Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

mini pistol de lipit pentru SMD-uri....

Vizitator mertan

Postări Recomandate

• Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• joeoancea

6

• ratza

5

• ghimpe--

3

• mihaih

2

Top autori în acest subiect

Se referă la conexiunile în planul de masă. Ca să nu încălzeşti excesiv piesa, se fac aşa numitele "thermals". Există opţiune de activare sau dezactivare, grosime, etc. Arată ca în imagine.

Link spre comentariu

dar varful ala cum sa fie... etc etc... puneti opoza.

Eu cu un varf de 1,2mm weller lucrez la absolut orice fie smd fie normal.In loc de pompa de cositor folosesc statie de deslipit cu vacuum(weller) dar si asta daca nu e marca buna nu faci nimic cu ea.Lita buna aveau la matrafo oradea din pacate s-a inchis.Statia cu aer cald e deasemeni buna la smd dar trebuie mare atentie pentruca multi patesc sa ,,zboare,, de pe placa si ce nu ar trebui pe langa componenta care trebuie data jos.Aici are avantaj statia cu IR care nu ,,sufla,, dar astea sunt deja ,,ceva ,,investitii.Eu le am pa toate si nu pot sa spun care e mai utila.Fiecare e buna intr-un anumit loc.
Link spre comentariu

cele cu IR sunt scumpe si nu iti trebuiesc la smd, alea sunt bune la BGA, dar mai mult pe service, rebolling si reflow.incalzesc f rapid si o suprafata destul de mare, cam greu sa "bagi mana pe sub ea" sa pui piesele.(am montat cateva bga-uri cu asa ceva si in afara de asta n uprea le vad rostul ca scule..). statia gordak are un varf de letcon destul de subtire si precis, poti lipi cu el linistit smd capsula 0805(done that..) iar cu aeru cald, intradevar iti trebuie ceva eperienta sa nu zbori piesele, secretul e sa nu dai aerul foarte mare (compensezi cu un pic de temperatura). ca sa cureti fludorful poti folosi tresa , se gaseste usor, pe maica domnului, e ieftina, cam 2 lei rola, sau o pompa de fludor care , de asemenea e ieftina, cam 5-7 lei bucata. dar depinde ce vrei sa tragi cu ea. Weller din nou sunt scule bune, semiprofesionale si profesionale , dar sunt scumpe, si nu stiu daca merita investitia, tre sa faci ceva de serie mai mare ca sa iti amortizezi investitia.

Link spre comentariu

am uitat sa iti zic de thermal relief, intradevar in general sunt pe planurile de masa sau pe power daca e traseul gros. Daca ai plan de masa si dai doar o gaura in el prin care sa lipesti componenta, vei avea sanse f mari sa faci lipitura rece pt ca tre sa incalzesti tot planul, astfel tre sa faci un pad normal, de piesa normala si sa il conectezi mai "slab " la masa in cruce de obicei, cam toate programele de CAD pt pcb-uri au optiunea asta, de cat/cum sa le faci, de asemenea la smd-uri e nevoie, mai ales daca le lipesti cu letconul, pt ca incalzesti doar padul in loc de toata placa, la smd arata la fel, doar ca sunt patrate si legate pe centru la masa.Din pacate stau pe forum de la servici si nu am poze, dar ma uit prin mailuri si daca am ceva te anunt

Link spre comentariu

Am inteles care este treaba cu thermal-relief. Initial am crezut ca este o "tehnica" de lipit, dar dupa postul lui ratza am inteles ca se referea la proiectarea cablajului (dupa ce am citit mai mult pe google).PS: pana acum am vazut paduri cu thermal-relief la componentele thru-hole, nu stiam ce sunt, chiar eram curios. Pentru SMD-uri nu am observat pana acum... dar nici nu am cautat.Multumesc pentru informatii.

Link spre comentariu

daca nu folosesti plan de masa sau circuite groase pe alimentare nu ai nevoie de ele, dar daca ai, atunci iti cam trebuiesc puse pt ca le lipesti mai usor, deci poti sa o consideri o usoar "tehnica de lipit", pt ca te ajuta. o sa incarc de acasa cateva poze cu cablaje pe SMD ca sa iti faci o idee

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

exista vreo tehnica anume pt dezlipirea pieselor surface mount? pt mine este o problema veche de ani de zile, nici acum n-am reusit sa inteleg ce gresesc, fie cu letcon, fie cu statie de aer cald, se dezintegreaza piesa de la caldura si tot nu reusesc sa o dezlipesc, mai ales piesele cu suprafata lipita mare (gen mosfet pe o placa de baza)

Link spre comentariu

Piesele mici (doua terminale) le poti scoate cu doua ciocane de lipit, cite unul in fiecare pina pe fiecare terminal.Cele mari (ex mosfet lipit pe placa) cu virful mare de la statie, intii eliberezi picioarele dupa aia dezlipeste baza.Intotdeauna cu un flux de calitate altfel n-ai contact termic si faci varza piesa si/sau cablajulTemp orientative 320C pt mici, 360-370C pt suprafete mari de metal si nu stai jumate de ora calare cu ciocanul. Uneori ajuta sa adaugi un pic de cositor ca sa obtii transfer termic bun.

Link spre comentariu

Dacă vreau piesa întreagă (că mi s-a mai întîmplat să le montez invers) folosesc o suflantă ordinară cu aer cald. Încep să încălzesc placa uniform în locul unde e componenta şi în jurul el, de la vreo 20cm. Cînd fluxul dă semne că începe să se topească, apropii diuza suflantei de piesă şi o încălzesc mai tare pînă se dezlipeşte. Pînă în momentul de faţă nu am reuşit nici să exfoliez cablajul, nici să defectez piese de pe placă.La componentele defecte bisturiul e cel mai bun prieten al meu. Tai toţi cracii, pe urmă umplu padurile şi terminalele rămase cu fludor şi flux, pe urmă fac curat cu o tresă. Sar peste umplerea cu fludor dacă lipirea iniţială a fost făcută cu fludor cu plumb.

Link spre comentariu

In general piesele de pe placile noi sunt lipite cu fludor dupa standardul RoHS (fara plumb,sau lead free....). deci au temeperatura de topire mai mare. Ca sa dezlipesti MOS-uri smd, poti pune fludor cu plumb peste lipitura si, prin amestec cu cel de pe placa ii scazi temperatura de topire.uneori, depinzand de PCB, e mai indicat sa dai cu aer cald pe dedesuptul piesei (dar depinde si de ce vrei sa ramana intreg... placa sau MOS_ul, daca vrei mosu e mai indicat pe dedesupt, daca vrei placa e mai indicat pe deasupra). Sau mai exista o solutie, care sa impace si capra si varza... cat de cat. Sa folosesti preheater (e un fel de resou, cu care poti incalzii placa pana pe la 80-100 de grade) pe dedesupt si aer cald pe deasupra. Dar tre sa fii atent sa nu ai plastice pe dedesupt. Cel mai important totusi ramane fluxul.... eu foloseam in service un flux de la ERSA(il gasesti pe eee.ro daca cauti flux, nu stiu daca mai am datele de contact si codurile de comanda de la ei...) dar era cam scumput.. vro 200Euro o cutie de 500 grame. aveau si la seringa dar era si mai scump:) daca imi aduc bine aminte vro 14 Euro pe 10g.

Link spre comentariu

multumesc pentru raspunsuri... intr-adevar, a functionat nesperat de bine si de repede, folosind letconul si putin adaos de fludor de la mine, care presupun ca are si plumbstau si ma intreb daca fludorul, din comert, va continua sa contina plumb

Link spre comentariu

Inca se mai gaseste, dar nu stiu cata vreme... La fel ca si colegul de mai sus, ma rog in fiecare zii pentru asta. In service deja nu mai aveam voie cu el..(nu il mai puteau baga prin contabilitate..) si imi cumparam singur si il tineam ascuns pe sub masa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări