Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Circuit RC protectie electrovalva ?


Postări Recomandate

Buna seara, 

Va rog frumos, dati-mi si mie o idee despre ce fel de circuit ar trebui sa montez la o electrovalva actionata la 12V, care inchide si deschide (dupa nevoie) apa pe o mica teava. 

Sunt descumpanit datorita avertizarii de mai jos:

https://www.sigmanortec.ro/valva-electromagnetica-12v-12-nc-alama-12v

 

"Important: Este recomandat un circuit format din rezistor si condensator pentru a preveni supraincalzirea electrovalvei.

Aceasta are nevoie de un curent mai mare doar in faza de actionare a electromagnetului, urmand ca pentru mentinere

sa consume un curent mult mai mic. Folosirea in mod prelungit cu un curent mare va duce la supraincalzirea si defectarea

electrovalvei, lucru neacoperit de garantie!"

 

Am cautat putin pe net dupa "RC protection circuit for electrovalve", dar rezultatele conduc catre un circuit numit snubber si inteleg ca acela e destinat montajelor care comuta des, nu unor relee/contactoare care sunt actionate din cand in cand!

 

Aveti idee ce fel de circuit RC ar trebui sa construiesc si cum sa-l dimensionez? 

Multumesc anticipat!

Napo

 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Wow, da' vad ca s-a inghestuit lumea sa raspunda, nu gluma!

De parca ar fi ceva de rocket science !

 

Dupa modelul de electrovalva pe care l-ai dat in link, cred ca vrei s-o folosesti la ceva irigatii, altfel nu cred c-ai avea nevoie de asa ceva. Ptr masina de spalat n-ai fi pus o astfel de intrebare :)  De fapt, ma interesa nu aplicatia in care o vei folosi (nu vreau sa te descos, urasc chestia asta) ci sa aflu daca vrei sa actionezi electrovalva frecvent sau doar la rastimpuri si de asemenea, modalitatea prin care vrei s-o comanzi. 

 

Presupunand ca o vei comanda doar la rastimpuri, dar cu durate lungi de anclansare, ei bine - da, s-ar putea ca solenoidul acesteia sa se incalzeasca. Specul zice ca la 12V papa 5W, deci trece ceva curent prin ea (aproape juma' de amper!). 

 

Ar exista mai multe solutii sa rezolvi problema. Cea mai simpla pe care o consider, e sa folosesti un circuit RC paralel, introdus in serie cu bobina. Iata mai jos o simulare :

 

circuite.jpg  grafice.jpg

 

Privind schemele, in poza de sus, ai bobina electrovalvei conectata direct la 12V.

In poza de jos, e aceasi bobina, dar in serie cu o grupare RC derivatie (C1-R1).

Cand aplici 12V pe circuitul de jos, condensatorul se incarca si da un impuls scurt (dar aproape de nivelul tensiunii de alimentare), timp in care sustine si curentul necesar anclansarii ferme a electrovalvei. Datorita rezistorului in derivatie cu condensatorul, acesta se descarca intr-un interval anume, permitand inchiderea circuitului doar prin rezistorul de 51 ohm, pe care l-am pus ptr. limitarea curentului prin solenoidul electrovalvei.

 

Daca te uiti la grafice, primul de sus arata consumul si puterea disipata de bobina electrovalvei, conectata direct la 12V (417mA, 5W). Al 2lea grafic, iti arata aceiasi parametri, dar in conditia in care serie cu electrovalva este montat grupul RC (51 ohm + 220uF). Asta creaza un impuls de aprox. 5ms a carui amplitudine maxima se duce la cca. 440mA, apoi curentul scade la 150mA, asigurand o disipatie de sub 2W . 

 

NOTA: Valorile sunt orientative si le-am pus ca sa ilustrez problema, prin graficele de mai sus. In realitate, s-ar putea sa fie nevoie de oaresce ajustari.

Ptr. asta, ar trebui ca pur si simplu sa inseriezi un potentiometru cu bobina si sa il reglezi pana cand vezi ca electrovalva cupleaza ferm - apoi sa masori valoarea potentiometrului. Totusi, ai curent destul de maricel pe acolo, deci si disipatie importanta , asadar un potentiometru obisnuit nu cred c-ar face fata - probabil ca ti-ar trebui unul bobinat. In lipsa, merge sa o faci si din rezistori de putere adaugati in serie, pana cand dibuiesti pragul de anclansare ferma, hi.

Odata determinat, stii ce valoare de rezistor vei pune ptr. R1 si treaba va fi aproape gata!

 

Succes si toate bune, 

Cezar

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu

Eu zic ca textul in rosu este pur si simplu o gargara a unui comerciant ticalos care a avut multe reclamatii la produsul ala si a gasit el "solutia".

Daca trebuia un circuit RC acesta ori era deja gata montat ori aparea la instructiunile de montaj cu valori exacte.

Pur si simplu electrovana aia nu rezista alimentata un timp mai lung. Bineinteles ca nu apare ca parametru care ar fi ala. Si daca vei pune circuit RC, care eu nu cred sa rezolve nimic, daca cedeaza, comerciantul va zice ca nu au fost corecte valorile, ca nu l-ai montat bine, etc.

Mai bine luai un robinet cu actionare cu motor sau cu actuator ca la incalzirea in pardoseala. Bine, clar nu la banii astia.

Link spre comentariu

Te înșeli aici....asemenea ,,artificii,, există de mult timp în tehnica feroviară, unde majoritatea acționărilor (contactori, electroventile) se fac în curent continuu, la care bobinele sunt supuse unui regim termic greu de suportat pe termen lung.

Astfel, există contactori cu două bobine, una cu sârmă groasă și spire puține, a doua bobină având spire mai multe și mai subțiri.După conectarea primei bobine, care atrage ferm armătura contactorului, se cuplează (contacte auxiliare) a doua bobină, aceasta asigurând menținerea armăturii la un curent mai redus.

Astfel bobinele rezistă mai mult, fără să se încingă mult.

Alt tip de acționare, mai vechi, făcea comanda inițială direct pe bobină, apoi cupla (prin contacte auxiliare)în serie un rezistor de putere, care limita curentul prin bobină la o valoare ce reducea disipația termică dar permitea menținerea atragerii armăturii.

La acționările în curent alternativ, situația se simplifică prin reactanța bobinajului, ce reduce semnificativ curentul prin bobine.Dar în curent continuu, doar rezistența ohmică a bobinajului limitează curentul, astfel că aceste bobine se încing și în cazul unor temperaturi ambiante mari se ard rapid.

Deci acel circuit RC, ajută la acționarea inițială fermă, apoi reduce curentul de menținere a electroventilului, la valori ușor de suportat pe termen lung.

Bineînțeles, există electrovalve ce suportă acționări lungi și fără astfel de adăugire, dar au o construcție mai deosebită și mult mai scumpe.....asta e.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, ady2006 a spus:

Eu zic ca textul in rosu este pur si simplu o gargara a unui comerciant ticalos care a avut multe reclamatii la produsul ala si a gasit el "solutia".

Daca trebuia un circuit RC acesta ori era deja gata montat ori aparea la instructiunile de montaj cu valori exacte.

................ 

 

Sint perfect deacord cu afirmațiile de mai sus și cu faptul ca este un produs de proasta calitate nefăcut sa funcționeze continu. 

Circuitul simultan indicat de coleg, ar ajuta dar dacă ar fi fost solicitat de producător atunci ar fi trebuit sa fie specificat de producător curentul sau tensiunea de acționare și separat și curentul sau tensiunea de menținere. Revenind la simulare și valorile din ea, probabil trebuie un condesator mult mai mare pt a menține la bornele valvei o tensiune apropiata de alimentare pt un timp de citeva sute de milisecunde sau chiar mai mult cut durează deplasarea mecanica interna. 

Link spre comentariu
Acum 4 ore, sesebe a spus:

Sint perfect deacord cu afirmațiile de mai sus și cu faptul ca este un produs de proasta calitate nefăcut sa funcționeze continu. 

 

Modelul FCS-11S se gaseste peste tot: Aliexpress, Amazon, la arabi, la africani... etc. 

Ca o fi de slaba calitate sau nu, e mai greu de apreciat, dar pretul spune multe. Asta nu inseamna ca nu poate fi protejata si astfel sa poata fi folosita un timp mai indelungat!

 

Acum 4 ore, sesebe a spus:

Revenind la simulare și valorile din ea, probabil trebuie un condesator mult mai mare pt a menține la bornele valvei o tensiune apropiata de alimentare pt un timp de citeva sute de milisecunde sau chiar mai mult cut durează deplasarea mecanica interna. 

 

Foarte corecta observatia. De altfel, de aceea am si pus nota de la final, in care am mentionat ca valorile sunt orientative si ca le-am trantit in simulare doar ptr. ilustrarea principiului. Trebuie vazut la ce curent inca mai sunt armaturile ferm atrase si apoi inserat rezistorul aferent, iar condensatorul tatonat experimental. Nu m-ar mira sa ajunga la 1000uF, de exemplu. Ramane de vazut !

 

O alta observatie care reiese din specul dispozitivului: functioneaza doar intr-un anumit interval de presiune al apei, respectiv 0.02-0.8 Mpa (0.2-8 bar). Cu alte cuvinte, daca nu-i dai in intrare un minim de 0.2 bar, probabil ca diafragma aia din interior nu va lasa apa sa treaca. Asta e important de avut in vedere, in functie de aplicatia practica la care ar trebui folosita electrovalva.

 

Acum 5 ore, ady2006 a spus:

Si daca vei pune circuit RC, care eu nu cred sa rezolve nimic, daca cedeaza, comerciantul va zice ca nu au fost corecte valorile, ca nu l-ai montat bine, etc.

 

Depinde. Daca a cumparat deja electrovalva, atunci circuitul RC o sa-i mai lungeasca viata cu siguranta! Iar la pretul respectiv, nu cred ca va face reclamatie producatorului :)

 

Acum 5 ore, ady2006 a spus:

Mai bine luai un robinet cu actionare cu motor sau cu actuator 

 

Asta da, ar fi o solutie mai buna si probabil cu mai putine complicatii de actionare si exploatare (scapa si de limitarea impusa de presiunea minima de 0.2 bar).

 

@Napo:  daca vei convinge jucaria sa functioneze cum iti doresti, sa postezi un feedback, sa stim si noi!

 

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu

Chinezii vand mai multe calitati iar asta nu e industriala. 

Cele ieftine sunt construite foarte economic. 

Am aflat asta pe buzunarul meu, folosind aceste electrovane direct. 

Pana la urma a trebuit sa inseriez rezistenta sau, ca ultima gaselnita, sa folosesc surse in comutatie la 9V.

Am avut unele atat de proaste incat dau un spike la pornire, dar in acest caz au fost folositoare. 

Macar cei de la magazinul asta au fost corecti si au informat. 

Chinezul a tacut chitic pana l-am umplut de mailuri.

Se incalzesc si pot scapa atentiei, ca in cazul meu. Nu se ard imediat, asa ca timpul de disputa e depasit. 

Alimentata prin rezistor se incalzeste, dar incomparabil mai putin. 

La mine merge din 2019; cea alimentata direct a tinut o vara. 

Sper sa mai tina - bobinele de schimb sunt scumpe foc, iar sarma de 0.3 nu am gasit la un pret acceptabil in cantitati mici. 

 

Link spre comentariu

Buna dimineata!

Scuze ptr ca raspund cu intarziere, dar ieri am iesit cu familia si cand ne-am intors, n-a mai fost chip de altceva decat somn la greu : )

Multumesc mult pentru raspunsuri, lui yo3fhm si pentru straduinta cu simularea - nu ma asteptam la asa ceva, dar e f interesant, am inteles ideea!

Inca n-am cumparat electrovalva, dar cred ca o s-o fac numai ptr a vedea cum se comporta, dupa cum a spus si yo7lhe in ultima postare - sunt curios cat o sa se incalzeasca daca o tin deschisa 20 minute. Ce vreau sa fac, e sa actionez un traseu de apa la bunici, pentru a uda din cand in cand anumite zone din gradina. Apa o urc manual intr-un rezervor aflat la cativa m inaltime si care nu e expus soarelui (sta la umbra). Nu am idee de ce presiune poate fi la iesirea rezervorului, asa ca nu stiu daca acei 0.2bar pot sau nu pot fi asigurati, dar ramane de vazut.

 

In cazul in care n-o sa mearga, o sa incerc solutia propusa de colegul ady2006, care ma intereseaza, doar ca-l rog sa-mi posteze si mie un link-doua macar orientative (n-am mai lucrat cu astfel de dispozitive):

Acum 13 ore, ady2006 a spus:

Mai bine luai un robinet cu actionare cu motor sau cu actuator ca la incalzirea in pardoseala.

Bine, clar nu la banii astia.

 

1 oră în urmă, yo7lhe a spus:

Chinezii vand mai multe calitati iar asta nu e industriala. Cele ieftine sunt construite foarte economic. 

Am aflat asta pe buzunarul meu, folosind aceste electrovane direct. 

Pana la urma a trebuit sa inseriez rezistenta

 

Chinezul a tacut chitic pana l-am umplut de mailuri.

Alimentata prin rezistor se incalzeste, dar incomparabil mai putin. 

La mine merge din 2019; cea alimentata direct a tinut o vara. 

 

Multumesc ptr inforamatii, ma bucur ca exista cineva care s-a mai lovit de aceasi problema si care chiar a gasit o solutie... Cer prea mult daca va rog sa-mi spuneti ce valori ati folosit la reteaua RC, ca sa nu mai experimentez prea mult? Oricum o sa incerc metoda propusa de yo3fhm, dar ptr siguranta ar fi utile niste valori, ca sa stiu pe unde ma invart. 

 

Zi de Rusalii frumoasa va doresc tuturor !

Napo

Link spre comentariu
Acum 7 ore, yo7lhe a spus:

Sper sa mai tina - bobinele de schimb sunt scumpe foc, iar sarma de 0.3 nu am gasit la un pret acceptabil in cantitati mici. 

 

Caută la Charlie Comat, vând sârmă și în cantități mici, practic îți dau ,,pe mosor,, câtă vrei tu....foarte convenabil, mai ales când prețul kilogramului de sârmă sare de 100 Lei.

Link spre comentariu

Asta e:

Screenshot_20240624_163103.thumb.png.0eb17c977def461046752963b1b7b2a7.png

Deosebirea e ca aia pare a fi actionare cu motor.

 

Pentru colegul care a cumparat electrovava ar fi interesant sa ceara schema circuitului de "protectie" de la vinzator asa cum au dat si ucrainenii.

Acum 8 ore, Napo a spus:

Nu am idee de ce presiune poate fi la iesirea rezervorului, asa ca nu stiu daca acei 0.2bar pot sau nu pot fi asigurati, dar ramane de vazut.

10m inaltime = 1 atm, ma rog, 9,8... m

2m = 0,2atm

 

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Salut @Napo,

 

Acum 19 ore, Napo a spus:

Ce vreau sa fac, e sa actionez un traseu de apa la bunici, pentru a uda din cand in cand anumite zone din gradina.

Desi sunt in general favoarea constructiilor hobi, in cazul asta particular, in care jucaria trebuie sa mearga, nu mi-as bate capul cu improvizatii. Este al doilea an de cand folosesc jucaria de mai jos pentru stratul cu rosii si merge de pârâie.

res_39575df009ead9c621a4f39c18b0cfa3.png

 

Sursa: https://www.emag.ro/programator-pentru-irigare-udare-gradina-1-300-min-ecran-led-manual-automat-gazon-gradina-plantatie-rezistent-la-apa-verde-9106900000/pd/D75NV2YBM/

 

Poate se gaseste mai ieftin prin alte parti.

Odata programat, uiti ca exista si isi face treaba. Este alimentat cu doua baterii alcaline de tip AA. A mers toata vara anul trecut, nu am schimbat bateriile si nu se plange ca sunt descarcate.

 

Mai sunt si alte modele. Ai de unde sa alegi. Eu l-am postat pe cel de mai sus pentru ca il am in dotare, dar or exista si altele mai bune, mai ieftine, mai cu moț ...

 

Eu am o vorba: cand ai nevoie sa bati un cui, iei ciocanul din lada cu scule si bati cuiul. Nu te apuci sa fabrici ciocanul. :)

 

Bafta!

Editat de cirip
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări