Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor - OPUS BTC-3100 Tranzistor defect

Postări Recomandate

Bine că s-a rezolvat.Ai plecat de la pnp şi ai ajuns la mosfet...Am vrut să-ți scriu ieri că la capsula aia sot 23 nu-mi venea a crede că ai un tranz normal şi nu un mosfet,dar am renunțat...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 32
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Postat (editat)

@BRANCA am masurat in circuit, am presupus ca sint influentat de el, de aceea in final am scos unul bun de la alt slot si masurat si am determinat ca e Mosfet-P

Da exista tranzistori PNP in capsula Sot-23 dar nu si la curentul cerut de circuit, de aceea inca un motiv pentru care trebuia dezlipit si masurat.

Data viitoare sa intervi 😀

Editat de digitalelectron
Link spre comentariu
Acum 41 minute, digitalelectron a spus:

Da exista tranzistori PNP in capsula Sot-23 dar nu si la curentul cerut de circuit,

tu  intrebi  si  tot  tu  iti  raspunzi  singur  la  intrebarile  tale ...

pentru  stiinta  ta , afla  ca  exista  bine  merci  tranzistoare  pnp  in  capsula  sot23  care  sa  duca un  Ic de  2a ... iti  dau  un  singur  exemplu , asta  ca  sa  nu  mai  faci  afirmatii  aiurea  in  tramvai ... ZXTP25100bfh , produs  de  firma  americana  ZETEX ...

Link spre comentariu
Postat (editat)

Asa si cu ce ma ajuta ca exista de 2A (max absolut datasheet) ZXTP25100bfh, poate sa fie si de 10A cand trece 2A prin Sot-23 la un tranzistor bipolar a luat foc. Am specificat ca nu exista astfel incat (acum completez) sa nu ia foc la 2A

Am intrebat chatgpt si confom data sheet la tranzistorul tau PNP va disipa 0.4W si temperatura va ajunge la cel putin 104C 🤣

In cazul irf7416 mi-a spus ca disipa 0.08W si temperatura aproximativa va fi de 41C👍

(conform pozei de pe opusul meu reparat, atat D cat si S are destula masa termica si cablaj nu va ajunge niciodata la 41C👍)

Link spre comentariu
Acum 44 minute, digitalelectron a spus:

Am intrebat chatgpt

Eu zic ca este suficient sa scrii GPT, faci economie de timp. 

Mai poti sa masori in circuit si ce rezist. este intre poarta MOS si circuitul de comanda.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, digitalelectron a spus:

Asa si cu ce ma ajuta ca exista de 2A (max absolut datasheet) ZXTP25100bfh, poate sa fie si de 10A cand trece 2A prin Sot-23 la un tranzistor bipolar a luat foc. Am specificat ca nu exista astfel incat (acum completez) sa nu ia foc la 2A

Am intrebat chatgpt si confom data sheet la tranzistorul tau PNP va disipa 0.4W si temperatura va ajunge la cel putin 104C 🤣

In cazul irf7416 mi-a spus ca disipa 0.08W si temperatura aproximativa va fi de 41C👍

(conform pozei de pe opusul meu reparat, atat D cat si S are destula masa termica si cablaj nu va ajunge niciodata la 41C👍)

gpt ala e cam idiot deci 0,08w e mai mare decit 0,4w irf 7416 ate 2,5w aieste un SO8 laa capsula

Link spre comentariu
Postat (editat)
12 minutes ago, manolo said:

gpt ala e cam idiot deci 0,08w e mai mare decit 0,4w irf 7416 ate 2,5w aieste un SO8 laa capsula

0.08 >0.40 ?   🤔🤷‍♂️

capsula SOP irf 7416 nu are partea metalica de la Drena sub el sa o lipesti pe PCB, disiparea termica se face prin capsula si pini (plus masa termica, cablaj unde sint lipiti pinii)

Link spre comentariu
Acum 21 ore, digitalelectron a spus:

cand trece 2A prin Sot-23 la un TRANZISTOR  BIPOLAR  A  LUAT  FOC . Am specificat ca nu exista astfel incat (acum completez) SA NU  IA  FOC  la 2A

Am intrebat chatgpt si confom data sheet la tranzistorul tau PNP va disipa 0.4W si temperatura va ajunge la cel putin 104C

1-- argumenteaza  afirmatiile  din  citat  cu  argumente  tehnice , daca  poti ... daca  nu  poti , asta  inseamna  ca  nu  ai  dreptate  si ca  bagi  fitile  aiurea  pe  un  site  de  electronisti  ...

2-- marea  majoritate  a  bipolarelor  au Tj maxim  de 150  grade  Celsius ...restul  celor  care  mai  exista  isi  impart  in  mod  glorios  restul  de  3  variante  ramase , anume  125 grade , 175 grade  si  respectiv 200 grade  Celsius ...

deci , chiar  daca  nenea chatgpt  ti-a  raspuns  cum  ca  temperatura  jonctiunii  ar  ajunge  la  minim 104  grade  Celsius la un Ic  de  2a --- desi  eu  nu  cred  asa  ceva , dar  ma  rog --- absolut  orice  varianta  este  acoperita  de  catre  fabricantii  tranzistoarelor ... daca  mergi  pe  tranzistoare  MBR, atunci  chiar  nu  ai  de  ce  sa  iti  faci  griji ... daca  mergi  pe  pocnitori  chinezesti , abia  atunci  trebuie  sa  te  ingrijorezi ...

3-- singurul  aspect  negativ  care  este  lucru al  naibii de  cert  este  ca  exista  dependenta Pd max = functie de temperatura Tj ... problema  este  ca proiectantii  aparatului  au  ales  capsula sot23  ca  fiind  ideala  pt  ceea ce  au  intentionat  sa  scoata  ei  pe  piatza  ca  si  produs  finit ... daca  si-ar  fi  dorit  o  capsula  mai  potenta  ca  si  curent / putere , atunci  asta  ar  fi  facut  inca  de  la  inceput ... 

Link spre comentariu

Atata tevatura si contra pentru ca nu stim sxa calculam ceva atat de elementar precum disipatia pe un amarat de tranzistor...

ZXTP25100BFH conform graficului din pdf, la varianta cea mai optimista ( Ic/Ib=10 ) saturatia la 2A este de putin peste 200mV ( sa zicem un 210 ), asta inseamna 420mW disipati de capsula.

Tot in pdf rezistenta termica jonctiune - ambient in varianta cea mai pesimista este de 171*C/W, asta inseamna ca jonctiunea urca la 420mW disipati, cu 72*C peste ambient. 

Acelasi pdf ne spune ca nu avem voie sa depasim 150*C pe jonctiune. 

Cu un ambient de 50*C ( sa zicem, ales la plesneala ) jonctiunea ar urca pe la 122*C, suficient de jos fata de cei 150.

Dar exista o conditie, si citez tot din pdf:
"For a device surface mounted on 15mm x 15mm x 1.6mm FR4 PCB with high coverage of single sided 1oz copper, in still air conditions."

Adica rezistenta aia termica este garantata in conditiile in care ai pad de racire de 1,5*1,5cm pentru tranzistor.

Si nu am intrebat pe Chatgpt ( habar n-am sa-l folosesc )!

Cum spuneam si pe alte subiecte, mama ei de electronica si de lene...

Link spre comentariu
Postat (editat)

Mie lene, e ok ? Nu stiu tabla inmultirii ce vrei.

Daca tot vorbim la misto (jigniri dar s-a sters postarea) tot timpul tragem concluzii si despicam firul in patru, daca a facut nu e bine, daca nu a facut tot nu e bine.

Legat de disiparea termica daca voua vi se pare ca 100C e in regula foarte bine, stati cu semiconductorii nu la 100C ci la 150C, 175C cat poate jonctiunea, daca merge de ce nu.

Voi solicita sa inchid postul, ca deja (ca de obicei) se deraiaza

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări