Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

radio Selena B211

macea

Postări Recomandate

Ai cumva, asa din greseala, un osciloscop?

Daca nu ai putea sa faci ceva si cu o placa de sunet ar mai greu.

Ar trebui sa vezi cit este amplificarea preamplificatorului si cit este nivelul semnalului l intrarea in etajul final.

La schem de mai sus (nu se pottriveste dar asta e ) amplificarea etajului final este ~37x si considerind alimentarea de 9V semnalul maxim de intrare este undeva pe la 0.2Vpp. Tot pe schema aia daca C134 este de proasta calitate (defect) si are ESR mare amplificarea scade, dar ai spus ca ai schimbat toti condesatorii.

Difuzorul l-ai verificat? Schimba intre ele difuzoarele pt asta.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 74
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mariandmd

11

• Ionescu Remus Mircea

10

• gigiones

5

• QQme

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 5 ore, sesebe a spus:

Ai cumva, asa din greseala, un osciloscop?

Daca nu ai putea sa faci ceva si cu o placa de sunet ar mai greu.

Ar trebui sa vezi cit este amplificarea preamplificatorului si cit este nivelul semnalului l intrarea in etajul final.

La schem de mai sus (nu se pottriveste dar asta e ) amplificarea etajului final este ~37x si considerind alimentarea de 9V semnalul maxim de intrare este undeva pe la 0.2Vpp. Tot pe schema aia daca C134 este de proasta calitate (defect) si are ESR mare amplificarea scade, dar ai spus ca ai schimbat toti condesatorii.

Difuzorul l-ai verificat? Schimba intre ele difuzoarele pt asta.

Nu am osciloscop. Inlocuit C134, nici o diferenta, inlocuit difuzor, tot fara rezultat, Incep sa cred a asa se aude el.... probabil la celelante modele B211 sau modificat etajele finale sa se auda mai tare. Deci cum spuneam 3 modele B211 diferita

IMG_5789.JPG

IMG_5790.JPG

IMG_5791.JPG

Link spre comentariu

Eu personal as verifica nivelele de semnal cu osciloscopul (comparativ intre diferitele modele de Selena).

Nefiind disponibil un osciloscop, ar injecta semnalul dintr-unul in altul pt a vedea cite de tare se aude cu semnalul din receptorul A pe etajul final din B si asa mai departe. As lua semnal de pe cursorul potentiometrului printr-un condesator de 10u sil-as pune direct la intrarea etajului final, sau mai bine: semnal prin condesator de la bornele p[otentiometrului si inserat tot la bornele potentiometrului dar dupa ce am deconectat partea proprie de receptie.

Link spre comentariu

Salutare. Intrun final l-am lasat asa, l-am ansamblat si se pare ca suna bine cand este complect echipat in cutie. Am sa pun si cateva poze din timpul restaurari.

Mai am un B211 restaurat si urmatorul pentru cozmetizare este un B216

Cel restaurat acum este achizitionat din targ (valea castanilor) de la 2 fete rome cu marea suma de 5 roni, aparatul arata jalnic, initial l-am cumparat pentru piese si butoane

IMG_5793.JPG

IMG_5794.JPG

IMG_5795.JPG

IMG_5797.JPG

IMG_5801.JPG

IMG_5802.JPG

IMG_5804.JPG

IMG_5805.JPG

IMG_5807.JPG

IMG_5809.JPG

IMG_5813.JPG

IMG_5814.JPG

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
La 12.03.2015 la 19:12, winston a spus:

Confirm cele spuse de @octav_ro2002 Am modificat si eu blocul UUS din Selena B-211 conform tabelului si schemei alaturate si merge foarte bine fara reglaj la bobine.

post-176631-0-89265700-1426180338_thumb.jpg

As dori sa fac si eu aceasta modificare, adica sa modific blocul FM al unui radio Selena 211, din banda 65-73 MHz in cea de 88-108 MHz. Am cautat componentele pasive rezistori si condensatori la magazinele on-line, insa nu gasesc condensatoare cu valorile, 4,3 pF(C13) si 6,2 pF(C19). Pot folosi pentru obtinerea acestor valori, condensatori montati in paralel, adica  1,5pF+1,5pF+1,2pF=4,2pF in loc de 4,3pF pentru C13 si 4,7pF+1,5pF=6,2 pF pentru C19? La C13, ar fi diferenta de 1pF. Daca nu, ce alte solutii as avea la dispozitie? Aparatul de radio este din familie, nu a mai fost folosit de multa vreme, insa l-am desfacut, i-am curatat contactele rotactorului si este functional ,insa pe FM nu mai prinde nici un post fiindca cel putin la Bucuresti nu cred ca mai emite cineva in banda OIRT.

Link spre comentariu

Ca sa nu mai deschid un alt topic pe acest tip de radioreceptor...

Am primit un astel de radioreceptor, pentru reparat si reconditionat. Este mut, dar si incomplet. Ce am constatat, la o prima inspectie vizuala, dupa deschiderea capacului... Tranzistorii de pe placa HF-IF erau, aproape toti, cazuti prin interiorul cutiei. Pe doi dintre ei, pe care se mai vad marcaje, e notat (chirilic) GT322B. Parca au fost retezati de la nivelul cablajului imprimat sau sunt parca sunt corodate terminalele.

Care sunt echivalentele pentru acesti tranzistori sau cu ce s-ar putea inlocui? Sunt PNP Germaniu? Nu cred ca mai pot atasa ceva pe cioatele ramase la acesti tranzistori.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Buna ziua,

am facut aseara, modificarea blocului UUS din OIRT in CCIR, inlocuind rezistentele si condensatorii, ca in tabelul din schema electrica, asa cum se vede mai sus cu 2 postari. Cu toate ca lucrarea a decurs foarte bine, asa avea câteva intrebari:

- scala pare a fi neliniara, in dreapta cum privim aparatul, catre 88 MHz.,am senzatia ca posturile sunt mai departate pe scala intre ele, iar in stânga, catre 108 MHz., mai inghesuite,

- nu intra tot domeniul 88-108 MHz., spre 108 MHz., nu mai prindea posturi, as spune ca se oprea undeva pe la 105 MHz., Pentru rezolvare, am insurubat cca. 1-1.5 ture miezul bobinei L4 si am mai obtinut câteva 2-3 posturi si toata gama s-a mutat mai spre dreapta, pastrând aceeasi oarecare neliniaritate a posturilor pe scala. Parca as spune ca se recaptioneaza chiar mai multe posturi, in special catre capatul inferior al domeniului.

Intrebarea mea ar fi cât de corect a fost faptul ca am umblat la miezul bobinei L4 si daca am gresit foarte tare, ce metoda ar fi corecta pentru rezolvarea problemei, cu toate ca asa cum se prezinta acum aparatul pe mine ma multumeste pe depin, prinde foarte bine "Radio Romantic", insa mi-ar place ca trecerea la CCIR sa fie cât mai corecta, daca se poate. Câtiva colegi in paginile anterioare au afirmat ca prin simpla inlocuire a rezistentelor si condensatoarelor, au obtinut perfect trecerea de la o banda la alta, fara alte reglaje.

P.S.  In documentul de pe forum, postat si de mine cu 2 posturi mai sus, am gasit o eroare si anume, pentru varianta OIRT (Selena  B-211) pe placa am gasit C17=13 pF si C19=18 pF, nu invers cum este trecut in schema. Asa au fost montati de fabrica, lipiturile erau de fabrica, neatinse. Eu am montat ca in tabel, pentru CCIR (Selena B-210, B-211) C17=4,7 pF si C19=6,2 pF. Sa fie o greseala in schema si sa fie nevoie a fi inversati si acesti condensatori intre ei? Oare cu ei inversati ar mai fi fost nevoie de reglajul miezului L4? As fi incercat eu sa-i inversez, dar mi-e groaza de montajul atei de scala.

Scuzati postul cam lung si va multumesc in avans pentru raspunsuri, la intrebarile mele de mai sus.

Link spre comentariu

Va salut,

Acum 4 ore, Ionescu Remus Mircea a spus:

cât de corect a fost faptul ca am umblat la miezul bobinei L4 si daca am gresit foarte tare

Nu ati gresit deloc. Ajustarea bobinei L4 determina translatarea spectrului (mutarea gamei de posturi stanga/dreapta), iar reteaua de condensatoare C7, C17, C18, C19 determina in principal raportul dintre frecventa maxima si cea minima de la capetele scalei. In felul acesta se obtine un reglaj independent al acoperirii (raportul F_Max/F_Min) si al pozitiei domeniului. Cu un set de condensatori dat raportul ramane constant.

In cazul in care constatati ca acoperirea (88 - 108MHz) este insuficienta, adica nu intra toate posturile, puteti incerca reducerea progresiva a lui C17. Dupa fiecare reducere va trebui sa reglati din nou L4 pentru pozitionarea corecta a posturilor pe scala. La fiecare reducere ar trebui sa constatati ca au mai intrat cateva posturi in scala.

"Neliniaritatea scalei" este o problema mai delicata. Desi rezolvabila in principiu, exista niste limitari. Scala nu va fi niciodata uniforma. Scopul este acela de a obtine o neuniformitate care sa nu deranjeze, dar asta se determina prin recalcularea valorilor condensatoarelor care acordeaza L4 (oscilatorul local).

Spor!

Editat de cirip
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări