Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre contoare electrice tip smart

spinach

Postări Recomandate

25 VAr Capacitiv la 81 W cred că nu este chiar puțin.

Biata sinusoidă; și bietele alternatoare din centrale...

Dar asta este. Acum suntem în plină epocă de numerizare și comutatizare (dacă îmi este permis să folosesc un astfel de termen).

Editat de Elservius
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 217
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• roadrunner

47

• Ion_Bumbu

28

• cloudy

23

• spinach

22

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 27 minute, roadrunner a spus:

ce latime de banda are sonda aia de curent?

are PFC sursa?

RR

Nu este sonda de curent (nu am pt. frecvente joase), am pus o rezistenta serie cu sursa. Nu are PFC.

Link spre comentariu
Acum 54 minute, spinach a spus:

Este voie ca acest contor sa fie scos de sub tensiune , asa pe perioade de 3-6 luni ?

nu se intampla nimic rau cu ele (nu prea vad cine sa-l scoata de sub tensiune dar asta e alta discutie)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Acum 2 ore, roadrunner a spus:

are PFC sursa?

La PFC trebuia sa fie sinusoida contiuna, asa cum arata are bobina de compensare serie a factorului de putere.

Se practica metoda la surse de putere mai marisoare, inclusiv la invertoare de sudura, reuseau asa sa aduca invertoarele in sarcina la PF aprox 0,7-0,8.

Link spre comentariu

Am specificat ca este ATX China, astia la cele ieftine nu au nici filtru de retea, asa ca o bobina serie ar fi un lux. Cand timpul de conductie este in jur de 3-4ms, redresorul are sigur filtru capacitiv. Bobina serie mai lungeste acest timp, pun si un ATX brandname:

curent-retea-ATX-cu-PFC.png

EDIT: primele 2 oscilograme sunt cu traf separator de 600W.

Am pus-o direct in priza si am masurat diferential pe sunt. Amplitudinea a mai crescut un pic si e mai "curata".

ATX-Fuji-direct-retea.png

EDIT 2: am gasit una cu PFC activ:

curent-ATX-cu-PFC-activ.png

Editat de dumitrumy
completare continut
Link spre comentariu
La 02.08.2024 la 13:28, spinach a spus:

Este voie ca acest contor sa fie scos de sub tensiune , asa pe perioade de 3-6 luni ?

Adica as vrea ca pe perioada mai mare , sa zicem 6 luni , sa scot sigutanta care este inainte de contor ; contorul va ramine nealimentat . Am voie ?

Link spre comentariu

Dacă nu locuiești sau nu ai activitate în locația respectivă în acea perioadă, nu e nicio problemă. E chiar indicat să decuplezi tensiunea când pleci mult timp, bineînțeles nu și dacă ai o ladă sau frigider pline....sau un sistem video de supraveghere.

Contorul nealimentat va înregistra în continuare data și ora curente (are baterie proprie), dar și lipsă curent consumat și lipsă tensiune alimentare.Nimic ilegal...

Link spre comentariu

Eu am avut la domiciliu 2 partide una monofazată și una trifazată....consumatorii de pe partida monofazată i-am redistribuit pe sistemul trifazat iar contorul monofazat a rămas în aer, fără sarcină, dar conectat la rețea....mai bine de 3 ani de zile până când am făcut cerere de reziliere a respectivei partide....în tot acest timp  contorul a rămas la 1,14kwh energie activă consumată....citirea se făcea automat de către CEZ .....facturile le primeam pe mail....după un timp s-au rărit citirile la 6 luni apoi la 9 luni....ce e interesant că am un an și ceva de când partida a fost desființată (contorul ridicat) dar acum o lună aștia noi care au preluat CEZ furnizare adică Premier Energy Furnizare ,mi-au trimis factură pe vechea partidă....cu minus pentru că mai erau ceva bani în cont la momentul desființării....așa că nici la ăștia nu stie stânga ce face dreapta!

Link spre comentariu
La 31.07.2024 la 12:49, sesebe a spus:

Sint precise alea facute de tine si alea facute corect, dar alea montate sint cu erori mari (chiar foarte mari uneori). 

Intreabarea care se pune este: Dece sint cu erori asa de mari? Proiectare proasta sau eroare intentionat crescuta - eventual prin reprogramare de la distanta onsite.

Stiu citeva cazuri concrete in care dupa trecerea de la becuri cu incandescenta de 60-100W/buc la becuri LED de 5-10W/buc si fara nici un alt consumator suplimentar inafara de frigider si televizor (folosit foarte putin - vara la tara sint multe de facut prin gradina) consumul inregistrat in loc sa scada, a crescut semnificativ. Singura modificare fiind trecerea de la consumul rezistiv pt iluminat la consum in pulsuri dar valoare medie semnificativ mai mica.

In final pe cine sa cred, pe mine, pe @sesebe sau pe @roadrunner.

In cazul in care cumperi un smartmeter cu care doresti sa comunici cu invertorul pentru a face compensarea puterii reactive in nodul de delimitare, sau a face injectie zero, acela e facut cinstit si cu rata de esantionare suficienta, altfel nu ar putea realiza jobul pentru care a fost cumparat.

Am observat si am mai spus ca unele contoare nu masoara activa si reactiva ci doar aparenta deorece senzorul de curent e integrat la iesire, in acest topic si altii pomenesc de solutia cu senzorul de curent integrat si masurarea aparentei.

Cand cei de la OD au vazut linga cutia lor alta cu 2 smartmetere diferite, dar ok au dat-o cotita si au schimbat contorul, probabil stiau ei ca ceva e putred.

La capitolul reactiva si curenti nesinusoidali, invertorul poate genera curent nesinusoidal pentru a compensa curentul nesinusoidal absorbit de consumatori, smart meterul trimite la invertor valorile instantanee iar acesta injecteaza curent in regim de bucla inchisa pentru a compensa distorsiunile si defazajele.

Functionarea corecta depinde de rata de esantinare viteza si intarzierea conexiunii.

Conexiunea directa pe fibra Smartmeter invertor e rapida si are intarziere neglijabila pentru scopul propus.

Pentru nepriceputii in ale programarii cum sunt eu, utlilizarea unui multiplicator analogic si unei conexiuni analogige prin fibre de polimer face aceeasi treaba la fel de bine, sau poate chiar mai bine.

Link spre comentariu

@spinach in mod normal deconectarea consumatorilor se realizează în aval de contor. Dacă aveți acces la siguranța din amonte o puteți deconectat dacă furnizorul poate asigura facturarea, adică in baza unui consum estimat sau transmis de către Dvs (zero în cazul de față). 

@ionut120v ce contor permite conexiune pe fibră optică? Dacă este vorba de un contor cu modbus RTU și faceți doar transportul pe fibra atunci e tot fix pix. Rata de eșantionare a contorului este importantă dar ce facem cu rata de interogare de către invertor? Sa zicem că aveți o viteza de comunicație de cel puțin 19,2kbps dar care este intervalul intre doua citit succesive?

Link spre comentariu

Personal am facut varianta analogica, sinus PWM se poate face si analogic, il controlez cu multiplicatorul analogic.

Stiu ca exista solutii comerciale de compensare a puterii reactive in punctul de delimitare folosind un smartmeter si un invertor, sunt useri pe alte forumuri care le utilizeaza nu stiu cat de rapide si precise sunt.

Exista smartmetere modbus TCP-IP se pot lega la ehernet comunicarea e mai rapida, pe canalul de comunicare cu invertorul e mai bine fibra pentru a elimina eventuale bucle de masa.

https://www.sfere-elec.net/product/PD194Z-9HYE-Multi-function-Ethernet-Power-Meter-127.html?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwzby1BhCQARIsAJ_0t5McI_1_Z-3LTushKmyWNN0YTawoXVOjIJp-qlizC7YFiYo2Vu9sN70aAkNJEALw_wcB

Editat de ionut120v
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări