dumitrumy Postat Octombrie 13 Partajează Postat Octombrie 13 Electronistii vorbesc in limbajul schemelor. Din ce ai scris mai sus nu am inteles absolut nimic. Daca ai un consumator de putere la 12V, pune convertorul cumparat cu un condensator mare la intrare cum am spus la simulare. Intai vezi ce poate montajul cumparat si apoi trecem mai departe. Link spre comentariu
aureliu67 Postat Octombrie 13 Autor Partajează Postat Octombrie 13 Am testat cu bobina primara originala de la fabrica, si secundarul imi da 13,9v cum am dorit insa dupa redresare obtin doar 23.6v nu 27,2, cat ar trebui dupa calcule.. Asa voi pati oare si cand voi da impulsurile voi obtine o tensiune mai mica decat cea calculata? Link spre comentariu
aureliu67 Postat Octombrie 13 Autor Partajează Postat Octombrie 13 Acum 38 minute, dumitrumy a spus: Electronistii vorbesc in limbajul schemelor. Din ce ai scris mai sus nu am inteles absolut nimic. Daca ai un consumator de putere la 12V, pune convertorul cumparat cu un condensator mare la intrare cum am spus la simulare. Intai vezi ce poate montajul cumparat si apoi trecem mai departe. Am pus unul vechi de cateva sute de vati (300W 12A Power Supply Module DC-DC CC CV Buck Converter Step-down Power Module) Montajul cumparat recent nu functioneaza deloc. Integratele sunt sterse si nu imi dau seama ce ar putea fi ca sa schimb. am cerut banii si nu iam primit desi reclamatia a fost inregistrata de AI.. Oricum vreau sa trec la ideea de transformator pt ca are si randament mai mare si eu sunt mai putin electronist.. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Octombrie 13 Partajează Postat Octombrie 13 Unde sa pui transformator? Trebuie sa definesti termenii nu sa alaturi un sir de cuvinte. Transformator pe tole Fe-Si? Pe miez de ferita? Transformatorul funct. in alternativ, nu in continuu. Link spre comentariu
aureliu67 Postat Octombrie 13 Autor Partajează Postat Octombrie 13 (editat) Am specificat chiar de la inceput ca transformatorul de la cuptor cu microunde, cu tole, rebobinat pt intrare 38v (iesire panou fotovoltaic 450w) si iesire 13,9v (testat cu bobina originala curent alternativ). Va trebui sa ii dau impulsuri cu generator de semnal (asa vad eu poate gresesc) ca sa reduc tensiunea si sa maresc curentul. Am specificat de ce tot acolo, la inceput, cand am postat. Editat Octombrie 13 de aureliu67 Link spre comentariu
validae Postat Octombrie 13 Partajează Postat Octombrie 13 Adică vrei să faci o sursă ,,buck,, DC-DC ? Dar nu ai găsit la chinezi una gata făcută, care să se încadreze în cerințe ? Link spre comentariu
aureliu67 Postat Octombrie 13 Autor Partajează Postat Octombrie 13 (editat) Acum 1 oră, validae a spus: Adică vrei să faci o sursă ,,buck,, DC-DC ? Dar nu ai găsit la chinezi una gata făcută, care să se încadreze în cerințe ? Nu stiu ce e "buck" dar stiu ca functioneaza diferit de transformator. Am gasit, si chiar am cumparat.. dar cum am spus am dat 25 euro si mi-au trimis unul defect, si nici banii nu mi iau restituit desi am facut demersurile. Pot pune poza , poate stiti ce piese sunt integratele alea.. Nici macar nu se aprinde nici un led la conectare.. https://www.aliexpress.com/item/1005005805769504.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.41.6be53696C6mZJo Editat Octombrie 13 de aureliu67 Link spre comentariu
aureliu67 Postat Octombrie 13 Autor Partajează Postat Octombrie 13 Stiu sigur ca transformatorul transforma voltii in amperi dar convertorul am impresia ca regleaza doat tensiunea.. Poate ca gresesc dar daca asa este atunci mi-e inutil oricum. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 14 Partajează Postat Octombrie 14 7 hours ago, aureliu67 said: Nu stiu ce e "buck" E o gluma, sper... 7 hours ago, aureliu67 said: Stiu sigur ca transformatorul transforma voltii in amperi Nu stii bine. Nu exista transformatorul care sa "transforme" voltii in amperi. Cel mult invers, amperii in volti cu ajutorul unei sarcini ( se numeste traf de curent ). Transformatoarele transforma voltii in volti. Urca sau coboara o anumita tensiune, functie de raportul de transformare. Link spre comentariu
aureliu67 Postat Octombrie 14 Autor Partajează Postat Octombrie 14 (editat) 1 oră în urmă, Marian a spus: E o gluma, sper... Nu stii bine. Nu exista transformatorul care sa "transforme" voltii in amperi. Cel mult invers, amperii in volti cu ajutorul unei sarcini ( se numeste traf de curent ). Transformatoarele transforma voltii in volti. Urca sau coboara o anumita tensiune, functie de raportul de transformare. Legea conservarii energiei sugereaza altceva.Desi nu sunt electronist imi permit sa va contrazic, si imi cer mii de scusze pt asta. Si cum ramane cu transformatoarele antice de sudura? Siguranta din panoul de la intrarea curentului in gospodarie este de maxim 40 A insa ca sa sudam cu electrizi de 4 mm de cati ampreri e necesar? 300 A cumva? Cum explicati "magia" respectiva ca doar nu e vorba de transformator supraunitar.. Editat Octombrie 14 de aureliu67 Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 14 Partajează Postat Octombrie 14 Iarasi o sa se ia Miticamy de mine ca simplific prea mult, dar cand de-a face cu astfel de replici... Deci, iei traful ala de sudura, si sa zicem ca in sarcina consuma 3000W ( sa zicem ), deci in primar ai 3000/230. Sa zicem ca ignoram randamentul pentru simplitatea calculelor ( si a intelesului ). In secundar ai tot in sarcina 3000W si sa zicem 25V, deci 3000/25=? Link spre comentariu
nel65 Postat Octombrie 14 Partajează Postat Octombrie 14 (editat) Acum 36 minute, aureliu67 a spus: ...Siguranta din panoul de la intrarea curentului in gospodarie este de maxim 40 A insa ca sa sudam cu electrizi de 4 mm de cati ampreri e necesar? 300 A cumva? Cum explicati "magia" respectiva... 160A necesari pentru electrozi de 4 mm (aproximativ) x cu 30V tensiunea arcului electric (tot aproximativ) =4800W.Deci putem considera vreo 5000W trasi din retea si nu e departe de realitate. 5000W/230Vca=21A. Cam asa se explica ,pe scurt, "magia",fara alte fineturi (cum ar fi randament transformare s.a.) le A fost mai iute de mana @Marian Editat Octombrie 14 de nel65 Link spre comentariu
aureliu67 Postat Octombrie 14 Autor Partajează Postat Octombrie 14 Acum 9 ore, nel65 a spus: 160A necesari pentru electrozi de 4 mm (aproximativ) x cu 30V tensiunea arcului electric (tot aproximativ) =4800W.Deci putem considera vreo 5000W trasi din retea si nu e departe de realitate. 5000W/230Vca=21A. Cam asa se explica ,pe scurt, "magia",fara alte fineturi (cum ar fi randament transformare s.a.) le A fost mai iute de mana @Marian Pai nu totasta ziceam si eu? din 21 A transformi in 160 A.. din volti transformi in amperi.. Exact asta si ziceam ca vreau sa fac cu panoul. Din 38v 13a sa fac 14v si 25a sa zicem. Cum adica nu exista transformatoare care sa transforme voltii in amperi?? Link spre comentariu
cimitavita Postat Octombrie 14 Partajează Postat Octombrie 14 (editat) L-ați zăpăcit de tot cu volți și amperi. La transformatoare e vorba de putere. Puterea din secundar nu poate fi niciodată mai mare decât cea din primar. În plus, trebuie să iei în considerare și pierderile, care la un transformator cu tole sunt destul de mari. La un transformator ideal, cu randament 100%, dacă în primar bagi 220V/1A, adică 220W, în secundar, în funcție de cum e bobinat, obții aceeași putere: adică 2200V/0,1A sau 220V/1A sau 22V/10A. Adică tot 220W. În practică, randamentul este mult mai mic și depinde de calitatea tolelor, cât de bine sunt izolate acestea între ele, cât de corect sunt montate (întrefierul), dacă grosimea sârmei este corect aleasă pentru curentul dorit, dacă este calculată corect mărimea pachetului de tole (secțiunea ) în funcție de putere, s.a.m.d. Invertorul de sudură e un pic mai complicat având reglaj de curent electronic, iar din cauză că funcționează la frecvență mai mare, are un randament mult mai mare decât un transformator normal care merge la 50Hz. Aureliu67 vezi că tot pe aici e o rubrică despre transformatoare. Cum se calculează și tot tacâmul. Editat Octombrie 14 de cimitavita Link spre comentariu
flomar60 Postat Octombrie 14 Partajează Postat Octombrie 14 Doar atât=tensiunea (volti) există fără intensitate (amperi) dar amperul nu va exista niciodată fără tensiune! Din acest motiv nu vor exista niciodată transformatoare care transformă volții în amperi! pentru că orice curent are asociată o tensiune....toate transformatoarele modifică cei 2 parametrii-tensiune și curent-de la un set de valori la alt set de valori....dar întotdeauna cei 2 parametrii vor fi permanent legați de noțiunea de transformator! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum