Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Controler simplu motor trotineta (hub)

Claudiu22

Postări Recomandate

Buna ziua tuturor,

As avea nevoie de o schema pentru a realiza un controler simplu fara senzori, pentru un motor de trotineta.

Mentionez ca motorul are 250 W si se alimenteaza la 36 V. 

Multumesc anticipat !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Claudiu22

5

• validae

4

Top autori în acest subiect

Păi cred că nu îți dai seama ce a rezulta. Fără control prin senzori, motorul s-ar putea roti fie doar cu o turație fixă, fie cu una reglabilă dar nestabilizată, iar la suprasarcină s-ar ,,bâlbâi,, foarte urât.În caz de depășire accidentală a curentului maxim suportat de mosfeți (blocaj al roții) aceștia s-ar străpunge, ar fi pericol de incendiu.

Nu cred că ai vrea să-ți asumi astfel de riscuri...deci mai bine folosește scheme sau module dedicate și cu toate protecțiile active.

Link spre comentariu
Acum 3 ore, validae a spus:

Păi cred că nu îți dai seama ce a rezulta. Fără control prin senzori, motorul s-ar putea roti fie doar cu o turație fixă, fie cu una reglabilă dar nestabilizată, iar la suprasarcină s-ar ,,bâlbâi,, foarte urât.În caz de depășire accidentală a curentului maxim suportat de mosfeți (blocaj al roții) aceștia s-ar străpunge, ar fi pericol de incendiu.

Nu cred că ai vrea să-ți asumi astfel de riscuri...deci mai bine folosește scheme sau module dedicate și cu toate protecțiile active.

Da, cu viteza de rotire reglabila si nu depasesc accidental tensiunea de alimentare.

De unde pot lua astfel de scheme  ?

Sau exista vreun program care realizeaza astfel de scheme  ?

Link spre comentariu

Și vrei să pui pe trotinetă așa ceva, sau doar pentru ceva teste ? Fiindcă am explicat că e periculos din mai multe motive să folosești un controller fără bucle de reglaj și protecție adecvate...

Link spre comentariu

Dacă ai un motor de c.c. cu perii, se poate face destul de simplu asta.Dacă vrei musai un invertor, repet, nu încerca soluții simplificate fiindcă te joci literalmente cu focul...

Aici ai ceva simplu pentru motor c.c. cu perii.

https://www.homemade-circuits.com/simple-e-bike-circuit-electric-bike/

Aici ceva nu foarte simplu, dar dedicat motoarelor BLDC de trotinetă/bicicletă care nu au inverterul original bun. De menționat că scopul nu e unul practic, ci didactic, pentru înțelegerea funcționării sistemului.I se pot aduce îmbunătățiri ,,din mers,, de către persoane competente în domeniu....

https://320volt.com/en/electric-bicycle-bldc-motor-control-circuits-500w-1000w/

Link spre comentariu
Acum 25 minute, validae a spus:

Și vrei să pui pe trotinetă așa ceva, sau doar pentru ceva teste ? Fiindcă am explicat că e periculos din mai multe motive să folosești un controller fără bucle de reglaj și protecție adecvate...

Pentru test

Link spre comentariu
Acum 21 minute, validae a spus:

Dacă ai un motor de c.c. cu perii, se poate face destul de simplu asta.Dacă vrei musai un invertor, repet, nu încerca soluții simplificate fiindcă te joci literalmente cu focul...

Aici ai ceva simplu pentru motor c.c. cu perii.

https://www.homemade-circuits.com/simple-e-bike-circuit-electric-bike/

Aici ceva nu foarte simplu, dar dedicat motoarelor BLDC de trotinetă/bicicletă care nu au inverterul original bun. De menționat că scopul nu e unul practic, ci didactic, pentru înțelegerea funcționării sistemului.I se pot aduce îmbunătățiri ,,din mers,, de către persoane competente în domeniu....

https://320volt.com/en/electric-bicycle-bldc-motor-control-circuits-500w-1000w/

Primu nu se potriveste cu ce am eu, este pentru motor cu doua fire, al meu are trei.

Link spre comentariu
Acum 9 minute, validae a spus:

Păi am specificat clar pentru ce motor e acea schemă.

A doua schemă e pentru ce vrei tu, dar nu e chiar simplă cum sperai...

👍

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări