Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sarcina pt. amplificatoare, 4-8 Ω

Ovidanie

Postări Recomandate

Din neatentie, ieri am dat foc sarcinii artificial, un rezistor tubular, cred ca acea vreo 200W. Asadar in viitorul apropiat trebuie sa construiesc Sau sa improvizez ceva, va rog sa-mi dating idei Sau sa-mi  aratati cun ati rezolvat voi treaba asta.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• maxente

3

• validae

2

• misuraelectronic

2

• Ovidanie

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cum sa rezolvi ? Cumperi altul cu puterea dorita. Astea se montează pe radiator de obicei, eventual împreună cu ventilator pentru răcire.

Link spre comentariu

Sarcina o faci din rezistente de grill de la cuptoarele cu microunde. Daca pui 7 rezistente din alea  in paralel, faci una de 4 ohmi si un pic, cu o putere de peste 3kw. Si sa vrei sa o arzi si nu ai cum.

Link spre comentariu

M-am uitat de curiozitate, pretul la o rezistenta de grill de la cuptoarele cu microunde  pleaca de la cca 40lei...

Link spre comentariu
validae

Dar la un REMAT le-ați căutat ? Ori căutați nichelină de 0,3-0,5mm la metru, o spiralezi pe o sârmă lungă și o conectezi după dorință pentru a obține valoarea dorită.

Link spre comentariu

Si de la prajitoarele de paine se poate recupera ceva. De obicei se intrerupe nichelina pe un perete.

Link spre comentariu

in  nici  un  caz  de  la  prajitoarele  de  piine , pt  ca  sint  extrem  de  proaste  dpv  calitativ ...

Link spre comentariu
Acum 3 ore, okean a spus:

M-am uitat de curiozitate, pretul la o rezistenta de grill de la cuptoarele cu microunde  pleaca de la cca 40lei...

Eh, bravo !

Pai tu crezi ca eu am fost atat de prost incat sa le iau noi si sa dau atatia bani pe ele ? :rade:

A spus bine @validae , le-am recuperat din cuptoare aruncate la fier vechi. 

Nichelina nu e buna din cate am masurat-o eu. Cand e rece are o rezistenta si daca o rosesti si o masori imediat, e deja in balarii, ii creste rezistenta de poti sa o arunci.

La astea de la cuptoru cu microunde au alt material. La rece au 27 de ohmi si dupa ce o duci la incandescenta mai creste putin, pana in 30 ohmi din cate am masurat eu.

Link spre comentariu
Acum 46 minute, dorian 70 a spus:

De pe FB de la nea Epure:

sper  sa  nu  ma  insel  prea  tare , dar  rezistentele  aurii  par  sa  fie  din  seria  de  50w ... avem carevasazica  urmatoarea  manevra  ginecologica ...

1--  sa  luam , spre  exemplu  drept  fabricant  firma  ARCOL , made  in  UK ...

ei  au  in  fabricatie  la  ora  actuala  10  tipuri  din  seria  aurie , care  la  ei  incepe  cu  HS ...minimul  este  HS10 ...si  maximul  este  HS300...

2-- in  datasheet-ul  acestei  serii  HS  scrie  negru  pe  alb  cum  ca  raportul  intre  Pd la 25  grade  cu  radiator adecvat   si  Pd la  25 grade  fara  radiator  este  minim  minimorum  2 , la  seria HS10  ... si  creste  pina  la  maxim  5 la  seria  HS300 ...

3-- daca  nu  ma  insel  foarte  tare , cred  ca  in  poza  este  1 ohm / 50w , astfel  incit  rezistenta  finala  s-ar  dori  a  fi  de  4ohmi / 200w ...

concluzia  finala  este ...

avind  in  vedere  ca  sursa  aia ATX  de  la  care  s-a  folosit  doar  carcasa  are  o  tabla  de  conserve , apai  se  poate  baza  utilizatorul  final  la  cel  mult  60w --- cu  racire  activa  cu  tot  si  HS50  X  4 bucati  inseriate --- asta  pe  termen  lung  ... daca  se  doreste  maximul  de  la  HS50  X  4  bucati  , adica  200w curati  --- sau  un  pik peste  200w  cu  racirea  activa  enabled ---, atunci  mai  trebuie  trintit  acolo  un  radiator  baban  ...

Link spre comentariu

Ce are Epure acolo e ok pentru perioade scurte de test, maxim 1-2 minute, sa vezi reactia circuitului la sarcina.

Pentru teste de anduranta e nevoie de ceva serios, iar eu am asta:
Rezistenta-sarcina-8-R.png

Sunt convins ca nu arata academic dar va asigur ca cu greu se arde asa ceva.

Nichelina pentru ea este ieftina si usor de gasit ( din cea de 2kW ).

Link spre comentariu

Eu mi-am facut asa:

Rezistentele sunt de 100/4ohmi cate 8 bucati pe fiecare parte prinse pe radiator si conectate paralel/serie

Intre timp am mai adaugat inca 4 bucati si pe capac pentru alte configuratii

aJvDAIc.jpeg

Am in plan sa ii fac si o carcasa similara cu cea pe care am facut-o pentru transformatorul de test de mai jos, cu prize banana si posibilitatea de a pune serie/paralel cu punti, dar nu e prioritar acum.

2Q2WjyC.png

Link spre comentariu

Parerea mea e ca, tot mai buna e varianta cu rezistente de cuptor cu microunde, ca nu se modifica rezistenta cand e calda decat foarte, foarte putin si nu ai nevoie sa o racesti cu nimic. Si la o putere de peste 3kw, cat ajunge un grup de 7 rezistente in paralel, e complicat sa le prajesti

Eu le mai combin cu o sarcina electronica atunci cand mai testez cate o sursa in comutatie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări