maxente Postat Iunie 8 Partajează Postat Iunie 8 Va rog sa imi spuneti si mie, voi astia care ati avut mai mult de a face cu deck-urile caseta si tipurile de benzi, ce benzi de frecventa se pot inregistra pe type 1, 2 si 4 ? Ma omoara unu ca merge lejer sa inregistrezi si 20khz pe o banda normala. Eu stiam ca doar pe benzi type metal 4 poti inregistra pana la 20khz sau ceva peste, iar cele simple type 1 merg cel mult pana la 16 khz si cele crome merg pe la 18khz cel mult. Link spre comentariu
PINTI Postat Iunie 8 Partajează Postat Iunie 8 Si crezi ca tu auzi mai sus de 14-15 kHz? Link spre comentariu
DjLeco2021 Postat Iunie 8 Partajează Postat Iunie 8 (editat) Teoretic nu banda magnetica determina maximul de frecventa inregistrata ci alte 2 aspecte importante. Latimea intrefierului si frecventa bias care trebuie sa fie de minim 5 ori mai mare decit maximul frecventei inregistrate. Adica pentru a inregistra un 20kHz, biasul trebuie sa aiba minim 100kHz. Evident si viteza de deplasare a benzii, este extrem de importanta, si granulatia benzii magnetice, dar la standardul de 4,76cm/sec, nu se pune problema aceasta, cel mai imprtant in acest caz fiind intrefierul, mai ales la capetele combinate rec/play pe aceeasi sectiune unde este un compromis intre necesitatea intrefierului la rec fata de play (la rec mai mare, la play mai mic, cit mai mic). Eu am avut deck-ul asta, inregistra fara probleme 20kHz pe casete normale, evident la -20db Vu. De retinut ca toate specificatiile deck-urilor ca banda de frecventa se dau la -20db Vu, pentru inregistrare. Adica NU poti inregistra 20kHz la 0db Vu. https://www.hifiengine.com/manual_library/yamaha/kx-1200.shtml Editat Iunie 8 de DjLeco2021 Link spre comentariu
Shambala Postat Iunie 8 Partajează Postat Iunie 8 Este adevarat ce a scris Leco, dar conteaza enorm si banda, si este cam cum ai scris tu Maxente. Nu e vb doar de frecventa limita ci si de atenuarea cu care este inregistrat (si apoi reprodus) semnalul de frecv mare. Cei -20dB sunt aproape intotdeauna doar pe hartie, in realitate atenuarile sunt mai mari. Trebuie observat ca benzile metal ofera si un raport S/Z mai bun, si in general un sunet mult mai placut. Totusi pt a utiliza "plenar" calitatile unei benzi [bune] metal, este nevoie de un casetofon BUN, iar asa ceva este scump. Sincer nu stiu cat mai merita azi sa platesti sute bune de $ pe un astfel de casetofon si pe casete bune, caci si cea mai buna caseta Metal suna mai prost decat formatele digitale banale (ex. cd), sub absolut toate aspectele si la toti parametrii posibili. Link spre comentariu
maxente Postat Iunie 8 Autor Partajează Postat Iunie 8 Acum 2 ore, PINTI a spus: Si crezi ca tu auzi mai sus de 14-15 kHz? Evident ca nu. Dau aici comentariu la deck-ul respectiv "Aiwa AD WX 888, un deck dual adevarat! Toata lumea se fereste de deck-ul dual in ideea ca sunt porcarii ieftine. Ei bine, sunt multe care nu corespund acestei descrieri malițioase. Unul din ele este acest deck, care are niste performante excepționale pentru doua capete. Unitatea play urca lejer in 20k, WF foarte mic, demn de un Aiwa respectabil, iar unitatea de record inregistreaza fara probleme pe TDK SA pana in 20k, dupa head relapping si un usor modd intern. Circuitul de Dolby este cam cel mai bun din lume CX20187 de la Sony. Este fast Autoreverse pe ambele unitati, fiind dotat cu sistem optic de senzor tape end. Practic face autoreverse fara sa astepte derularea leader-ului, sunt mai multe deck-uri care fac asta. Ce-i fain este bias-ul reglabil pentru Type 1 si 2 separat, cu tabel, vezi poze. Excelenta idee, Aiwa are pe mai multe modele chestia asta, este suficienta pentru o inregistrare foarte buna. Un deck fain, ma bucur sa-l am si sa-l folosesc! " Link spre comentariu
ex.escu Postat Iunie 8 Partajează Postat Iunie 8 Un deck bun , cu 3 capete poate inregistra pana la 20-22khz pe casete metal la -20db sau pana la 12-14khz la nivel de 0db; pe casete normale(type 1) nu trec de 18khz la -20 db si de 10khz la 0db.Conteaza mult si standardul dupa care se face masurarea si tipul de banda si/sau fabricantul acesteia, inclusiv atenuarea la capetele benzii de frecventa, diferita functie de standarde.Conteaza si daca are un sistem de premagnetizare in regim automat (nivel identic la 0db la 400hz-10khz) sau/si daca are un sistem de premagnetizare dinamic care poate ajuta o banda normala sa rivalizeze cu una metal (dolby headroom extension, dyneq de la tandgerg,etc). Dolby B nu e cel mai performant sistem dar a fost printre primele si a permis redarea casetelor cu dolby pe casetofoane normale ...au fost si dbx, super anrs, adress, high-com 1 si 2, dolby A in inregistrarile profesionale,etc. In cazul aiwa e ceva marketing, au fost alte modele de top in anii "80, iar despre modificari putini stiu sa mai scoata ceva in plus fata de nivelul standard , de fabrica. Conteaza si materialul capetelor (distorsiuni, banda de frecventa),calitatea acestuia ,intrefierul, azimutul, au fost si deckuri f.scumpe cu reglarea automata a azimutului,conteaza si sistemul de antrenare al benzii, etc. Inregistrarea /redarea analogica nu se poate compara cu cea digitala deoarece au principii diferite, e un subiect controversat. Link spre comentariu
DjLeco2021 Postat Iunie 9 Partajează Postat Iunie 9 (editat) Acum 12 ore, Shambala a spus: Este adevarat ce a scris Leco, dar conteaza enorm si banda, si este cam cum ai scris tu Maxente. Nu e vb doar de frecventa limita ci si de atenuarea cu care este inregistrat (si apoi reprodus) semnalul de frecv mare. Cei -20dB sunt aproape intotdeauna doar pe hartie, in realitate atenuarile sunt mai mari. Trebuie observat ca benzile metal ofera si un raport S/Z mai bun, si in general un sunet mult mai placut. Totusi pt a utiliza "plenar" calitatile unei benzi [bune] metal, este nevoie de un casetofon BUN, iar asa ceva este scump. Sincer nu stiu cat mai merita azi sa platesti sute bune de $ pe un astfel de casetofon si pe casete bune, caci si cea mai buna caseta Metal suna mai prost decat formatele digitale banale (ex. cd), sub absolut toate aspectele si la toti parametrii posibili. Exista benzi standard (normal, Fe2-O3 type 1, Cr-O2 type 2, Metal type 4 pentru firme brand, gen TDK, Maxell, Sony, etc, la care se dau codurile interne pentru raspunsul optim la -20db, adica benzi etalon. Benzile FeCr au fost un compromis intre Fe2-O3 si Cr-Cr-O2, dar fiind foarte sensibile la temperatura si umiditate (se exfoliau de pe suportul de mylar), s-a renuntat rapid la ele, desi pareau la inceput o "revolutie" audio, bass pe Fe, inalte pe Cr si bias minim, implicit distorsiuni mai mici. Mai departe, exista plusuri si minusuri. Un aparat cu bias test sau bias calibration, ajuta reglajele pentru raspunsul optim. Benzile s-au perfectionat in permanenta in ultimii ani de glorie 83-88, ai compact cassette, la fiecare aparitie urmatoare erau minim 1-2 db cistig pe inalte, cam la fel pe MOL (maximum oputput level) si cel putin -0,5db la noise level. Au fost vremuri de glorie, cind Maxell XLII-S, double coated era superior cu 1db peste TDK MA (metal) la toate capitolele. A fost o batalie crunta in care intotdeauna, Maxell a fost superior, din punctule meu de vedere (testat cam tot ce era in top). Taticul a fost Maxell Metal Vertex, desi cea mai smechera caseta metal pe care am testat ultima data, tot ce s-a putut ca banda de frecventa, dinamica, nivel, a fost o Sony. Va las sa va delectati. Editat Iunie 9 de DjLeco2021 Link spre comentariu
maxente Postat Iunie 9 Autor Partajează Postat Iunie 9 Deci, in concluzie o caseta foarte buna (type 1) plus un deck foarte bun, am putea spune ca poate, poate sa se inregistreze ceva mai bine peste 16khz, adica exact cam ce banuiam eu din cate am mai studiat. Si in plus, cum s-a zis si mai sus, nivelele foarte mici la frecventele mari, eventual combinat cu auzu din ce in ce mai slab, cu inaintarea in varsta, face chestia asta sa cam fie egal cu zero ce poate fi peste 14-16khz in sus. Daca ar fi sa compar chestia asta cu caseta cu inregistrari pana in 16khz, seamana in mare cu un empetrei prost comprimat care are retezat tot ce e peste 15khz. Va multumesc pentru lamuriri Link spre comentariu
Shambala Postat Iunie 10 Partajează Postat Iunie 10 La orice inregistrare pe caseta pe langa limitarile benzii de frecventa si a zgomotului de fond adaugat, mai pot interveni variatii ale vitezei, "tremuraturi", si cel mai grav - blocari ale casetei sau agatari / botiri ale benzii. Mi-am mancat zilele tineretii (fragede) cu astfel de probleme Doar casetele f bune erau scutite de asta, si fireste rulate doar pe aparate bune. Link spre comentariu
Postări Recomandate