Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcare 2 acumulatori litiu 18650 din panou solar


Postări Recomandate

Va salut,

M-am procopsit cu ceva panouri solare de acest tip: 

mwg.thumb.jpg.809b085a1121f4f5b2a78c3b36e7472a.jpg

Ce anume sa fac cu ele ?  :)

In prima faza incerc sa incarc acumulatorii din titlu dar am probleme, cu un singur acumulator ma descurc insa cu 2 in paralel nu reusesc.

Am incercat cu un astfel de montaj care functioneaza bine insa pentru puteri mici, la panoul meu in gol sau cand acumulatorul e incarcat montajul ia foc... deci pica aceasta varianta:

431.jpg.a54fea03cd9be9adb59c88666cb23b35.jpg

Urmatoarea varianta incercata este cu modul Buck DC to DC Converter Steep Down la 5v , si varianta cu XL4015 si cea cu LM2596, varianta cu XL am gasit pe Alli cu incarcare direct acumulator litiu, la varianta cu LM am adaugat un modul de incarcare ....    ce vreau sa spun e ca ambele variante au un "pacat" si nu pot fi folosite, atunci cand le alimentez si cresc treptat tensiunea de la 0V undeva in jurul tensiunii de 3-4v parca modulul buck ia curent mare si pune panoul in scurt, si asa ramane....

Poate  daca e soare puternic pana la urma "porneste" si pot incarca un acumulator.

Dar cu doi acumulatori in paralel nici vorba sa-i incarc.

 

 

Am incercat sa fac un montaj cu LM358 si relee care sa nu porneasca procesul de alimentare/incarcare decat intre anumite praguri de tensiuni, astfel pentru primul acumulator incarcarea va incepe doar daca tensiunea din panou va atinge minim 14v(se va opri daca scade la 10v) si va mai lega la incarcare inca un acumulator doar daca tensiunea din panou atinge minim 18v(se va opri daca scade la 14v), schematic arata cam asa:

 

Untitled.thumb.jpg.0178aac80cb84e520748a2dd5cdc6c43.jpg

 

Acest montaj de monitorizare tensiune merge relativ bine, modulul step down nu mai intra in scurt, se incarca si ambii acumulatori (cred ca pot incarca si 3) insa doar atunci cand e soare maxim, cand nu este soare si tensiunea e mica relele din montajul de monitorizare fac ca mitraliera...., in aceasta perioada este desul curent pentru a alimenta si initia modulul step down o fractiune de secunda in care se incearca incarcarea acumulatorilor si unde curentul e consumat instantaneu cea ce duce la "stingerea" modulului step down si procesul se repeta....

 

 

Pana aici am ajuns si m-am blocat, astfel am nevoie de idei de la cei care ati trecut prin asa ceva.

In principiu cea ce doresc este ca din panou sa se incarce un acumulator iar daca energia din panou permite "un montaj" va cupla la incarcat inca un acumulator, sau mai multi.....

Editat de nickrvl
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

D-nule @nickrvl, vă salut cu respect și mă bucur mult că ați revenit; chiar eram într-un fel îngrijorat, deoarece nu am mai văzut postări ale d-voastră de mult timp (nici aici, nici pe softpe...).

 Chiar dacă nu am cont de prea mult timp, eu citeam întotdeauna postările d-voastră cu interes.

 Revenind la problema d-voastră, dacă panourile sunt identice, de ce nu încercați să puneți mai multe în paralel? Unul singur probabil că nu poate mai mult de atât cât ați putut obține.

Link spre comentariu

Puteți încerca înserierea a doi acumulatori și la fel și la panouri.Acumulatorii îi cuplați pe un BMS tip 2S.Ori, dacă aveți mai multe panouri identice, le cuplați serie/paralel astfel încât să aveți la dispoziție și o tensiune suficientă dar și un curent suficient.

E mai simplu așa decât să construiești o întreagă uzină care să ,,gestioneze,, doar cuplarea a doi acumulatori....

Link spre comentariu

Vedeti in DS la TP 4056 cum se seteaza curentul de incarcare .

Reduceti curentul > creste timpul dar puteti incarca 3-4 in functie de curentul setat .

Sau puneti 2-3 panouri in paralel cum s-a spus mai sus .

Din ce retin modulul vine setat la 1A .

Editat de antonvasileeee
Link spre comentariu

Cum zice si colegu mai sus, TP 4056 vine cu curentul de incarcare setat la 1A, se poate scadea prin inlocuirea rezistentei marcate de obicei cu R3, are 1.2k ( marcat 122). 

 

  • 1.5k -> rezulta 0.75A
  • 2.2k -> rezulta 0.5A
  • 5k -> rezolta 0.25A
  • 10k -> rezulta 0.1A
Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu

Deocamdata nu se justifica sa pun toate panourile (4 buc 80W) pentru ca nu am ce face cu ele, ar sta in soare degeaba.... poate adun mai multe incat sa-mi incalzeasca apa intr-un boiler macar.

 

Cea ce fac e mai mult un experiment pentru ca nici cu acei doi acumulatori incarcati nu prea am ce face, probabil ca o sa-i pun sa-mi aprinda un bec.... deocamdata curiozitatea, deh.....

Oricum atunci cand nu e soare si toate panourile in paralel se afla in perioada lor de minim incarcarea acumulatorilor va fi la fel de problematica.

Stiu cum se seteaza/foloseste modulul de incarcare cu 4056 (il folosesc deja in montaj) insa acesta are o tensiune de alimentare de 5v (8v maxim absolut parca) iar panourile/panoul meu trece de 21v , nu am incercat dar sigur daca nu se afla in sarcina acel modul cu 4056 va fi ars, de acea toata aceasta "uzina"  :) 

 

 Ieri am mai facut ceva probe si o solutie posibila ce-l putin de moment ar fi punerea unei bateri de condensatori in paralel pe panou, la repezeala am pus 2 buc de 22000uF, astfel acei condensatori aduna suficienta energie pentru ca montajul de supraveghere tensiune sa nu mai faca ca mitraliera. Acum releele sau poate doar un releu inchide/deschide la interval de 2 secunde, functie de consumatori....

 

 

 O alta solutie cred posibila ar fi ca sa "inventez" un al montaj electronic care sa supravegheze curentul debitat de panou si doar atunci cand acel curent e suficient sa permita incarcarea dar banuiesc totusi ca se va manifesta la fel ca cel ce supravegheaza tensiunea, adica releele care cupleaza/decupleaza incarcarea vor face la fel...  astfel ca deocamdata parca tot varianta cu bateria de condensatori in paralel pe panou i-mi surade pentru ca poate "stoarce" toata energia din panouri chiar si atunci cand sunt la minim. Nu stiu daca le va place acumulatorilor insa acest regim, de incarcare oarecum in impulsuri .....

 

 

 

 

Link spre comentariu

Am presupus că sunt panouri solare cu iesirea de 5v (cele cu tensiunea de iesire mai mare, sunt mptt dedicate).  Regimul de incarcare in impulsuri e ok pentru bateriile cu pb (previne sulfatarea acestora), dar aici e vorba de controlul unui mosfet in impulsuri (dacă îi dăm comanda simpla pe cc, prăjim ouă pe el). A fost doar o idee, vă rog să o tratați ca atare. 

Un video :

 

Link spre comentariu

Problema pe care o ai este ca "incerci" combinatii de module chinezesti...

Poti sa incerci mult si bine ca nu vei ajunge la un rezultat bun.

Calea corecta este sa studiezi DS, chiar si de la  componentele chinezesti - un modul buck chinezesc este facut cu un IC posibil si el chinezesc, dar acela are DS.

 

Daca intelegi ce face modulul vei vedea si ce specificatii false/sau "trase de par" pune chinezul, absolut totul trebuie verificat si analizat, numai dupa asta poti folosi cu succes acel modul.

 

A doua chestie este sa te pui la punct dpdv teoretic cu ceea ce incerci.

Sa cunosti temeinic ce face un buck, un boost, un BMS, care sunt caracteristicile si fazele incarcarii unui element li-ion, pentru ca altfel din start pornesti pe o solutie gresita sau absurda.

Cum ar fi circuite liniare (ala cu BD140, este regulator serie) sau comutare cu relee ("relele din montajul de monitorizare fac ca mitraliera")

 

Altfel vei incerca permanent solutii "la nimereala" fara mari sanse... Si nici macar nu postezi la rubrica de incepatori.

Link spre comentariu
Postat (editat)

De incercat am incercat diverse module nu numai pe cele chinezesti, nu am mai polologiat aici penru ca si asa se incarca discutia dar toate se manifesta la fel...

Nu stiu ce inseamna DS....

Eu cred ca stiu cel putin elementar ce este un BMS si cum lucreaza.

Stiu in ce parametrii si cum se incarca un acumulator litiu cel putin din cei ce am eu.

 

Acel circuit liniar cu BD functioneaza  excelent dar pe panouri de puteri mici, la mine nu se preteaza.

 

Daca trebuie mutati discutia va rog unde considerati, personal cand am initiat-o am avut aceasi dilema, unde sa o port?  am indraznit aici la "energie verde" pentru ca am considerat ca se leaga oarecum.

 

 

Am initat discutia pentru ca vreau/caut solutie pentru a incarca doi acumulatori litiu cu 500mA fiecare din panou solar de 20W cu tensiune in gol 21V si curent in scurt 1.4A, testat.

Nestiind precis cum se face caut tot fel de solutii si artificii de la cele chinezesti pana la cele exotice si m-ar ajuta mult de tot o solutie concreta, adica banuiesc ca sa mai lovit cineva de problema asta si poate-mi sugereaza ceva...

 

Deci asta  e panoul si acumulatorii de mai sus , 1.9mAh- 3,4V minim 4,2Vmaxim, cum ii incarc?

Editat de nickrvl
Link spre comentariu

Mie imi pare ca abordezi problema "prin incercari succesive" - si defapt nu ai chiar o problema simpla in care sa ai un component pus intre doua montaje stiute...

Tu acolo ai o sursa care are tensiune si curent debitat variabil... cu asa-ceva nu vad cum ai pretentia sa alimentezi un circuit buck normal.

Deci trebuie sa definesti cat de alambicat/bine doresti sa rezolvi problema, ce blocuri functionale trebuie sa ai si cum conectate incat ansamblul sa aiba sens logic - de abia dupa ce gandesti si stabilesti asta poti sa treci la procurarea modulelor, testarea lor individuala, apoi gruparea lor in numar progresiv cu testare... progresiunea ajungand in final la montajul complet.

 

Doar asa ai avea sansa sa rezolvi...

Chiar daca ceri ajutor, pentru ca nu poti rezolva singur, tot ar trebui sa ai "schema principiala".

 

Daca , INSA, problema ta sta chiar la schema de principiu, atunci trebuie sa definesti asta si sa vii macar cu cateva propuneri ale tale - dar ceva structurat.

Probabil speri la o rezolvare mura-n-gura cineva sa-ti spuna "uite asa faci" ... nu este imposibil, dar este improbabil.

Link spre comentariu

Personal incarc acumulatori cu module buck din comert, nu e ca mppt, cand bateria suge mai mult decat da panoul, tensiunea pe pamou este egala cu tensiunea bateriei, cand bateria este incarcata convertorul intra in regim de tensiune limitata si tensiunea pe panou creste spre Voc.

 

Acest regim nu este chiar eficient, trebuie imperecheat panoul cu bateria, 12 celule cu o celula litiu-ion 36 celule cu plumb  6s,sau litiu ion 3s.

 

Exista module care fac MPP park cu lt3652 adica citesc tensiunea la intrare si o tin la anumite valori indiferent de curentul de iesire,  au si limitare tensiune pentru incarcat acumulatorul.

 

https://www.robofun.ro/sunny-buddy-mppt-solar-charger.html?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwvvmzBhA2EiwAtHVrb2z1ArSp5UjjBCGsfr25hCQL9ZVRf0SsJezelSaa6AjUqxrw4GkfJBoCB1EQAvD_BwE

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări