Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre contoare electrice tip smart


Postări Recomandate

De curind , mi s-a schimbat contorul electric monofazat ,  asa a dorit distribuitorul . Mi s-a instalat un contor tip CERM1 . 

Cel ce l-a instalat , l-a scos pe cel vechi , model cu disc si a montat pe cel nou , in aceasi pozitie , fara sa schimbe pozitia cablurilor  ; a mers foarte bine cel vechi .

Din cit am studiat , la cel vechi si cel nou , pozitia clemelor ar fi cam identica , dar cel nou are intre intrare-esire un releu 

Daca se va declansa releul , vor fi probleme din cauza legaturilor ? 

 

 

Editat de spinach
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 217
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Releul declanseaza in caz de suprasarcina, scrie si trebuie sa apasati citeva secunde butonul, cred ca e galben la dumneavoastra.

Poate fi decuplat de la distanta in caz de neplata, lipsa contract sau mai stiu ce le trece prin minte celor de la OD.

Link spre comentariu

Pe capac are o mica schema si dupa cum arata acolo , atit pe faza cit si pe nul , sint contacte ; adica separate .

In situatia ca firele de nul , la conexiuni , sint inversate  ; ce se va intimpla in acest caz ? 

Link spre comentariu

daca le inversati, merge invers si trebuie sa va dea ei bani.(evident glumesc)

Cine sa le inverseze?

Firele de nul? e un singur nul. Reformulati intrebarea poate intelegem de data asta

Din ce cauza va puneti intrebarile astea? banuiesc ca fost a instalat de o persoana autorizata de la compania de utilitati. aveti motive sa credeti ca nu stia ce face?

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Sunt contoare care masoara ca energie consumata indiferent de sensul fluxului de energie. adica fie consuni fie injectezi ele o masoara ca si consumata.

 

Sunt si contoare bidirectionale care au registre separate pentru energia consumata si energia injectata, dar moajoritatea, permit inactivarea registrului pentru energe injectata si functineaza doar pentru energie consumata.

 

https://despre-energie.ro/ghiduri/cum-se-masoara-energia-la-prosumatori/

 

In registrul 1.8.0. se inregistreaza energia consumata , iar in registru 2.8.0. se inregistreaza energia injectata.

 

Masurarea enegiilor in curent alternativ se face prin multiplicarea tensiunii cu curentul produs algebric.

Enegia activa este intergrala produsului algebric UxI.

Energia aparenta este integrala produsului scalar UxI.

 

La contoarele digitale multiplicarea se face numeric, dar la modelele ieftine cu clasa de precizie inferiora viteza e mica, prezenta armonicelor duce la masuratori eronate, aprope intodeauna in avantajul distribuitorului.

 

Prezenta armonicelor nu este acoperita de contract, acolo scrie clar curent sinusoidal, dar electronicele fara PFC iau curent nesinusoidal, situatia cea mai intalnita, unde exista armonice (putere deformnta) nu este acoperita de contract.

 

(Ca paranteza: nu toate contoarele digitale fac masurare cinstita produs algebric UxI, se poate verifica introducand in priza un condensator nepolarizat de 100uF la 450v, prin acesta trec caa 6A, si citit contorul pe intrval de cateva ore.)

 

Link spre comentariu
Acum 7 minute, ionut120v a spus:

Ca paranteza: nu toate contoarele digitale fac masurare cinstita produs algebric UxI, se poate verifica introducand in priza un condensator nepolarizat de 100uF la 450v, prin acesta trec caa 6A, si citit contorul pe intrval de cateva ore.

nu baga nimic in priza, un contor instalat de compania de utilitati e verificat metrologic (si are o anumita clasa de precizie specificata pe el)

https://ro.jianxintechnical.com/info/smart-electricity-meter-accuracy-class-79516395.html

RR

Link spre comentariu

De regula nu instaleaza contoare nici macar de clasa 1 la consumatorii casnici din moment ce legea le permite, nici vorba de cele 0,5s.

 

Masuratul curentului e una, dar ce se face in burta dinozaurului cu acesta masuratore e o mare necuncuta la unele modele de precizie inferioara.

 

La cele care masoara energie activa si energie reactiva treaba e clara, dar la cele care se pretind a masura doar energie activa, la unele modele nu se stie cum o fac.

 

Link spre comentariu

Corect trebuie multiplicat UxI, cu multiplicatoare analogice de genul AD 633 merge muma, sunt de mare viteza si nu se incurca in armonice, de acolo mai departe se poate face contorul cu un simplu arduino sau ESP

 

Personal am folosit AD633 la diverter si sunt foarte multumit de functionarea acestuia.

Editat de ionut120v
Link spre comentariu

La consumatori casnici nu se masoara puterea reactiva. Eu am construit in urma cu 17 ani un contor trifazic wireless la firma pe care o detin si se poate atinge usor clasa de precizie de 0.1% in anumite range-uri de curenti (in general mici sub 50A si cu senzori shunt resitivi). La transformatoare de curent sau bobine rogowski lucrurile sunt mai complicate dar si acolo 0.5% e posibil.

Pun poza mai jos ca-l mai am in vitrina la firma.

RR

 

IMG_0478s.png

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Citat

Cel inteligent o masoara, nu o platesti. Trimiti doar puterea activa de la 180.

asta incercam sa zic, m-am exprimat ciudat. Masoara o gramada de chestii pana la armonica de ordin X-shpe (ca nu-mi mai aduc aminte viteza de esantionare dupa atatia ani)

RR

 

PS - de abia astept sa vina cineva sa ne explice ca de fapt nu sunt inteligente ...

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Ce indică contorul meu inteligent (trifazat!) în condițiile în care dispun de invertor fotovoltaic off-grid de 5,5kw : energie activă 3268 kwh ; energie reactivă inductivă 48 kwh ; energie reactivă capacitivă 1168 kwh (!!) ... când nu aveam sistemul fotovoltaic raportul între energia reactivă inductivă versus capacitivă ira invers!.... sunt consumator casnic....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări