Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Prosumatorii, obligați prin lege să-și instaleze sisteme de stocare a energiei.


Postări Recomandate

Prosumatorii existenți, precum și românii care doresc să devină prosumatori și solicită avize tehnice de racordare (ATR) în acest scop, care dețin sau vor să dețină sisteme de panouri fotovoltaice cu puteri instalate între 10,8 kW și 400 kW, vor fi obligați să-și monteze și instalații de stocare a energiei electrice regenerabile produse, a decis astăzi Parlamentul.

Instalațiile de stocare ale prosumatorilor vor trebui să aibă fiecare putere de cel puțin 30% din puterea instalată a unităților de producție cu care sunt asociate, pentru puteri ale acestora din urmă cuprinse între 3 și 200 kW, și de cel puțin 50%, pentru puteri ale unităților de producție cuprinse între 200 și 400 kW.

″Puterea aprobată pentru a fi evacuată în rețea nu poate fi mai mare decât puterea instalată a instalației de stocare din cadrul locului de consum și de producere″, mai stipulează amendamentul.
Sursa:

https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/ultima-ora-prosumatorii-obligati-prin-lege-sa-si-instaleze-sisteme-de-stocare-a-energiei-amendament-psd-dupa-un-studiu-al-politehnicii-comandat-de-distribuitori-21643859

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Bateria nu asa scumpa insa greselile o pot distruge prematur, deja LTO are 10 ani si se comporta ca in ziua instalarii, insa doar cu LTO merge cu incarcare /descarcare  c/3 (merge si mai mult, dar nu are aplicatii in domeniul caznic) LFP c/20 daca se doreste sa aibe zile.

 

Bateria are si partile ei bune, SEN o sa depinda intr-o oarecare masura de aceste baterii, vor trebui sa negocieze pretul.

La cota finala de caa 1GWh e o energie de manevra care conteaza. La 2 GWh dispecerii pot merge la culcare, totul automat.

Personal sunt multumit cu bateria, pot dormi linistit si poate dormi oricine, n-am nevoie de ture de noapte de la nimeni.

Link spre comentariu

Am spus de ceva timp că ,,minunea,, cu injectarea în rețea în orice condiții nu va ține mult.Asta fiindcă apar prea mulți prosumatori care generează mult (și inutil) pe soare sau vânt și puțini consumatori pentru acele vârfuri de generare, apoi toți consumă noaptea din SEN. Era inevitabil să se impună o soluție de stocare sau limitarea numărului de prosumatori.Astfel surplusul de energie nu se va vinde pe nimic sau da de pomană altora, iar noaptea sau când nu e soare suficient, vor putea compensa din acumulatori....

Link spre comentariu

Si pompierii ce zic cand or sa aiba de stins zeci de incendii la baterii cu litiu? Pana acum stiau ca focul electric se stinge cu spuma si CO2 , nu cred ca au aflat cum se stinge (daca se stinge !) focul chimic de la litiu? 

 

Vor primi si camere termice sa vada cum arata temperatura la conexiunile spre baterii? Pana acum fiind sute de volti la amperaj mic,  un contact prost se cam autosuda . Acum fiind sute de amperi "doar" se inroseste un pic si nu cred ca vin cei de la O&M mentenanta site cu cheia bandajata cu banda izolatoare sa mai stranga suruburile la barele de 48V cum se facea la siturile gsm...sau sa remarce ca unele baterii sunt inca paralelipipedice, altele sunt ca o "perna" ?

 

Iar bateriile vor fi instalate desigur in locuri absolut potrivite, gen:

-in mansarde din lemn sa nu inghete,

-in camera tehnica unde e o centrala cu gaz ca tot acolo e si invertorul 

-in magazia de lemne unde e loc destul si e ferit de intemperii

-pe un perete de lemn la o casa de vacanta de lemn

-afara dar cu cativa saci de peleti lasati alaturi ca oricum e cald vara si sa nu traga umezeala in beci...

 

Eu zic ca totusi cineva a decis ca 15milioane suntem prea multi?

Editat de bolek
Link spre comentariu

Totuși acumulatorii LiFePO4 nu sunt chiar atât de periculoși ca cei Li-ion, sau polimer; nu au prostul obicei să ardă atât de violent și nici măcar cu flacără. Sigur că asta nu înseamnă că nu ar fi și ei periculoși, sau că nu ar putea declanșa un incendiu.

 Oricum, după părerea mea, stocarea energiei electrice în acumulatori, de către prosumatori, va avea efecte benefice; partea proastă este modul în care acționează indivizii cu putere de decizie din țara noastră (și nu numai în această speță).

Link spre comentariu
Acum 14 minute, Elservius a spus:

partea proastă este modul în care acționează indivizii cu putere de decizie din țara noastră

Ei nu actioneaza , doar inghit si ne spun "asta e , n-avem ce face" .

Ei nu au cu ce gandi si cu ce lua decizii .

Editat de antonvasileeee
Link spre comentariu
Acum 1 oră, bolek a spus:

Iar bateriile vor fi instalate desigur in locuri absolut potrivite, gen:

-in mansarde din lemn sa nu inghete,

-in camera tehnica unde e o centrala cu gaz ca tot acolo e si invertorul 

-in magazia de lemne unde e loc destul si e ferit de intemperii

-pe un perete de lemn la o casa de vacanta de lemn

-afara dar cu cativa saci de peleti lasati alaturi ca oricum e cald vara si sa nu traga umezeala in beci...

 

Eu nu cred ca omu isi pune 11kW la casa de vacanta din lemn sau chiar la gospodarie. Eu la casa am 5kW si sunt suficienti, pana in ora 12:00-13:00 am 200L apa calda si se opresc boilerele ( consumatori grei ) daca nu ma apuc sa spal non-stop sau cuptorul electric efectiv nu ai cum sa consumi 5kW cat e ziua de lunga, mai mult ar avea sens doar daca as trece pe masina semi/full electrica si sa bag in masina altfel 5-6kW sunt de ajuns pt o casa. Cei cu 11kW+ sunt in general antreprenorii care mai de care care si-au pus panourile fix cu scopul de a vinde si a face bani, nu cu scopul sa isi asigure gospodaria sau cum am mai observat la mine la marginea orasului ca la complexurile de duplex nou construite s-au apucat si au facut parc fotovoltaic, fi sigur ca le-au platit oamenii in pretul caselor si acum constructorul baga la greu in retea.

Link spre comentariu
Acum 32 minute, antonvasileeee a spus:

Majoritate prosumatorilor fara stocare au mentalitatea de a nu plati facturi .

Nu putem fi toti prosumari si e usor de intuit unde se ajunge .

Cat timp in marile orase lumea sta la bloc si deja dezvoltatorii imobiliari incep sa tranteasca blocuri si in localitatile din apropierea oraselor => nu va exista nici pe departe posibilitatea sa devenim toti prosumatori.

Nu ma deranjeaza faptul ca majoritatea prosumatorilor au mentalitatea de a nu plati facturi (este o tampenie sa faci o investitie de care sa nu beneficiezi la maxim) pentru ca ei reprezinta o concurenta care este benefica pentru noi consumatorii. Crezi ca monopolul ti-ar aduce mai multe beneficii?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări