Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Boxa activa FBT Maxx 4A

Postări Recomandate

Buna ziua. Ma confrunt cu o problema la boxa asta si nu reusesc sa i dau de cap. Mai exact ea functioneaza pe ambele canale, partea de joase fiind construita cu mosfeti si driveri IR2110, iar partea de inalte cu 2 bucati de LM3886. Problema este ca are un zgomot de fond exagerat de tare, fara  semnal aplicat la intrare , ca un fosnet, cateodata cu pocnituri .

Daca dau volumul la minim acesta dispare complet. Am cautat o posibila problema de masa si am gasit ca rezistorul R4 este conectat la bobina L19 si de aici la GND, dar celalat capat al rezistorului care in schema se vede ca duce tot la GND, nu merge acolo, ci duce printr un surub la radiator. Deci daca masor intre GND si radiator am 15 ohmi. Dar chiar daca scurtcircuitez acel rezistor zgomotul tot ramane.

Am verificat tensiunile pe operationali si am gasit tensiunile astea

U2 = pin 1,2,3,5 si 6 =0V, and pin 7 = -0.27V
U4 = pin 1,2,3 = -0,4V, pin 5,6 7 = 0V
U11 =pin 1,2,3,5,6 si 7 = 0 V
U1 =pin 1 =15,3V , pin 2 ,3 = 0,4V , pin 5,6 =0V, pin 7 = -0,5V
Am inlocuit U1 pentru ca aveam tensiune mare pe iesire si acum am
U1 =pin 1 = -0,4 V , pin 2 ,3 = - 1,05V , pin 5,6 =0V, pin 7 = -0,4V

Daca pun osciloscopul la potentiometrul de volum, sinusoida este corecta pana la un anumit nivel apoi daca trec cu potentiometrul de Gain de jumatate, sinusoida se strica foarte tare, ca si cum ar fi un semnal foarte puternic si intra in limitare. Nu pot stabilii unde e problema, parca ar fi o problema de feeback  si ceva operational amplifica exagerat de tare.

Potentiometrul P1 ( Gain)este in schema de 4.7K iar P5( Volum) de 5K si la mine sunt montati de 50K,  si as zice ca sunt inlocuiti, iar ceilalti 3 sunt de 50k. Am incercat chiar inlocuirea lui P1 cu un altul de 50K dar degeaba.

https://imgur.com/a/Du8E7JE

Masa.jpg

Preamp.jpg

Editat de alex26
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Deconecteaza C13 de 4,7micro , astfel separi circuitul de intrare de partea de corector de ton. Ridica volumul si vezi daca acele zgomote dispar.  Daca nu mai sunt prezente acele zgomote macar stii ca problema este in partea de intrare. E o idee grosso-modo de a restrange aria cu circuite la care sa lucrezi. Zgomotele sunt aceleasi chiar daca comuti intrarile line-mic?

Link spre comentariu

Va multumesc pentru postare. Nu am mai scris dar am facut chestia cu deconectatea lui C13 si zgomotul a ramas, practic i am lasat un pin legat si celalalt l am pus la masa. Legat de comutatea Line/ mic, cand a ajuns boxa la mine si am

testat o, semnalul era mai puternic pe Line, decat pe mic, ceea ce nu era ok. Am curatat acel comutator si si a mai revenit. Acum la comutare line/ mic nu e

diferenta prea mare in modificarea zgomotului. Schema e foarte incalcita cu acele puncte TS.

Link spre comentariu

Condensatorii electrolitici sunt toti Elna,multi dintre ei BP,  verificati in circuit si nu dezlipiti , cu ESR PR3 si Miro63-V3 si indica bine. In aceasta zona de intrare sunt 8 op-ampuri, (U11, U1, U2, U4, U5, U9, U6 si U3) si la unii dintre ei daca masor pe pinul de iesire sinusoida arata ok, dar daca cresc de potentiometrul Gain, aceasta intra in limitare. O sa specific azi pe care mai exact, daca reusesc sa masor, ca stau rau cu timpul.

Link spre comentariu

Daca condensatorii sunt ok si ati deconectat finalul de la preu' atunci defectul e in finali .

Acum 13 ore, alex26 a spus:

am facut chestia cu deconectatea lui C13 si

Sau in corectorul de ton .

In continuare cred ca este un condensator cu probleme chiar si in bucla de reactie sau un OA defect .

Sau rezistor cu probleme in bucla si amplificarea e prea mare ca sa mai fie stabil .

Deconectati R64 si testati din nou cu vol la minim ,pentru limitarea zonei cu defect .

PS : la fel se manifesta si un potentiometru defect sau cu lipitura rece .

Editat de antonvasileeee
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări