Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

scriere bootloader PIC


Postări Recomandate

Salut

am observat ca majoritatea PC-urilor pana pe la generatia soket 775/AM2 au ca cip BIOS picuri. unele mai "speciale" iar altele mai... "normale".

in cazul calculatorului BIOS-ul poate fi scris "blind" de pe un USB stick (500MB) formatat ca win98 start-up disk cu un autoexec.bat. autoexecul ruleaza programul de scriere scrie cipul si ii iei tu alimentarea cand ledul de pe stick se opreste. desigur metoda asta e folosita cand BIOS-uk placii e corupt si placa nu mai porneste. si cu toate astea doar fiind alimentata placa initializeaza floappa si USB-ul si PIC-ul BIOS-ului e scris iar programul BIOS-ului e un bootloader.

BOOTLOADER, da? ca d'acolo BOOT-eaza calcu. ca fara ala nu booteaza ca n-are... n-are... bootloader ca uitasem cum ii zice de supriza (fara r) ca astia care ne-a dat pickitul rade si acuma de noi ca ei a inventat-o de mult sa scrie fara sa se mai aia pe ei cu serial, RS232, sau cu usb d-ala care scrie orice PIC numa pe el nu poa' sa se scrie ca n-are mufa serial bagata.

scuzati limbajul colorat incerc sa pun si un zambet pe fata cititorului. da' e treaba serioasa. ca ar fi misto...

 

acu stiu... o sa fie unii care sa zica ca la calculator e altceva ca e mai greu sau mai usor decat daca ar fi mai usor sau mai greu. astia sunt aia care n-au chef sa gandeasca pentru ca n-au pasiunea de a face... de a crea ceva mai bun mai util mai nou... mai altfel decat altii.

 

intrebarea mea e urmatoarea...

LA CE NAIBA NOI NE CHINUIM CU PIcKIT-URI SI CU MUFE SERIAL CAND PRODUCATORII AU GASIT DE MULT SOLUTIA?

iar intrebarea nr doi e...

nu gasim noi p-aci niste baieti si in cooperare... mai degraba mai multa decat mai putina... sa gaseasca o solutie, sa gandeasca o schema si sa avansam si noi nu doar sa copiem de la altii? nu ca ar fi rau sa copiezi lucruri bune... dar e si mai bine sa vii cu solutii noi. mai ales la probleme vechi. pana si forumul ar avea de castigat ca si-ar face pana si chinezul cont sa ia schita de aici si sa-si faca PCB si sa scrie si el acasa la calcu lui vreo doua, trei cipuri.

nemaivorbind ca ar fi o chestie misto de tot sa mai vina si romanul cu ceva klumea. in caz ca nu stiati noi faceam condensatoare japoneze(si la calitatea japonezilor) inainte sa le descopere ei.

 

 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

2 hours ago, sonic11 said:

Faptul ca sunt făcute de Microchip nu inseamna ca sunt pic-uri, adică microcontrolere...

Nu înțeleg ce vrei de fapt....vrei sa scri biosuri....vrei sa faci un programator pentru asta?

Nu ai ce sa mai inventezi în domeniu asta...sau epuizat de mult ideile.

nu intelegi pentru ca nu ai citit cu atentie dar incerc sa iti explic altfel.

scrierea pic-urilor se face inca cu metode gen aprinsul focului cu doua bete. iti trebuie un programator, adica un alt cip ca sa scrii cipuri. dar si programatorul trebuie scris ca sa scrie la randul lui. sau il cumperi gata facut. adica cu bl scris deja.

ideea e ca se putea face fara sa iti mai trebuiasca si alt pic pe care sa il scrii cu alt pic. care la randul lui sa fi fost scris cu alt pic.

de pe vremea lu' pentium I poti sa scrii eeprom-uri doar cu un stick usb. numa' in 2024 poporul n-a aflat. ba mai vezi si scheme de upload bl in pic cu usb dar... cu mufa serial. ca sa imi mai cumpar un cip (sau doua, in functie de schema) usb to serial. sau sa imi iau un calc de pe vremea lu' regretatu' ca numa ala are mufa serial. si sa ma chinui sa ii instalez vreun win 98 ca doar ala merge dar la viteze de usb1. cand noi am ajuns la usb3.

acu' nu ma dau mare ca am scris si io niste bios-uri. doar spun ca se poate face muuuuuuult mai simplu. doar ca nu e pe domeniul meu. insa sunt domenii adiacente. io ma joc cu motoare de masini. altii cu calculatoarele lor. astia cu calculatoarele nu stiu decat sa caste ochii in sus la marii producatori de microcontrollere si sa ia de la ei ce li se da. cand tot acesti producatori au gasit de mult varianta simpla.

si ca sa iti raspund la intrebare.... vreau sa scriu pic-uri nu bios-uri. doar ca vreau sa le scriu la fel de simplu ca pe bios-uri. vreau un PCB cu mufa USB mama in care sa bag un stick sa o alimentez cu 5v si 12v din sursa externa si sa isi ia bl singura de pe stick-ul unde am bl+soft+autoexec. scrierea biosului de face in ms-dos. tot asta fac si toate softurile de scris pic-uri si tot in ms-dos.

 

chestia cu datul josului din copaci credeam ca s-a petrecu acu 40 000 de ani cu omenirea. trebuie sa ne intoarcem la mufa serial ca sa scriem un chip cu usb. asta e doar vrajeala pentru prosti ce ne vand producatorii. da' mai dureaza pana sa inteleaga lumea.

ideile nu s-au epuizat. doar ce e de invatat e mult, prost si fara rost. cum dracu sa ai nevoie de alte trei cipuri scrise deja pe trei pcb diferite ca sa scrii un chip? cand de acu 30 de ani se facea mai simplu.

Editat de mamutubata
grammar
Link spre comentariu

Nu înțelege pentru că nu înțeleg nici eu și asta pentru că ai înșirat numai tâmpenii. Adică le-ai făcut varză! 

Încurci componente și rolul lor, nu cunoști mecanismul real de rescriere pentru memoriile de pe MoBo, te-ai blocat pe niște PIC-uri s.a.m.d.

 

După ce postezi o schemă bloc cu ce implica dpdv hardware rescrierea aia simpla și de acum 30 de ani, cum tot pomenești, atunci poate înțelegem și noi ceva. Pune și codul acelui PIC găsit de tine pe plăcile de bază ca  "BIOS".

Link spre comentariu
Acum 26 minute, Ovidanie a spus:

Până la urmă ce trebuie să facem? Un programator pt memorii sau pt PIC? Evident că va fi cu USB.

Probabil un nou chip similar celor din familia PICxx... care să fie programat direct cu un stick USB. Adică să duci costurile și complicațiile inutile in fiecare așchie de siliciu, oare debugging-ul o să-l vrea prin WiFi?

Blamatul PICKIT are PTG și ICD (nu programatorul cu același nume dar mai performant).

In plus există și alte microcontrolere in afară de PIC-uri, vezi de exemplu STM32 care depășesc lejer familie mid-range de la Microchip.

Link spre comentariu

unii dintre voi par ca inteleg ceva. problema e ca va blocati in a copia ce se gaseste pe piata si nu a dezvolta ceva nou.

doar daca vi se da pe piata. ce e baieti? va lipseste interfata de la windows si fara monitor aprins nu mai functioneaza gandirea?

evident ca daca un program poate sa scrie un pic printr-un alt pic scris deja programul ala poate sa o faca si singur. asa cum o poate face mplab.

doar ca la mistouri toata lumea e buna.

nu va mai ganditi la cum se scrie un bios si cum se scrie un pic. ganditi-va la ce au astea doua in comun.

pickit-urile scriu si eeprom-uri. biosurile sunt eeprom-uri.

fisierele de scris sunt hex-uri in amandoua.

partea cu I/O e valabila la bios-uri cand porneste placa de baza. daca ai scris bios-ul gresit sau a cazut curentul placa de baza e moarta. si totusi la o placa de baza moarta poti scrie bios-ul si o repornesti. de pe usb fara nici un alt controller.

ce face hex-ul bios-ului... verifica daca toate celelalte componente raspund la apel... "keyboard missing press F1"...

nu vreau sa fac.... vreau sa facem. cu idei, discutii, solutii. poate io mai putin dar nu tin sa-mi asum  credite doar pt o idee.

postatul de dragul postatului n-are nici un rost. toate raspunsurile de aici au un singur lucru in comun... "nici unul n-a inteles".

recititi baieti. toate cunostintele de electronica nu ajuta la intelegerea cuvantului scris.

 

cum naiba poti sa scrii un hex pe un eeprom de pe stick  dar nu poti sa-l scrii intr-un pic desi aparatul care-l scrie in pic poate sa scrie si eeprom-uri si pic-uri?

revin cu aspectul unei placi de baza "moarte"... primul element care initializeaza toate celelalte elemente ale placii... BIOS-ul adica e corupt. dar poate fi rescris.

singura problema cu scrierea asta e ca e problema utilizatorului sa aleaga hex-ul corect. ca risti sa arzi pic-ul daca scrii altceva. dar aia e si la bios.

 

4 hours ago, Stefan said:

https://www.microchip.com/en-us/development-tool/pg164150

 

Și la versiunile mai vechi exista PTG dar nu așa rafinat cu app pe.telefon s.a. Și dacă foloseai PC-ul pentru a vărsa HEX-ul in PicKit tot aia era pentru că și pentru a pune pe stick ceva ai nevoie de un device host (PC, telefon, feaon....)

da nea. ai nevoie de PC. dar nu ai nevoie de PC, usb to serial, pickit, programator de pickit ca sa te conectezi pana la urma tot cu serial intr-o interfata compleza. scrii din prima cu stick ca sa booteze interfata si te conectezi cu PC.

Link spre comentariu

ce faceti voi acum se numeste poluare de thread. daca nu ai inteles la ce iti dai cu parerea? e usor sa zici ca nu intelegi si sa postezi un rand sau doua. ca daca va pun sa explicati electronica pe care-o stiti va duceti la Marian si-l rugati sa mai puna un thread sus.

Link spre comentariu

De ce nu spui clar ce anume te interesează de fapt, în loc să înșiri tot felul de afirmații, fără majuscule la începutul propoziției și cu punctuația varză ?

Scrisul corect e una din cerințele Regulamentului Elforum, dar se pare că nu l-ai citit.

Din citatul ăsta de mai jos reiese că vrei un dispozitiv care să transfere automat conținutul softului de pe USB pe un PIC ?

 

,,...vreau sa scriu pic-uri nu bios-uri. doar ca vreau sa le scriu la fel de simplu ca pe bios-uri. vreau un PCB cu mufa USB mama in care sa bag un stick sa o alimentez cu 5v si 12v din sursa externa si sa isi ia bl singura de pe stick-ul unde am bl+soft+autoexec.,,

Link spre comentariu
31 minutes ago, validae said:

De ce nu spui clar ce anume te interesează de fapt, în loc să înșiri tot felul de aiureli, fără majuscule la începutul propoziției și cu punctuația varză ?

 

Domnule poluator de thread... Daca va raneste ochisorii nu mai cititi. Oricum nu intelegeti.

domnule poluator de thread... daca va raneste ochisorii nu mai cititi. oricum nu intelegeti.

faceam economie de spatiu dom'le ca sa nu poluez ca dvs. precum observati lungimea propozitiilor e diferita.

 

revenind totusi la subiectul threadului...

toate programele de scriere folosesc MS-dos fie in dos environment fie in windows sau linux. scrierea de pe usb e direct in dos environment. simplitatea perfect functionala e ceea ce doresc domnule. daca va pun la un test de gramatica nu treceti nici clasa a doua domnule. postati la subiect.

 

si va rog sa dati cateva exemple de "punctuatie varza". expresia in sine va denota limitele cunoasterii domnule.

Editat de mamutubata
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări