamentala E.G. 50 Hz daca exista armonice si zgomot. va da erori pe acele armonice, daca electronica poate extrage fundamentala din toata mizeria aia, no problem.

Referitor la traductoarele Hall acum exista cu banda de 100KHz+ problema apare la cele lente, sunt doua feluri, unele lucreaza in bucla inchisa LEM pentru compensarea driftului termic, altele in bucla deschisa. exista si amplificatoare diferentiale izolate pentru shunt, asa ceva folosesc la columbometru deorece LEM-ul nu ofera stabilitatea necesara.

https://www.ti.com/lit/ds/symlink/amc1200-q1.pdf?ts=1722779305870

Banuiala mea este ca ADC-urile undersampluiesc zgomotul si dau citiri eratice, zgopmotul de comutatie gaseste o cale de propagare pe cablaje proiectate neingrijit si cu problema respectiva neluata in calcul.

Corect trebuie testate in cele mai defavorabile situatii

Editat de ionut120v
Link spre comentariu

@sesebe
Este un subiect de studiu pentru studenții univerității din Twente.
Nu este cazul să teoritizăm. Acei tineri sunt la faza în care sunt atrenați să învețe, să descopere.

Editat de cloudy
Link spre comentariu

In condtii obisnuite smartmeterele bune masoare corect, dar se pot crea conditii in care  masoara eronat.

Pe boardul acela erau modele de cand era bunica fata, ultimele din 2014.

N-a fost nimeni  curios cum masoara daca legau capacitiv la reteaua respectiva secundarul unei surse in comutatie.

Chiar si 50 v efectiv la 50Khz injectati la 5m de contor le face pe unele sa masoare complet aiurea, la 300v efectiv unele se opresc, nu mai apare nimic pe display.

Sunt bune alea cu alimentare dc separata, pot fi alimentate din bateria sistemului solar.

Editat de ionut120v
Link spre comentariu
13 minutes ago, ionut120v said:

In condtii obisnuite smartmeterele bune masoare corect, dar se pot crea conditii in care  masoara eronat.

Evident !
Cine știe cum face măsurătoarea un anumit smartmeter, poate să-l păcălească.
Nu neapărat pentru un beneficiu material, măcar de plăcerea artei !

Editat de cloudy
Link spre comentariu

Sinteti culmea!

"The greatest inaccuracies were seen when dimmers combined with energy saving light bulbs and LED bulbs were connected to the system."

Nu-i destul de clar?

Adica sarcini mici si componenta reactiva mare sau factor de putere mic.

Link spre comentariu

Tot destul de clar spune acolo ca ultimul model testat e din 2014, acum suntem in 2024.

Singurul aspect care are impact semnficativ asupra preciziei uni smarmeter din ziua de azi ok proiectat este zgomotul de mod comun.

La frecventa mare zecile de metri de cablaraie se comporta ca un izolator, practic nu poate fi decuplat la pamant un conductor lung decat daca il ingropi in pamant si evetual il izolezi cu inele de ferita EMI.

Test: injectat 100Khz 500v p-p pe nul fata de pamant, ia un curent neglijabil, si pe zeci de metri de la punctul de injectie exista acei 100KHz cu amplitudini peste 100v p-p.

Orice electronica sensibila care se bataie fata de pamant cu sute V p-p la frecvente de sute de Khz e afectata.

La sursele de comutatie de mare putere intalnite in sistemele fotovoltaice ringingul propagat pe modul comun e o problema, mai ales la carbura de siliciu.

Am patit la um moment dat ca bloca intentetul pe coaxial in tot satu, am bagat kilograme de ferite sa rezolv.

E o practica a electronistilor batrani ,, pentru a tine bruiajul in cutie trebuie decuplat la cutie tot ce intra si iese,, dar asta obliga a avea o capacitate relativ mare intre intrarea si iesirea unei surse izolate si  nu prea dorim asta ca nu vrem sa ne electrocutam incarcand acele condensatoare prin corpul nostru.

Editat de ionut120v
Link spre comentariu

Deconectarea sigurantei inainte de contor , evident ca pentru siguranta o doresc . 

Contorul nou montat , cu codul lui , este recunoscut pe site la distribuitor . Acolo se mentioneaza ca momentan contorul nu este introdus in sistem de telemasura , dar ca se va face in viitor.  Viitor... , nu stiu ce insemna , poate fi miine sau poate fi .... n ani.

Este neclar daca protocolul de comunicatie este sau nu activ . Este posibil ca protocolul sa nu fie activ si doar s-au introdus datele de catre cel ce a schimbat contorul , in sistemul distribuitorului.

Acuma ca este vizibil ca existent in sistem , ca parte din sistem , ca ii merge deconectarea de la distanta si nu ii merge telecitirea , nu stiu.

Deci, daca il deconectez , evident ca nu va mai raspunde la protocolul de comunicatie . 

Am intrebat pe cel ce a instalat ; a raspuns ca in acest caz va fi sunat de ... , si va trebui sa rezolve . A mai zis ca de fapt , circuitul pina la contor , cam este al distribuitorului , mai ales ca siguranta este in zona de domeniu comun.

Pe de alta parte nu scrie nicaieri ca nu am voie sa il deconectez , ca trebuie tinut sub tensiune . 

Simbolul "telefon" , probabil arata starea comunicatiei .  Nu stiu care sint diferentele intre simbol stins , pilpiitor, aprins , etc .

Editat de spinach
Link spre comentariu

Personal le am scoase de sub tensiune in doua locatii si nu se plange nimeni, ele au  memorie nevolatila, modele mai vechi aveau baterie cu litiu celula primara de 10 Ah.

Link spre comentariu

Nu stiu ce este in interior ; este fabricat in 2023.

Nu stiu daca este "vazut" de catre  distribuitor sau nu . Adica concret , poate fi vazut dar inca nu este bagat in telecitire .

Este adevarat ca reteaua electrica pina la el este a distribuitorului ?

Link spre comentariu
La 11.08.2024 la 12:02, spinach a spus:

Este adevarat ca reteaua electrica pina la el este a distribuitorului ?

Da, din acest motiv am spus că deconectarea se face după punctul de măsură. Sunt situații când abonatul nici nu poate deconecta / reconecta protecția din amonte, desigur că mulți s-au descurcat cumva în cazul unei avarii fără a chema echipa de intervenție.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări