Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

evaluare celule Li-Ion 18650


Postări Recomandate

La 24.06.2024 la 0:21, digitalelectron a spus:

Salut, inainte de a face bancuri de baterii (indiferent de model) trebuie sa faci urmatoarele lucruri, in fiecare etapa de lucru indirect se face si o sortare naturala datorita procesului de testare.

 

Trebuie tinut cont ca acesti acumulator 18650 sint de mai multe tipuri, viata lunga dar rata de descarcare mica (laptop) viata scurta curent mare (trotineta), e foarte important sa ti cont de acest aspect, nu ii poti amesteca cand faci o baterie.

 

Daca celule sint noi, nu trebuie sa citesti povestea de mai jos.

 

Cum procedez eu cu acumulatori SH:

- separ acumulatorii dupa model (laptop / trotineta)

- verific vizual sa nu fie loviti, scurgeri de electrolit, rugina

- recomand tester OPUS cu 1A test ("litokola" face test pe incarcare, nu e bun). Pentru viteza mai mare de testare in prima etapa se face un mic banc de sloturi de 18650 fiecare cu un TP4056, si se incarca. Apoi dupa incarcare se pune in OPUS si se face test de capacitate (stie si test de ESR nu e nevoie sa cumperi decat daca vrei neaparat) notezi pe acumulator cu marker capacitatea in mA si ESR in miliohmi.

 

Foarte important in timpul incarcarii separate (poti si cu OPUS, dar vorbim de viteza mai mare te testare) sa monitorizezi temperatura, daca temperatura celulei a depasit 35-40C deja e grav (eu ma opresc la 35C altii la 40C), de ce, pentru ca atunci cand e deja in banc inghesuita va depasi sigur 50-60C

 

Dupa ce in timpul acestor teste, s-a eliminat celule cu probleme: mecanice, lovite, indoite, temperatura ridicata, poti face un criteriu de eliminare dupa ESR, capacitate, model (laptop / trotineta).

 

Legat de criteriu sortare dupa capacitate, in industria auto se considera daca capacitatea se situeaza la 70-80%, bateria e la sfarsitul vietii, dar nimeni nu spune ca de fapt in realitate capacitatea bateriei este la 40-50%. De ce ? Pentru ca toti producatorii provizioneaza capacitatea reala a bateriei, de aceea pot merge si 5 ani si pe ecran masina spune, degradare, 1% ... 3% dar in realitate se scade din privizionare care poate fi si 150% (sint date publice pe internet despre tesla)

 

Deci daca o baterie de laptop e sub 50% capacitate (de obicei sub 1.2Ah) o poti considera EOL. Dupa acest prag, se accelereaza degradarea capacitatii exponential, nu te va mai tine decat 100-200 de cicluri

 

Legat de criteriu sortare ESR, trebuie sa alegi in ordinea celor mai bune cu ESR cat mai mic, daca ESR se apropie de 100mohmi si peste, sa te astepti atunci cand tragi curent mare, ca aceasta celula sa se incalzeasca excesiv.

 

Acum un ultim criteriu, autodescarcarea, dupa ce s-a testat capacitatea cu OPUS (ele sint goale) se reincarca (cu OPUS sau TP4056) si apoi le pui sa stea efectiv in cutie pe un raft 30 zile. Dupa 30 zile verifici care s-au autodescarcat. Fiecare utilizator are propriul lui criteriu, eu verific si daca sint sub 4.10V inseamna ca aceasta rata nu e buna (rezistenta interna mare si / sau dendrite, viata bateriei e pe terminate) sint oameni care accepta minim 4.00V, e treaba lor (recunosc au fost cazuri cand am acceptat si la 4.05V rata de acceptare dar nicioadata sub aceasta valoare)

 

Acum daca vrei sa construiesti bancul, cu celule in care capacitatile difera, nu recomand acest lucru (era un calculator online care ti le aranja perfect) pentru ca daca nu le echilibrezi bine in configurarea S si P in timp bateria ta o va lua razna si va fi tot timpul dezechilibrata si nu e bine. BMS intra mai repede in protectie, risti curent dezechilibrati pe platbanda de sudura, risti incalzire excesiva si tot asa.

 

Daca nu ai afinitati cu aceste teste, mai bine cumpara acumulatori noii si nu ai treaba

 

Acum trebuie sa-l citez pe @sesebe ca el lucreaza mai in detaliu cu acumulatorii, acum are ocazia mai adauge ceva sau sa ma corecteze daca am omis ceva, de abia asteapta asta 🤣

 

 

 

 

Cum adica Liitokala face test pe incarcare? Si la ce model de Liitokala te referi? Eu am Liitokala si afiseaza si pe incarcare dar si pe descarcare valoarea finala..iar la sfarsitul testului, poti chiar compara valorile afisate, atat la incarcare cat si la descarcare!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări