BRANCA Postat Iunie 26, 2024 Partajează Postat Iunie 26, 2024 Bine că s-a rezolvat.Ai plecat de la pnp şi ai ajuns la mosfet...Am vrut să-ți scriu ieri că la capsula aia sot 23 nu-mi venea a crede că ai un tranz normal şi nu un mosfet,dar am renunțat... Link spre comentariu
digitalelectron Postat Iunie 26, 2024 Autor Partajează Postat Iunie 26, 2024 (editat) @BRANCA am masurat in circuit, am presupus ca sint influentat de el, de aceea in final am scos unul bun de la alt slot si masurat si am determinat ca e Mosfet-P Da exista tranzistori PNP in capsula Sot-23 dar nu si la curentul cerut de circuit, de aceea inca un motiv pentru care trebuia dezlipit si masurat. Data viitoare sa intervi Editat Iunie 26, 2024 de digitalelectron Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Iunie 26, 2024 Partajează Postat Iunie 26, 2024 Acum 41 minute, digitalelectron a spus: Da exista tranzistori PNP in capsula Sot-23 dar nu si la curentul cerut de circuit, tu intrebi si tot tu iti raspunzi singur la intrebarile tale ... pentru stiinta ta , afla ca exista bine merci tranzistoare pnp in capsula sot23 care sa duca un Ic de 2a ... iti dau un singur exemplu , asta ca sa nu mai faci afirmatii aiurea in tramvai ... ZXTP25100bfh , produs de firma americana ZETEX ... Link spre comentariu
digitalelectron Postat Iunie 26, 2024 Autor Partajează Postat Iunie 26, 2024 (editat) Asa si cu ce ma ajuta ca exista de 2A (max absolut datasheet) ZXTP25100bfh, poate sa fie si de 10A cand trece 2A prin Sot-23 la un tranzistor bipolar a luat foc. Am specificat ca nu exista astfel incat (acum completez) sa nu ia foc la 2A Am intrebat chatgpt si confom data sheet la tranzistorul tau PNP va disipa 0.4W si temperatura va ajunge la cel putin 104C In cazul irf7416 mi-a spus ca disipa 0.08W si temperatura aproximativa va fi de 41C (conform pozei de pe opusul meu reparat, atat D cat si S are destula masa termica si cablaj nu va ajunge niciodata la 41C) Editat Iunie 26, 2024 de digitalelectron Link spre comentariu
dumitrumy Postat Iunie 26, 2024 Partajează Postat Iunie 26, 2024 Acum 44 minute, digitalelectron a spus: Am intrebat chatgpt Eu zic ca este suficient sa scrii GPT, faci economie de timp. Mai poti sa masori in circuit si ce rezist. este intre poarta MOS si circuitul de comanda. Link spre comentariu
manolo Postat Iunie 26, 2024 Partajează Postat Iunie 26, 2024 1 oră în urmă, digitalelectron a spus: Asa si cu ce ma ajuta ca exista de 2A (max absolut datasheet) ZXTP25100bfh, poate sa fie si de 10A cand trece 2A prin Sot-23 la un tranzistor bipolar a luat foc. Am specificat ca nu exista astfel incat (acum completez) sa nu ia foc la 2A Am intrebat chatgpt si confom data sheet la tranzistorul tau PNP va disipa 0.4W si temperatura va ajunge la cel putin 104C In cazul irf7416 mi-a spus ca disipa 0.08W si temperatura aproximativa va fi de 41C (conform pozei de pe opusul meu reparat, atat D cat si S are destula masa termica si cablaj nu va ajunge niciodata la 41C) gpt ala e cam idiot deci 0,08w e mai mare decit 0,4w irf 7416 ate 2,5w aieste un SO8 laa capsula Link spre comentariu
digitalelectron Postat Iunie 26, 2024 Autor Partajează Postat Iunie 26, 2024 (editat) 12 minutes ago, manolo said: gpt ala e cam idiot deci 0,08w e mai mare decit 0,4w irf 7416 ate 2,5w aieste un SO8 laa capsula 0.08 >0.40 ? capsula SOP irf 7416 nu are partea metalica de la Drena sub el sa o lipesti pe PCB, disiparea termica se face prin capsula si pini (plus masa termica, cablaj unde sint lipiti pinii) Editat Iunie 26, 2024 de digitalelectron Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 27, 2024 Partajează Postat Iunie 27, 2024 16 hours ago, digitalelectron said: Am intrebat chatgpt De ce? Tu nu stii tabla inmultirii? Link spre comentariu
digitalelectron Postat Iunie 27, 2024 Autor Partajează Postat Iunie 27, 2024 3 hours ago, Marian said: De ce? Tu nu stii tabla inmultirii? Nu Link spre comentariu
dumitrumy Postat Iunie 27, 2024 Partajează Postat Iunie 27, 2024 Acum 20 ore, dumitrumy a spus: Mai poti sa masori in circuit si ce rezist. este intre poarta MOS si circuitul de comanda. Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Iunie 27, 2024 Partajează Postat Iunie 27, 2024 Acum 21 ore, digitalelectron a spus: cand trece 2A prin Sot-23 la un TRANZISTOR BIPOLAR A LUAT FOC . Am specificat ca nu exista astfel incat (acum completez) SA NU IA FOC la 2A Am intrebat chatgpt si confom data sheet la tranzistorul tau PNP va disipa 0.4W si temperatura va ajunge la cel putin 104C 1-- argumenteaza afirmatiile din citat cu argumente tehnice , daca poti ... daca nu poti , asta inseamna ca nu ai dreptate si ca bagi fitile aiurea pe un site de electronisti ... 2-- marea majoritate a bipolarelor au Tj maxim de 150 grade Celsius ...restul celor care mai exista isi impart in mod glorios restul de 3 variante ramase , anume 125 grade , 175 grade si respectiv 200 grade Celsius ... deci , chiar daca nenea chatgpt ti-a raspuns cum ca temperatura jonctiunii ar ajunge la minim 104 grade Celsius la un Ic de 2a --- desi eu nu cred asa ceva , dar ma rog --- absolut orice varianta este acoperita de catre fabricantii tranzistoarelor ... daca mergi pe tranzistoare MBR, atunci chiar nu ai de ce sa iti faci griji ... daca mergi pe pocnitori chinezesti , abia atunci trebuie sa te ingrijorezi ... 3-- singurul aspect negativ care este lucru al naibii de cert este ca exista dependenta Pd max = functie de temperatura Tj ... problema este ca proiectantii aparatului au ales capsula sot23 ca fiind ideala pt ceea ce au intentionat sa scoata ei pe piatza ca si produs finit ... daca si-ar fi dorit o capsula mai potenta ca si curent / putere , atunci asta ar fi facut inca de la inceput ... Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 27, 2024 Partajează Postat Iunie 27, 2024 Atata tevatura si contra pentru ca nu stim sxa calculam ceva atat de elementar precum disipatia pe un amarat de tranzistor... ZXTP25100BFH conform graficului din pdf, la varianta cea mai optimista ( Ic/Ib=10 ) saturatia la 2A este de putin peste 200mV ( sa zicem un 210 ), asta inseamna 420mW disipati de capsula. Tot in pdf rezistenta termica jonctiune - ambient in varianta cea mai pesimista este de 171*C/W, asta inseamna ca jonctiunea urca la 420mW disipati, cu 72*C peste ambient. Acelasi pdf ne spune ca nu avem voie sa depasim 150*C pe jonctiune. Cu un ambient de 50*C ( sa zicem, ales la plesneala ) jonctiunea ar urca pe la 122*C, suficient de jos fata de cei 150. Dar exista o conditie, si citez tot din pdf: "For a device surface mounted on 15mm x 15mm x 1.6mm FR4 PCB with high coverage of single sided 1oz copper, in still air conditions." Adica rezistenta aia termica este garantata in conditiile in care ai pad de racire de 1,5*1,5cm pentru tranzistor. Si nu am intrebat pe Chatgpt ( habar n-am sa-l folosesc )! Cum spuneam si pe alte subiecte, mama ei de electronica si de lene... Link spre comentariu
Dxxx Postat Iunie 27, 2024 Partajează Postat Iunie 27, 2024 @Marian nu te ambala, ca nu merita. Sincer ieri seara doream sa scriu exact ce ai scris tu in prima postare, plus ce ai detaliat in ultima... Nu as fi scris la fel, dar mesajul era identic. Link spre comentariu
digitalelectron Postat Iunie 27, 2024 Autor Partajează Postat Iunie 27, 2024 (editat) Mie lene, e ok ? Nu stiu tabla inmultirii ce vrei. Daca tot vorbim la misto (jigniri dar s-a sters postarea) tot timpul tragem concluzii si despicam firul in patru, daca a facut nu e bine, daca nu a facut tot nu e bine. Legat de disiparea termica daca voua vi se pare ca 100C e in regula foarte bine, stati cu semiconductorii nu la 100C ci la 150C, 175C cat poate jonctiunea, daca merge de ce nu. Voi solicita sa inchid postul, ca deja (ca de obicei) se deraiaza Editat Iunie 27, 2024 de digitalelectron Link spre comentariu
Postări Recomandate