Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lampa led cu senzor de prezenta


Postări Recomandate

Buna prieteni. Doresc un sfat pentru o achizitie.

Am avut o cabina de dus cu lumina interioara. Ledurile se aprindeau de la un tablou interioar prevazut cu micro "taciuri".  Ideal pentru sotie care are probleme cu vederea. Deoarece s-a spart un geam a trebuit sa inlocuiesc cabina cu una noua. Modelul achizitionat nu are lumina interioara. Vreau sa-i adaptez ceva. Ceva cu senzor de prezenta nu de miscare. Adica daca sta la dus 10 minute sa fie aprinsa 10 minute. La senzorul de miscare se stinge dupa un timp x si trebuie sa "dai din maini" pentru o noua aprindere. Teoretic, senzorul de prezenta, ramane activat pana la schimbarea starii. Am gasit ceva pe net dar din descrieri numai a senzor de prezenta nu arata. Ceva ca o plafoniera ar fi ideal. Daca alimentarea ar fi la tensiune mica ar fi si mai bine. Are cineva idee ?. Are cineva asa ceva "in dotare "?. Multumiri anticipate.  

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Nu iti dau o solutie pentru ceea ce ceri, dar am citit ce ai scris si eu nu as merge deloc pe solutia cu senzor.

Un senzor PIR functioneaza cum ai zis (senzorul de miscare se stinge dupa un timp x si trebuie sa "dai din maini") iar alt senzor de prezenta are mari sanse sa fie perturbat in functionare de apa care curge in dus si poate fi calda, conductiva, capacitiva etc.

 

INSA spuneai ca regreti fosta cabina (cu micro "taciuri") - de ce nu folosesti solutia aia, ca sa ai comanda manuala? Totdeauna un automatism face ce este programat el, nu ce doresti tu.

Nu sunt de acord cu minunatii comode care iti pornesc lumina sau stergatoarele, care iti opresc motorul la stop sau si mai periculos trag de volan... De ce, cat de mare este deranjul sa dai tu comanda? si sa o dai cand trebuie, nu aiurea.

 

Poti sa faci comutare spre exemplu cu un senzor capacitiv (un modul chinezesc, cred ca nu costa nici 2 lei) si sesizarea se poate face printr-un strat de sticla sau plastic, deci nu introduci nimic electric in zona utilizatorului, vorbesc despre electroprotectie. Apesi (defapt atingi) o data = porneste / apesi inca o data = se opreste.

Link spre comentariu

Există lămpi cu senzori de mișcare care suprapun peste comanda existentă (exemplu 1 minut aprinsă de la sesizarea mișcării) o nouă comandă venită în temporizarea deja activă, astfel încât dacă te miști continuu în zona detecției, lampa nu se mai stinge.Există și ,,întrerupător cu senzor,, ce se montează în locul celui clasid de perete, de exemplu în magazii unde intri cu mâinile ocupate și vrei să se aprindă lumina cât timp ai treabă acolo.

Nu îmi amintesc acum cum se numește termenul, dar astfel de senzori au două poziții selectabile printr-un ,,jumper,,.

Link spre comentariu
Acum 11 minute, AdR!@N a spus:

Exista plafoniere cu senzor de prezenta

Unde scrie "prezenta"?

 

* Senzorul este de tip microunde (miscare, lumina)

* Unghiul de detectie este de 150 grade

* Durata de mentinere: 45 sec

* Raza detectie senzor miscare: 3...8 m

* Prag detectie senzor lumina: 50 lx

Link spre comentariu

Intradevar si ele (cele din plafoniere) se bazeaza pe miscare.

Eu le stiam ca simt prezenta corpurilor mari, de exemplu sunt alarme auto ce au senzor cu microunde ce sesiseaza prezenta oamenilor langa masina si avertizeaza sonor pana te indepartezi. 

Am la un punct de lucru in grupul sanitar plafoniera cu senzor cu microunde si nu am vazut sa se opreasca daca este cineva in interior, cei drept, nici nu am zabovit mai mult de 10 min. 

Astea erau elementele ce m-au convins ca toti senzorii cu microunde nu au nevoie de miscare, ci doar de prezenta in raza de actiune.

Link spre comentariu

Da' complicat mai e și cu senzorii ăștia. Nu ia nimeni în considerare că într-o cabină de duș e apă fierbinte care curge și abur care dă peste cap orice senzor? PIR, capacitiv, IR cu reflexie, chiar și laser, nici unul nu merge din cauza apei fierbinți care curge ori a aburului. Iar dacă se face duș cu apă rece, senzorii PIR nu mai merg deoarece nu mai văd temperatura corpului.

Cel mai bine e la intrarea în baie să se pună un push button care să aprindă becul la cabina de duș pentru vreo 10 minute. Acesta se apasă doar dacă vrea să facă duș. Apoi se pun încă doi senzori pe țevile de apă caldă și rece care să "vadă" dacă se folosește apă. Ăștia aprind lumina dacă apa curge la duș și sting lumina după 5-15 minute după ce apa s-a oprit. Se pot folosi senzori care detectează mișcarea apei într-o conductă (sunt mai scumpi dar au avantajul că se montează simplu, doar cu un colier de plastic pe orice țeavă din plastic fără a interveni asupra țevii), sau se pot folosi două contoare de apă vechi la care turbinele merg și la care se îndepărtează numărătorul și în loc se pun câte unul sau doi senzori Hall la fiecare contor. Singura condiție e că contorul trebuie pus perfect orizontal pentru a simți și cantități mici de apă care curg prin conducte atunci când se face duș. 

Singura problemă care mai rămâne e protejarea ledurilor de aburi dacă aceștia se montează în cabina de duș.

Link spre comentariu
Acum 1 oră, cimitavita a spus:

Da' complicat mai e și cu senzorii ăștia. Nu ia nimeni în considerare că într-o cabină de duș e apă fierbinte care curge și abur care dă peste cap orice senzor? PIR, capacitiv, IR cu reflexie, chiar și laser, nici unul nu merge din cauza apei fierbinți care curge ori a aburului. Iar dacă se face duș cu apă rece, senzorii PIR nu mai merg deoarece nu mai văd temperatura corpului.

Eu folosesc un asemenea senzor radar cu microunde la exterior de peste un an și n-am avut nici un fel de probleme.

I-am printat o carcasă și l-am îngropat în rășină epoxidică bicomponent de la Lidl. Merge și sub apă, dar îi scade sensibilitatea.

@validae Cap de duș cu turbină merge doar unde este apă moale, dacă e apa mai dură, după câteva luni nu mai ai nici presiune de un duș normal 😜

Link spre comentariu

Imi pare ca e o intrebare care ofera prea putine detalii pentru a putea oferi o solutie potrivita fara a avea mai multe detalii, mai degraba ridica alte intrebari:

 

  • E doar pentru cabina de dus (asa inteleg eu din intrebare) ori pentru toata baia?
  • daca doar pentru cabina, de ce n-ar fi suficient un senzor PIR? Banuiesc ca nimeni nu sta nemiscat mai mult de 10min la dus (plus ca la multi senzori timpul si pragul de detectie se pot regla dupa preferinta)
  • trebuie neaparat un senzor ori se poate si cu un comutator care poate fi montat in dus?
    Uite aici un set cu comutator IP67, care isi genereaza energia fara sa fie alimentat de la retea ori cu baterie, si care transmite semnalul wireless - potrivit pentru a fi montat in cabina.
  • lumina / lampa trebuie sa fie si ea alimentata la tensiune joasa sau e suficient de sus / departe ca sa nu fie un pericol daca e alimentata la 230V?
    • daca e aproape, atunci iti trebuie probabil ceva cu alimentare separata, maxim 25V pentru spatii "ude", cu izolare dubla (SELV)
    • daca se poate alimenta la 230V, atunci ai putea ceva de genul indicat in link-ul de mai sus

S.a.m.d - solutiile potrivite necesita descrierea (mai) precisa a problemei de rezolvat.

Editat de Johnny Bravo
Link spre comentariu
Postat (editat)

"E doar pentru cabina de dus (asa inteleg eu din intrebare) ori pentru toata baia?".

Vreau sa o montez in cabina nu in baie. Am comandat ceva in genul celui recomandat de Validae (cel din site se livra luna viitoare). Este mai mult o "jucarie". Sper sa multumesc (deocamdata) si nepotica si sotia. Am cautat o aplica/plafoniera cu senzor dar sunt fie prea mari in diametru fie prea groase. Partea de forta o scot si o montez in afara cabinei sa nu am probleme cu electrocutarea. Pana atunci sper ca o sa se renunte la aceasta modificare.

Editat de yokoono
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări